ΠΟΥ: «Πολύ υψηλός» ο κίνδυνος λόγω της «Όμικρον». Συνεδριάζει η G7. Πληθαίνουν τα περιοριστικά μέτρα

AP Photo/Patrick Semansky, Pool

Η παραλλαγή «Όμικρον» προκαλεί παγκόσμια ανησυχία, καθώς οι τεράστιες ανισότητες στους εμβολιασμούς -απόρροια της αξιοποίησης του εμβολίου ως εμπόρευμα- και η έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας που θα συνέβαλαν στην εξάλειψη της πανδημίας δημιουργούν το έδαφος για την εμφάνιση νέων, πιο επικίνδυνων μεταλλάξεων. 

Το παραλλαγμένο στέλεχος «Όμικρον» του κορονοϊού είναι πιθανό να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, ενώ ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της παραλλαγής «ενδέχεται να υπάρξουν μελλοντικές εξάρσεις της covid-19, οι οποίες μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις» σε κάποιες περιοχές, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Η υπηρεσία του ΟΗΕ, στις τεχνικές της συμβουλές προς τα 194 μέλη της, τα κάλεσε να επιταχύνουν τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων κατά της covid-19 και να «καταρτίσουν σχέδια μετριασμού» προκειμένου να παραμείνουν σε λειτουργία οι βασικές υγειονομικές υπηρεσίες τους.

«Η Όμικρον έχει έναν πρωτόγνωρο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα της, κάποιες από τις οποίες προκαλούν ανησυχία για την ενδεχόμενη επίπτωσή τους στην πορεία της πανδημίας», προειδοποίησε ο ΠΟΥ. «Συνολικά ο παγκόσμιος κίνδυνος από το νέο στέλεχος ανησυχίας Όμικρον εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλός», τόνισε.

Ωστόσο ο οργανισμός εκτίμησε ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες προκειμένου να κατανοηθεί η ικανότητα του «Όμικρον» να διαφεύγει της προστασίας που προκαλούν τα εμβόλια και προηγούμενες μολύνσεις από άλλα στελέχη του κορονοϊού, εξηγώντας ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία. «Κρούσματα covid-19 και μολύνσεις αναμένονται σε εμβολιασμένους, αν και σε μικρότερο και αναμενόμενο ποσοστό», κατέληξε.

Η αθλιότητα της πολιτικής του Φαρμάκου – εμπόρευμα, που μεγαλώνει την απόσταση μεταξύ των επιστημονικών/τεχνολογικών επιτευγμάτων και των λαϊκών αναγκών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αποτυπώνεται το γεγονός ότι στις πιο φτωχές χώρες ο εμβολιασμός δεν καλύπτει πάνω από το 6% του πληθυσμού, την ώρα που οι φαρμακοβιομηχανίες των εμβολίων αποκομίζουν 93,6 εκατομμύρια τη μέρα.

Συνεδριάζει η G7 λόγω της νέας μετάλλαξης

Οι υπουργοί Υγείας των χωρών της G7 συνεδριάζουν σήμερα για να συντονίσουν τη δράση τους για τον περιορισμό της εξάπλωσης της «Όμικρον», της νέας παραλλαγής του κορονοϊού που προκαλεί ανησυχία. Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο ασκεί την προεδρία της Ομάδας, συγκάλεσε την επείγουσα συνάντηση μετά την προειδοποίηση της Νότιας Αφρικής για την ταχέως εξαπλούμενη, έντονα μεταλλαγμένη παραλλαγή την Παρασκευή. Η Ευρωπαϊκή και οι ΗΠΑ, μεταξύ άλλων χωρών, έχουν περιορίσει τα ταξίδια από χώρες της νότιας Αφρικής και έχουν επιβάλει καραντίνα στις αφίξεις.

Η εξάπλωση του ιού στη Νότια Αφρική – όπου ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού έχει αναρρώσει από τον COVID – τροφοδοτεί τους φόβους ότι ο ιός θα μπορούσε να μην καλύπτεται από τα εμβόλια. Η υγειονομική υπηρεσία της Ε.Ε., το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, προειδοποίησε ότι το Όμικρον «είναι η πιο αποκλίνουσα παραλλαγή» του κορονοϊού μέχρι στιγμής, «γεγονός που εγείρει σοβαρές ανησυχίες ότι μπορεί να σχετίζεται με σημαντική μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων και αυξημένο κίνδυνο επαναμόλυνσης».

Άνθρωποι έχουν βρεθεί θετικοί στη νέα παραλλαγή στο Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Δανία, την Ιταλία και την Ολλανδία, ενώ στη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Αυστρία και την Τσεχία εξετάστηκαν αρκετοί ασθενείς που μπορεί επίσης να την έχουν. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης καταγράψει κρούσματα Omicron. Το ECDC δήλωσε ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης στην Ε.Ε. είναι «υψηλός».

Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι δεν έχουν αναφερθεί σοβαρά κρούσματα ή θάνατοι που να συνδέονται με το «Ο» μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές. Η πρόεδρος του Νοτιοαφρικανικού Ιατρικού Συλλόγου Angélique Coetzee, η οποία εντόπισε πρώτη τη νέα παραλλαγή, δήλωσε ότι οι ασθενείς που είχε δει με αυτήν είχαν «εξαιρετικά ήπια» συμπτώματα σε σύγκριση με εκείνους που είχε αντιμετωπίσει στο παρελθόν. Αλλά προειδοποίησε ότι η παραλλαγή μπορεί να εξακολουθεί να είναι επικίνδυνη για ηλικιωμένους ή για άτομα με συννοσηρότητες.

Χριστουγεννιάτικο θαύμα; Ο επιδημιολόγος και πολιτικός του SPD, Karl Lauterbach, ο οποίος είναι ένας από τους υποψηφίους για να γίνει ο επόμενος υπουργός Υγείας της Γερμανίας, δήλωσε ότι θα ήταν ένα «πρόωρο δώρο Χριστουγέννων» εάν η Omicron ήταν πράγματι ηπιότερη, δεδομένου ότι μια ήπια παραλλαγή θα μπορούσε να επιφέρει το τέλος της πανδημίας. Αλλά προειδοποίησε ότι η Γερμανία, όπως και μεγάλο μέρος της Δυτικής Ευρώπης, έχει εντελώς διαφορετικά δημογραφικά στοιχεία από τη Νότια Αφρική, όπου μόνο το 6% των ανθρώπων είναι άνω των 65 ετών.

Ακόμη πιο αναγκαία η τρίτη δόση, λένε οι επιστήμονες

Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να μελετήσουν τη νέα παραλλαγή και να εκτιμήσουν πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι, ιδίως σε ποιό βαθμό έχει την ικανότητα να διαφεύγει της ανοσίας μετά από εμβόλια ή νόσο «Covid-19» (κίνδυνος επαναλοίμωξης).

Αν και η εικόνα παραμένει ασαφής προς το παρόν, η γενική εκτίμηση είναι ότι ο πλήρης εμβολιασμός με δύο δόσεις θα συνεχίσει να παρέχει προστασία, αλλά μειωμένη (άγνωστο ακόμη πόσο), έναντι του κινδύνου βαριάς νόσου και θανάτου, γι’ αυτό η χορήγηση ενισχυτικής τρίτης δόσης είναι ακόμη περισσότερο αναγκαία προκειμένου να προστατευθούν περισσότεροι άνθρωποι.

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα κυρίως από την Αφρική, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και τη «Γκάρντιαν», προκύπτει μια ανάμικτη εικόνα από τους επιστήμονες για τη νέα παραλλαγή.

Ο πρόεδρος της Moderna δρ. Στέφεν Χοτζ ανέφερε ότι η Όμικρον περιλαμβάνει ένα «μίγμα μεταλλάξεων Φρανκεστάιν» που εγείρει ανησυχίες, όμως πιθανότατα θα παραμένει σχετικά ευάλωτη στα εμβόλια. Αν όχι, τότε τα τελευταία θα χρειαστούν αναπροσαρμογές, κάτι που μπορεί να συμβεί αρκετά γρήγορα χάρη στην τεχνολογία mRNA. Παρόλο που η «Όμικρον» έχει πολύ περισσότερες μεταλλάξεις, θα υπάρχουν πάντα περιοχές της νέας παραλλαγής που θα είναι εκτεθειμένες στα αντισώματα και στα Τ-κύτταρα. Από την άλλη, η «Όμικρον» πιθανώς είναι πιο μεταδοτική και ικανότερη – σε σχέση με τη Δέλτα και προηγούμενες παραλλαγές – να διαφεύγει της ανοσιακής αντίδρασης του οργανισμού, τόσο λόγω εμβολιασμού όσο και νόσησης. Το πόσο ικανή είναι να το κάνει αυτό, και αν θα υπάρξει όντως ανάγκη για αναπροσαρμογή των τωρινών εμβολίων, θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες για να απαντηθεί.

Ο ΠΟΥ, στην ανακοίνωσή του, τόνισε ότι οι εμπειρογνώμονες προσπαθούν να κατανοήσουν τις πιθανές συνέπειες της παραλλαγής στα αντίμετρα που έχουν ληφθεί, συμπεριλαμβανομένων και των εμβολίων για την Covid-19.

Μια Νοτιοαφρικανή γιατρός, η οποία ήταν η πρώτη που υποπτεύθηκε μια άλλη παραλλαγή, δήλωσε σήμερα ότι μέχρι στιγμής τα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ασθενείς με «Όμικρον» είναι ήπια και μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι. Η Δρ. Ανζελίκ Κέτζε, η επικεφαλής του Ιατρικού Συλλόγου Νοτίου Αφρικής, είπε στο «Reuters» ότι, σε αντίθεση με την παραλλαγή «Δέλτα», οι ασθενείς μέχρι τώρα δεν παραπονιούνται για απώλεια γεύσης ή όσφρησης και δεν παρουσιάζουν σημαντική μείωση του επιπέδου του οξυγόνου.

Πληθαίνουν τα περιοριστικά μέτρα

Ο εντοπισμός της «Όμικρον» από επιστήμονες της Νότιας Αφρικής σήμανε παγκόσμιο συναγερμό. Η μια κυβέρνηση μετά την άλλη επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς στις χώρες της νότιας Αφρικής, καθώς η νέα παραλλαγή, επαναφέρει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο την αδυναμία των συστημάτων υγείας να ανταπεξέλθουν, ακόμα και στις πλέον ισχυρές καπιταλιστικές χώρες, ως αποτέλεσμα των πολιτικών που αντιμετωπίζουν την υγεία ως κόστος.

Πέραν της Μποτσουάνα που εντοπίστηκε η παραλλαγή, μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην Αυστραλία, το Βέλγιο, τη Βρετανία, τη Δανία, τη Γερμανία, το Χονγκ Κονγκ, το Ισραήλ, την Τσεχία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τον Καναδά και πιθανώς στην Γαλλία και στην Ελβετία.

Η Βρετανία αποφάσισε να συγκαλέσει σήμερα Δευτέρα έκτακτη σύνοδο των υπουργών Υγείας της G7 για να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απαγορευθεί η είσοδος στη χώρα σε όλους τους ξένους επισκέπτες από αύριο Τρίτη 30ή Νοέμβρη, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της «Όμικρον» στο αρχιπέλαγος.

Οι Ιάπωνες οι οποίοι επιστρέφουν από κράτη όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα της παραλλαγής αυτής θα μπορούν να μπουν στη χώρα, αλλά θα είναι υποχρεωμένοι να τίθενται σε καραντίνα σε εγκαταστάσεις που θα τους υποδεικνύονται, πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιαπωνικής κυβέρνησης. Η Ιαπωνία είναι η δεύτερη χώρα μετά το Ισραήλ, που λαμβάνει αντίστοιχο μέτρο.

Στις ΗΠΑ, ο επιδημιολόγος Δρ Άντονι Φάουτσι, προειδοποίησε τους Αμερικανούς να είναι προετοιμασμένοι για την εξάπλωση της νέας παραλλαγής. Δεν είναι όμως ξεκάθαρο τι μέτρα θα ληφθούν, εφόσον χρειαστεί. Ο Φάουτσι έχει δηλώσει ότι η παραλλαγή πιθανότατα βρίσκεται ήδη στη χώρα, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένα κρούσμα.

Στη Βρετανία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα όπως τον υποχρεωτικό έλεγχο όλων των ταξιδιωτών που φτάνουν στη χώρα και τη χρήση μάσκας σε καταστήματα και μέσα μεταφοράς.

Ενώ χώρες όπως η Ινδονησία και η Σαουδική Αραβία προστέθηκαν στον κατάλογο εκείνων που επέβαλαν ταξιδιωτικούς περιορισμούς, η Νότια Αφρική κατήγγειλε τα μέτρα ως άδικα και επιζήμια για την οικονομία της, υποστηρίζοντας ότι «τιμωρείται» για την επιστημονική ανακάλυψή της. Ωστόσο, ανησυχώντας για την αύξηση των κρουσμάτων, ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα είπε σήμερα ότι η κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό σε ορισμένες περιοχές ή για ορισμένες δραστηριότητες.

Άρση των περιορισμών ζητά η Ν. Αφρική

Η Νότια Αφρική ζήτησε να αρθούν αμέσως οι περιορισμοί, μια έκκληση που απηύθυνε και ο ΠΟΥ, επαναλαμβάνοντας ότι τα σύνορα πρέπει να μείνουν ανοιχτά.

Πολλές γειτονικές της χώρες, που επηρεάζονται ευθέως ή εμμέσως από τις απαγορεύσεις, κατήγγειλαν επίσης τα μέτρα, με τον πρόεδρο του Μαλάουι, τον Λάζαρους Τσακουέρα, να μιλάει ακόμη και για «αφρικανοφοβία». «Ανησυχούμε όλοι για τη νέα παραλλαγή της Covid και πρέπει να ευχαριστήσουμε τους Νοτιοαφρικανούς επιστήμονες που την εντόπισαν πριν από οποιονδήποτε άλλον. Αλλά οι αποφάσεις που αφορούν την Covid πρέπει να βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, όχι στην αφρικανοφοβία», τόνισε.


Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», 902, AFP

Print Friendly, PDF & Email