22.2 C
Athens
Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

«Tasty»: Απεργία σήμερα για Συλλογικές Συμβάσεις και ενάντια στα «δουλεμπορικά»

Πρόσφατα

Σε εξέλιξη από το πρωί η 24ωρη απεργία των εργαζομένων στην επιχείρηση «Tasty», με απόφαση του επιχειρησιακού Σωματείου τους και μετά τις μαζικές Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποίησαν.

Απαιτούν την υπογραφή επιχειρησιακής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, κατάργηση των «δουλεμπορικών» μορφών εργασίας, ενσωμάτωση των «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων στην εταιρεία.

Η εργοδοσία, στον αντίποδα των εργατικών διεκδικήσεων, προτείνει αυξήσεις – ψίχουλα, με το γνωστό τέχνασμα των «αξιολογήσεων», και απορρίπτει την κατάργηση των εργολαβικών μορφών εργασίας. Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι έχουν να υπογράψουν σύμβαση με αυξήσεις εδώ και 12 χρόνια

Την ίδια ώρα η εργοδοσία έσυρε τους εργαζόμενους στα δικαστήρια, και μάλιστα με μια μεθόδευση που «βγάζει μάτι» για την προσπάθεια υπονόμευσης της πάλης τους. Συγκεκριμένα, χτες, ο δικαστής παρέλαβε στις 10.30 π.μ. την αγωγή της εργοδοσίας της «Tasty», με την οποία ζητά να βγει παράνομη η απεργία. Όρισε την εκδίκαση στη 1.20 το μεσημέρι και επέτρεψε στην εργοδοσία να ενημερώσει το Σωματείο μέχρι τις 12.30 μ.μ., δηλαδή μόλις μία ώρα πριν από την εκδίκαση!

Η εργοδοσία της «Tasty» μάλιστα πρωτοπορεί στην εφαρμογή του πρόσφατου νομοθετικού εκτρώματος Χατζηδάκη, αφού η αγωγή της, με την οποία ζητάει να βγει παράνομη η απεργία, επικαλείται μεταξύ άλλων και το άρθρο 93 του κατάπτυστου νόμου, που απαγορεύει την περιφρούρηση του απεργιακού δικαιώματος για να νομιμοποιήσει την απεργοσπασία, δίνοντας κάλυψη στις εργοδοτικές πιέσεις και εκβιασμούς. Συγκεκριμένα, η αγωγή, επικαλούμενη το συγκεκριμένο άρθρο, σημειώνει ότι «δεν εξασφαλίζεται το δικαίωμα στην εργασία των μη απεργών», επειδή η ανακοίνωση του Σωματείου καλεί τους εργαζόμενους να ενισχύσουν «τις απεργιακές φρουρές σε όλες τις βάρδιες»! Όπως αναφέρει η εργοδοσία, «είναι αυτονόητο ότι η ύπαρξη απεργιακών φρουρών (…) στόχο έχει την άσκηση έντονης ψυχολογικής πίεσης προς τους συναδέλφους τους που δεν λαμβάνουν μέρος στην απεργιακή κινητοποίηση (…)»! Να λοιπόν και η «ψυχολογική βία», ο φερετζές για να βγαίνει παράνομη κάθε απεργία όταν το Σωματείο απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής, πραγματοποιεί εξόρμηση στις πύλες μιας επιχείρησης, αντιδρά στην απεργοσπασία κ.ο.κ.

Αποκαλύπτεται λοιπόν για μια ακόμα φορά πού στοχεύει η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, της απεργιακής κινητοποίησης. Η απεργία των εργαζομένων κρίθηκε παράνομη αργά χτες το απόγευμα, ενώ πραγματοποιείται με τη στήριξη της Ομοσπονδίας Τροφίμων – Ποτών.


Πηγή: 902.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις