7.6 C
Athens
Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

ΜΕΤΑ: Ναι στον εμβολιασμό, όχι στην υποχρεωτικότητα, όχι στο εκβιαστικό και τιμωρητικό χαράτσι των 100 ευρώ

Πρόσφατα

Την ώρα που είμαστε αντιμέτωποι με το 4ο κύμα της πανδημίας, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να στοχοποιεί τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους και τους πολίτες, με το αφήγημα της «ατομικής ευθύνης» για να κρύψει τις δικές της και μόνες πολιτικές ευθύνες, για την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, για την «εκτίναξη» των κρουσμάτων, των εισαγωγών και των διασωληνωμένων ασθενών, για την αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος.

Έτσι, σήμερα, διά στόματος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στοχοποιήθηκαν οι ανεμβολίαστοι πολίτες άνω των 60 ετών, για τους οποίους καθίσταται πλέον υποχρεωτικός ο εμβολιασμός (θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού μέχρι τις 16 Γενάρη για την πρώτη δόση) και απειλούνται με το τιμωρητικό, εισπρακτικό μέτρο των 100 ευρώ κάθε μήνα, στην περίπτωση που «δε συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις».

Μάλιστα, με απύθμενο θράσος, εμμέσως, τους κατηγόρησε ότι αυτοί φταίνε για τη μετατροπή των νοσοκομείων σε αποκλειστικά covid αλλά και για την αύξηση των θανάτων στην υπόλοιπη θνησιμότητα, «καθώς συχνά είναι και εκείνοι οι οποίοι αργούν να πάνε στο νοσοκομείο, επιβαρύνοντας δυστυχώς ακόμα περισσότερο την κατάστασή τους. Εμποδίζοντας όμως και τη νοσηλεία άλλων σοβαρών ασθενειών».

Τζογάροντας στον κοινωνικό αυτοματισμό, έκανε λόγο για «πράξη δικαιοσύνης απέναντι στους πολύ περισσότερους εμβολιασμένους», ενώ συνεχίζοντας τον εμπαιγμό έκανε λόγο για «αντίτιμο υγείας», το οποίο έρχεται να συμπληρώσει την ανύπαρκτη «εκστρατεία πειθούς την οποία ακολουθούμε επί μήνες». Και δεν έμεινε μόνον εκεί, αλλά πούλησε και «χάντρες και καθρεπτάκια στους ιθαγενείς», ισχυριζόμενος ότι τα ποσά από την τιμωρητική και εκφοβιστική τακτική του προστίμου των 100 ευρώ, με νόμο «θα συγκεντρώνονται σε ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία μας», τα οποία, με ευθύνη δική του και της κυβέρνησης του, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υποχρηματοδοτούνται κάθε χρόνο και περισσότερο, όπως εξάλλου προβλέπεται και για το 2022, με βάση το νέο προϋπολογισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι το επόμενο έτος μειώνονται κατά 52% οι δαπάνες για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που θα μπορούσε να στηρίξει την πρόληψη, την ενημέρωση, την παρακολούθηση και την εκστρατεία εμβολιασμού. Πέραν αυτού, όλοι γνωρίζουμε που θα κατευθυνθούν αυτά τα χρήματα, όπως και τόσα άλλα που δώσαμε για την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και τη διάσωση της υγείας του λαού.

Κι όλα αυτά, την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ, αντί για την επίταξη των ιδιωτικών μονάδων υγείας, συνεχίζει τις «χρυσοφόρες» συμφωνίες με τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών και την προώθηση του σχεδίου της για το «νέο ΕΣΥ», την επέκταση δηλαδή της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες». Πέραν αυτού, συνεχίζει να αφήνει τους εργοδότες ανενόχλητους να εκβιάζουν τους ανεμβολίαστους εργαζομένους με απολύσεις, να παραβιάζουν ακόμη και τη νομοθεσία για την Υγεία και την Ασφάλεια και να μην τους επιβάλλει να πάρουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων. Όπως επίσης, εξακολουθεί να μην παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρα για την αποτροπή του συγχρωτισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, όπου καταγράφονται συνεχώς κρούσματα σε μαθητές κ.λπ. Στα παραπάνω, να προστεθούν και οι αντιφάσεις και παλινωδίες, οι οποίες τροφοδοτούν ανορθολογικές αντιλήψεις και θεωρίες συνωμοσίας.

Το ΜΕΤΑ εκφράζει την αντίθεσή του στα νέα εκβιαστικά και εισπρακτικά μέτρα και καλεί τα Σωματεία, τους εργαζομένους και το λαό να αντιδράσουν και να παλέψουν από κοινού, μεταξύ άλλων, για άμεση ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας με επείγουσες προσλήψεις και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και όχι αποδόμησή της, όπως γίνεται τώρα, ανάκληση των αναστολών εργασίας των εργαζομένων στις μονάδες υγείας και πρόνοιας και δωρεάν rapid test για όλους, ανάκληση της απόφασης για περικοπή των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων, επίταξη ιδιωτικών δομών υγείας, χωρίς αποζημίωση των ιδιοκτητών και με μισθοδοσία προσωπικού από το κράτος, μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και στις σχολές, ενίσχυση του προγράμματος εμβολιασμού, με στοχευμένη ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και παρακολούθηση των εμβολιασμένων.

Τέλος, τους καλεί να ενισχύσουν τις απεργιακές συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται, την Τετάρτη 1η Δεκέμβρη, στις πόλεις της χώρας, στο πλαίσιο της πανυγειονομικής κινητοποίησης της ΠΟΕΔΗΝ. Για την Αττική, η συγκέντρωση είναι προγραμματισμένη στην πλατεία Μαβίλη, ώρα 8.30πμ., από όπου θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις