7.4 C
Athens
Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

Να μετατραπούν οι συμβάσεις 2.500 συμβασιούχων Covid στους ΟΤΑ σε Αορίστου Χρόνου. Καμία απόλυση

Στις 31 Δεκέμβρη 2021, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κάνει πάνω από 2.500 απολύσεις συμβασιούχων εργαζόμενων που προσλήφθηκαν ειδικά «για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας» στους δήμους και τις περιφέρειας όλης της χώρας. Την ίδια στιγμή η εξάπλωση της Covid-19 παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις και ξεπερνάει κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Στο Δήμο Αθήνας, σύμφωνα με την Επιτροπή Συμβασιούχων Covid-19, «οι 400 εργαζόμενοι που προσληφθήκαμε μέσα στην πανδημία (με το Π.Ν.Π. 14.3.2020 «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19») ειδικά για να καλύψουμε τα κενά που είχε ο Δήμος της Αθήνας σε θέσεις κλειδιά για την αντιμετώπιση του COVID-19, βρισκόμαστε εδώ και 19 μήνες (με την ομηρία ολιγόμηνων συμβάσεων) στα πόστα μας σε όλες τις διευθύνσεις του Δήμου καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες για την εύρυθμη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών».

Από την πρώτη καραντίνα ως σήμερα, σημειώνει η Επιτροπή, «σε όλες τις φάσεις της πανδημίας βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της Covid-19, στελεχώσαμε (χωρίς ειδικές άδειες και τηλεργασία) νευραλγικές θέσεις σε όλες τις υπηρεσίες για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που είχε και έχει ο Δήμος της Αθήνας (και όλοι οι ΟΤΑ της χώρας) τόσο για την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση των κατοίκων όσο και για την ασφάλεια των συναδέλφων».

Να σημειωθεί πως η εργασία τους καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες οι οποίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν μεγεθυνθεί. Δεν είναι αποκλειστικά οι ιδιαίτερες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία που οδήγησαν στην πρόσληψή τους, αλλά οι πάγιες ελλείψεις σε προσωπικό που λόγω των έκτακτων συνθηκών ήρθαν στην επιφάνεια πολύ επιτακτικότερα απ’ ό,τι στο παρελθόν. «Καθημερινά αποδεικνύεται ότι η εργασία μας είναι αναγκαία για την λειτουργία των υποστελεχωμένων, κρίσιμων υπηρεσιών του Δήμου, όπως η καθαριότητα, οι υπηρεσίες πρασίνου, οι κοινωνικές υπηρεσίες, τα κοιμητήρια, κ.α. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως σε αυτή τη μάχη για να παραμείνουμε στη δουλειά έχουμε τη στήριξη των χιλιάδων μόνιμων συναδέλφων/φισσών μας, που εργαστήκαμε δίπλα δίπλα σε όλη αυτή την περίοδο, των προϊστάμενων και των διευθυντών. Ταυτόχρονα στο πλευρό μας έχουν συνταχθεί με ανακοινώσεις τους πολλά σωματεία και συνδικάτα… Πολλές είναι οι δημοτικές και οι συνδικαλιστικές παρατάξεις που έχουν εκδώσει ανακοινώσεις στήριξης της παραμονής μας στην εργασία», υπογραμμίζει η Επιτροπή Συμβασιούχων Covid-19 Δήμου Αθήνας.

Επιπλέον, το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας έχει εκδώσει τρεις φορές ομόφωνο ψήφισμα που ζητάει από την κυβέρνηση νομοθετική ρύθμιση για να παραμείνουμε στη δουλειά. Τα δημοτικά συμβούλια Ηλιούπολης, Πάτρας, Ηρακλείου Κρήτης, Τρικάλων, και στις 3/11/21 το Δημοτικό Συμβούλιο Αγ. Δημητρίου εξέδωσαν παρόμοια ψηφίσματα. Ενώ την αναγκαιότητα της παραμονής τους στην εργασία έχει εκφράσει σε ανακοινώσεις της και η Περιφέρεια Αττικής που έχει υιοθετήσει το αίτημά μας «για μετατροπή των συμβάσεών τους σε Αορίστου».

«Είναι εντελώς ακατανόητη και απαράδεκτη -και έρχεται ενάντια στις προθέσεις της πλειοψηφίας των δημοτικών και περιφερειακών αρχών- η δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών Μ. Βορίδη ότι η αναγκαιότητα της εργασίας μας λήγει στις 31/12/21 και δεν θα υπάρξει συνέχεια. Είναι απάνθρωπο και εξευτελιστικό εργαζόμενοι που εργάστηκαν με συνείδηση και επάρκεια μέσα στην καραντίνα και στις πιο δύσκολες συνθήκες έξαρσης της πανδημίας να αντιμετωπίζονται σαν εργασιακοί παρίες και να πετιούνται στο δρόμο σαν στυμμένες λεμονόκουπες. Οι Συμβασιούχοι Εργαζόμενοι Covid του Δήμου Αθήνας, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ να δεχτούμε πως η αναγκαιότητα της εργασίας μας λήγει στις 31/12/21. Σχεδόν είκοσι μήνες μετά την πρόσληψή μας ξέρουμε πως οι ελλείψεις προσωπικού στους Δήμους και τις Περιφέρειες όλης της χώρας παραμένουν τεράστιες. Γνωρίζουμε καλά πως καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες και αρνούμαστε να δεχτούμε πως θα συνεχίσουμε να ζούμε όμηροι ολιγόμηνων συμβάσεων», τονίζει η Επιτροπή Συμβασιούχων Covid-19 και απαιτεί την παραμονή τους στην εργασία με πλήρη εργασιακά δικαιώματα «και χωρίς το άγχος της απόλυσης κάθε τρεις και λίγο», καθώς και «εδώ και τώρα, να μετατραπούν οι συμβάσεις μας σε αορίστου».

Επίσης, καλεί «τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες συμβασιούχους από όλους τους ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού σε όλη την χώρα -με τη στήριξη σωματείων και συνδικάτων των εργαζόμενων στην Αυτοδιοίκηση- σε εγρήγορση και συσπείρωση για να οργανώσουμε όλοι μαζί σειρά παρεμβάσεων και κινητοποιήσεων διεκδικώντας το αναφαίρετο δικαίωμά μας στην μόνιμη και σταθερή εργασία με αξιοπρέπεια και πλήρη δικαιώματα».

  • ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

  • ΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΠΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

  • ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΜΑΣ ΣΕ ΑΟΡΙΣΤΟΥ

  • ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Παρόμοια Άρθρα