16.5 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

Συμβασιούχοι Covid-19 Αθήνας: Μετατροπή των συμβάσεών μας σε Αορίστου Χρόνου. Καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες

Πρόσφατα

Ανακοίνωση της Επιτροπής Συμβασιούχων Covid-19 Δήμου Αθήνας

  • Συνάντηση με τον Δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη για το ζήτημα της παραμονής στην εργασία ζητάει η Επιτροπή Συμβασιούχων Covid Δήμου Αθήνας. Συναντήσεις και με σωματεία, δημοτικές παρατάξεις, κόμματα.

  • 6/12/21: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, 3μμ – πλ. Εθν. Αντίστασης (πρώην Κοτζιά).

  • ΟΧΙ στις Απολύσεις. ΟΧΙ στην ομηρία των ολιγόμηνων παρατάσεων. Καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Να μετατραπούν οι συμβάσεις μας σε Αορίστου Χρόνου

Στις 31/12/2021 η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κάνει πάνω από 2.500 απολύσεις συμβασιούχων εργαζόμενων που προσλήφθηκαν ειδικά “για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας” στους ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού όλης της χώρας. Την ίδια ώρα η εξάπλωση της πανδημίας συνεχίζεται σε δραματικό επίπεδο χωρίς κανείς να γνωρίζει πραγματικά πότε θα σταματήσει.

Στο Δήμο Αθήνας προσληφθήκαμε μέσα στην πανδημία (με το Π.Ν.Π. 14.3.2020 «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19») ειδικά για να καλύψουμε τα κενά που είχε ο Δήμος της Αθήνας σε θέσεις κλειδιά για την αντιμετώπιση του COVID-19, βρισκόμαστε εδώ και 19 μήνες (με την ομηρία ολιγόμηνων συμβάσεων) στα πόστα μας σε όλες τις διευθύνσεις του Δήμου καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες για την εύρυθμη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών.

Από την πρώτη καραντίνα ως σήμερα, σε όλες τις φάσεις της πανδημίας βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της Covid-19, στελεχώσαμε (χωρίς ειδικές άδειες και τηλεργασία) νευραλγικές θέσεις σε όλες τις υπηρεσίες για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που είχε και έχει ο Δήμος της Αθήνας (και όλοι οι ΟΤΑ της χώρας) τόσο για την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση των κατοίκων όσο και για την ασφάλεια των συναδέλφων.

Η εργασία μας καλύπτει Πάγιες και Διαρκείς Ανάγκες, οι οποίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν μεγεθυνθεί.

Δεν είναι αποκλειστικά οι ιδιαίτερες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία που οδήγησαν στην πρόσληψή μας, αλλά οι πάγιες ελλείψεις σε προσωπικό που λόγω των έκτακτων συνθηκών ήρθαν στην επιφάνεια πολύ επιτακτικότερα απ’ ό,τι στο παρελθόν. Καθημερινά αποδεικνύεται ότι η συνέχιση της εργασίας μας είναι αναγκαία για την λειτουργία των υποστελεχωμένων, κρίσιμων υπηρεσιών του Δήμου, όπως η καθαριότητα, η φύλαξη, οι υπηρεσίες πρασίνου, οι κοινωνικές υπηρεσίες, τα κοιμητήρια, κ.α.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως σε αυτή τη μάχη για να παραμείνουμε στη δουλειά έχουμε τη στήριξη των χιλιάδων μόνιμων συναδέλφων/φισσών μας, που εργαστήκαμε δίπλα δίπλα σε όλη αυτή την περίοδο, των προϊστάμενων και των διευθυντών. Ταυτόχρονα στο πλευρό μας έχουν συνταχθεί με ανακοινώσεις τους πολλά σωματεία και συνδικάτα όπως η ΕΕΔΑ, το Οδηγών Δ. Αθήνας, το Ανεξάρτητο Δ. Αθήνας, τα σωματεία εργαζόμενων στους Δήμους Ηλιούπολης, Αγ. Δημητρίου, Κορυδαλλού, Καισαριανής, το κλαδικό Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, κ.ά. Πολλές είναι οι δημοτικές και οι συνδικαλιστικές παρατάξεις που έχουν εκδώσει ανακοινώσεις στήριξης της παραμονής μας στην εργασία.

Επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας έχει εκδώσει τρεις φορές ομόφωνο ψήφισμα που ζητάει από την κυβέρνηση νομοθετική ρύθμιση για να παραμείνουμε στη δουλειά. Τα δημοτικά συμβούλια Ηλιούπολης, Πάτρας, Ηρακλείου Κρήτης, Τρικάλων, και στις 3/11/21 το Δημοτικό Συμβούλιο Αγ. Δημητρίου εξέδωσαν παρόμοια ψηφίσματα. Ενώ την αναγκαιότητα της παραμονής μας στην εργασία έχουν εκφράσει σε ανακοινώσεις τους σχεδόν όλες οι Περιφερειακές αρχές της χώρας καθώς και η Περιφέρεια Αττικής υιοθετώντας το αίτημά μας για μετατροπή των συμβάσεών μας σε αορίστου χρόνου.

Είναι εντελώς ακατανόητη και απαράδεκτη – και έρχεται ενάντια στις προθέσεις της πλειοψηφίας των δημοτικών και περιφερειακών αρχών – η δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών Μ. Βορίδη ότι η αναγκαιότητα της εργασίας μας λήγει στις 31/12/21 και δεν θα υπάρξει συνέχεια.

Οι Συμβασιούχοι Εργαζόμενοι Covid-19 του Δήμου Αθήνας, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ να δεχτούμε πως η αναγκαιότητα της εργασίας μας λήγει στις 31/12/21.

Είκοσι μήνες μετά την πρόσληψή μας αναγνωρίζουμε πως οι ελλείψεις προσωπικού στο Δήμο Αθήνας και στους Δήμους και τις Περιφέρειες όλης της χώρας παραμένουν τεράστιες και ξέρουμε καλά πως καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε όλους τους τομείς και τις διευθύνσεις που εργαζόμαστε. Αρνούμαστε να δεχτούμε πως θα συνεχίσουμε να ζούμε όμηροι ολιγόμηνων συμβάσεων.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την παραμονή μας στην εργασία με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και χωρίς το άγχος της απόλυσης κάθε τρεις και λίγο.

Να μετατραπούν οι συμβάσεις μας σε Αορίστου Χρόνου.

Σαν Επιτροπή Συμβασιούχων Covid-19 Δήμου Αθήνας ζητάμε συνάντηση με τον Δήμαρχο Αθήνας Κώστα Μπακογιάννη και ξεκάθαρη τοποθέτηση σχετικά με τις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής να παρέμβει προς την πολιτική ηγεσία Κυβέρνησης και Υπουργείου Εσωτερικών για να παραμείνουμε στην εργασία μας.

Μέσα στις επόμενες μέρες θα πραγματοποιήσουμε συναντήσεις και επαφές με τις δημοτικές παρατάξεις και θα φέρουμε το ζήτημα της παραμονής μας στην εργασία στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο (6/12/21). Την ίδια μέρα καλούμε ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις 3μμ έξω από το Δημαρχείο στην πλ. Εθν. Αντίστασης (πρ. Κοτζιά). Διεκδικούμε ξεκάθαρη τοποθέτηση ότι καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες και τη στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας για να παραμείνουμε στην εργασία μας.

Καλούμε την ΑΔΕΔΥ, την ΠΟΕ-ΟΤΑ, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, τα πρωτοβάθμια σωματεία του Δήμου Αθήνας και όλης της χώρας που έχουν σταθεί στο πλευρό μας ως τώρα (ΕΕΔΑ, Οδηγών, Ηλιούπολης, Πάτρας, κ.ά) να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα μας και τον αγώνα μας για παραμονή στην εργασία.

  • ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

  • ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΜΑΣ ΣΕ ΑΟΡΙΣΤΟΥ, ΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΠΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

  • ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ


ΜΕΤΑ-ΟΤΑ

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ στηρίζει τους συμβασιούχους του δήμου Αθηναίων και όλων των δήμων της χώρας και αγωνίζεται για μόνιμη και σταθερή εργασία και για  την κάλυψη όλων των αναγκών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Οι συμβασιούχοι σήμερα στους ΟΤΑ και στις άλλες υπηρεσίες του δημοσίου είναι δεκάδες χιλιάδες, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και η χωρίς αυτούς ουσιαστικά δεν μπορεί να λειτουργήσει καμιά υπηρεσία του δημοσίου.

Παρά του ότι η κυβέρνηση και οι δημοτικές αρχές θέλουν να τους έχουν σε ομηρία, διαθέτουν μεγάλη δύναμη, αφού εργάζονται σε κρίσιμους τομείς και χωρίς αυτούς θα παραλύσει η λειτουργία τους.

Απαιτείται η συνειδητοποίηση της δύναμής τους, ο συντονισμός του αγώνα τους και του αγώνα του συνόλου των εργαζομένων, ανεξάρτητα σχέσης εργασίας, από την ΑΔΕΔΥ και την ΠΟΕ-ΟΤΑ, για να αποκτήσουν πίστη και αυτοπεποίθηση οι εργαζόμενοι και για να είναι αποτελεσματικοί και νικηφόροι οι αγώνες.

Ίδια και πολύ χειρότερη είναι η κατάσταση που επικρατεί και στον ιδιωτικό τομέα. Οι επιχειρήσεις αντί να προσλαμβάνουν τους εργαζόμενους με σχέσεις εργασίας Αορίστου Χρόνου, τους προσλαμβάνουν με διάφορες μορφές ελαστικής και ενοικιαζόμενης εργασίας, για να είναι οι εργαζόμενοι όμηροι των εργοδοτών και με μειωμένα δικαιώματα.

Ο αγώνας όλων των εργαζομένων είναι κοινός. Η συνειδητοποίηση αυτής της πραγματικότητας και ο συντονισμός τους αποτελεί το κλειδί για να νικήσουμε και για να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, με νομοθετική ρύθμιση, για να σταματήσει η ομηρία, αβεβαιότητα και οι δικαστικές ταλαιπωρίες και η οικονομική αφαίμαξη των εργαζομένων.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις