11.7 C
Athens
Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

Μεγάλο συλλαλητήριο των εργατών της ΛΑΡΚΟ και αλληλέγγυων στο Σύνταγμα. Συνάντηση με Γεραπετρίτη την επόμενη εβδομάδα

Συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, την επόμενη Δευτέρα ή Τρίτη, θα έχουν οι εργαζόμενοι και τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν σε αντιπροσωπεία του, η οποία μετέβη για να παραδώσει τις αποφάσεις των Σωματείων, για το σημερινό μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα (Σύνταγμα), που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους. Στο πλευρό των εργαζομένων, βρέθηκαν αλληλέγγυα εργαζόμενοι και Σωματεία από πολλές περιοχές της χώρας, όπως άλλωστε, όλους αυτούς τους 22 μήνες του αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ. Στο συλλαλητήριο, στο Σύνταγμα, το «παρών» έδωσε και αντιπροσωπεία του ΜΕΤΑ, με επικεφαλής τα μέλη του Συντονιστικού της Γραμματείας, Γρηγόρη Καλομοίρη και Γιώργο Χαρίση.

«Το ΜΕΤΑ είναι εδώ και δηλώνει, για μια ακόμη φορά, την αλληλεγγύη του στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ και στο δίκαιο αγώνα τους, στη μάχη που δίνουν για το μεροκάματο και την αξιοπρέπειά τους. Η κυβέρνηση της ΝΔ, εδώ και 22 μήνες, εμπαίζει τους εργαζομένους, καθώς δε διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα τους, όπως επίσης και δε διασφαλίζει τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, για να αποτελέσει παράγοντα ανάπτυξης στην οικονομία της χώρας. Κι αυτό, όχι μόνο να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, αλλά και να δημιουργηθούν πολύ περισσότερες. Το ΜΕΤΑ είναι εδώ και δηλώνει την αλληλεγγύη τους στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ απέναντι σε μια ανάλγητη κυβέρνηση, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια τους έχει υφαρπάξει 7 μισθούς και τους λέει ότι η ΛΑΡΚΟ θα πουληθεί ένα ευρώ», δήλωσε ο Γρηγόρης Καλομοίρης, μιλώντας στο ErgasiaNET. Και συνέχιζε, καταδεικνύοντας τον εμπαιγμό της κυβέρνησης της ΝΔ: «Δηλαδή τι λέει η κυβέρνηση στους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ, τι λέει στην κοινωνία; Ότι θα δώσει στους επενδυτές ένα ευρώ τη βιομηχανία, η οποία ακόμα και ως παλιοσίδερα (εγκαταστάσεις, βαρύς εξοπλισμός) να πουληθεί σε έναν παλιατζή, το αντίτιμο θα είναι πάνω από 150 εκατ. ευρώ. Για να μη μιλήσουμε για την καταγραφή που έκανε η ειδική διαχείριση, η οποία δεν μπόρεσε να κρύψει τον τεράστιο πλούτο της ΛΑΡΚΟ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα έξι μπάζα, δηλαδή το βουνό σκόνης που περιέχει μέσα 35.000 τόνους νικέλιο, τα οποία αν παραχθούν, με σημερινές τιμές, θα φέρουν έσοδα στην επιχείρηση και στο Δημόσιο πάνω από 700 εκατ. ευρω».

«Οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ, έπειτα από 22 μήνες ανασφάλειας, ομηρίας και οικονομικής ασφυξίας αντιμετωπίζονται με τρόπο αδιάλλακτο και αλαζονικό από τη σημερινή κυβέρνηση. Σήμερα από αυτό εδώ το απεργιακό συλλαλητήριο, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και όλοι όσοι δίνουμε το “παρών” δίπλα τους, όπως τα μέλη του ΜΕΤΑ, στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση: θα μας βρει μπροστά της. Η εργατική τάξη της χώρας δε θα δεχθεί την καταστροφή 1.200 οικογενειών και τη συνέχεια της -επί δεκαετίες- συνειδητής απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ», σημείωσε από την πλευρά του, μιλώντας επίσης στο ErgasiaNET, ο Γιώργος Χαρίσης. «Η διαχρονική καταγραφή στην υγεία των εργαζομένων, από μόνη της, δίνει την εικόνα των συνθηκών εργασίας στη ΛΑΡΚΟ και αυτή η καταγραφή δεν είναι αποτέλεσμα μιας -από τη φύση της- επικίνδυνης εργασίας. Είναι αποτέλεσμα της συνειδητής απαξίωσης, από τις κυβερνήσεις, της σημερινή της ΝΔ, της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ., την οποία έχουν πληρώσει πολύ ακριβά οι εργαζόμενοι: από τη δημιουργία της μέχρι σήμερα, 80 εργάτες σκοτώθηκαν εν ώρα εργασίας και εκατοντάδες άλλοι έχασαν τη ζωή τους, είτε ως εργαζόμενοι, είτε μόλις συνταξιοδοτήθηκαν, με αιτία τις επαγγελματικές ασθένειες. Σήμερα, την ώρα που μιλάμε, είναι πολλοί είναι αυτοί που έχουν αποκτήσει μερική ή ολική ανικανότητα, δίνουν τη μάχη με τον καρκίνο, με ασθένειες και τραυματισμούς, που θα τραβιούνται εφόρου ζωής», συμπλήρωσε.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, με την κινητοποίησή τους ανέδειξαν τις τραγικές επιπτώσεις της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, η οποία έχει οδηγήσει σε περαιτέρω απαξίωση το εργοστάσιο και τα μεταλλεία. Η εγκατάλειψη των εγκαταστάσεων και η έλλειψη συντήρησης έχουν διαμορφώσει επικίνδυνες συνθήκες εργασίας και εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για τους εργαζόμενους. Παράλληλα εργοστάσιο και μεταλλεία υπολειτουργούν, ενώ η τιμή του νικελίου συνεχώς αυξάνεται.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας, τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι απαιτούν τα αυτονόητα και δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουν βήμα πίσω από αυτά. Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει ότι η ΛΑΡΚΟ θα συνεχίζει να λειτουργεί ενιαία και ότι θα αναπτυχθεί σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει. Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει ούτε ένας άνεργος στη ΛΑΡΚΟ, είτε εργάζεται απευθείας σε αυτήν, είτε μέσω το σκλαβοπάζαρο των εργολάβων. Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει ότι θα μας καταβληθεί ότι μας χρωστά ως εργοδότης και πολιτικός προϊστάμενος, ούτε ένα ευρώ δεν θα επιτρέψουμε να κλαπεί από το μόχθο μας. Η κυβέρνηση και οι επενδυτές της θα βρουν μπροστά τους εργαζόμενους και όλες τις τοπικές κοινωνίες γύρω από τη ΛΑΡΚΟ, όλους τους κατοίκους, τους φορείς και τα σωματεία, που έγιναν σύμμαχοι εδώ και δύο χρόνια με τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ με σημαία τον αυτονόητο και δίκαιο αγώνα τους για διασφάλιση της λειτουργίας της εταιρείας, του μεροκάματου και των δικαιωμάτων τους.

Διαβάστε επίσης ▬ ΜΕΤΑ: Αλληλεγγύη στους εργάτες στη ΛΑΡΚΟ. Όλοι και όλες στο απεργιακό συλλαλητήριο, Σύνταγμα, 13/11, 11πμ. Γιώργης Χρήστου: Καλή αντάμωση, εργάτες της ΛΑΡΚΟ, σήμερα, 13/11, 11πμ., στο Σύνταγμα

Παρόμοια Άρθρα