17.5 C
Athens
Κυριακή, 2 Απριλίου, 2023

Χατζηδάκη, με τις δηλώσεις σου, δημιουργείς συνθήκες ΔΟΥ Κοζάνης (επίθεση με τσεκούρι) για τους εργαζομένους στον ΕΦΚΑ

Πρόσφατα

Εξώδικο των Ομοσπονδιών στα ασφαλιστικά ταμεία προς τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, μέσω το οποίου τον καλούν, μεταξύ άλλων, να σταματήσει να κάνει «χρήση απαξιωτικών και δυσφημιστικών ισχυρισμών που φθάνουν τα όρια της συκοφαντίας, σε βάρος των εργαζομένων που εκπροσωπούμε».

«Συνειδητοποιείτε συναφώς», του υπογραμμίζουν, «ότι έχετε δημιουργήσει -και εμπεδώνεται στο συλλογικό υποσυνείδητο- με τη συστηματική αυτή δημόσια συμπεριφορά σας, την πρόκληση επιθετικών συμπεριφορών από πολίτες σε βάρος των υπαλλήλων του e-ΕΦΚΑ», με αποτέλεσμα «εργασιακό κλίμα εκφοβισμού και τρομοκρατίας, το οποίο επιδεινώνεται με κάθε σχετική δημόσια τοποθέτησή σας, που πλήττει δημόσια την εικόνα των υπαλλήλων που εσείς εποπτεύετε».

Μάλιστα, τον θέτουν προ των πολιτικών του ευθυνών, καθώς «η αναπόφευκτη αυτή συνέπεια των δημοσίων δηλώσεών σας είναι σαφές ότι κινδυνεύει να εντατικοποιηθεί και να φτάσει στη χρήση άλλων μορφών βίας σε βάρος των εργαζομένων που εκπροσωπούμε, όπως έχει γίνει στη ΔΟΥ Κοζάνης (επίθεση με τσεκούρι), στη ΔΟΥ Ηρακλείου (επίθεση με σπάσιμο τζαμιών και ρίψη μπογιάς), στη ΔΟΥ Χολαργού (επίθεση με βαριοπούλες) και στο ΚΕΠΥΟ Μοσχάτου (χρήση μολότοφ), από αγανακτισμένους πολίτες, οι οποίοι ακούγοντας τις δηλώσεις σας αισθάνονται ότι δικαιούνται να στραφούν ακόμα και με τέτοια μέσα εναντίον των υπαλλήλων του e-ΕΦΚΑ».

Οι Ομοσπονδίες των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία καλούν τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, «να ανακαλέσετε δημόσια τις δηλώσεις σας που αναφέρθηκαν ανωτέρω, οι οποίες απαξιώνουν τους συναδέλφους μας στην ελληνική κοινωνία και να προβείτε σε δημόσια αποκαταστατική δήλωση προς άρση της προσβολής που έχει ήδη προκληθεί στο πρόσωπό τους και προς αποτροπή επελεύσεως επικίνδυνων για τη σωματική τους ακεραιότητα και υγεία περιστατικών, τις οποίες είναι εύλογο ότι υποκινούν οι εν λόγω δημόσιες τοποθετήσεις σας».


ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ
ΕΞΩΔΙΚΗ ΟΧΛΗΣΗ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

1. Της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης με την επωνυμία «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (ΠΟΠΟΚΠ)» με έδρα Πανεπιστημίου 67 – 10564 Αθήνα, ΑΦΜ 090261903, ΔΟΥ Α΄ ΑΘΗΝΩΝ, όπως νόμιμα εκπροσωπείται από τον πρόεδρό της, Αντώνη Κουρούκλη.

2. Του σωματείου με την επωνυμία «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΑΕΕ (ΠΣΕ ΟΑΕΕ)» με έδρα Αιόλου 94 – 10559 Αθήνα, ΑΦΜ 997864869, ΔΟΥ Δ΄ ΑΘΗΝΩΝ, όπως νόμιμα εκπροσωπείται από τον πρόεδρό του, Ηλία Κολιόπουλο.

3. Του σωματείου με την επωνυμία «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ (ΣΥΑΤ)» με έδρα Ικτίνου 4 – 10552 Αθήνα, ΑΦΜ 997754411, ΔΟΥ Α΄ ΑΘΗΝΩΝ, όπως νόμιμα εκπροσωπείται από τον πρόεδρό του, Τάσο Ζερβό.

4. Του σωματείου με την επωνυμία «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΤΑΑ (ΠΣΥ ΕΤΑΑ)» με έδρα Μάρνη 22 – 10433 Αθήνα, ΑΦΜ 996987491, ΔΟΥ Δ΄ ΑΘΗΝΩΝ, όπως νόμιμα εκπροσωπείται από τον πρόεδρό του Νεκτάριο Μελεσσανάκη.

5. Του σωματείου με την επωνυμία «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΓΑ (ΠΣΕ ΟΓΑ)» με έδρα Πατησίων 30 – 10170 Αθήνα, ΑΦΜ 997380144, ΔΟΥ Α΄ ΑΘΗΝΩΝ, όπως νόμιμα εκπροσωπείται από την πρόεδρό του, Νότα Βασιλοπούλου.

6. Του σωματείου με την επωνυμία «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΙΚΑ ΟΠΑΔ (ΠΣΥ ΙΚΑ ΟΠΑΔ)» με έδρα Ηπείρου 38-10433 Αθήνα, ΑΦΜ 997419160, ΔΟΥ Δ΄ ΑΘΗΝΩΝ, όπως νόμιμα εκπροσωπείται από τον πρόεδρό του, Δημήτρη Ζήσιμο.

ΠΡΟΣ

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, όπως νόμιμα εκπροσωπείται από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

1) Υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Παναγιώτη Τσακλόγλου.

2) Διοικητή e-ΕΦΚΑ κ. Παναγιώτη Δουφεξή.

3) Εκπρόσωπο Τύπου e-ΕΦΚΑ. κ. Όμηρο Τσάπαλο.

______

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Από την πρώτη μέρα που αναλάβατε καθήκοντα έχετε εξαπολύσει μία συστηματική, λεκτική επίθεση με χρήση απαξιωτικών ισχυρισμών σε βάρος των υπαλλήλων του e-ΕΦΚΑ και των στελεχών του. Είτε αξιοποιώντας τους προσωπικούς σας λογαριασμούς στα social media, είτε με αλλεπάλληλες δηλώσεις σας σε ΜΜΕ τεράστιας εμβέλειας και απήχησης πανελλαδικώς (στα οποία οι εμφανίσεις οι δικές σας ή του τρίτου εξ υμών, εκπροσώπου Τύπου του e-ΕΦΚΑ είναι μονομερείς, χωρίς αντίλογο και χωρίς εκπροσώπηση των ίδιων των εργαζομένων), κάνετε χρήση απαξιωτικών και δυσφημιστικών ισχυρισμών που φθάνουν τα όρια της συκοφαντίας, σε βάρος των εργαζομένων που εκπροσωπούμε.

Αποστέλλουμε την παρούσα εξώδικη όχληση για να διαμαρτυρηθούμε για τη φραστική πολεμική που έχετε υιοθετήσει σε βάρος των εν λόγω υπαλλήλων, τους οποίους εκπροσωπούμε, και να απαιτήσουμε την πλήρη αποκατάστασή τους στο κοινό και στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας.

Εκτός του ηθικής φύσεως ζητήματος που μία τέτοια συμπεριφορά γεννά, δηλαδή ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός που ασκεί την εποπτεία του e-ΕΦΚΑ να ομιλεί δημοσίως με απαξιωτικό τρόπο ενώπιον όλης της ελληνικής κοινωνίας για τους εργαζόμενους ενός φορέα τον οποίο εποπτεύει, γεννώνται επιπρόσθετα νομικής φύσεως ζητήματα, στα οποία με την παρούσα όχληση σας εφιστούμε την προσοχή:

α) Είναι εμφανής και υπαρκτός (και έχει επέλθει σε πολλές περιπτώσεις) ο κίνδυνος που ελλοχεύει από τις ως άνω δημόσιες τοποθετήσεις σας και λόγω ακριβώς του αξιώματός σας, οι υπάλληλοι που εκπροσωπούμε να αποτελέσουν (και να συνεχίσουν να αποτελούν) καθημερινά δέκτες αντίστοιχων υβριστικών σχολίων από εκατοντάδες δυσαρεστημένους πολίτες, με επίκληση ακριβώς των δικών σας αναφορών και συγκεκριμένα με εκφράσεις τύπου «ο ίδιος ο Υπουργός σας, σας απαξιώνει σε όλα τα κανάλια» και λόγω της πρόσφατης δημόσιας τοποθέτησής σας (15/11/2021) ότι «ο ΕΦΚΑ είναι ο πιο προβληματικός οργανισμός του Δημοσίου, είναι η κόπρος του Αυγεία. Δεν ξέρεις τι να πρωτοκάνεις», με την οποία κλιμακώσατε τη συστηματική και κατ’ επανάληψη απαξίωσή σας προς το πρόσωπο των εργαζομένων, τα συμφέροντα των οποίων εκπροσωπούμε, αλλά και προς τον Οργανισμό.

Συνειδητοποιείτε συναφώς ότι έχετε δημιουργήσει -και εμπεδώνεται στο συλλογικό υποσυνείδητο- με τη συστηματική αυτή δημόσια συμπεριφορά σας, την πρόκληση επιθετικών συμπεριφορών από πολίτες σε βάρος των υπαλλήλων του e-ΕΦΚΑ, αφού ακριβώς μέσω των δημοσίων, απαξιωτικών δηλώσεών σας για ορισμένους εξ αυτών, να έχετε νομιμοποιήσει εμμέσως την εξαπόλυση αντίστοιχων ύβρεων από αγανακτισμένους πολίτες. Είναι σαφές ότι η δημόσια απαξίωση και λεκτική επίθεση στους εργαζομένους που εκπροσωπούμε έχει δημιουργήσει εργασιακό κλίμα εκφοβισμού και τρομοκρατίας, το οποίο επιδεινώνεται με κάθε σχετική δημόσια τοποθέτησή σας, που πλήττει δημόσια την εικόνα των υπαλλήλων που εσείς εποπτεύετε.

Η αναπόφευκτη αυτή συνέπεια των δημοσίων δηλώσεών σας είναι σαφές ότι κινδυνεύει να εντατικοποιηθεί και να φτάσει στη χρήση άλλων μορφών βίας σε βάρος των εργαζομένων που εκπροσωπούμε, όπως έχει γίνει στη ΔΟΥ Κοζάνης (επίθεση με τσεκούρι), στη ΔΟΥ Ηρακλείου (επίθεση με σπάσιμο τζαμιών και ρίψη μπογιάς), στη ΔΟΥ Χολαργού (επίθεση με βαριοπούλες) και στο ΚΕΠΥΟ Μοσχάτου (χρήση μολότοφ), από αγανακτισμένους πολίτες, οι οποίοι ακούγοντας τις δηλώσεις σας αισθάνονται ότι δικαιούνται να στραφούν ακόμα και με τέτοια μέσα εναντίον των υπαλλήλων του e-ΕΦΚΑ, αφού ο ίδιος ο Πολιτικός τους Προϊστάμενος τους θεωρεί άτομα «μηδενικών αποδόσεων», «που επιδεικνύουν δεσποτικές συμπεριφορές», «στενοκέφαλων» [με αντιλήψεις «εμείς κλεισμένοι στο καβούκι μας κι ας πάνε να κόψουνε το κεφάλι τους οι συνταξιούχοι»], «βασανιστών-οι οποίοι βασανίζουν τους πολίτες».

Για τον λόγο αυτό σάς ζητούμε -για να αποφευχθούν στο μέλλον καταστάσεις που μετά βεβαιότητας θα διακινδυνεύσουν την ίδια τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων που εκπροσωπούμε, αλλά και την ψυχική τους υγεία, αφού είναι σαφές ότι ουδείς μπορεί να εργάζεται σε ένα περιβάλλον όπου καθημερινά αποτελεί δέκτη δεκάδων ύβρεων και εκφοβισμού από δυσαρεστημένους πολίτες που αξιοποιούν ακριβώς τις δικές σας δημόσιες τοποθετήσεις, αλλά και προκειμένου να αποκαταστήσετε ηθικά στα μάτια της κοινωνίας τους υπαλλήλους που εκπροσωπούμε, οι οποίοι σε απίστευτα δύσκολες συνθήκες που θα περιγραφούν ακολούθως, εργάζονται ασταμάτητα και ανυστερόβουλα με στόχο την καλύτερη κοινωνική ασφάλιση όλων μας- να ανακαλέσετε δημόσια τις απαξιωτικές δηλώσεις στις οποίες επανειλημμένως έχετε προβεί σε βάρος των υπαλλήλων του e-ΕΦΚΑ και να προβείτε σε απεύθυνση δημόσιας δήλωσης αποκαταστικής της φήμης και εργατικότητάς τους.

β) Η δεύτερη νομική διάσταση που γεννάται από τις ανωτέρω δημόσιες δηλώσεις σας αφορά στο πώς είναι δυνατόν χωρίς να έχετε δώσει εντολή, ή χωρίς να υπάρχει εν πάση περιπτώσει κάποιο πόρισμα Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, ή πόρισμα κάποιου Ελεγκτικού Μηχανισμού της Ελεγκτικής Δημόσιας Διοίκησης που να κατέληξε στα συμπεράσματα που συνάγονται εμμέσως πλην σαφώς από τις δηλώσεις σας (περί γραφειοκρατικών αντιλήψεων, επίδειξης στενοκεφαλιάς και δεσποτισμού, επίδειξης αδιαφορίας απέναντι στους ασφαλισμένους κ.ο.κ), όπως επίσης και στις διαπιστώσεις στις οποίες προβαίνετε, τις οποίες παρουσιάζετε ως δεδομένες (αδικαιολόγητη μη έγκαιρη διεκπεραίωση αιτημάτων συνταξιοδότησης και ομοίως αδικαιολόγητη μη ένταξη νέων αιτημάτων στο ηλεκτρονικό σύστημα) να τα διαδίδετε όλα αυτά δημοσίως. Ανακύπτει το εύλογο νομικό ερώτημα εάν προηγήθηκε των δηλώσεών σας που παρουσιάζουν ως αποδεδειγμένα (από ποιoν;) πραγματικά περιστατικά, κάποια διοικητική εξέταση ή διοικητικός έλεγχος που με αποδεικτικά στοιχεία και έρευνα των οικείων υποθέσεων, να κατέληξε διαπιστωμένα στα όσα αναφέρετε περί ύπαρξης αιτημάτων συνταξιοδοτήσεως που φέρονται να βρέθηκαν σε ντουλάπια και υπόγεια κ.ο.κ, με τις εγγυήσεις και το επίπεδο απόδειξης που απαιτείται από μία αρμοδίως διενεργηθείσα ελεγκτική διαδικασία. Εάν μία τέτοια, νομικώς προβλεπόμενη και διασφαλίζουσα τις απαιτούμενες εγγυήσεις για τους υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ διαδικασία δεν προηγήθηκε των δηλώσεών σας, τότε ανακύπτει το εύλογο ερώτημα, γιατί αντί να δώσετε εντολή για τη διενέργειά της, εάν έχετε στοιχεία που ενδέχεται να στοιχειοθετούν όλα τα ανωτέρω που καταλογίζετε στους υπαλλήλους, προβαίνετε δημόσια σε εξαπόλυση παρόμοιων κατηγοριών σε βάρος τους, χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο συλλεγέν και επεξεργασθέν με βάση τις προβλεπόμενες διοικητικές διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου οποιασδήποτε δημόσιας υπηρεσίας και με τις εγγυήσεις του Υπαλληλικού Κώδικα; Διαφορετικά, η εντύπωση που προκαλείται είναι ότι έχετε κάνει από μόνος σας κάποια προσωπική έρευνα για αυτά που καταγγέλλετε (χωρίς να γνωρίζουμε από ποια διάταξη προβλέπεται κάτι τέτοιο), με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι ενεργείτε ταυτόχρονα ως ο ανακριτής, ο κατήγορος, και αυτός τελικά που θα επιβάλει τις κυρώσεις σε βάρος των υπαλλήλων του e-ΕΦΚΑ, αφού στις δηλώσεις σας προειδοποιείτε και για αυτό το τελευταίο.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Έχετε στη διάθεσή σας τόσα εργαλεία εσωτερικού ελέγχου προκειμένου να διαπιστωθεί το εάν στοιχειοθετείται στο πρόσωπο οιουδήποτε υπαλλήλου οποιαδήποτε αναιτιολόγητη και μη οφειλόμενη σε αντικειμενικούς λόγους καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων, των οποίων δεν κάνετε χρήση, αλλά προκρίνετε να κατηγορήσετε δημόσια τους υπαλλήλους, μέσω των ΜΜΕ και μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Και το αναφέρουμε αυτό, κύριε Υπουργέ, γιατί τέτοιοι αντικειμενικοί λόγοι που προδήλως δεν συνδέονται με υπαιτιότητα των υπαλλήλων του e-ΕΦΚΑ συντρέχουν, αλλά ουδέν αναφέρεται περί της υπάρξεώς τους στις δημόσιες δηλώσεις σας και είναι οι εξής:

α) Το γεγονός ότι δεν έχει προσληφθεί μόνιμο προσωπικό στον ΕΦΚΑ εδώ και μία δεκαετία, με αποτέλεσμα όλες οι υπηρεσίες να είναι υποστελεχωμένες. Υφίστανται πάνω από πεντακόσιες αποχωρήσεις του εργατικού δυναμικού του e-ΕΦΚΑ, η οποία θα βαίνει αυξανόμενη λόγω της ταυτόχρονης συνταξιοδότησης δεκάδων συναδέλφων, χωρίς ταυτόχρονη κάλυψη των θέσεων με μόνιμες προσλήψεις. Αρκεί να παρατηρηθεί δε εδώ ότι η συνταξιοδότηση αφορά προεχόντως και κυρίως νευραλγικές θέσεις προϊσταμένων Διευθύνσεων και Διευθυντών των οικείων Διευθύνσεων απονομής συντάξεων, με αποτέλεσμα η αποχώρησή τους να αφήνει τεράστια κενά που δεν μπορούν να αναπληρωθούν από τους νεότερους συναδέλφους τους, δεδομένης της εκπαίδευσης που τούτοι χρειάζονται για να φτάσουν στο επίπεδο εμπειρίας και γνώσεων των αποχωρησάντων και ενασχολούμενων για δεκαετίες με την κοινωνική ασφάλιση.

β) Η πανθομολογουμένη ύπαρξη προβλημάτων που αφορούν την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής λειτουργίας όλων των υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ και γενικότερα τα ελλείμματα της πάσης φύσεως υλικοτεχνικής υποδομής (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, πρόσβαση όλων των υπαλλήλων στο Διαδίκτυο) ώστε να εξυπηρετούνται γρήγορα και άμεσα όλοι οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι.

γ) Η μη χωρική συνύπαρξη της ασφάλισης και της απονομής συντάξεων, η οποία οδηγεί σε περαιτέρω καθυστερήσεις λόγω της «περιπλάνησης» των συνταξιοδοτικών φακέλων.

Ασφαλώς η λύση δεν είναι ο προταθείς να λειτουργήσει «Πύργος ελέγχου» του e-ΕΦΚΑ, τον οποίον είχατε προεξαγγείλει πάλι ενώπιον των ΜΜΕ. Ούτως ή άλλως, η παρακολούθηση των συντάξεων γίνεται από το υφιστάμενο σύστημα OPSIS και δεν αποτελεί καινοφανή λειτουργία του συσταθέντος «Πύργου Ελέγχου». Σε κάθε περίπτωση το εργαλείο αυτό, που φέρεται εγκατεστημένο στο «Πράσινο Κτήριο» του ΕΦΚΑ στη Λεωφόρο Κηφισίας για να παρακολουθεί το αν κάθε εισηγητής «πιάνει τον στόχο» των τριών συντάξεων την ημέρα, αποτελεί ίδιο και συνεπώς αλλότριο σύστημα αξιολόγησης αποκλειστικά των εργαζομένων του e-ΕΦΚΑ, κατ’ αδικαιολόγητη διάκριση προς τους εργαζόμενους του υπόλοιπου Δημοσίου. Το σύστημα ελέγχου του «Πύργου Ελέγχου» στερείται κατά τούτο οποιασδήποτε νομιμοποιητικής βάσης εφόσον δεν φέρει τις εγγυήσεις της διαδικασίας αξιολόγησης που κατοχυρώνεται για τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους. Άλλωστε, είναι προφανές ότι μια διαδικασία αξιολόγησης που στηρίζεται μόνο στο ποσοτικό και όχι στο ποιοτικό κριτήριο και η οποία φέρεται να συνοδεύεται από δυσμενή διοικητικά μέτρα (λόγου χάρη μετακίνηση υπαλλήλων ή/και επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων σε βάρος όσων «δεν πιάνουν τον στόχο» των 3 συντάξεων ανά ημέρα), εκτός των ζητημάτων νομιμότητας και συνταγματικότητας που θέτει, είναι ως εκ της συλλήψεώς του προδιαγεγραμμένο να αποτύχει.

Τουναντίον, εκείνο που δεν προβάλλετε καθόλου στις δημόσιες δηλώσεις σας είναι οι εργασιακές συνθήκες των υπαλλήλων που εκπροσωπούμε και οι οποίες τους δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας, αβεβαιότητας και ανατροπής κάθε οικογενειακού και οικονομικού τους προγραμματισμού, επιτείνοντας το δυσμενές εργασιακό περιβάλλον που προκαλείται από όλα τα ανωτέρω δομικά προβλήματα τα οποία δεν ανάγονται επ’ ουδενί στη σφαίρα ευθύνης τους:

α) Το τελευταίο χρονικό διάστημα πραγματοποιούνται αιφνιδιαστικές και χωρίς συνδρομή των προϋποθέσεων του Υπαλληλικού Κώδικα, μετακινήσεις προσωπικού άνευ προηγούμενης ενημέρωσης του μετακινούμενου υπαλλήλου και ασφαλώς χωρίς να έχει προηγηθεί σχετικό αίτημά του. Στο πλαίσιο των μετακινήσεων αυτών δεν λαμβάνεται υπόψιν ούτε η μόνιμη κατοικία, ούτε η οικογενειακή κατάσταση, ούτε η εργασιακή εμπειρία του μετακινούμενου υπαλλήλου, ενώ ταυτόχρονα δεν συνεκτιμάται υπηρεσιακώς, το αν πρέπει και επιβάλλεται να αποδυναμωθεί μία υφιστάμενη δομή αιχμής στην οποία έχουν ανατεθεί διευρυμένες αρμοδιότητες, στο αν μία δομή από την οποία μετακινείται προσωπικό είναι ήδη υποστελεχωμένη, ούτε ασφαλώς συνεκτιμάται ο αριθμός των πολιτών που η δομή αυτή εξυπηρετεί. Στο πλαίσιο των πολλών τέτοιων, αμφίβολης νομιμότητας, μετακινήσεων αρκετοί εργαζόμενοι καλούνται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις (εκτός του Δήμου μόνιμης διαμονής και κατοικίας τους) για να μεταβούν στην εργασία τους, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται δυσεπίλυτα προβλήματα στην εξυπηρέτηση χιλιάδων πολιτών.

β) Το τελευταίο διάστημα και στο πλαίσιο των νέων δομών που δημιουργούνται, παρατηρείται το φαινόμενο της τοποθέτησης σε θέσεις ευθύνης υπαλλήλων που δεν έχουν υπηρετήσει ποτέ σε θέσεις ευθύνης, κατά παράκαμψη της επετηρίδας και με όλως αναξιοκρατικά κριτήρια. Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις η ανάθεση τέτοιων καθηκόντων ευθύνης, η επονομαζόμενη «αναπλήρωση» και προσωρινή ανάθεση άσκησης τέτοιων καθηκόντων μέχρι να γίνει επιλογή Προϊσταμένων με διαδικασία κρίσεως, γίνεται με καθαίρεση των υπηρετούντων στις θέσεις αυτές κατά πρόδηλη παράβαση κάθε έννοιας αξιοκρατίας και χρηστής διοίκησης. Είναι ενδεικτικό ότι ήδη έχουν υποβληθεί αρκετές προσφυγές κατά του Οργανισμού, ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων, από συναδέλφους που υφίστανται ηθική και υλική ζημία από τις προαναφερθείσες «προσωρινές» αναθέσεις καθηκόντων θέσης ευθύνης και καθαιρέσεις.

γ) Στην ίδια κατεύθυνση της εργασιακής απαξίωσης των συναδέλφων μας, συνεπικουρούν οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εκπλήρωση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων τους, όπως οι αναγνωρίσεις χρόνου προϋπηρεσίας που εκκρεμούν από το 2016, οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των πληρωμών των μεταταχθέντων σε ανώτερη κατηγορία σε υλοποίηση της σχετικής απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι καθυστερήσεις έγκρισης των νέων αιτήσεων μετάταξης σε ανώτερη κατηγορία, η καθυστέρηση στην επίλυση του θέματος της μονιμοποίησης των συναδέλφων μας που εργάζονται με δικαστικές αποφάσεις για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας στον Οργανισμό κ.ά.

δ) Ταυτόχρονα οι υπάλληλοι του e-ΕΦΚΑ είναι από τις ελάχιστες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων που έχουν ρητώς εξαιρεθεί από το σύστημα κινητικότητας που ισχύει στο Δημόσιο και παρά τη σχετική απαγόρευση υποβάλλονται πεντακόσιες με εξακόσιες αιτήσεις μετάταξης σε κάθε σχετικό κύκλο κινητικότητας, κάτι που ενδεικνύει το πόσο «καλές» είναι οι εργασιακές συνθήκες στον e-ΕΦΚΑ, ώστε να υπάρχει τέτοια πρόθεση «μαζικής φυγής» προς άλλες Υπηρεσίες του Δημοσίου.

ε) Σε όλο αυτό το ανασφαλές εργασιακό καθεστώς έρχεται να προστεθεί και η ανάθεση εργασιών απτόμενων του πυρήνα της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως είναι η ασφάλιση και η απονομή συντάξεων, σε ιδιώτες, με την οποία σκοπείται η πλήρης κατάλυση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στο οποίο απέβλεψε ο Συνταγματικός Νομοθέτης.

Παρά όλες τις ανωτέρω αποστερήσεις και καθυστερήσεις κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων μας, τούτοι ανυστερόβουλα και επιδεικνύοντας υποδειγματική εργατικότητα, εξυπηρετούν τους πολίτες με όσα μέσα διαθέτουν, με όση υπομονή διαθέτουν και επιτελούν καθημερινώς το υπηρεσιακό τους καθήκον. Τα ανωτέρω ωστόσο δεν τα επικαλείσθε στις δημόσιες δηλώσεις σας για να λάβει γνώση τούτων η ελληνική κοινωνία και να αντιληφθεί το τιτάνιο έργο των εργαζομένων ενός Οργανισμού, στον οποίο επικρατούν όλες οι ανωτέρω δυσμενείς συνθήκες.

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα τα ανωτέρω και με δεδομένο ότι εγγενώς οι αρμοδιότητές σας συνίστανται στο να θεσπίσετε τις διατάξεις που θεωρείτε αναγκαίες και να υιοθετήσετε τις πολιτικές εκείνες που θεωρείτε αναγκαίες για την επίτευξη των στόχων που έχετε θέσει ως Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, παρίσταται άδηλο πώς ο ρόλος σας αυτός συνάδει με τη διαπόμπευση και δημόσια απαξίωση των υπαλλήλων που υπηρετούν σε έναν Οργανισμό νευραλγικής σημασίας για το Υπουργείο του οποίου προΐστασθε.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ, η παρούσα εξώδικη όχληση δεν αποστέλλεται από μεμονωμένους συνδικαλιστές, στο πλαίσιο εκπροσώπησης μιας μικρής ομάδας εργαζόμενων του e-ΕΦΚΑ, αλλά αποτελεί καθολική, μαζική και ομόφωνη διαμαρτυρία ενός μεγάλου μέρους των εργαζομένων του e-ΕΦΚΑ, τα συμφέροντα των οποίων εκπροσωπούμε, δεδομένου ότι:

α) Ο πρώτος εξ ημών εκπροσωπεί 4.700 εργαζομένους σε Φορείς της Κοινωνικής Πολιτικής (ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΑ, τ. ΟΕΚ-ΟΕΕ, ΕΟΠΥΥ).

β) Ο δεύτερος εξ ημών εκπροσωπεί 1.200 εργαζομένους στον e-ΕΦΚΑ.

γ) Ο τρίτος εξ ημών εκπροσωπεί 600 εργαζομένους στον e-ΕΦΚΑ.

δ) Ο τέταρτος εξ ημών εκπροσωπεί 450 εργαζομένους στον e-ΕΦΚΑ.

ε) Η πέμπτη εξ ημών εκπροσωπεί 460 εργαζομένους σε Φορείς της Κοινωνικής Πολιτικής, 280 εξ αυτών στον ΟΠΕΚΑ και 180 στον e-ΕΦΚΑ.

στ) Ο έκτος εξ ημών εκπροσωπεί 150 εργαζομένους στον e-ΕΦΚΑ.

Αξιότιμε κ.Υπουργέ,

γνωρίζετε πολύ καλώς ότι η διάδοση ισχυρισμών που προσδιορίζουν συλλογικά και αρκούντως σαφώς αυτούς στους οποίους αναφέρονται, μπορεί να στοιχειοθετήσει αστικά, αλλά και ποινικά αδικήματα, όπως της προσβολής της προσωπικότητας των προσώπων που αφορούν οι ισχυρισμοί, της εξύβρισης, της δυσφήμησης και της συκοφαντικής δυσφήμησης. Τούτη η διάδοση παρίσταται περαιτέρω ζημιογόνος για τα συγκεκριμένα πρόσωπα, όταν λαμβάνει χώρα μέσω των ΜΜΕ, οι δημοσιεύσεις των οποίων αναπαράγονται τάχιστα, όπως επίσης και όταν λαμβάνει χώρα μέσω λογαριασμών κοινωνικής δικτύωσης, δεδομένης της τάχιστης ανακοινοποίησης των οικείων αναρτήσεων, που έχει ως επακόλουθο την ραγδαία και ταχύτατη διάδοση τυχόν συκοφαντικών, δυσφημιστικών και εξυβριστικών ισχυρισμών.

Επιπλέον των ανωτέρω, από τις απαξιωτικές αναφορές σας, των οποίων έγινε λόγος ανωτέρω, ανακύπτει προδήλως κίνδυνος να θεωρηθούν και κριθούν όχι μόνον υβριστικές, αλλά και συκοφαντικές, ενόψει των αναληθών πραγματικών γεγονότων που εξυπονοούν ως συμβαίνοντα, όπως αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην απονομή συντάξεων από υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ, αδικαιολόγητη παράλειψη ένταξης στο ηλεκτρονικό σύστημα αιτημάτων συνταξιοδότησης, επίδειξη αδιαφορίας και επίδειξη δεσποτικών και «βασανιστικών» συμπεριφορών έναντι των πολιτών κ.ο.κ. Τούτο διότι, από τις χρησιμοποιηθείσες αυτές αξιολογικές κρίσεις εκ μέρους σας είναι σαφές ότι αμέσως ή εμμέσως, υποκρύπτονται συμβάντα και αντικειμενικά εκδηλωτικά στοιχεία, τα οποία, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν είναι αληθή και δεν έχει προηγηθεί καμία διοικητική διαδικασία εσωτερικού ελέγχου που να υποστηρίζει ή/και να αποδεικνύει ότι έλαβαν χώρα.

Αξιότιμε κ.Υπουργέ, διαμαρτυρόμενοι για όλα τα ανωτέρω που αφ’ ενός μεν θίγουν την προσωπικότητα των εργαζομένων που εκπροσωπούμε, δημιουργούν κλίμα εκφοβισμού και εργασιακής τρομοκρατίας, προκαλούν την εμφάνιση και κορύφωση περιστατικών λεκτικής και όχι μόνον βίας από πλευράς δυσαρεστημένων πολιτών, απαξιώνουν έναν Οργανισμό του οποίου τυγχάνετε πολιτικός Προϊστάμενος, με αποτέλεσμα να θίγουν και αυτό καθ’ εαυτό το εποπτεύον Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αφ’ ετέρου υποβαθμίζουν τα υφιστάμενα προβλήματα που επανειλημμένως έχουμε θέσει υπ’ όψιν σας και τα οποία απαιτούν όχι τη δημόσια αποστροφή σας προς τους υπαλλήλους που εκπροσωπούμε, αλλά τη σύμπραξη και συνέργειά σας στο να επιλυθούν για να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να αποδοθεί ταχέως η βέλτιστη δυνατή κοινωνική ασφάλιση στους πολίτες αυτής της χώρας, χωρίς την ανάμιξη ιδιωτών σε αρμοδιότητες απτόμενες του ius imperium.

ΣΑΣ ΖΗΤΟΥΜΕ

1. Να ανακαλέσετε δημόσια τις δηλώσεις σας που αναφέρθηκαν ανωτέρω, οι οποίες απαξιώνουν τους συναδέλφους μας στην ελληνική κοινωνία και να προβείτε σε δημόσια αποκαταστατική δήλωση προς άρση της προσβολής που έχει ήδη προκληθεί στο πρόσωπό τους και προς αποτροπή επελεύσεως επικίνδυνων για τη σωματική τους ακεραιότητα και υγεία περιστατικών, τις οποίες είναι εύλογο ότι υποκινούν οι εν λόγω δημόσιες τοποθετήσεις σας.

2. Να προβείτε άμεσα σε μόνιμες προσλήψεις προσωπικού προς κάλυψη των τεράστιων κενών που υπάρχουν λόγω της συνταξιοδότησης εκατοντάδων συναδέλφων μας και σε μονιμοποίηση των συναδέλφων που υπηρετούν δυνάμει δικαστικών αποφάσεων.

3. Να προβείτε άμεσα σε προμήθεια του αναγκαίου υλικοτεχνικού εξοπλισμού για να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση όλων των συναδέλφων μας στις απαιτούμενες ηλεκτρονικές υποδομές, που θα τους επιτρέψουν να εργαστούν αποτελεσματικά και τάχιστα.

4. Να λάβετε τα απαιτούμενα διοικητικά μέτρα στο πλαίσιο της ασκούμενης εκ μέρους σας διοικητικής εποπτείας, ώστε να δοθεί τέλος στις μετακινήσεις συναδέλφων που λαμβάνουν χώρα χωρίς συνδρομή των προϋποθέσεων του Υπαλληλικού Κώδικα και χωρίς συνεκτίμηση του προσωπικού τους status quo, ούτε των πραγματικών υπηρεσιακών αναγκών του ΕΦΚΑ.

5. Να λάβετε τα απαιτούμενα διοικητικά μέτρα στο πλαίσιο της ασκούμενης εκ μέρους σας διοικητικής εποπτείας, ώστε να δοθεί τέλος στις αναξιοκρατικές «προσωρινές» αναθέσεις, καθηκόντων θέσεων ευθύνης, στις «αναπληρώσεις» τέτοιων καθηκόντων και στις εξίσου αντιδικαιοκρατικές καθαιρέσεις συναδέλφων που υπηρετούν για χρόνια σε τέτοιες θέσεις.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ

σας δηλώνουμε ότι θα προβούμε σε άσκηση παντός ενδίκου βοηθήματος και μέσου μάς παρέχει η κείμενη νομοθεσία για να προασπίσουμε τα συμφέροντα των εργαζομένων που εκπροσωπούμε.

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής εντέλλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς ους απευθύνεται, αντιγράφοντας ολόκληρη την παρούσα στην έκθεση επίδοσής του, προς γνώση τους και για τις νόμιμες συνέπειες.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις