19.4 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαρτίου, 2023

ΠΡΩΤΑΣΥ: Για τις επικείμενες εκλογές του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, στις 22/11

ΠΡΩΤοβουλία Αριστερών ΣΥνδικαλιστών

Πρόσφατα

Ενημέρωση, 17/11: Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, με απόφαση της εφορευτικής επιτροπής και τη σύμφωνη γνώμη των παρατάξεων, μετέθεσε την ημερομηνία διενέργεια των εκλογών για τις 22/11, λόγω της απεργίας των εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ, στις 18/11 – εδώ αναλυτικότερα.


Τι διακυβεύεται στις ερχόμενες εκλογές του Συλλόγου;

Για εμάς είναι ξεκάθαρο. Κυρίαρχο είναι το κατά πόσο θα καταφέρει ο Περιφερειάρχης μέσω της νεοεμφανιζόμενης επί της θητείας του παράταξης, η οποία ουδέποτε έχει ασκήσει οποιαδήποτε κριτική στον τρόπο διοίκησης του ίδιου, να ελέγχει τις αποφάσεις και κατά συνέπεια τη δράση του Συλλόγου μας.

Γιατί είναι αυτό σημαντικό;

Την απάντηση σίγουρα την έχει καθένα μας στην καρδιά του, στην κουβέντα με τον εαυτό του. Δίνεται όχι μόνο αν αναλογιστούμε τι κερδίσαμε τα προηγούμενα χρόνια με τη συλλογική μας δράση (αξιολόγηση Μητσοτάκη, κτίριο Συγγρού, νομική υποστήριξη, κατασκηνώσεις παιδιών, Συλλογική Σύμβαση κ.ά.), αλλά πολύ περισσότερο αν σκεφτούμε πόσο ευάλωτοι θα ήμασταν χωρίς ένα δυνατό Σύλλογο απέναντι στις αυθαιρεσίες κάθε διοίκησης που με βάση όσα έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα, θα κάλπαζαν.

Το τι μπορούμε να περιμένουμε βέβαια από εκείνους που μόνο χειροκροτούν και πάλι το αφήνουμε στην προσωπική κρίση καθένα μας.

Ποιο είναι το αντίπαλο δέος λοιπόν, σε ό,τι επιχειρείται;

Δεν θα πούμε «Εμείς!» όπως θα περιμένατε. Όχι επειδή είμαστε λίγοι αριθμητικά, αλλά επειδή πιστεύουμε στη σύνθεση των απόψεων και στη συλλογική δράση σε αγωνιστική όμως πάντα και μόνο κατεύθυνση. Και όλα αυτά τα χρόνια, με τα σωστά μας και τα λάθη μας, με την παρουσία μας στα Διοικητικά Συμβούλια, τις ανακοινώσεις μας, την ενεργή μας δράση, αυτή τη συνθετική και συλλογική δράση υπηρετήσαμε. Παρά την απόλυτη πλειοψηφία της πλειοψηφούσας παράταξης και παρά το ότι δεν μας έδωσε ούτε τη μία θέση που ζητήσαμε και μας αναλογούσε στο Προεδρείο του Συλλόγου. Δεν θα υπερθεματίσουμε σχετικά με εμάς για προεκλογικούς σκοπούς. Μας γνωρίζετε.

Ούτε για αντίστοιχους σκοπούς θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε τη δράση των άλλων παρατάξεων του απερχόμενου ΔΣ. Διαφοροποιούμαστε όμως σε πολλά σημεία.

Διαφωνήσαμε, ζητήσαμε, ζητάμε και προτείνουμε, κυρίως:

 • την έγκριση των δαπανών του Συλλόγου από το 1ο€ και όχι από τα 200€, όπως ψηφίστηκε στο ΔΣ
 • την αυτόματη προώθηση σε όλα τα μέλη του ΔΣ όλων ανεξαιρέτως των ηλεκτρονικών μηνυμάτων που φθάνουν στο μέιλ του Συλλόγου
 • τη στήριξη των δημοκρατικά ειλημμένων αποφάσεων κλάδων συναδέλφων, όπως των γεωπόνων και κτηνιάτρων αναφορικά με τον Οργανισμό
 • την αποτύπωση των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων όπως ακριβώς αυτές λαμβάνονται
 • τη διοργάνωση γιορτής ενηλικίωσης για όλα τα παιδιά των συναδέλφων και όχι τη βράβευση μόνο όσων πετυχαίνουν να εισαχθούν σε κάποια σχολή, που ισοδυναμεί ουσιαστικά με βραβείο αριστείας σε ένα μη δίκαιο σύστημα εισαγωγής που ανάλογα με την πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης γίνεται ακόμα πιο άδικο
 • το σεβασμό της επιλογής και του δικαιώματος των συναδέλφων να συμμετέχουν στα συλλαλητήρια της ΑΔΕΔΥ με διακριτό πανό του Συλλόγου και όχι αφορισμούς που δεν ενώνουν
 • τη στήριξη όλων των αγωνιστικών κινητοποιήσεων του δημοκρατικού τόξου χωρίς όρους, προϋποθέσεις, χωρίς κομματικές αγκυλώσεις.

Και ακριβώς στην κατεύθυνση της σύνθεσης και της συλλογικής δράσης και με σκοπό την ενδυνάμωση των συλλογικών αγώνων, θέτουμε ως αφορμή σκέψης ερωτήματα για όσα ΔΕΝ έγιναν με κυρίαρχο το γιατί δεν δόθηκε σε όλα τα ζητήματα η διάσταση και η δυναμική που καλώς δόθηκε στις ψηφιακές εκλογές του Υπηρεσιακού; Γιατί σε όλα τα ζητήματα δεν λήφθηκε μέριμνα η λειτουργία του ΔΣ να έχει την ίδια δυναμική; Γιατί παρά το ότι το ζητούσαμε ως παράταξη δεν έγιναν παρά μόνο ελάχιστες κοινές περιοδείες του ΔΣ στα κτίρια και για τα άλλα θέματα;; Η αναξιοκρατία για παράδειγμα που υπηρετεί και η παρούσα Περιφερειακή Αρχή, δεν αξίζει αντίστοιχη αντιμετώπιση;; Ακόμη και για διάφορα απλά ζητήματα, όπως αυτό της παντελούς έλλειψης κλιματιστικών σε πολλά γραφεία συναδέλφων, αρκούν οι ανακοινώσεις; Δεν χρειάζεται επισταμένη ενασχόληση, επιμονή και συνεχείς επιτόπιες παρεμβάσεις;

Για εμάς φυσικά τέτοια ερωτήματα έχουν συγκεκριμένη απάντηση. Και για το λόγο αυτό υποβάλλουμε διακριτά την υποψηφιότητά μας, αγωνιζόμαστε, επιδιώκουμε και προτείνουμε:

 • Τη δημιουργία επιτροπών αγώνα σε κάθε κτίριο και παράλληλα την ενδυνάμωση της λειτουργίας και του ρόλου των Τοπικών Διοικουσών. Θεωρούμε κομβικό για τη μεγέθυνση της συμμετοχής των συναδέλφων, την προσεκτική και διαρκή οργάνωση του αγώνα μας. Πιστεύουμε ότι είτε με κορωνοϊό είτε χωρίς, αυτές θα συμβάλλουν με την αμεσότητα που θα προσφέρουν, στην τόνωση του αγωνιστικού πνεύματος όλων.
 • Να θέσουμε το οξύ πρόβλημα της υποστελέχωσης, ζήτημα που απασχολεί όλους μας και μας ενώνει, ως κομβικό ζήτημα. Γιατί επιτρέπουμε ενώ στην Περιφέρεια υπάρχουν περίπου 1.500 κενές θέσεις, η Περιφερειακή Αρχή να ζητάει μόνο 300 προσλήψεις, τη στιγμή μάλιστα που γνωρίζει ότι εγκρίνονται μόνο 50-80;;
 • Να συστηματοποιήσουμε κάθε αγώνα μας για αξιοκρατία. Ως πότε θα καταπίνουμε την καταπάτηση των δικαιωμάτων μας που επηρεάζουν με ποικίλους τρόπους τις ζωές μας;;
 • Να συνεχίσουμε τη διεκδίκηση του αιτήματος η άδεια για λόγους υγείας των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να εντάσσεται στις άδειες μητρότητας και όχι στις αναρρωτικές, αποτρέποντας τυχόν δυσμενείς για εκείνες συνέπειες.
 • Επιπλέον, προτείνουμε τη διεκδίκηση και νέων αιτημάτων, όπως την εργασία 4 ημέρες την εβδομάδα χωρίς μείωση αποδοχών, που πιστεύουμε ότι καθώς τυγχάνει της αποδοχής όλων, χωρίς να αποτελεί λαϊκίστικη επιδίωξη αφού σε κάποιες χώρες έχει ήδη εφαρμοστεί, θα λειτουργήσει ενωτικά και βοηθητικά για το κίνημα.

Και φυσικά αυτές οι προτάσεις είναι μόνο ενδεικτικές. Ορισμένες μπορεί σε κάποιους να φαντάζουν υπερβολικές. Προκειμένου όμως να πάρουμε τις ζωές μας πίσω, πρέπει πλέον, επιτέλους, να βγούμε επιθετικά. Ιδιαίτερα σήμερα που ζητήματα όπως το 8ωρο και το δικαίωμα στην απεργία τίθενται και πάλι υπό αμφισβήτηση από την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης.

Γιατί γνωρίζουμε βέβαια ότι ακόμη και αν διαφωνούμε, απέναντί μας δεν βρίσκονται οι παρατάξεις του απερχόμενου ΔΣ. Απέναντί μας στέκεται η πολιτική του νεοφιλελευθερισμού, όπως αυτή σήμερα εκφράζεται μέσω της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της διοίκησης Πατούλη. Αυτή η πολιτική που μας θέλει να ζούμε για να εργαζόμαστε, που ξεπουλά στον ιδιωτικό τομέα τα δικαιώματά μας για δίκαιες ευκαιρίες των παιδιών στην παιδεία, που δίνει φόρα παρτίδα την υγεία μας στον ιδιωτικό τομέα, που βλέπει τον άνθρωπο μόνο ως κέρδος. Την πολιτική αυτή που και στην περίπτωση του Συλλόγου μας βρίσκει δυστυχώς επίδοξους εκφραστές.

Γνωρίζουμε επίσης πως αυτή η εκλογική διαδικασία θα είναι δύσκολη. Διαπιστώνουμε πως απέναντί μας έχουμε όχι μόνο αριθμητικά μεγάλες παρατάξεις με το αντίστοιχο ρεύμα στήριξης που αυτές δημιουργούν, αλλά όλους τους κομματικούς μηχανισμούς. Εμείς δεν δημιουργηθήκαμε ούτε με συγκεκριμένες εντολές ούτε μέσα σε πολιτικά γραφεία ούτε ποτέ επιδιώξαμε ποδοσφαιρικές μεταγραφές και ψηφοθηρικούς εναγκαλισμούς. Αντίθετα, ονειρευόμαστε ένα Σύλλογο από πολλά σχήματα που δεν θα έχουν ως μοναδικό σκοπό τους την εκλογή τους για την εκλογή τους είτε για ίδιο όφελος είτε προκειμένου να καθορίζουν πράγματα και καταστάσεις, αλλά σχήματα από συναδέλφους που θα επιθυμούν να ανάψουν τη φωτιά στις καρδιές μας και με ζωντανές διαδικασίες πάντα άμεσης δημοκρατίας, να οργανώνουν, να δυναμώνουν, να συντονίζουν και να κρατούν φλογερό τον αγώνα μας, μεγαλώνοντας την ενεργό συμμετοχή όλων μας στην αυτοπρόσωπη διεκδίκηση όχι μόνο των δικαιωμάτων μας, αλλά και των ονείρων μας, του εργασιακού αύριο που οραματιζόμαστε όχι μόνο για εμάς τους ίδιους σήμερα, αλλά και για τις επόμενες γενιές. Γιατί καθετί που επιτρέπουμε να κάνουν αυθαίρετα, καθετί που κερδίζουμε ή χάνουμε αποτελεί παρακαταθήκη για τα παιδιά του αύριο.

Έτσι, με σαφές πολιτικό πρόσημο και ιδεολογία, χωρίς όμως να ετεροκαθοριζόμαστε, θέτουμε υποψηφιότητα και σε αυτές τις εκλογές με όραμα να διεκδικήσουμε τα όνειρά μας. Σε καλούμε κόντρα σε όλους και όλα να μας στηρίξεις.

Για να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας και όχι για να χειροκροτούμε την εκάστοτε διοίκηση!

Και αυτή τη μάχη δεν θέλουμε να τη δώσουμε εμείς για εσένα, αλλά εμείς μαζί με εσένα!


ΠΡΩΤοβουλία Αριστερών ΣΥνδικαλιστών
prwtasy_pa@yahoo.com, 6944478121, 6977276889

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ – ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΑΡΙΑ

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΕΛΕΝΗ

ΖΑΓΟΡΗΣΙΟΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ

ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑ

ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

ΣΓΟΥΡΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις