ΑΕΙ: Η εκπαιδευτική διαδικασία αποκλειστικά διά ζώσης, αδιαφορώντας για την κορύφωση της πανδημίας

«Προειδοποιήσεις» και «απειλές» σε βάρος φοιτητών και φοιτητριών που δεν έχουν άλλη επιλογή πέραν του να στοιβάζονται σε ακατάλληλες αίθουσες και αμφιθέατρα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους

Την ώρα που τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται μέρα με τη μέρα, ολόκληρα πανεπιστημιακά τμήματα αναστέλλουν τη λειτουργία τους για κάποιο χρονικό διάστημα λόγω εντοπισμού κρούσματος ή κρουσμάτων στα -σφύζοντα από σπουδαστές και ακατάλληλα- αμφιθέατρα, την ώρα που φοιτητές και φοιτήτριες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες απευθύνουν επιστολή στο υπουργείο με την οποία ζητούν να τους δοθεί η δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα μαθήματα εξ αποστάσεως προκειμένου να μην εκτίθενται στον επικίνδυνο ιό, ο υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για τα θέματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης επιλέγει να δείξει το αυστηρό του πρόσωπο.

Με εγκύκλιο που απέστειλε στις πρυτανικές αρχές των ΑΕΙ όλης της χώρας, ο Αγγελος Συρίγος τονίζει ότι η εκπαιδευτική διαδικασία διεξάγεται αποκλειστικά διά ζώσης και ότι «σε καμία περίπτωση η παροχή του διδακτικού έργου δεν δύναται να διεξαχθεί με μεθόδους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης λόγω νόσησης του διδακτικού προσωπικού».

Υπενθυμίζει, παράλληλα, τις διατάξεις του νόμου 4009/2011, σύμφωνα με τις οποίες η διδασκαλία προπτυχιακών μαθημάτων με τη χρήση μεθόδων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, είτε αποκλειστικά είτε συμπληρωματικά, είναι μη νόμιμη και διευκρινίζει ότι αν για οποιονδήποτε λόγο ο αριθμός των εβδομάδων διδασκαλίας ενός μαθήματος είναι μικρότερος από δεκατρείς, τότε το μάθημα θεωρείται ότι δεν διδάχθηκε και δεν εξετάζεται, τυχόν δε εξέτασή του είναι άκυρη και ο βαθμός δεν υπολογίζεται για την απονομή του τίτλου σπουδών.

Μοναδική εξαίρεση τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, με την προϋπόθεση ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση προβλέπεται στην απόφαση ίδρυσης και τον εγκεκριμένο Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του προγράμματος.

Η εγκύκλιος αυτή έρχεται σε μια εξαιρετικά επιβαρυμένη συγκυρία από υγειονομική άποψη, την ώρα μάλιστα που έχει προηγηθεί η ΚΥΑ του περασμένου Σεπτέμβρη, η οποία ορίζει τον τρόπο λειτουργίας των ΑΕΙ και τα μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού και η οποία έδινε τη δυνατότητα στο εκάστοτε Πρυτανικό Συμβούλιο να καταρτίσει γραπτό σχέδιο/πρωτόκολλο διαχείρισης κρουσμάτων (αρ. 6, παρ. 1).

Το υπουργείο Παιδείας κουνάει το δάχτυλο στις διοικήσεις των πανεπιστημίων για τον τρόπο που διαχειρίζονται τα κρούσματα, χωρίς να έχει φροντίσει να επιτύχει ασφαλείς συνθήκες λειτουργίας των ΑΕΙ, και εξαπολύει «προειδοποιήσεις» και «απειλές» σε βάρος φοιτητών και φοιτητριών που δεν έχουν άλλη επιλογή πέραν του να στοιβάζονται σε ακατάλληλες αίθουσες και αμφιθέατρα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους.


Πηγή: efsyn.gr, Διαλεκτή Αγγελή

Print Friendly, PDF & Email