7.6 C
Athens
Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Κανένας/Καμία συνάδελφος-ισσα σε αναστολή. Καμία πειθάρχηση στις παράτυπες διαδικασίες του ΕΚΠΑ

Πρόσφατα

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ – ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΣΤΟ ΕΚΠΑ

Ξαφνικά, στις 16/9/2021, η ΜΟΔΥ του ΕΛΚΕ ξεκίνησε να στέλνει ηλεκτρονικά μηνύματα σε συμβασιούχους της Σχολής Επιστημών Υγείας, ενημερώνοντάς τους για την υπαγωγή τους στο νόμο 4820/2021 (ΦΕΚ Α΄130) και συγκεκριμένα για την παρ. 2 του άρθρου 206 περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID-19 για όλο το προσωπικό (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό) σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας. Μετά τη λήξη του περιθωρίου, όσοι συνάδελφοι δεν κατέθεταν ηλεκτρονικά το πιστοποιητικό, θα ετίθεντο σε καθεστώς αναστολής εργασίας. Το περιθώριο αποστολής των πιστοποιητικών εμβολιασμού ήταν ασφυκτικό, μόλις 3 εργάσιμων ημερών. Τις επόμενες μέρες, θα αποσταλεί ακόμα μια υπενθύμιση (24/09/2021), και μάλιστα παρά το γεγονός πως ο ΕΛΚΕ είχε ήδη πρόσβαση στα πληροφοριακά συστήματα στα οποία τηρούνται τα σχετικά με τον COVID-19 μητρώα. Η διαδικασία που επέλεξε να ακολουθήσει ο ΕΛΚΕ, κατά παράβαση των σχετικών ΚΥΑ, έχει να κάνει προφανώς με το ότι οι νόμοι εφαρμόζονται κατά το δοκούν στο Ίδρυμα.

Στις 19/10/2021, με απόφαση του Προέδρου της Επιτροπής του ΕΛΚΕ, κοινοποιήθηκαν οι αποφάσεις αναστολής εργασίας σε 11 συνολικά συμβασιούχους της Σχολής Επιστημών Υγείας (4 στην Οδοντιατρική, στην οποία πρακτικά μένει χωρίς προσωπικό ένα ολόκληρο Εργαστήριο – «Βιοϋλικών Στόματος» – και 7 στα υπόλοιπα Τμήματα της Σχολής).

Η Διοίκηση του ΕΚΠΑ, εν μια νυκτί, μετέτρεψε τη Σχολή Επιστημών Υγείας, από Εκπαιδευτική, σε Δομή Υγείας . Στηριζόμενη σε ένα νόμο που δεν αναφέρεται καν στις Σχολές Επιστημών Υγείας της χώρας, η Διοίκηση «αποφασίζει και διατάζει» ποινές αναστολής εργασίας στο επί συμβάσει προσωπικό.

Είναι πλέον φανερό πως ο εμβολιασμός χρησιμοποιείται από τη Διοίκηση ως πρόφαση, για τη μείωση του αριθμού των συμβασιούχων συναδέλφων μας και ουδεμία σχέση έχει με τη Δημόσια Υγεία. Άλλωστε, σε πρόσφατη συνάντηση του Δ.Σ. με τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ, ειπώθηκε ξεκάθαρα πως η Κυβέρνηση στοχεύει σε μείωση των Συμβασιούχων στο Δημόσιο Τομέα κατά 10%.

Η επιλογή αναστολής των συμβασιούχων εργαζομένων της Οδοντιατρικής Σχολής αποδεικνύει πως η Διοίκηση του ΕΚΠΑ όχι μόνο συνηγορεί στις πολιτικές διάκρισης και διαχωρισμού των πολιτών (βλ. υγειονομικούς σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους) αλλά και τις εφαρμόζει άμεσα στους/στις εργαζόμενους/ες για αυτή. Έτσι, η εργασία γίνεται «προνόμιο» και ταυτόχρονα εργαλείο εκβιασμού και στοχεύει -αρχικά- την πιο ευάλωτη κατηγορία προσωπικού: τους συμβασιούχους.

Τη στιγμή που τα αμφιθέατρα του Πανεπιστημίου παρουσιάζουν πληρότητα της τάξης του 150%, η καθαριότητα είναι στην καλύτερη περίπτωση πλημμελής (στην Οδοντιατρική π.χ., στην -κατά τη Διοίκηση- Δομή Υγείας, αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο 4 καθαρίστριες, τα Μ.Α.Π. δεν επαρκούν), οι αναστολές συμβασιούχων έρχονται να μας αποδείξουν πως το ζητούμενο είναι μάλλον η εξοικονόμηση πόρων παρά η ασφάλεια ασθενών και συναδέλφων.

Οι πολιτικές διαχωρισμού του προσωπικού στο ΕΚΠΑ υφίστανται χρόνια και τώρα, με αφορμή την αυθαίρετη ερμηνεία ενός κατάπτυστου και απαράδεκτου νόμου, που αφορά στα νοσοκομεία, το ΕΚΠΑ, ακόμη μία φορά, πρωτοπορεί και δημιουργεί μια εσωτερική «δημοκρατία», κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του (και της Κυβέρνησης). Άλλωστε χαίρει -χρόνια τώρα- μιας ιδιότυπης ασυλίας ό,τι και να αποφασίσει.

Να σημειωθεί εδώ πως η Διοίκηση του ΕΚΠΑ είναι διπλά εκτεθειμένη . Ενώ απολύει εργαζόμενους/ες με το πρόσχημα της εργασίας σε χώρους που είναι «Δομές Υγείας» (αν και το οργανόγραμμα του Ιδρύματος καταρρίπτει αυτή την προσέγγιση, την ίδια στιγμή δεν πληρώνει στο προσωπικό που εργάζεται στα Εργαστήρια και τις Κλινικές της Σχολής Επιστημών Υγείας τα αντίστοιχα επιδόματα που δικαιούνται (όπως γίνεται με τους αντίστοιχους συναδέλφους τους στα νοσοκομεία). Επίσης, τα ένσημα των εργαζόμενων με συμβάσεις Εργασίας δε θεωρούνται Βαρέα και Ανθυγιεινά, όπως θα έπρεπε . Αλλά τότε, οι συγκεκριμένες Δομές βαφτίζονται ως Εκπαιδευτικές. Η κουτοπονηριά, σε όλο της το μεγαλείο!

Αντιδρούμε στις πολιτικές διαχωρισμού και διάκρισης του προσωπικού και απαιτούμε την άρση των αναστολών των συναδέλφων μας.

Απαιτούμε από την πλειοψηφία του Δ.Σ. του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών να σταματήσει να σωπαίνει λειτουργώντας υποστηρικτικά στις παρατυπίες της Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Να σταθεί δίπλα στα μέλη του και να ανακοινώσει Γ.Σ. του Συλλόγου στην Οδοντιατρική, να κηρύξει στάση εργασίας και να απαιτήσει την ακύρωση των αποφάσεων αναστολής των συναδέλφων συμβασιούχων στα Τμήματα της Σχολής Επιστημών Υγείας.

Καλούμε την Ο.Δ.Π.Τ.Ε. να διεκδικήσει ως Δευτεροβάθμιο Συνδικαλιστικό Όργανο την προστασία από τις αυθαιρεσίες Κυβέρνησης και των Διοικήσεων των Α.Ε.Ι. ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας.

Να αγωνιστούμε όλοι ενάντια στις διακρίσεις, στον κοινωνικό αυτοματισμό και τους τεχνητούς διαχωρισμούς, που προωθούνται με αφορμή την πανδημία στο ΕΚΠΑ και σε όλον το Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα.

Κανένας/Καμία συνάδελφος-ισσα σε αναστολή.

Καμία πειθάρχηση στις παράτυπες διαδικασίες του ΕΚΠΑ.

Κανένας μόνος, Καμία μόνη στην αυθαιρεσία.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις