Μητσοτάκης
Στο τέταρτο κύμα της πανδημίας αναφέρθηκε στην έναρξη της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός. Mίλησε για την «έξαρση της πανδημίας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη, με πενταψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Είναι σαφές πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα ισχυρό τέταρτο κύμα, που επιφέρει και απώλειες στη χώρα μας» επισήμανε. Ωστόσο, είπε, «έχουμε όμως το εμβόλιο κι αυτό κάνει τη διαφορά, αυτό που αποτρέπει την ευθεία αντιστοίχιση των κρουσμάτων με τις βαριές νοσηλείες, αυτό που αφήνει ανοιχτή την οικονομία να παράγει και την κοινωνία να κυκλοφορεί».
Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση επιμένει σε τέσσερις βασικές θέσεις «Για αυτό και επιμένουμε σε τέσσερις βασικές θέσεις:
– Πρώτον, δε θα ξαναϋπάρξει lockdown στη χώρα (με το δεδομένο πως έχει κηρύξει τουλάχιστον τρεις φορές τη «λήξη της πανδημίας» στη χώρα και τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στους δημόσιους χώρους και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ποιος τον πιστεύει).
– Δεύτερον οι εμβολιασμένοι δε θα επιβαρυνθούν με νέους περιορισμούς, την ώρα που οι ανεμβολίαστοι πρέπει να προστατεύονται με ελέγχους και με περισσότερα τεστ («προστασία» των ανεμβολίαστων η προσπάθεια δημιουργίας κοινωνικού αυτοματισμού μέσω του ψευτοδιλήμματος «εμβολιασμένος ή ανεμβολίαστος» αλλά και η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα των διαγνωστηρίων, καθώς μόνον επιτρέπεται τα τεστ, έναντι αδράς αμοιβής βεβαίως, τη στιγμή που είναι υποχρέωση του κράτους και της εργοδοσίας).
– Τρίτον η διαρκής ενίσχυση του ΕΣΥ ιδίως στις περιφέρειες που πιέζονται. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να προσθέσουμε ανθρώπινους πόρους στο ΕΣΥ, εκεί που έχουμε ελλείψεις, εφόσον χρειαστεί θα επιτάξουμε και υπηρεσίες και προσωπικό. Ο υπουργός Υγείας έχει την απόλυτη εξουσιοδότηση να κινηθεί νωρίτερα (η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση συνεχίζεται με νέα «θα», την ώρα που ήδη είναι «σtο κόκκινο» η πίεση στο ΕΣΥ. Εφιαλτικές και διατυπώνονται προβλέψεις εν μέσω απανωτών ρεκόρ κρουσμάτων).
– Τέταρτον η συνεχής ενίσχυση του ρυθμού των εμβολιασμών (και σε αυτήν την περίπτωση, η κυβερνητική εγκληματική διαχείριση της πανδημίας οδήγησε και στην αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος, που έφερε τις εκβιαστικές και τιμωρητικές αναστολές των ανεμβολίαστων εργαζομένων και το «lockdown» των ανεμβολίαστων).
Κεραμέως
Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έκανε σαφές πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κλείσουν τα σχολεία. Μιλώντας στον Max FM, είπε πως δεν υφίσταται «καμία απολύτως συζήτηση για αναστολή λειτουργίας σχολείων».
Παράλληλα, ευχαρίστησε την εκπαιδευτική κοινότητα «για την εξαιρετική τήρηση των μέτρων» (των ποιων;;;;), υπογράμμισε πως «κλειστά είναι μόλις 6 τμήματα στα πάνω από 80.000», ενώ μιλώντας για το ποσοστό των παιδιών που νοσούν από κορονοϊό, ανέφερε ότι αυτό μειώθηκε από το 29% στο 25%.
Με την παραπάνω ανάρτηση η υπουργός απάντησε σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακεδονία» με τίτλο «Σενάριο βόμβα για κλείσιμο των σχολείων στις 15 Νοεμβρίου», το οποίο γράφει ότι εξετάζεται σοβαρά από το υπ. Παιδείας προκειμένου να ανακοπεί το μεγάλο κύμα διασποράς του κορονοϊού σε παιδιά».
Το δημοσίευμα σημειώνει πως «η επιθετικά αυξητική τάση του κορονοϊού στα παιδιά έχει σημάνει συναγερμό μεταξύ των ειδικών του υπουργείου Υγείας» και πως «ο βασικός προβληματισμός είναι εάν θα πρέπει τελικά να κλείνει όλο το σχολείο ή μόνο το τμήμα τελικά εάν εντοπίζεται κρούσμα, σε αυτό το νέο πιο επιθετικό κύμα της επιδημίας. Όλα αυτά δε φαίνεται πως μπορούν να περιορίσουν τον ιό».
Με πληροφορίες από makthes.gr, efsyn.gr, Max FM