10.4 C
Athens
Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

Σκληρά πρόστιμα, έως και 7.200 ευρώ, ετοιμάζει η Αυστρία για τους ανεμβολίαστους

Οι κάτοικοι της Αυστρίας που θα αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο κατά της COVID-19 από τον Φεβρουάριο, όταν θα καταστεί υποχρεωτικό, θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως και 7.200 ευρώ, αποκαλύπτει ένα προσχέδιο νόμου της αυστριακής κυβέρνησης για τον εμβολιασμό κατά της πανδημίας

Πρόσφατα

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύει για όλους όσους διαμένουν μόνιμα στην Αυστρία. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου το οποίο έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα die Presse, εξαιρούνται μόνο όσοι δεν μπορούν να εμβολιαστούν για λόγους υγείας.

Στο προσχέδιο παραμένει αδιευκρίνιστο το αν θα είναι υποχρεωτικές και οι αναμνηστικές δόσεις ή αν οι αναρρώσαντες θα αντιμετωπίζονται ισότιμα ​​με τα εμβολιασμένα άτομα, σημεία που θα καθορίσουν περαιτέρω υπουργικές αποφάσεις.

Όσοι αρνηθούν να συμμορφωθούν, θα κληθούν στις περιφερειακές αρχές. Αν αγνοήσουν δύο φορές την κλήση, θα τους επιβληθεί πρόστιμο 3.600 ευρώ. Εάν η παραβίαση του νόμου για τον εμβολιασμό κατά της COVID κριθεί ότι θέτει άλλα άτομα σε «σοβαρό κίνδυνο» ή εάν συνεχίσουν να αγνοούν την εντολή, θα τους επιβληθεί πρόστιμο έως και 7.200 ευρώ.

Το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στις 6 Δεκεμβρίου, ωστόσο, η Die Presse έλαβε εκ των προτέρων το προσχέδιό του.

Η πρόταση θα συζητηθεί περαιτέρω αύριο, όταν ο υπουργός Υγείας Wolfgang Mückstein και η υπουργός για το Σύνταγμα, Karoline Edtstadler, θα συναντηθούν με υγειονομικούς εμπειρογνώμονες και την αντιπολίτευση για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα στη διαχείριση της πανδημίας.

Ωστόσο, ορισμένες παράμετροι παραμένουν ασαφείς, όπως για παράδειγμα τι γίνεται εάν κάποιος συνεχίζει να αρνείται να εμβολιαστεί ακόμη και μετά την επιβολή των προστίμων. Σύμφωνα με την die Presse, μία από τις λύσεις που συζητήθηκαν είναι ότι όσοι δεν μπορούν να αποδείξουν ότι είναι εμβολιασμένοι, θα λαμβάνουν πρόστιμο κάθε έξι μήνες.

Λόγω της ταχείας αύξησης των κρουσμάτων, η Αυστρία έλαβε δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του τέταρτου κύματος της COVID-19. Η κυβέρνηση επέβαλε πλήρες lockdown στις 22 Νοεμβρίου, παράλληλα με την ανακοίνωση ότι οι εμβολιασμοί θα καταστούν υποχρεωτικοί από τον Φεβρουάριο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο η υγειονομική κρίση να τεθεί εκτός ελέγχου.

Η κατάσταση στην Αυστρία γίνεται ολοένα και πιο σοβαρή τις τελευταίες εβδομάδες, με τις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) να πλησιάζουν επίπεδα υπερκορεσμού.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), το 65,2% του συνολικού πληθυσμού της Αυστρίας έχει εμβολιαστεί.

Ορισμένες περιφέρειες έχουν προετοιμαστεί ακόμη και για το σενάριο επιλογής ασθενών, με το Σάλτσμπουργκ να προτείνει τη σύσταση ομάδας που θα αποφασίζει ποιος θα λαμβάνει θεραπεία σε ΜΕΘ όταν οι διαθέσιμες κλίνες θα είναι πλέον ελάχιστες.

Η ανακοίνωση να καταστούν υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί έχει εντείνει τον διχασμό στην αυστριακή κοινωνία, με τον Πρόεδρο Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν να προειδοποιεί ότι «υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το ρήγμα να βαθύνει».

Το λαϊκίστικο FPÖ, το οποίο στο παρελθόν είχε χάσει την εύνοια των ψηφοφόρων λόγω μιας σειράς σκανδάλων διαφθοράς στα οποία είχε εμπλακεί, ανακάμπτει σε δημοφιλία όλο και περισσότερο στον χώρο των αντιεμβολιαστών. Όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα σχέδιά της, ο αρχηγός του κόμματος Χέρμπερτ Κικλ δήλωσε ότι «η Αυστρία έχει δικτατορία από σήμερα και στο εξής» και κάλεσε σε μαζικές διαδηλώσεις κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού.


Πηγή: ThePressProject

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις