16.2 C
Athens
Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023

Καταγγελίες και μηνύσεις στον Πρίνο (Energean). Επιχείρηση κατασυκοφάντησης και εκφοβισμού των εργαζομένων

Πρόσφατα

Επιχείρηση κατασυκοφάντησης και εκφοβισμού καταλογίζει στην Energean το σωματείο των εργαζομένων, ενώ η εταιρεία καταλογίζει παράνομες ενέργειες και παρεμβαίνει με τουλάχιστον ασυνήθιστο τρόπο στον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Στα άκρα έχουν οδηγηθεί οι σχέσεις της διοίκησης της Energean (Πρώτη στην παραπληροφόρηση και τελευταία στην ασφάλεια λειτουργίας για εργαζομένους και Καβάλα), που μεταξύ άλλων διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις του Πρίνου, και του σωματείου των εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας, το οποίο καταγγέλλει την εταιρεία ότι «η περιβόητη αναδιάρθρωση της εταιρείας δεν είναι τίποτε άλλο παρά η διάλυση του σωματείου»  (ΠΟΕ, Σωματείο στην Καβάλα OIL: Η εργοδοσία επιδιώκει τη διάλυση του Σωματείου. Δε θα της περάσει).

Την περασμένη Τρίτη η εταιρεία έκανε γνωστό ότι κατέθεσε μηνύσεις εναντίον τεσσάρων εργαζομένων για «παραβίαση των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου», από τους οποίους δύο απολύθηκαν ενώ εναντίον άλλων δύο, που είναι μέλη της διοίκησης του σωματείου, έχει ξεκινήσει πειθαρχική διαδικασία.

Το σωματείο των εργαζομένων εδώ και καιρό έχει καταγγείλει σχέδιο «εργολαβοποίησης» των εργασιακών σχέσεων στον Πρίνο (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας: Στο Λονδίνο ENERGEAN, στην Καβάλα ANERGEAN), το οποίο επιχειρεί να το αντιμετωπίσει με τήρηση των όρων ασφαλείας στη λειτουργία των εγκαταστάσεων, τόσο για τους ίδιους τους εργαζόμενους όσο και για την περιοχή της Καβάλας. Η εταιρεία, με ανακοίνωσή της, καταλογίζει στο σωματείο ότι με την πρακτική του εμπόδισε να προχωρήσει το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που πρόσφερε στους εργαζόμενους, αλλά και «σε τέσσερις νέους εργαζόμενους να ολοκληρώσουν τη διαδικασία της πρόσληψής τους», δηλαδή την αντικατάσταση μονίμων εργαζόμενων με εργολαβικό προσωπικό.

Το σωματείο των εργαζομένων, σχολιάζοντας τη σχετική ανακοίνωση, κατήγγειλε την άνευ προηγουμένου παραγωγή λάσπης, την κατασυκοφάντηση των εργαζομένων και την επινόηση ενεργειών ακόμη και εις βάρος εργαζομένων που βρίσκονταν σε κανονική άδεια, στους οποίος αποδίδει ποινικά αδικήματα για να δικαιολογήσει τις εκφοβιστικές απολύσεις της. «Ξεκαθαρίζουμε στην Energean ότι οι μέθοδοι και οι πρακτικές της γειτονικής Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων δεν ταιριάζουν στην περίπτωσή μας… Τα πετρέλαια άνοιξαν για να παράγουν, για να δουλεύει η οικονομική αλυσίδα της περιοχής και αυτό δεν μπορεί κανένας να το διακόψει» τονίζει η ανακοίνωση του σωματείου «Το Βαρέλι». Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας, που καταλογίζει στην Energean σκοταδιστικές πρακτικές (ΠΟΕ, Σωματείο στην Καβάλα OIL: Η εργοδοσία επιδιώκει τη διάλυση του Σωματείου. Δε θα της περάσει), ενώ επιστολή αλληλεγγύης στους εργαζόμενους των Πετρελαίων Καβάλας έστειλε και το Περιφερειακό Δίκτυο Συνδικάτων Ενέργειας – RETUNSEE (Επιστολή Αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της ΚΑΒΑΛΑ OIL), το οποίο εκπροσωπεί τους Εργαζόμενους στην Ενέργεια στη Νοτιανατολική Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ, η διευθύνουσα σύμβουλος της Energean για την Ελλάδα Κατερίνα Σάρδη, που έχει προ δύο μηνών αναλάβει τη θέση, την περασμένη Δευτέρα έστειλε επιστολή στους βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Μουλκιώτη, Αρβανιτίδη και Σκανδαλίδη που κατέθεσαν ερώτηση για τις εξελίξεις στον Πρίνο, προς τους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος – Ενέργειας. Στη -μάλλον ασυνήθιστη ως πρακτική και παράδοξη έναντι της κοινοβουλευτικής διαδικασίας– επιστολή, η κ. Σάρδη επισημαίνει ότι η Energean «θα περίμενε κάποια επικοινωνία για ενημέρωση από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. πριν την κατάθεση ερώτησης, η οποία ουσιαστικά υιοθετεί τις θέσεις ενός Σωματείου το οποίο παρανομεί εδώ και τρεις μήνες σε βάρος του νόμιμου διαχειριστή των εγκαταστάσεων».

Εν τω μεταξύ, η Energean που μαζί με τα ΕΛ.ΠΕ. είχε αναλάβει τις έρευνες υδρογονανθράκων στο θαλάσσιο οικόπεδο του Δυτικού Πατραϊκού, περιοχή που είχε χαρακτηριστεί ως νέος Πρίνος ως προς τις ποσότητες πετρελαίου που θα μπορούσε να αποδώσει, ενημέρωσε την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων ότι εγκαταλείπει το οικόπεδο.


Πηγή: efsyn.gr, Γιάννης Κυμπουρόπουλος

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις