19.4 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαρτίου, 2023

Για παλινωδίες κατηγορεί τη ΣΤΑΣΥ η επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας. Τι λέει η διοίκηση

Πρόσφατα

Πληθαίνουν τα ερωτήματα αλλά και οι καταγγελίες σε βάρος της δίοικησης της ΣΤΑ.ΣΥ. μετά το τραγικό δυστύχημα στον ΗΣΑΠ, που στέρησε τη ζωή σε ένα 41χρονο εργοδηγό, ενώ ένας ακόμα Γερμανός εργαζόμενος δίνει μάχη στο νοσοκομείο.

Πέρα απ’ την καταγγελία στην οποία προέβη ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ΣΕΛΜΑ, Σπύρος Ρεβύθης, ότι τα ξημερώματα της 23ης Αυγούστου ο συρμός λείανσης της γερμανικής Schweerbau είχε εκτροχιαστεί  ενώ εκτελούσε εργασίες στον σταθμό Βικτώρια, έρχεται η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΥΑΕ) στη ΣΤΑ.ΣΥ να κατηγορήσει τη διοίκηση για παλινωδίες και παραλείψεις.

Η ανακοίνωση της ΕΥΑΕ

«Οι παλινωδίες συνεχίζονται όσον αφορά το δυστύχημα που στοίχισε την ζωή ενός συναδέλφου μας και τον τραυματισμό άλλων τριών εργαζομένων. Η διοίκηση της εταιρείας εξακολουθεί να αρνείται να δεχθεί την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας των εργαζομένων στην ΣΤΑ.ΣΥ., το οποίο είναι θεσμοθετημένο όργανο από τον νόμο, για να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα και να συνεργαστεί με την ΕΥΑΕ, ως οφείλει εκ του νόμου, στη διερεύνηση του δυστυχήματος.

Πέραν των ερωτημάτων που αναφύονται λόγω του δυστυχήματος, η ΕΥΑΕ έχει από την πρώτη στιγμή εντοπίσει πως υπάρχουν σημαντικές παραλείψεις στους χειρισμούς που έλαβαν χώρα μετά το περιστατικό. Η αδυναμία τήρησης πρωτοκόλλου ασφαλείας σε σιδηροδρομική υποδομή, η έλλειψη διαδικασιών και κανονισμού διαχείρισης εκτάκτων αναγκών, δείχνουν σαφέστατα μια «ερασιτεχνική λειτουργία της ΣΤΑ.ΣΥ, κάτι που συμβαίνει κατ΄εξακολούθηση τα τελευταία χρόνια.

Διερωτόμαστε πέρα από το δυστύχημα αυτό καθαυτό:

  • Ποιο είναι το σχέδιο ή και η διαδικασία διαχείρισης τέτοιων περιστατικών;
  • Ο χώρος του δυστυχήματος γιατί δεν αποκλείστηκε αρχής εξαρχής και υπήρξε πλήθος κόσμου γύρω από το συμβάν;
  • Γιατί δεν δεσμεύτηκε ως χώρος δυστυχήματος; Ποιος ήταν υπεύθυνος γι αυτό;
  • Γιατί δεν υπήρξε παρουσία αστυνομίας ή και άλλων αρμόδιων αρχών (π.χ. εισαγγελέας) στο συμβάν;
  • Γιατί η διαχείριση της οδικής κυκλοφορίας γινόταν από το προσωπικό της ΣΤΑ.ΣΥ;
  • Γιατί δεν υπήρξε πραγματογνωμοσύνη στο σημείο της σύγκρουσης;
  • Ο συρμός μετά την απομάκρυνση του από το σημείο της σύγκρουσης που μεταφέρθηκε; Υπήρξε συνοδεία καθ΄οδόν; Φυλάσσεται έτσι ώστε να αποφευχθεί η απομάκρυνση ή και παραποίηση στοιχείων;
  • Υπάρχουν συνοδευτικά έγγραφα του συρμού λείανσης; Που βρίσκονται;»

Τι υποστηρίζει η ΣΤΑΣΥ

Η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ σε ανακοίνωση της απαντά πως η βλάβη που έχει καταγραφεί στο εν λόγω μηχάνημα λείανσης, στις 22 Αυγούστου, αφορούσε στο σύστημα λείανσης και ουδεμία σχέση είχε με το σύστημα πέδησης και δεν υπήρξε εκτροχιασμός, αλλά για μικρή μετατόπιση ενός από τους έξι άξονες εκτός τροχιάς.

Όσον αφορά καταγγελία του κ. Ρεβύθη και για περιστατικό πυρκαγιάς σε κινητήρα μηχανήματος ίδιου τύπου στη γραμμή 3 του Μετρό, απαντά πως οι εργασίες λείανσης δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα στη γραμμή αυτή, και προσθέτει πως η ΣΤΑΣΥ έχει προχωρήσει σε αποστολή εξωδίκου προς τη γερμανική εταιρεία για αναστολή εκτέλεσης των εργασιών μέχρι να διερευνηθούν οι συνθήκες του δυστυχήματος.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ αναφέρεται:

«-Σύμφωνα με την ενημέρωση από την ανάδοχο εταιρεία, η βλάβη που έχει καταγραφεί στο εν λόγω μηχάνημα λείανσης στις 22 Αυγούστου, αφορούσε στο σύστημα λείανσης και ουδεμία σχέση είχε με το σύστημα πέδησης. Ο «εκτροχιασμός» ήταν η μικρή μετατόπιση ενός από τους 6 άξονες του μηχανήματος εκτός τροχιάς. Ο γερανός της ΣΤΑΣΥ, που διακρίνεται στις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν, κλήθηκε προληπτικά, δίχως να χρειαστεί να επιχειρήσει. Η επαναφορά του τροχού έγινε με εργαλεία χειρός.

-Όσον αφορά στις καταγγελίες του εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΔΣ της ΣΤΑΣΥ για περιστατικό φωτιάς σε ίδιο μηχάνημα λείανσης της αναδόχου εταιρείας στη γραμμή 3 του Μετρό, διευκρινίζεται, πως οι εργασίες λείανσης με αντίστοιχο μηχάνημα δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει στη γραμμή 3.

Η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ τονίζει επίσης πως η συντήρηση των μηχανημάτων είναι αποκλειστικά και μόνο αρμοδιότητα της αναδόχου εταιρείας. Η συγκεκριμένη εταιρεία «SCHWEERBAU GMBH & CO KG» κατά τη διενέργεια του διαγωνισμού, προσκόμισε τα απαιτούμενα πιστοποιητικά για την εκτέλεση του έργου, καθώς και πιστοποιητικά ασφάλειας και υγιεινής για εργασίες λείανσης, που διαθέτει από αναγνωρισμένο, διεθνή φορέα πιστοποίησης.

Τέλος, επισημαίνει πως από την πρώτη στιγμή με εξώδικο που απέστειλε προς τη γερμανική εταιρεία, ζήτησε την αναστολή εκτέλεσης των εργασιών μέχρι την ολοκλήρωση της διερεύνησης του δυστυχήματος, επιφυλασσόμενη ακόμη και για την καταγγελία της σύμβασης. Παράλληλα, συστήνεται Επιτροπή Διερεύνησης του δυστυχήματος με τη συμμετοχή εξωτερικού, ανεξάρτητου πραγματογνώμονα. Η ΣΤΑΣΥ έχει ζητήσει εξηγήσεις και αναζητά ευθύνες από την ανάδοχο εταιρεία, ενώ συνδράμει τις Αρχές στο έργο της διερεύνησης της υπόθεσης».


Πηγή: efsyn.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις