9.2 C
Athens
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Ο Αντί-Λογος για τη διάσπαση του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας

Διαλύουν το Σύλλογο για… 6 λέξεις και… 7 καρέκλες!!!

Αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από όσα μας χωρίζουν

Μας ενώνει:

  • Ο κοινός μας διαρκής αγώνας για να αποκατασταθεί η χαμένη αξιοπιστία της Επιθεώρησης Εργασίας και της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας, να ενισχυθούν ουσιαστικά και να αποτελέσουν πραγματικούς εγγυητές των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Χωρίς κομματικές εξαρτήσεις, αλλά με σαφή πολιτική κατεύθυνση: Την προστασία των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία, χωρίς συμβιβασμούς και αστερίσκους.

  • Η κοινή μας πεποίθηση ότι οι εργαζόμενοι στην Επιθεώρηση Εργασίας θα πρέπει να διαθέτουν όλα εκείνα τα εργαλεία και τις εγγυήσεις που θα τους επιτρέπουν να επιτελούν απερίσπαστα και αποτελεσματικά την αποστολή τους. Αυτό μπορεί να γίνει όχι με ταμπέλες (Ανεξάρτητη Αρχή), αλλά με πόρους, ανθρώπινο δυναμικό, ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και επαναφορά της προστατευτικής εργατικής νομοθεσίας που συνεχίζουν να διαλύουν οι μνημονιακές κυβερνήσεις κάθε χρώματος.

  • Οι κοινές μας διεκδικήσεις για αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας σε όλο τον Δημόσιο Τομέα, με εξίσωση των αμοιβών (βασικοί μισθοί) προς τα πάνω και μείωση των ωρών εργασίας.

  • Η κοινή μας αγωνία για να υπηρετήσουμε το Υπουργείο Εργασίας (ΚΥ, ΣΕΠΕ, Πρόνοια, Ισότητα) με στόχο να βελτιωθούν οι Κοινωνικές Πολιτικές σε κάθε επί μέρους τομέα με σεβασμό και νοιάξιμο για τον ιδρώτα των εργαζομένων και τις ανάγκες των πολιτών.

  • Η κοινή μας μάχη για να επιλέγονται οι εργαζόμενες,-οι που τοποθετούνται σε θέσεις ευθύνης αξιοκρατικά και να σταματήσουν οι αναθέσεις με κομματικά και πελατειακά κριτήρια.

Όλα αυτά, δεν είναι δυνατόν να τα πετύχουμε με μικρούς, πολυδιασπασμένους και αλληλοεπικαλυπτόμενους Συλλόγους και Ομοσπονδίες. Αλλά με Ενιαίο και Ισχυρό Σύλλογο Εργαζομένων. Στο Υπουργείο, μας, λειτουργούν περί τους 5 διαφορετικούς συλλόγους, ο ένας εξ αυτών αφορά υπαλλήλους ενός ορόφου!!!! Η έντονη παραταξιοποίηση και η αγωνία για τον έλεγχο του συσχετισμού δύναμης σε κάθε σύλλογο, που χαρακτηρίζει το συνδικαλιστικό κίνημα οδήγησε τελικά στον ευτελισμό του.

Κανείς -πολύ περισσότερο εμείς- δεν ισχυρίζεται ότι ο Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας λειτουργεί υποδειγματικά. Ένας σύλλογος που προσπαθεί να αδρανοποιήσει τα μέλη του, που δεν κάνει καμία προσπάθεια για συλλογικές διαδικασίες, για συνελεύσεις, για συζητήσεις, για ενημερώσεις, ακόμα και τα Δ.Σ. διενεργούνται πίσω από κλειστές πόρτες με άγνωστη στα μέλη του Συλλόγου ατζέντα. Και τώρα με μια ανακοίνωση μισής σελίδας, το ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας (ΠΑΣΚ-ΠΑΣΟΚ, ΑΡΣΥ-ΣΥΡΙΖΑ, ΔΑΚΕ-ΝΔ) ενημέρωσε τα μέλη του -ΕΜΑΣ- πάνω από 600 υπαλλήλους, ότι …αποφάσισε “ομόφωνα” να διασπαστεί.

Στην Ανακοίνωση αναφέρεται ότι:…«σύμφωνα με το καταστατικό του Συλλόγου μας οι συνάδελφοι που θα υπηρετήσουν στην Ανεξάρτητη Αρχή δεν μπορούν να παραμείνουν μέλη του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας». Θέλουν να μας πουν δηλαδή ΠΑΣΚ, ΑΡΣΥ και ΔΑΚΕ ότι επειδή δεν μπορούν να …προσθέσουν 6 λέξεις στο Καταστατικό του Συλλόγου, ιδρύεται νέος!

Από την Ανακοίνωση διαφαίνεται επίσης ότι οι συγκεκριμένες παρατάξεις κατέθεσαν οριστικά τα όπλα και αποδέχονται ως τετελεσμένη την δημιουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Σ.ΕΠ.Ε, σπεύδοντας μάλιστα να …προσαρμοστούν τάχιστα (πριν καν αυτή συσταθεί και λειτουργήσει) για να «εκπροσωπηθούν» (προφανώς από τους ίδιους συνδικαλιστές) οι συνάδελφοι/-ισσες που θα υπηρετούν πλέον στην συγκεκριμένη Αρχή. Είναι οι ίδιοι συνάδελφοι/-ίσσες που συμμετείχαν μαζικά στις απεργίες του περασμένου Ιούνη, υπερβαίνοντας τις άτολμες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Και είναι οι ίδιοι συνδικαλιστές που μάζεψαν άρον-άρον τα πανό τους και πήγαν για καφέ!

Τα πράγματα είναι απλά και όποιος έχει μάτια βλέπει: Αυτοί που όμνυαν χθες στην ενότητα των εργαζομένων ΚΥ και ΣΕΠΕ, σπεύδουν σήμερα με την ουρά στα σκέλια να «προσαρμοστούν» στα νέα δεδομένα και να διαφυλάξουν το «μαγαζί» και την πελατεία τους. Για άλλες 7 καρέκλες (του ΔΣ του νέου Συλλόγου) και για να συνεχίσει να λειτουργεί ως συνδικαλιστικό υποκατάστημα, η συλλογική εκπροσώπηση των Επιθεωρητών Εργασίας, οι άλλοτε αντίπαλοι, ομονοούν και ιδρύουν νέο Σύλλογο.

Ο Αντί-Λογος καταθέτει δημόσια και καθαρά την θέση του:

  • Τροποποίηση του Καταστατικού, ώστε να συμπεριλάβει σαφώς και τους Επιθεωρητές Εργασίας – Καμία περαιτέρω διάσπαση του Συλλόγου

  • Κοινή Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας και Συλλόγου Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης με πρόταση για ενοποίηση τους

  • Κοινή πάλη όλων των εργαζομένων του Υπουργείου, με συμμαχία με συνδικάτα του ιδιωτικού Τομέα, για να ανατραπεί ο Νόμος Χατζηδάκη και να ανασυσταθεί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ενδυναμωμένο για να επιτελέσει το έργο του.

  • Ανυπακοή όλων των σωματείων στις προβλέψεις του νόμου Χατζηδάκη για εγγραφή στο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ) και για περιορισμό στο δικαίωμα της απεργίας.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως των εξελίξεων που θα δρομολογήσουν οι συγκεκριμένες παρατάξεις, συνεχίζουμε σταθερά να πιστεύουμε ότι η ακηδεμόνευτη και ανεξάρτητη φωνή όλων των συναδέλφων/-ισσων σε όλες τις Υπηρεσίες του υπουργείου θα βρει -κόντρα στα σχέδια των συνδικαλιστικών ταγών- τον τρόπο να ακουστεί.

Όποιος και αν είναι ο Σύλλογος, τα μέλη του είμαστε ΕΜΕΙΣ!

Παρόμοια Άρθρα