15.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Lockdown ανεμβολίαστων» στην Αυστρία, από 15/11, με στόχο να αυξηθούν οι εμβολιασμοί

Πρόσφατα

Σε lockdown μπαίνουν από αύριο στην Αυστρία περίπου δύο εκατομμύρια μη εμβολιασμένοι πολίτες -το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας- σύμφωνα με απόφαση του ομοσπονδιακού καγκελάριου Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ  και των επικεφαλής των κρατιδίων.

Η απόφαση προβλέπει ότι οι μη εμβολιασμένοι δεν θα επιτρέπεται να βγουν από το σπίτι τους, παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις . Στους παραβάτες θα επιβάλλονται μάλιστα αυστηρές ποινές.

Το lockdown για τους ανεμβολίαστους θα ισχύσει αρχικά για 10 ημέρες

«Όσοι δεν έχουν κάνει εμβόλιο θα επιτρέπεται να βγαίνουν από το σπίτι ή το διαμέρισμά τους μόνο για επείγοντες λόγους – όπως για ψώνια για τις καθημερινές ανάγκες, να πηγαίνουν στη δουλειά ή να επισκέπτονται  γιατρό», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βόλφγκανγκ Μικστάϊν. «Στόχος είναι να αυξηθεί η προθυμία για εμβολιασμό και να μειωθούν οι κοινωνικές επαφές κατά περίπου 30%», τόνισε ο υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι τα αυστηρά μέτρα δεν ισχύουν για παιδιά κάτω των δώδεκα ετών και άτομα που έχουν αναρρώσει από μόλυνση από κορονοϊό τις τελευταίες 180 ημέρες.

«Δεν κάνουμε αυτό το βήμα με ελαφρά την καρδία», είπε ο Σάλενμπεργκ. Αλλά οι αριθμοί μιλάνε καθαρά. Μεταξύ των μη εμβολιασμένων, η επίπτωση των επτά ημερών ανά 100.000 κατοίκους είναι μεγαλύτερη από 1700. Είναι πλέον σημαντικό να αυξηθεί επιτέλους το «πολύ χαμηλό» ποσοστό εμβολιασμού. «Με αυτήν την ποσόστωση εμβολιασμού θα κολλήσουμε σε έναν φαύλο κύκλο».

 Η τήρηση των μέτρων θα ελέγχεται με τυχαία δείγματα Η αστυνομία θα συγκροτήσει ειδικές περιπολίες για την παρακολούθηση της τήρησης των κανονισμών. Οι παραβάσεις μπορεί να επιφέρουν πρόστιμο έως και 1450 ευρώ.

Το lockdown δεν ισχύει ούτε για τους μαθητές και φοιτητές. «Στα εκπαιδευτικά ιδρύματα η προσέλευση συνεχίζεται όπως πριν», είπε ο Σάλενμπεργκ , καθώς διενεργούνται αρκετά τεστ την εβδομάδα.

Η επίπτωση των επτά ημερών ανά 100.000 κατοίκους στην Αυστρία έχει πλέον αυξηθεί σε περίπου 815. Στα κρατίδια του Σάλτσμπουργκ και της Άνω Αυστρίας που πλήττονται ιδιαίτερα σοβαρά, η τιμή επίπτωσης είναι περίπου 1300.

Οι περιορισμοί για τα μη εμβολιασμένα άτομα είναι ήδη μεγάλοι, αλλά οι αρχές ελπίζουν με τον τρόπο αυτό να αυξήσουν το ποσοστό εμβολιασμού ,που  είναι περίπου 65%.


Πηγή: naftemporiki.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις