19.4 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαρτίου, 2023

Νομοθετική ρύθμιση για ποινικές κυρώσεις για εκείνους που δε στέλνουν τα παιδιά τους στα σχολεία

Τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Παιδείας προσανατολίζονται να επαναφέρουν την ποινική κύρωση για τους γονείς που αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους (εν προκειμένω με πρόσχημα την πανδημία) στο σχολείο, η οποία καταργήθηκε στον νέο Ποινικό Κώδικα του 2019 ως πταίσμα

Πρόσφατα

Στην επαναφορά του αξιόποινου, πιθανόν με τη μορφή ελαφρού πλημμελήματος, για τους γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στα σχολεία, εν προκειμένω με πρόφαση να μην φορέσουν μάσκα ή να μην υποβληθούν σε τεστ γιατί είναι αρνητές του κορονοϊού, προσανατολίζονται τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Παιδείας.

Το κύμα των αρνητών που επιλέγουν να μην αφήνουν τα παιδιά τους να ακολουθήσουν την μαθησιακή τους πορεία, παρότι η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική έως και το Γυμνάσιο, έφερε στη δημοσιότητα έναν νομικό γρίφο. Από τη μια να υπάρχει μια υποχρέωση των γονέων αλλά από την άλλη να μην υπάρχει καμία κύρωση σε περίπτωση παραβίαση αυτής της υποχρέωσης εκ μέρους των γονέων.

Τι έχει συμβεί

-Με το νόμο 1566/1985 (ΦΕΚ 167/Α/30-9-19850 για τη δομή και λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις, στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄, στην παράγραφο 3 αναφέρεται:

Η φοίτηση είναι υποχρεωτική στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο, εφόσον ο μαθητής δεν έχει υπερβεί το 16ο έτος της ηλικίας του. Όποιος έχει την επιμέλεια του προσώπου του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς τη φοίτηση τιμωρείται σύμφωνα με το άρθρο 458 του Ποινικού Κώδικα.

-στο άρθρο 458 του Ποινικού Κώδικα, όπως ίσχυε από το 2001 μέχρι τον Ιούλιο του 2019 αναφερόταν πως “…όποιος με πρόθεση παραβαίνει επιτακτική ή απαγορευτική διάταξη διοικητικών νόμων τιμωρείται με πρόστιμο τουλάχιστον πενήντα εννέα (59) ευρώ, αν η ειδική διάταξη αναφέρεται στο άρθρο αυτό ως προς την ποινική κύρωση της παράβασης”.

Υπήρχε δηλαδή, υπό τη μορφή πταίσματος, ποινική κύρωση προστίμου για τους γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Το 2019 όμως τα πταίσματα καταργήθηκαν συνεπώς , τέτοια διάταξη δεν υφίσταται. Έτσι υπάρχει η αναντιστοιχία σε μια νομική απαγόρευση να μην υπάρχει ποινικό αντίκρισμα.

Γιατί έγινε

Η διάταξη αυτή είχε θεσπιστεί κυρίως για συγκεκριμένες κατηγορίες Ελλήνων πολιτών π.χ Ρομά, που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Η κατάργηση του αξιόποινου έγινε στο πλαίσιο του εξορθολογισμού του συστήματος αφού συνολικά τα πταίσματα καταργήθηκαν. Όμως το κύμα των αρνητών γονέων έφερε στην επιφάνεια το θέμα. Είναι χαρακτηριστικές περιπτώσεις γονέων στις Σέρρες, την Ρόδο και εσχάτως την Θεσσαλία (κι έρχονται στο φως και άλλες περιπτώσεις) που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Αυτήν τη φορά πρόκειται για 34 παιδιά στη Θεσσαλία και στη Λάρισα, που κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά τους.

Πρόκειται 24 μαθητές στην Πρωτοβάθμια και 10 στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, που στερούνται την εκπαίδευσή τους εξαιτίας της άρνησης των γονέων τους να τα στείλουν στο σχολείο. Πολλά παιδιά κινδυνεύουν να χάσουν ακόμη και τη χρονιά, αν συνεχίσουν να κάνουν αδικαιολόγητες απουσίες.

Κοινωνική έρευνα

Με εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ήδη υπάρχουν παρεμβάσεις κατά τόπους εισαγγελέων. Με αφορμή το περιστατικό στην Αλιστράτη Σερρών με τους γονείς-αρνητές που δεν στέλνουν τέσσερα παιδιά στο σχολείο με αιτιολογία τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού, διατάχθηκε από την τοπική εισαγγελική αρχή κατεπείγουσα κοινωνική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες ασκείται η μέριμνα-επιμέλεια των τέκνων. Όπως μάλιστα έγινε γνωστό, ανάλογη κινητοποίηση υπήρξε και από την εισαγγελία Αθηνών, καθώς τέτοια περιστατικά υπάρχουν παντού, και στην πρωτεύουσα της χώρας.

Συνεπώς η κοινωνική έρευνα θα καταδείξει αν οι γονείς αυτοί μπορεί να χάσουν ακόμα και την επιμέλεια των παιδιών τους.

Όσο για την ποινική κύρωση αυτή πιθανόν θα έρθει στη Βουλή σε κοινή πρωτοβουλία των δυο αρμόδιων υπουργείων.


Πηγή: dikastiko.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις