20.9 C
Athens
Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

Σήμερα, 9/1, οι εργάτες του Επισιτισμού-Τουρισμού και των Μεταλλείων Χαλκιδικής απεργούν. Εμείς τους στηρίζουμε διότι…

Από το Γιώργη Χρήστου

Πρόσφατα

Παίρνοντας τη «σκυτάλη» και τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις και το νικηφόρο αγώνα των διανομέων της e-food και των εργατών της COSCO, από την απεργία των οικοδόμων που απαίτησαν κλαδική σύμβαση, αλλά και τα πρόσφατα δυναμικά και μαχητικά πανεργατικά συλλαλητήρια:

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Ν.1

Οι μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής, σήμερα, 9 Νοέμβρη 2021, απεργούν ξανά (48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, 8-9, 11-12/11), ενάντια στην επίθεση που έχουν εξαπολύσει εναντίον τους η κυβέρνηση της ΝΔ, η «Ελληνικός Χρυσός» και οι εργολαβικές εταιρείες, ενάντια στο εργασιακό μέλλον και στις θέσεις εργασίας τους, ενάντια στη μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς, ενάντια στα ανύπαρκτα μέτρα για την ασφάλεια της ζωής τους ενάντια στη συνδικαλιστική δράση και στα Σωματεία τους | Διαβάσε | ΜΕΤΑ: Αλληλεγγύη στους απεργούς Μεταλλωρύχους της Χαλκιδικής. Διεκδικούν ΣΣΕ και μέτρα ασφαλείας

ΜΑΥΡΗ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ

Ανοίγει μαύρη παρένθεση στην αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας (Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων και ΣΕΒ), που με το αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη επιχειρούν να «ξεπαστρέψουν» το Συνδικαλιστικό Κίνημα που παλεύει, διεκδικεί, εργασιακά δικαιώματα με αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Η επίθεση τους, με όχημα το «Στρατηγικό Οδικό Χάρτη 2021-2024», απέδειξε ό,τι κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι και τα Σωματεία τους: ότι, για ακόμη μια φορά, μοναδικό κριτήριο για τις «επενδύσεις» αποτελεί το κυνήγι του κέρδους για τους μετόχους – επενδυτές και όχι οι ανάγκες των εργαζόμενων. Ο μετασχηματισμός των Μεταλλείων Κασσάνδρας σε «αποτελεσματική, υγιή και κερδοφόρο επιχείρηση» πέρασε μέσα από την ολόπλευρη ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, οι οποίοι έχουν συσσωρεύσει πολύτιμη πείρα όλα αυτά τα χρόνια: χτύπημα των μόνιμων θέσεων εργασίας και γενίκευση των εργολαβικών εργαζομένων με τσακισμένα ακόμα και θεμελιώδη εργατικά δικαιώματα, «εκπτώσεις» σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, απολύσεις (50 εργαζομένων σε δύο εργολαβικές εταιρείες, «Ελληνικά Λατομεία» και «Τεχνοχημική») και πάει λέγοντας…

Η «Ελληνικός Χρυσός» και οι εργολαβικές, όπως η «Edilmac», που απέκτησαν νέα  προνόμια για τα υπερκέρδη τους, με την αποικιοκρατικού χαρακτήρα νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης της ΝΔ, εκμεταλλεύονται και τρομοκρατούν τους μεταλλωρύχους, ασυδοτούν και κοροϊδεύουν χοντρά τις τοπικές κοινωνίες. Προσπαθούν να επιβάλλουν «σιγή νεκροταφείου» στους χώρους δουλειάς, με την επίθεση που έχουν εξαπολύσει, πατώντας πάνω στον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη, ενάντια στη συλλογική οργάνωση και δράση των μεταλλωρύχων, όποιας φωνής έρχεται σε αντίθεση με τα κέρδη των εταιρειών και υπερασπίζεται τα εργατικά συμφέροντα. Άλλωστε, αυτό αποδεικνύει και η απόλυση –για δεύτερη φορά- του τεχνικού ασφαλείας της εργολάβου εταιρείας «Edilmac», προέδρου του Συνδικάτου Μεταλλείων – Λατομείων Β. Ελλάδος και μέλους του ΔΣ της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων. Άλλωστε, αυτό αποδεικνύει και η τακτική του εκφοβισμού και η επίθεση ενάντια στον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Πελοποννήσου από το διευθύνοντα σύμβουλο της Λιγνιτικής Μεγαλόπολης.

Το ΜΕΤΑ έχει καταγγείλει την κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο Εργασίας για τις τεράστιες ευθύνες που έχουν, καθώς όχι μόνον θέλουν «αφωνία» στους χώρους εργασίας (αντεργατικό οπλοστάσιο, ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και της απεργίας) και στην κοινωνία (αστυνομοτρομοκρατία, κρατική καταστολή, διώξεις δημοσιογράφων και ακτιβιστών), αλλά και διότι αφήνουν ανενόχλητη την εργοδοσία να απειλεί και να απολύει εργαζόμενους που διεκδικούν μέτρα Υγιεινής & Ασφάλειας για την προστασία την ίδια τους της ζωής τους, που η έλλειψη και η πλημμελή εφαρμογή τους είχε αποτέλεσμα νεκρούς εργαζομένους και τραυματίες στον πολυπαθή κλάδο των Μεταλλείων Ορυχείων Λατομείων (που διαχρονικά έδωσε εκατοντάδες νεκρούς, τραυματίες και αρρώστους από αναπνευστικά προβλήματα, αρκετοί δε κατέληξαν με βαριά νοσήματα όπως καρκίνους κλπ).

Η μαύρη παρένθεση κλείνει με την προσπάθεια επιβολής και «μαύρου» στην ενημέρωση της κοινωνίας προκειμένου να την εξαπατήσουν για τα όσα γίνονται στην «επικράτειά» τους. Και αυτό αποδεικνύει η αγωγή εναντίον της ιστοσελίδας Αlterthess και της δημοσιογράφου, Σταυρούλας Πουλημένη, από το στέλεχος της «Ελληνικός Χρυσός», Ευστάθιο Λιόλιο. Με την αγωγή ζητούνται 100.000 ευρώ ως αποζημίωση για δημοσίευμα του ειδησεογραφικού σάιτ, στις 27 Οκτωβρίου 2020, «με την κατηγορία της παράνομης επεξεργασίας προσωπικών του δεδομένων που σχετίζονται με ποινικές καταδίκες. Μάλιστα απειλείται η δημοσιογράφος σε περίπτωση μη εκτέλεσης της όποιας αποζημίωσης με κράτηση ενός έτους. Το δημοσίευμα αφορούσε την καταδίκη του ενάγοντα αλλά και ενός δεύτερου υψηλόβαθμου στελέχους της «Ελληνικός Χρυσός» σχετικά με ρύπανση των επιφανειακών υδάτων και υποβάθμιση του περιβάλλοντος της ΒΑ Χαλκιδικής μέσα από μια σειρά παραβιάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Μάλιστα, οι παραβιάσεις αυτές βεβαιώθηκαν από υπηρεσία της Περιφέρειας, την Επιθεώρηση Μεταλλείων, από πολυσέλιδα πορίσματα και μαρτυρίες υπαλλήλων. Είναι σίγουρο ότι η «Ελληνικός Χρυσός» δεν επιθυμούσε ούτε επιθυμεί να γίνεται γνωστή μια τέτοια καταδίκη, η οποία τελεσιδίκησε την 1η Σεπτεμβρίου του 2021 στο Εφετείο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται εξάλλου για καταδίκη από ποινικό δικαστήριο στελεχών της εταιρείας για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά τη δημόσια υγεία χιλιάδων πολιτών της ΒΑ Χαλκιδικής, ενώ εκκρεμεί δίκη άλλων δύο υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας σε κακουργηματικό βαθμό».

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Ν.2

Οι εργαζόμενοι στις ξενοδοχειακές, τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις, σε όποιο πόστο κι αν βρίσκονται (μάγειρες/ίσσες, καμαριέρες/ης, λαντζέρες/ίσσες, σερβιτόροι/σερβιτόρες, ταχυδιανομείς κ.λπ.), σήμερα, 9 Νοέμβρη 2021, απεργούν. Δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται κατά το διάστημα της πανδημίας με ατελείωτες ώρες εργασίας και χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας από την πανδημία. Με την αναστολή εργασίας, για όλους/ες όσοι/σες δε δούλευαν με “μαύρα”, βγάζοντας τον μήνα με 534 ευρώ. Οι εργαζόμενοι/ες στον τουρισμό, οι εποχιακοί/ές εργαζόμενοι/ες μετρούν ένσημα, αν βέβαια κατάφεραν να τα μαζέψουν, για να ασφαλιστούν, να πάρουν τα πενιχρά εποχιακά επιδόματα, από τα οποία ένας τεράστιος αριθμός μένει εκτός! Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι/ες διανομείς θρηνούν νεκρούς συναδέλφους τους και αμέτρητους/ες σακατεμένους/ες στο δρόμο για να βγει η δουλειά | ΜΕΤΑ: Η εργατική αντεπίθεση συνεχίζεται με την απεργία σε Επισιτισμό, Τουρισμό, Ξενοδοχεία, Διανομείς, 9/11

ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ

Ανοίγει ματωμένος φάκελος με τίτλο «δολοφονούνται στο βωμό του κέρδους. Το διάστημα 2014-2017, με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΠΕ (σημείωση: δεν έχει δημοσιοποιήσει τις ετήσιες Εκθέσεις Πεπραγμένων των ετών 2018 – 2021, στις οποίες περιλαμβάνονται σχετικά στοιχεία εργασίας), η εργατική τάξη μετρά 279 νεκρούς εργάτες και εργάτριες σε χώρους δουλειάς, αριθμός που σοκάρει καθώς φανερώνει πως γινόταν ένα εργατικό δυστύχημα κάθε τέσσερις ημέρες.

Από το 2016 μέχρι σήμερα, με βάση τα καταγεγραμμένα στοιχεία στα δημοσιεύματα του Τύπου, η εργατική τάξη μετρά σχεδόν 120 νεκρούς εργάτες και εργάτριες σε χώρους δουλειάς, 120 εργάτες και εργάτριες που δεν επέστρεψαν στο σπίτι τους μετά το μεροκάματο. Και πόσοι/ες ακόμη που σακατεύτηκαν, που τραυματίσθηκαν και κινδύνεψαν! Και πόσοι/ες ακόμη που μπορεί να μην έγινε ποτέ γνωστός ο θάνατός τους, να μην βγήκε ποτέ από το χώρο δουλειάς η τραγική είδηση. Αφορά εργάτες και εργάτριες μιας σειράς κλάδων, όπως των κατασκευών, των μεταφορών, των ΟΤΑ, των τροφίμων, του μετάλλου, του τουρισμού, των διανομέων.

Το δεκάμηνο Γενάρης-Οκτώβρης 2021, πάλι με βάση τα δημοσιεύματα του Τύπου, καθώς η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας δε δίνουν στοιχεία, τουλάχιστον 20 εργαζόμενοι/ες σκοτώθηκαν εν ώρα εργασίας.

Όπως έχει σημειώνει το ΜΕΤΑ, σε κεντρικό επίπεδο, αλλά και το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, το ΜΕΤΑ Υγειονομικών καθώς και οι Κινήσεις που στηρίζονται από τις δυνάμεις τους στα Σωματεία, τα πραγματικά αίτια και οι διαχρονικές ευθύνες βρίσκονται στις κυβερνήσεις, τουλάχιστον της τελευταίας 10ετίας, μεταξύ αυτών και στη σημερινή της ΝΔ, και στην πολιτική που εφαρμόζουν για την κερδοφορία του κεφαλαίου και των επιχειρήσεων, πετσοκόβοντας δικαιώματα, συμπιέζοντας ολοένα και περισσότερο το κόστος εργασίας, υποβαθμίζοντας την ανθρώπινη ζωή που τη θεωρούν αναλώσιμη.

Κλείνει (προσωρινά) ο ματωμένος φάκελος των προδιαγεγραμμένων εγκλημάτων που έρχονται να αναδείξουν, αφενός τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι/ες, σε κάθε χώρο δουλειάς, και αφετέρου την αδιαφορία των αρμοδίων υπηρεσιών και υπουργείων στην εφαρμογή των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας. Των αρμοδίων υπηρεσιών που κλείνουν τα μάτια και τ’ αυτιά στα συνεχή δυστυχήματα και ατυχήματα που γίνονται εν ώρα εργασίας, και παρά τις καταγγελίες που γίνονται από εργαζομένους/ες και Συνδικαλιστικές Οργανώσεις. Προδιαγεγραμμένων εγκλημάτων που έρχονται να αναδείξουν τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων, και της σημερινής του Μητσοτάκη, η οποία ενίσχυσε το αντεργατικό οπλοστάσιο, και με τον πρόσφατο αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη, του πολέμου που έχουν κηρύξει αφεντικά και κεφάλαιο στην εργατική τάξη. Ενός πολέμου που στοχεύει την κερδοφορία τους, με θύματα τους/τις εργαζομένους/ες.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Ν.3

Αντί επιλόγου. Και για να μην ξεχνιόμαστε και αποφεύγουμε τις ευθύνες μας και ατομικά και συλλογικά: ο αγώνας των εργαζομένων στην e-food, στην COSCO, στον τουρισμό, επισιτισμό, στα ξενοδοχεία, στη διανομή, στα μεταλλεία Χαλκιδικής, στα πλοία (απεργούν 10-11), στη ΛΑΡΚΟ (απεργούν 13/11), ο αγώνας των εκπαιδευτικών, των υγειονομικών, των εργαζομένων στους ΟΤΑ, των δημόσιων υπαλλήλων ενάντια στις υποστελεχωμένες και απαξιωμένες υπηρεσίες και στο ξεπούλημά τους, ο αγώνας των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα, ο αγώνας των μεταναστών να αποκτήσουν δικαιώματα από ένα κράτος που, διαχρονικά και ανεξαρτήτως κυβέρνησης, επιλέγει συνειδητά να τους κρατάει σε ένα καθεστώς ημιπαρανομίας (άρα και χωρίς δικαίωμα να μπορούν να υπογράψουν μια σύμβαση εργασίας που θα τους απέδιδε τα αντίστοιχα κοινωνικά, πολιτικά, ασφαλιστικά και μισθολογικά οφέλη), ο αγώνας των μαθητών και των φοιτητών ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά τερατουργήματα της Κεραμέως, που, μεταξύ άλλων πλήττουν τα μορφωτικά τους δικαιώματα και εγκαθιδρύουν την πανεπιστημιακή αστυνομία, ο αγώνας των κινημάτων ενάντια στη λεηλασία της φύσης και της καταστροφής του περιβάλλοντος μέσω των «πράσινων επενδύσεων», των κινημάτων κατά των πλειστηριασμών ενάντια στην υφαρπαγή της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας από το κράτος, τις τράπεζες και τα fund, των φορέων για την υπεράσπιση των εργατικών, συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών κ.λπ. είναι αγώνας ΟΛΩΝ μας. Συνεπώς, κοινή, οργανωμένη και συντονισμένη να είναι και η αντεπίθεσή μας και μακριά από το «διαίρει και βασίλευε» κυβέρνησης, εργοδοσίας και κεφαλαίου, με διαχωρισμούς «κανιβαλισμό», τύπου: μόνιμος – ελαστικά εργαζόμενος, δημόσιος – ιδιωτικός υπάλληλος, εμβολιασμένος – ανεμβολίαστος, έλληνας – ξένος εργάτης, υπάλληλος γραφείου – σκουπιδιάρης κ.λπ.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις