20.9 C
Athens
Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

Μια «παράσταση» διαμαρτυρίας στο Christmas Theater

Η παρακάτω ανακοίνωση διαμοιράστηκε στους θεατές, στις 23/11, την ημέρα της συναυλίας του Γιώργου Νταλάρα

Πρόσφατα

Στις 23/11 αποφασίσαμε αντί να είμαστε στα πόστα μας κατά τη διάρκεια της παράστασης να σταθούμε συλλογικά εκτός αυτής διεκδικώντας τα αυτονόητα. Αφορμή για αυτήν την απόφαση ήταν η απομάκρυνση του συναδέλφου μας (στις 20/11/2021). Η στάση αυτή, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, σε μία περίοδο υγειονομικής κρίσης αποτελεί άλλη μια απαράδεκτη κίνηση από την πλευρά της εργοδοσίας, η οποία αδιαφορώντας για τις ανάγκες και τα δικαιώματα του συναδέλφου, του ζήτησε να απομακρυνθεί από τα καθήκοντά του μέσα σε λίγες μόνο μέρες.

Στους μόλις δύο μήνες λειτουργίας του θεάτρου προέκυψαν προβλήματα τόσο στο εργασιακό καθεστώς το οποίο ανήκουμε όσο και στα μέτρα προστασίας από την πανδημία.

Αρχικά, δουλεύουμε σε ένα χώρο υποστελεχωμένο που δεν ήταν εξαρχής θέατρο αλλά αθλητική εγκατάσταση, με αποτέλεσμα συνάδελφοι να παρουσιάζουν προβλήματα εξάντλησης λόγω του φόρτου και των συνθηκών εργασίας. Ταυτόχρονα, σε μία περίοδο πανδημίας και μέτρων που αλλάζουν συνεχώς, η διεύθυνση δεν έχει πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις για την προστασία εργαζομένων και θεατών αναγκάζοντας μας να διαχειριστούμε μόνοι μας μία σειρά αντιφατικών αποφάσεων και οδηγιών. Για παράδειγμα, δεν υπήρξε ποτέ ξεκάθαρη ενημέρωση για την κατανάλωση τροφίμων και ποτών κατά τη διάρκεια παράστασης και με ποιον τρόπο θα τηρείται η υποχρεωτικότητα της μάσκας, ενώ ο χώρος των αποδυτηρίων δεν επαρκεί για τον χώρο των ταξιθετών.

Από την αρχή, σχετικά με το εργασιακό καθεστώς υπάρχουν τρομερές ασάφειες. Πρώτον, όσον αφορά την αμοιβή μας, δεν ξέρουμε ποιο ακριβώς είναι το ωρομίσθιό μας, μιας και δεν υπήρξε ποτέ ξεκάθαρη ενημέρωση από την εργοδοσία. Στην πρώτη μηνιαία μισθοδοσία, οι πληρωμές όλων μας ήταν εντελώς αυθαίρετες και ασυνάρτητες με τις ώρες που είχαμε εργαστεί. Μετά από μέρες και κατόπιν πίεσης που ασκήθηκε συμπληρώθηκε στον καθένα μας η διαφορά που αναλογούσε στον κύριο μισθό. Χωρίς όμως τις υπερωρίες! Σε δεύτερο χρόνο ενημερωθήκαμε ότι οι υπερωρίες μας θα δοθούν σε κάποιου είδους ‘’εκκαθάριση τα Χριστούγεννα’’! Αυτό σημαίνει πως αντί να πληρωθούν κανονικά στο τέλος του μήνα, κρατούνται με σκοπό να παρουσιαστούν ως δώρο Χριστουγέννων. Και όλα αυτά στις περιπτώσεις κατά τις οποίες έχουμε τριπλές και διπλές παραστάσεις οι ώρες που σημειώνονται δεν αντιστοιχούν σε αυτές που βρισκόμαστε στο χώρο εργασίας μας. Φυσικά, ούτε λόγος για προσαυξήσεις σε αργίες, νυχτερινά ή υπερωρίες, σε μία δουλειά που η κανονικότητα της περιλαμβάνει κυρίως Κυριακές και βραδινές βάρδιες. Όλα τα παραπάνω συζητήθηκαν από τις πρώτες μέρες εργασίας μας, μας προτάθηκε να μιλήσουμε με το λογιστή, το ζητήσαμε αλλά δεν έγινε ποτέ.

Όσον αφορά την ασφάλισή μας, αντιληφθήκαμε πως οι περισσότεροι (36 στους 40) είμαστε δηλωμένοι ως 423700 ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΠΕΛΑΤΩΝ αντί για 915205 ΘΕΑΤΡΩΝ, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΤΑΞΙΘΕΤΕΣ, το οποίο είναι το αντικείμενο εργασίας μας, με αποτέλεσμα να χάνουμε μήνες προϋπηρεσίας, επιδόματα κλπ.

Η απομάκρυνση του συναδέλφου μας θεωρούμε πως δεν ήταν τυχαία αλλά έρχεται να προστεθεί σε όλα τα παραπάνω. Ο ίδιος μετέφερε πάντα τα παράπονα, τα αιτήματα και τους προβληματισμούς μας στους αρμόδιους και αυτό πιστεύουμε πως οδήγησε στην απομάκρυνσή του.

Συνοψίζοντας αιτούμαστε :

-Άμεση επαναφορά του συναδέλφου στο προηγούμενο καθεστώς απασχόλησής του

-Ξεκάθαρο ωρομίσθιο

-Να πληρωθούν υπερωρίες, δώρα και προσαυξήσεις, όπως προβλέπεται από τον νόμο

-Αλλαγή κωδικού ασφάλισης αναδρομικά

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ, Ο ΕΝΑΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ


Ομάδα ταξιθεσίας του Christmas Theater

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις