16.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τι αναμένεται να πει ο Μητσοτάκης στο σημερινό έκτακτο τηλεοπτικό μήνυμα

Πρόσφατα

Σε τροχιά προς 90 νεκρούς τη μέρα φαίνεται να έχει μπει η χώρα, καθώς τα αυξημένα κρούσματα των προηγούμενων δύο εβδομάδων αυξάνουν την θνησιμότητα του πληθυσμού. Χθες καταγράφηκαν σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, 87 νέοι θάνατοι, αποτυπώνοντας ουσιαστικά την αύξηση των κρουσμάτων πριν από 2-3 εβδομάδες. Αν συνεχιστεί αυτή η πορεία ο Νοέμβριος αναμένεται να κλείσει με 2000 νεκρούς.

Με δεδομένη τη αύξηση των κρουσμάτων κορoνοϊού μέσα στον Νοέμβριο (πάνω από 6500 τη μέρα), η καταγραφή υψηλού αριθμού νέων θανάτων είναι δεδομένη τις επόμενες μέρες. Ήδη από την αρχή του μήνα, έχουν καταγραφεί 1074 θάνατοι, όταν το αντίστοιχο διάστημα του Οκτωβρίου είχαν καταγραφεί 547. Μιλάμε δηλαδή για σχεδόν διπλάσιους.

Οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές λόγω της πανδημίας, αποτελούν τον πιο σκληρό επιδημιολογικό δείκτη. Μέσα σε 3 μήνες μόνο οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 30% και σε απόλυτο νούμερο 3759 με τους 1074 μέσα στις τελευταίες 17 ημέρες.

Με βάση τα παραπάνω, σήμερα το απόγευμα με μήνυμά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί στους πολίτες, και σύμφωνα με πληροφορίες:

  1. Θα περιγράψει την δύσκολη κατάσταση στο σύστημα υγείας, το οποίο όμως -όπως θα υποστηρίξει- αντέχει, επισημαίνοντας την ενίσχυση αυτού σε προσωπικό και υποδομές.
  2. Θα τονίσει πως δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, καθώς, σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα ισχύοντα επαρκούν και θα αποδώσουν εφόσον εφαρμοστούν πιστά. Δεν είναι τυχαία η κυβερνητική διαρροή σχετικά με την άρνηση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, σε προχθεσινή σύσκεψη, να υιοθετήσει τις εισηγήσεις των ειδικών για σκληρότερους περιορισμούς.
  3. Θα αποκλείσει το lockdown για τους ανεμβολίαστους, με την εφαρμογή ειδικών μέτρων τύπου Αυστρίας. Από την άλλη, αυτοί -όπως θα σημειώσει ο πρωθυπουργός- θα συνεχίσουν να είναι περιορισμένοι στις εξωτερικές μετακινήσεις τους, βάσει των μέτρων που εφαρμόζονται από το περασμένο Σάββατο, κάτι που θα ισχύσει και στις γιορτές των Χριστουγέννων.
  4. Θα εκφράσει την ικανοποίησή του για την πορεία του εμβολιασμού του πληθυσμού, ωστόσο θα επισημάνει τη σημασία της περαιτέρω αύξησής του, με έμφαση τόσο στην πρώτη όσο και την τρίτη δόση και δη των ατόμων άνω των 65 ετών. Ειδικά ενόψει της εορταστικής περιόδου, ο κ. Μητσοτάκης θα στοχεύσει στον άμεσο εμβολιασμό των πολιτών, ώστε αυτοί που θα ανταποκριθούν, να μπορέσουν να περάσουν τις μέρες αυτές ασφαλείς και όχι αποκλεισμένοι.

Το σκεπτικό είναι πως η χώρα θα κάνει Χριστούγεννα με την οικονομία και την κοινωνία ανοιχτές, αλλά με μέτρα προστασίας, που δεν θα αφορούν τους εμβολιασμένους, αλλά μόνο τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι ως εκ τούτου θα πρέπει να κάνουν ρεβεγιόν στο σπίτι.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις