17.2 C
Athens
Κυριακή, 2 Απριλίου, 2023

«Στο κόκκινο» η πίεση στο ΕΣΥ. Εφιαλτικές προβλέψεις εν μέσω απανωτών ρεκόρ κρουσμάτων

Πρόσφατα

Στα όρια του δουλεύει το ΕΣΥ, με το τέταρτο κύμα της πανδημίας να το έχει βρει με σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όπως άλλωστε παραδέχθηκε πριν από λίγες ημέρες και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Τις τελευταίες ημέρες τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στον Βόλο και σε άλλες περιοχές λειτουργούν υπό ασφυκτική πίεση αφού οι κλίνες ΜΕΘ έχουν γεμίσει και συνεχώς καταφτάνουν νέοι ασθενείς.

Στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Ιπποκράτειο», Χρήστος Τζελέπης, περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί. «Στη διάρκεια της εφημερίας προσήλθαν πάνω από 50 επιβεβαιωμένα κρούσματα και άλλα περίπου 17 ύποπτα». Είναι χαρακτηριστικό όπως είπε, πώς λόγω της κατάστασης το Σάββατο άνοιξε ακόμα μία κλινική Covid στο νοσοκομείο, στη θέση της ορθοπεδικής και ουρολογικής κλινικής, η οποία γέμισε αμέσως με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να νοσηλεύονται στο ίδρυμα περισσότεροι από 150 ασθενείς σε απλές κλίνες.

Μάλιστα, με επίσημο έγγραφό τους από τις 3 Νοεμβρίου, οι 3 διευθυντές των παθολογικών κλινικών, καθηγητές πανεπιστημίου, και 21 ειδικοί γιατροί, όσοι διαχειρίστηκαν και διαχειρίζονται την πανδημία στο νοσοκομείο, είχαν προειδοποιήσει για το χάος που έβλεπαν να έρχεται στο νοσοκομείο, στο οποίο πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη ο Αλέξης Τσίπρας.

Μεταξύ άλλων αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι εργάζονται σε τέτοιες συνθήκες, ώστε «καθιστούν επισφαλείς τις συνθήκες λειτουργίας και δυνητικά θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών», ότι «υπάρχουν επτά διασωληνωμένοι ασθενείς, υπό μηχανικό αερισμό στο χειρουργείο, με παρακολούθηση από ένα γιατρό και έναν νοσηλευτή, γεγονός που αντιβαίνει κάθε όριο ασφάλειας», και πως η κατάσταση που επικρατεί «μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε φαινόμενα που βλέπουμε και σήμερα να αποτελούν αντικείμενο διερεύνησης ποινικών ευθυνών (αυξημένη θνητότητα ασθενών σε συγκεκριμένες μονάδες υγείας, «ατυχήματα» από πράξεις ασθενών που στο πλαίσιο της θόλωσης τους βλάπτουν τους συν-νοσηλευόμενους τους κ.ο.κ.)».

Στον Βόλο, ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Μαγνησίας, Νίκος Χαφτούρας, μιλώντας στο Mega αναφέρθηκε στα προβλήματα με το οξυγόνο, σημειώνοντας ότι οι εγκαταστάσεις του νοσοκομείου είναι τέτοιες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που έχουν διαμορφωθεί από την πανδημία. «Δυστυχώς περνάμε μαύρες μέρες. Η αλήθεια είναι ότι οι εγκαταστάσεις του νοσοκομείου Βόλου δεν μπορούν να προσαρμοστούν σε αυτές τις τεράστιες ανάγκες οξυγόνου και να ακολουθήσουν τις μεγαλύτερες δεξαμενές οξυγόνου» είπε. Επεσήμανε μάλιστα ότι δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό ώστε να αποφευχθεί η κατάσταση που καλούνται να διαχειριστούν οι γιατροί αυτές τις μέρες. Αξιοσημείωτο είναι ότι έκανε λόγο για την υποστελέχωση των δημοσίων νοσοκομείων, καθώς ένας παθολόγος καλείται να τα «βγάλει πέρα» με 120 ασθενείς με covid.

Η πίεση αυξάνεται σημαντικά και στην Αττική, όπου χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη χαρακτήρισε «νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» τη χθεσινή εφημερία στο νοσοκομείο Γεννηματάς. Προκάλεσε βέβαια τη διάψευση της δίοικησης του νοσοκομείου, με δάκτυλο προφανώς του υπουργείου Υγείας, αλλά δεν μάσησε τα λόγια της και «κάρφωσε» τον διοικητή με δήλωσή της στο ethnos.gr λέγοντας: «Να έρθετε να δείτε τα ράντζα σε όλες τις κλινικές. Γιατί τη νύχτα που γίνονταν όλα αυτά η Διοίκηση του Γεννηματάς δεν ήταν εδώ».

Εφιαλτική ήταν και η νυχτερινή εφημερία στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», σύμφωνα με όσα περιγράφει ο διευθυντής της ΜΕΘ, Ν. Καπραβέλος. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, μόνο το βράδυ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» κατέφθασαν 105 ασθενείς μολυσμένοι με κορωνοϊό, και κατ’ επέκταση το νοσοκομείο είναι «κλειστό λόγω πληρότητας».

Όπως ανέφερε το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος στο Αττικό έχουν ήδη γεμίσει οι διάδρομοι των κλινικών, καθώς έχουν τοποθετηθεί 82 ράντζα. Την ίδια ώρα, «ασθενείς περιμένουν σε ουρές στα ΤΕΠ για να εξεταστούν. Η διοίκηση του νοσοκομείου σηκώνει τα χέρια ψηλά. Τι θα γίνει μέχρι αύριο πρωί;» σημειώνει ο κ. Γιαννάκος.

Ίδια εικόνα και στην Πάτρα, όπου νοσηλεύονται πάνω από 150 άνθρωποι. Ιδιαίτερα δύσκολη ήταν η χθεσινή εφημερία στο νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα όπου έφτασαν περισσότεροι από 40 ασθενείς με κορονοϊό.

«Περισσότερα δρομολόγια και τεχνική βελτίωση των λεωφορείων ώστε να έχουν παράθυρα και να είναι συνεχή ανοιχτά» συμπλήρωσε.

Πέραν των ανθρώπινων ορίων λειτούργησαν στην τελευταία εφημερία τους οι γιατροί και οι νοσηλευτές του «Ιπποκρατείου» Θεσσαλονίκης καθώς τα περιστατικά Covid συνέρρεαν ασταμάτητα στο νοσοκομείο. Μιλώντας στην «efsyn.gr», ο καθηγητής Παθολογίας του ΑΠΘ και διευθυντής της 4ης Παθολογικής Κλινικής του «Ιπποκράτειου», Αλέξανδρς Γαρύφαλλου, σημείωσε: «Η κατάσταση είναι απελπιστική. Εξήντα πέντε εισαγωγές, συνολικά 140 ασθενείς στις τρεις πτέρυγες των παθολογικών κλινικών μας. Μεγάλες αναμονές 6, 8, έως και 12 ώρες έχω υπόψη μου από γνωστό μου πρόσωπο σε άλλο νοσοκομείο. Οσους ασθενείς και να διακινήσουμε αλλού, οι αριθμοί δεν είναι διαχειρίσιμοι, λειτουργούμε στα όρια ασφαλείας, πόσο μάλλον που θα εφημερεύσουμε ξανά σε 4 μέρες από σήμερα. Δεν βλέπω να υπάρχει κανένα σχέδιο, τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα και τους αριθμούς και είμαστε πάντοτε πίσω. Την Παρασκευή αποφασίστηκε η μετακίνηση δύο χειρουργικών κλινικών ορθοπεδικής και ουρολογικής για να έχουμε διαθέσιμα κρεβάτια τα οποία υπερπληρώθηκαν».

Τι απαντά σε όλα αυτά η κυβέρνηση; Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είπε χθες στον ΣΚΑΪ ότι το ΕΣΥ δοκιμάζεται μεν αλλά έχει… αντοχές και επανέλαβε όσα είχε πει την περασμένη Παρασκευή από τη Θεσσαλονίκη, ότι δηλαδή «είμαστε προ των πυλών να γίνουν και επιτάξεις, αν χρειαστεί και αν δεν υπάρξει ανταπόκριση ιδιωτών ιατρών». Τι λέει γι’ αυτό ο κ. Γαρύφαλλος; «Εστω ότι θα γίνει και θα ανταποκριθούν οι γιατροί, σε ποια κρεβάτια θα βάλουν τους ασθενείς;».

Σχολιάζοντας τα κυβερνητικά μέτρα τα βρίσκει «αναποτελεσματικά», αφού «εδώ δεν μπορούσαμε να διαχειριστούμε το θέμα των εκκλησιών, τι να πω; Τα μέτρα δεν μπορούν να σώσουν την κατάσταση γιατί είναι αποσπασματικά. Οταν οι συγκοινωνίες είναι όπως είναι, όταν οι χώροι εργασίας, τα αμφιθέατρα, όταν, όταν,… ένα μέτρο δεν μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση, ιδίως όταν ασκούμαστε σε ισορροπία πανδημίας και οικονομίας. Και ισορροπία δεν υπάρχει, δεν είναι διαχειρίσιμη διότι δεν είναι συμβατή με την πραγματικότητα».

Και ενώ το τελευταίο 24ωρο καταρρίφθηκε το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων με 7.335 νέες μολύνσεις, πληθαίνουν οι εφιαλτικές προβλέψεις για το επόμενο διάστημα και οι εκκλήσεις για ενίσχυση του ΕΣΥ.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης δήλωσε στο Mega ότι τα κρούσματα θα αγγίξουν τα 10.000 την ημέρα στις αρχές Δεκεμβρίου. «Οι νεκροί θα συνεχίσουν να αυξάνονται, είναι σε αυξητική πορεία μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε φτάσει κοντά στους 100 θανάτους την ημέρα», πρόσθεσε. «Αν θέλουμε να κάνουμε Χριστούγεννα όλοι μαζί πρέπει να εμβολιαστούμε τώρα», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.

Αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις της καθηγήτριας Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ Αθηνάς Λινού, η οποία μιλώντας στον Real Fm και ερωτηθείσα τι θα έκανε αν ήταν υπουργός Υγείας, ήταν αποκαλυπτική: «Θα προσπαθούσα να πείσω την κυβέρνηση ότι αν πάρουμε μέτρα προστασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, θα γλιτώναμε 3.000 θανάτους με τη μείωση της μετάδοσης. Εκεί γίνεται η μεγαλύτερη διασπορά».


Με πληροφορίες από efsyn.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις