16.2 C
Athens
Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023

ΣΥΒΧΨΑ: Έχουμε δικαίωμα να αρνηθούμε το ρόλο που μας ετοίμασαν, των «υγειονομικών ελεγκτών»

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ)

Πρόσφατα

Ακούσαμε πρόσφατα, δια στόματος του υπουργού Υγείας, την παραδοχή ότι το ΕΣΥ δεν έχει ενισχυθεί, παρά τις εκκλήσεις του ιατρικού προσωπικού όλους αυτούς τους μήνες. Παραδοχή που ακολούθησε πιστά το πνεύμα των προηγούμενων, τραγελαφικών αποφάσεων για περικοπές δρομολογίων στα ΜΜΜ και την αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη και είχαν ως αποτέλεσμα να «στοιβαζόμαστε» καθημερινά ενώ ταυτόχρονα, σαν άλλη Μαρία Αντουανέτα, η κυβέρνηση μας εγκαλεί ότι δεν κρατάμε αποστάσεις.

Αποστάσεις κρατάμε, αλλά από την πολιτική τους, που έρχεται τώρα να μας ζητήσει να γίνουμε -και- υγειονομικοί ελεγκτές. Αποποιούμενοι τις ευθύνες τους, οι κυβερνώντες στοχοποιούν εμμέσως μια συγκεκριμένη μερίδα συνανθρώπων μας ως την μοναδική υπεύθυνη για την τωρινή κατάσταση, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό για αυτή πλαίσιο γεμάτο αποκλεισμούς και οικονομικά βάρη και πετώντας το «μπαλάκι» της εφαρμογής του μέτρου στον κόσμο της εργασίας.

Σαν Σύλλογος έχουμε πάρει θέση: τα μέσα ατομικής προστασίας όπως ο εμβολιασμός και η μάσκα είναι όπλα κατά της πανδημίας και προστατεύουν εμάς και τους γύρω μας, δεν είναι όμως τα μοναδικά.

Ασφάλεια στον χώρο εργασίας αλλά και σε κάθε δημόσιο χώρο σημαίνει τακτικό και δωρεάν διαγνωστικό έλεγχο για όλους, χωρίς διαχωρισμό. Σημαίνει στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, σημαίνει ενίσχυση της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Σημαίνει αύξηση δρομολογίων για τα μέσα μεταφοράς και όχι απαράδεκτα μέτρα που στοχεύουν στην δημιουργία τεχνητών πολώσεων και στον αποπροσανατολισμό από τον πραγματικό υπαίτιο: την πολιτική προάσπισης των κερδών έναντι των ανθρώπων

Η υγειονομική κρίση δεν θα ξεπεραστεί με ανόητους ελέγχους και εξαντλητικά πρόστιμα και οι συνάδελφοι, σε όλους τους χώρους εργασίας, έχουμε δικαίωμα να αρνηθούμε να αναλάβουμε και αυτόν τον ρόλο. Το δικαίωμα μας στην εργασία δεν εξαντλείται στην καταβολή του ελάχιστου μισθού μας. Έχουμε δικαίωμα σε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, χωρίς να γινόμαστε λάστιχο απασχολούμενοι με νέα καθήκοντα, προϊόντα μίας αποτυχημένης και διχαστικής πολιτικής. Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε υποχρεωμένοι να γίνουμε τα εκτελεστικά όργανα της.

Ταυτόχρονα, καλούμε τις εργοδοτικές οργανώσεις αλλά και το σύνολο της εργοδοσίας του κλάδου να επανεξετάσουν την στάση τους στις προτάσεις του Συλλόγου, να αντιδράσουν και αυτές σε αυτόν τον παραλογισμό χωρίς να βάζουν μπροστά εμάς τους εργαζόμενους. Στην διάρκεια της καραντίνας ζητούσαν επιτακτικά “ανοιχτούς χώρους πολιτισμού”. Εμείς δηλώνουμε ξεκάθαρα, σε όλους τους τόνους, πως δεν θα κάνουμε δικό μας έναν “πολιτισμό” των πιστοποιητικών και των αυτοσχέδιων κέντρων ελέγχου.

 Η εικόνα του εργαζόμενου-ελεγκτή φανταζόμαστε ότι δεν είναι αρεστή σε κανέναν, σίγουρα όμως δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από εμάς . Το αίτημα μας για τακτικό διαγνωστικό έλεγχο στο σύνολο των εργαζομένων μοιάζει πλέον ως το ελάχιστο προαπαιτούμενο για έναν ασφαλή χώρο δουλειάς.

Είναι προφανές ότι τα επιβαλλόμενα από την κυβέρνηση μέτρα δεν συμβαδίζουν με την πραγματικότητα του κόσμου της εργασίας και αποδεικνύεται περίτρανα ότι εμείς, που καθημερινά εργαζόμαστε σε αυτούς τους χώρους, έχουμε καλύτερη αντίληψη των αναγκών τους και πως να τις καλύψουμε.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις