11.7 C
Athens
Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

Σωματεία Έβρου: Συντονισμός για την Υγεία, συγκέντρωση στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης, 11/11, 6.30μμ.

Πρόσφατα

Τα εργατικά σωματεία, οι σύλλογοι και οι φορείς που συμμετείχαμε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Νοέμβριου, αποφασίσαμε να συντονίσουμε τη δράση μας για να αναδείξουμε τις ανάγκες του λάου της περιοχής για τα ζητήματα της Υγείας.

Εκφράζουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στην πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει τη λειτουργία πολλών περιφερειακών ιατρείων στην 4η ΥΠΕ από 1/11 και τουλάχιστον ως το τέλος του χρόνου.

Πρώτα αφήνει αθωράκιστα και υποστελεχωμένα τα νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου , παίζοντας κορόνα – γράμματα την υγεία και τη ζωή μας και έρχεται τώρα να αναστείλει τη λειτουργία της πρωτοβάθμιας υγείας αφήνοντας χωρίς παρακολούθηση χρονίως πάσχοντες, ΑμΕΑ, ηλικιωμένους και συνολικά το λαού της υπαίθρου του Έβρου.

Αντί να στελεχώσει τις δημόσιες μονάδες υγείας με μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών, εφαρμόζει την πολιτική των μετακινήσεων από μονάδα σε μονάδα, δηλαδή να μισοκλείνει μια «τρύπα» και να ανοίγουν πολλές άλλες.

Η απόφαση αυτή έρχεται ως συνέχεια της συνολικής πολιτικής που ακολουθεί σε όλη την περίοδο της πανδημίας με αποκλειστικό κριτήριο τη διασφάλιση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας που καθημερινά μετράμε και στην περιοχή μας εκατοντάδες νέα κρούσματα, δεκάδες διασωληνωμένους και νεκρούς, η κυβέρνηση συνεχίζει να τα ρίχνει όλα στην «ατομική ευθύνη» για να κρύψει τις δικές της.

Φέρει ακέραιη την ευθύνη για τη μεγάλη διασπορά στην περιοχή. Τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς είναι ανύπαρκτα. Τα σχολεία άνοιξαν με χειρότερους όρους από πέρσι με πρωτόκολλα υπερμετάδοσης του ιού, χωρίς το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό και επιπλέον καθαρίστριες, με 20-25 μαθητές ανά τμήμα και συγχωνεύσεις μέσα στην έξαρση της πανδημίας! Δεν πάρθηκαν μέτρα για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Δεν προχώρησε δυο χρόνια τώρα στις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας αλλά αντίθετα στην αναστολή εργασίας εκατοντάδων υγειονομικών στην περιοχή μας. Ετοιμάζεται να παραδώσει την καθαριότητα και τη φύλαξη των νοσοκομείων στους εργολάβους στέλνοντας στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους που οι συμβάσεις τους λήγουν στο τέλος του χρόνου.

Σαν έτοιμη από καιρό, σχεδιάζει την παραπέρα υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας με κλείσιμο νοσοκομείων, κλινικών, ελαστικές εργασιακές σχέσεις, συμπράξεις με Ιδιώτες, ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των νοσοκομείων. Τρίβουν τα χέρια τους οι ιδιώτες κλινικάρχες και οι εργολάβοι!

Στον 21ο αιώνα όλοι εμείς που μοχθούμε καθημερινά για να ζήσουμε τις οικογένειές μας, εμείς που αντιμετωπίζουμε την εργοδοτική αυθαιρεσία στους χώρους δουλειάς, τον κυβερνητικό αυταρχισμό, το χτύπημα στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα, παράλληλα δεν μπορούμε να απολαύσουμε τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας ούτε καν για την υγεία και την περίθαλψή μας. Η κυβέρνηση ακόμα και το όπλο της επιστήμης, αυτό του εμβολιασμού, το έχει μετατρέψει σε εργαλείο διαίρεσης των εργαζομένων και επιτάχυνσης των αντιλαϊκών της επιλογών.

Δηλώνουμε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τον αγώνα μας και σε αυτό το δρόμο καλούμε όλα τα υπόλοιπα εργατικά σωματεία αλλά και συλλόγους, μαζικούς φορείς των αγροτών, των επαγγελματιών, των επιστημόνων.

Διεκδικούμε

 • Εδώ και τώρα να ανακληθεί η απόφαση της 4ης ΥΠΕ για το κλείσιμο των περιφερειακών ιατρείων.

 • Να στελεχωθούν άμεσα όλες οι δημόσιες μονάδες υγείας, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία, το ΕΚΑΒ με μόνιμο προσωπικό. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επικουρικού προσωπικού.

 • Πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό για σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες Υγείας για όλο το λαό.

 • Καμία μείωση αριθμού νοσοκομειακών κρεβατιών, καμία συγχώνευση ή κατάργηση τμημάτων, κλινικών, Αγροτικών Ιατρείων.

 • Δωρεάν επαναλαμβανόμενα προληπτικά τεστ για τον κορονοϊό για όλους.

 • Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων, στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

 • Επίταξη, χωρίς αποζημίωση των επιχειρηματιών, των μεγάλων νοσοκομειακών μονάδων του ιδιωτικού τομέα, των διαγνωστικών κέντρων και των κέντρων αποκατάστασης.

 • Να παρθούν τώρα πίσω τα σχέδια για το ”νέο ΕΣΥ” της κυβέρνησης.

 • Ασφαλή μεταφορά με τακτικά δρομολόγια εργαζομένων – φοιτητών – μαθητών.

 • Αποσυμφόρηση των πανεπιστημιακών αιθουσών.

 • Άμεση κατάργηση της απόφασης για συγχώνευση σχολικών τμημάτων.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε:

 • Να δοθεί συνέντευξη τύπου από εκπροσώπους των σωματείων συμβολικά μπροστά στο κτίριο του πρώην ΙΚΑ για να αναδείξουμε τα τεράστια προβλήματα της συγκεκριμένης δομής και των εργαζομένων της.

 • Να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου ,ώρα 6.30μμ, μπροστά στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις