6.7 C
Athens
Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

Σωματείο «Θριασίου»: Παναττική στάση εργασίας 1/12. Συγκέντρωση στην πλ. Μαβίλη και πορεία στο ΥΠΟΙΚ

Πρόσφατα

ΤΕΤΑΡΤΗ 1η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ – ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (7 π.μ. – 3 μ.μ.)

Συγκέντρωση στην Πλ. Μαβίλη και πορεία στο Υπ. Οικονομικών

Αναχώρηση πούλμαν στις 8.30 π.μ. από είσοδο ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου 

► αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, με καταβολή ολόκληρου μισθού ως επίδομα Χριστουγέννων σε όλους τους εργαζόμενους, χωρίς αποκλεισμούς

► Καμία περικοπή του ανθυγιεινού επιδόματος. Επέκταση του σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας. Ένταξη στα ΒΑΕ

► Άμεση ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας με επείγουσες προσλήψεις και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων

► Ανάκληση των αναστολών εργασίας των εργαζομένων στις μονάδες υγείας και πρόνοιας

► Ανάκληση της απόφασης για περικοπή των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων

► Στελέχωση – επαναλειτουργία των κλειστών νοσοκομείων και επίταξη ιδιωτικών δομών υγείας, χωρίς αποζημίωση των ιδιοκτητών και με μισθοδοσία προσωπικού από το κράτος

► Μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα σχολεία και τις σχολές.

► Ενίσχυση του προγράμματος εμβολιασμού, με στοχευμένη ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και παρακολούθηση των εμβολιασμένων

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ και ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ γιατί – αντί για άμεση ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας, για να μην «καταρρεύσουν» κάτω από το βάρος της επιδημίας ή να μην μετατραπούν σε «μιας νόσου»  – η κυβέρνηση της ΝΔ μειώνει την κρατική χρηματοδότηση για τα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας κατά 279 εκατ. και για τον ΕΟΠΥΥ κατά 69 εκατ. ευρώ.

Ο αριθμός των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία μειώθηκε κατά 1938 εργαζόμενους (από 78.220 τον Ιανουάριο 2020 σε 76.282 τον Σεπτέμβριο 2021), χιλιάδες συμβασιούχοι συνάδελφοι κινδυνεύουν με απόλυση αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει να κρατά σε αναστολή εργασίας περισσότερους από 6.000 συναδέλφους – που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα επιβίωσης –  και σχεδιάζει την επαναφορά των εργολαβικών εταιρειών.

Αντί για τη στελέχωση – επαναλειτουργία των κλειστών νοσοκομείων και την επίταξη ιδιωτικών δομών υγείας (χωρίς αποζημίωση για τους ιδιοκτήτες και με μισθοδοσία του προσωπικού από το κράτος), η κυβέρνηση συνεχίζει τις  «χρυσοφόρες» συμφωνίες με τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών και προχωρεί στην περικοπή των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων.

Την ίδια στιγμή που οι ασφαλιστικές εισφορές μας για υγειονομική περίθαλψη αυξήθηκαν κατά 219 εκατ. ευρώ, η κυβέρνηση ουσιαστικά αποκλείει δεκάδες χιλιάδες ασθενείς από τη δυνατότητα χειρουργικής επέμβασης σε δημόσια νοσοκομεία και τους αναγκάζει να γίνουν πελάτες των ιδιωτικών κλινικών.

Αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με τις προηγούμενες κυβερνητικές αποφάσεις (για διπλασιασμό της ημερήσιας αποζημίωσης για κρεβάτι ιδιωτικής ΜΕΘ και για αποκλεισμό των ανεμβολίαστων από την πρόσβαση στις δημόσιες μονάδες υγείας για την διενέργεια δωρεάν διαγνωστικού ελέγχου για SARS-CoV-2) θα είναι η εκτόξευση των επιχειρηματικών κερδών.

Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για το «νέο ΕΣΥ», όπως το «ονειρεύονται» οι ιδιοκτήτες ασφαλιστικών εταιρειών, ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων.

Επιβεβαιώνονται οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για νέες συγχωνεύσεις – καταργήσεις δημόσιων μονάδων,  και επιτάχυνση των Συμπράξεων με τον Ιδιωτικό Τομέα.

Βασικό όμως χαρακτηριστικό του «νέου ΕΣΥ» είναι η επέκταση της λειτουργίας των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες» με βάση τις κατευθύνσεις του ΟΔΙΠΥ Α.Ε. – που συστάθηκε το 2020 για να συμβάλει στην «αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων» – και τα κριτήρια «Κοστολόγησης Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών» (DRGs) που διαμόρφωσε η ΚΕΤΕΚΝΥ Α.Ε. στη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Θυμίζουμε ότι η εφαρμογή των DRG είναι βασική απαίτηση των ασφαλιστικών εταιρειών, όχι μόνο για να μειωθεί η ασφαλιστική κάλυψη για εξετάσεις και θεραπείες, αλλά και για να διαμορφωθούν παρόμοιοι όροι λειτουργίας μεταξύ δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών.

Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη έκθεση του οργανισμού έρευνας και ανάλυσης «διαΝΕΟσις», που καταλήγει στην πρόταση για μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ, συγχωνεύσεις κλινικών, εργαστηρίων και νοσοκομείων, λειτουργία των νοσοκομείων σε επιχειρησιακή βάση, εφαρμογή κλειστών σφαιρικών προϋπολογισμών και αποζημίωση με βάση τις Ομογενείς Διαγνωστικές Ομάδες (ΚΕΝ/DRGs)

Για τους γιατρούς προτείνει την «πλήρη και αποκλειστική απασχόληση» μόνο για τους συντονιστές διευθυντές, ενώ οι υπόλοιποι γιατροί θα «απασχολούνται σε δύο ή περισσότερα νοσοκομεία με βάση επιμέρους συμβόλαια εργασίας».

Επιβεβαιώνεται επομένως ότι στο νοσοκομείο – επιχείρηση, όπως το «ονειρεύονται» οι μεγαλοεπιχειρηματίες, το κόστος λειτουργίας θα καλύπτεται από τις πληρωμές των ασθενών – πελατών, με όσο το δυνατό μικρότερη κρατική χρηματοδότηση.

Δεδομένου ότι στο κόστος λειτουργίας συμπεριλαμβάνεται και η μισθοδοσία του προσωπικού, για να μπορεί το νοσοκομείο – επιχείρηση να είναι «αποδοτικό» και «ανταγωνιστικό» με τις αντίστοιχες ιδιωτικές κλινικές, ώστε να «κλείνει συμφωνίες» με τις ασφαλιστικές εταιρείες και τον ΕΟΠΥΥ (που σχεδιάζεται να λειτουργεί  ως ιδιωτική ασφαλιστική) θα πρέπει να έχει όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.

Γι’ αυτό, διαιωνίζονται οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Γι’ αυτό απορρίπτεται, από όλες τις κυβερνήσεις, το αίτημα μας για μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων.

Γι’ αυτό, ενώ κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση «πανηγυρίζουν» για τους μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης και την αύξηση του ΑΕΠ (του παραγόμενου πλούτου), δεν «περισσεύει» ούτε ένα ευρώ αύξηση στους μισθούς.

Αρνούνται την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, γιατί δήθεν «δεν αντέχει η οικονομία», που όμως «αντέχει» τα δις ευρώ επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές, που μαζί ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ψηφίζουν και «χαρίζουν» στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ακόμη και το «κοινωνικό μέρισμα», το αξιοποιούν για να καλλιεργήσουν το «διαίρει και βασίλευε» ανάμεσα μας, δεδομένου ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι θα  καταβληθεί μόνο «στους  ενεργούς υγειονομικούς της πρώτης γραμμής δηλαδή σε όσους έρχονται σε επαφή με ασθενείς», αποκλείοντας τους συναδέλφους σε αναστολή καθώς και χιλιάδες συναδέλφους της διοικητικής, τεχνικής υπηρεσίας, εργαστηριακών τομέων κλπ.

Ιδιαίτερη αγανάκτηση μας προκαλεί το πόρισμα της Διυπουργικής Επιτροπής για την  «Μεταρρύθμιση καθεστώτος χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας», που διατηρεί τον απαράδεκτο αποκλεισμό χιλιάδων συναδέλφων (φυσικοθεραπευτών, εργοθεραπευτων, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, λογοθεραπευτών, διαιτολόγων, φυλάκων, διοικητικών, εργαζομένων μέσω προγραμμάτων ΕΟΔΥ κλπ),

Στο πόρισμα, προτείνεται η μείωση των κατηγοριών δικαιούχων του επιδόματος ενώ ταυτόχρονα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η επιτροπή “βαθμολογεί” ως χαμηλού κινδύνου πολλά επαγγέλματα/ειδικότητες στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας, οπότε υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος μείωση του ανθυγιεινού επιδόματος σε χιλιάδες συναδέλφους.

Ενώ οι μισθοί μας παραμένουν «παγωμένοι» και  συνεχίζονται οι σχεδόν καθημερινές ανατιμήσεις στα καύσιμα, το ρεύμα και βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, «παρακολουθούμε» τους «πανηγυρισμούς» της κυβέρνησης , της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των υπόλοιπων κομμάτων της άρχουσας τάξης, για την εκταμίευση 3,2 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για νέες επιδοτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων.

Γνωρίζουμε ότι θα τα πληρώσουμε εμείς, με την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων, που είναι προαπαιτούμενα για την εκταμίευση, αλλά και την αύξηση του φόρου εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους κατά 651 εκατ. του ΦΠΑ κατά 1,7 δις και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης κατά 400 εκατ. ευρώ.

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι τόσο στη φάση της κρίσης όσο και της ανάκαμψης, χαμένοι είμαστε οι εργαζόμενοι, που πληρώνουμε, με την ένταση της εκμετάλλευσης, της φοροληστείας και τις ανατιμήσεις, είτε για να «διασωθούν» είτε για να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Λογαριάζουν όμως χωρίς τους εργαζόμενους και δεσμευόμαστε ότι δε θα τους αφήσουμε «σε χλωρό κλαρί».

Στην κατεύθυνση αυτή, συνεχίζουμε τον αγώνα με κοινές κινητοποιήσεις με σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου, για αυξήσεις στους μισθούς, καταβολή ολοκλήρου μισθού ως επίδομα Χριστουγέννων, κατάργηση του ΦΠΑ και των ΕΦΚ στο ρεύμα, τα καύσιμα και τα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις