19.4 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαρτίου, 2023

Απόφαση της Έκτακτης Γ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Ν. Αττικής (5/11)

Πρόσφατα

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4/11 η έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων Υπ. Γεωργίας Ν. Αττικής στην οποία ομόφωνα εγκρίθηκε ο Διοικητικός Απολογισμός του Διοικητικού Συμβουλίου.

Αναδείχθηκαν τα προβλήματα της πανδημίας και οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία αντί να παίρνει ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης, όπως π.χ. μέτρα για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων της Υγείας που εξακολουθούν να θησαυρίζουν, οργάνωση μιας σοβαρής ενημερωτικής εκστρατείας, μέτρα προστασίας για τη μείωση του κινδύνου σε χώρους μεγάλης διασποράς, όπως είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα σχολεία και οι χώροι δουλειάς κτλ. παίρνει υποτυπώδη μέτρα που έχουν οδηγήσει στη σημερινή τραγική κατάσταση τα οποία συνοδεύονται από τη γνωστή “καραμέλα” της ατομικής ευθύνης και της μετακύλισης του κόστους για την πρόληψη στον λαό και τους εργαζόμενους.

Επίσης, αναδείχθηκε ότι η πανδημία αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ για να περάσει σωρεία αντεργατικών νόμων, όπως απαγόρευση συναθροίσεων, ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, μονιμοποίηση της τηλεργασίας, αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια, περιβαλλοντοκτόνους νόμους και πολλά άλλα.

Σε αυτό το πλαίσιο ψηφίστηκε ο ν. 4808/2021, ο γνωστό νόμος-έκτρωμα Χατζηδάκη ο οποίος αποτελεί ζήτημα αιχμής για τη δράση μας το επόμενο διάστημα. Έγινε συνοπτική παρουσίαση του νόμου Χατζηδάκη που αποτελεί πραγματική τομή στην ανατροπή θεμελιακών κατακτήσεων στην οργάνωση του χρόνου εργασίας, στην κατάργηση του 8ωρου, όσο και την ανατροπή συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών που κατακτήθηκαν με πολύχρονους ταξικούς αγώνες με στόχο να υπάρξει σιγή νεκροταφείου από το εργατικό κίνημα, να μην υπάρξουν αντιδράσεις στην υλοποίηση του αντεργατικού σχεδιασμού, να μην οργανώνεται η πάλη των εργαζομένων διεκδικώντας τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Υπερψηφίστηκε το Πρόγραμμα Δράσης για το επόμενο χρονικό διάστημα το οποίο και επισυνάπτεται. Αποφασίστηκε να δοθεί άμεση προτεραιότητα:

α) στα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας με πρώτο την απαίτηση για πρόσληψη ιατρού εργασίας με ευθύνη και για τη διενέργεια των υποχρεωτικών από το νόμο rapid test χωρίς καμία επιβάρυνση των συναδέλφων και

β) τη μη εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη (ν. 4808/2021).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ

Ως κίνημα δεν παραιτούμαστε από το δικαίωμα να διεκδικούμε και να παλεύουμε για την κάλυψη των απωλειών που έχουμε υποστεί τα τελευταία χρόνια, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, για βελτίωση της ζωής μας, για μια ζωή με αξιοπρέπεια για μας και τα παιδιά μας. Δεν δείχνουμε καμία αναμονή και δεν έχουμε αυταπάτες ότι μπορούν να δοθούν λύσεις από την οποιαδήποτε κυβερνητική αλλαγή αν δεν υπάρξει αγωνιστική και αποφασιστική παρέμβαση του κινήματος.

Όσο σημαντικό είναι να έχουμε καθαρό το τι θέλουμε, το τι παλεύουμε, άλλο τόσο και ίσως περισσότερο είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι τίποτα δεν χαρίζεται, όλα καταχτιούνται με αγώνες. Ότι δεν υπάρχουν σωτήρες για τους εργαζόμενους, χωρίς εμάς… Δύναμή μας είναι η θέλησή μας και η αποφασιστικότητά μας να στεκόμαστε αταλάντευτα με τα δικά μας συμφέροντα, κόντρα σε κάθε κυβέρνηση, σε κάθε εργοδότη, σε κάθε αντιλαϊκή πολιτική, από όπου κι αν σχεδιάζεται, εκπορεύεται και υλοποιείται.

Σε κάθε περίπτωση παρακολουθούμε τις εξελίξεις και παρεμβαίνουμε ουσιαστικά, δυναμικά και με όρους κινήματος. Παλεύουμε και διεκδικούμε:

  • Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους. Προσλήψεις εδώ και τώρα με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Κατάργηση των νόμων που προωθούν και ενισχύουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις (5μηνα κ.ά.). 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο. Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ίσα δικαιώματα και ίση αμοιβή συμβασιούχων και μονίμων υπαλλήλων. Επαναφορά των αδειών που καταργήθηκαν (μηχανογραφική, βραχύβιες αναρρωτικές). Μετατροπή των προσωποπαγών θέσεων εργασίας σε οργανικές. Κατάργηση των Π.Δ. που προβλέπονται στο Ν. 4152/2013 που αφορούν στην υποβάθμιση του πτυχίου των γεωπόνων αποσυνδέοντας το από το δικαίωμα στην εργασία και την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα (κατάργηση πλήρους απασχόλησης).

  • Εδώ και τώρα ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Κάλυψη των απωλειών μας. Προσμέτρηση του εργασιακού χρόνου της διετίας 2016-2017 στην μισθολογική ωρίμανση, που αυθαίρετα η κυβέρνηση έχει καταργήσει. Κανένας συμψηφισμός της προσωπικής διαφοράς με τα μισθολογικά κλιμάκια. Καμιά κατάργηση της προσωπικής διαφοράς σε όσους μετατάσσονται με οποιαδήποτε τρόπο (κινητικότητα κλπ). Χορήγηση μισθολογικού κλιμακίου κάθε 2 χρόνια και για τους εργαζόμενους των ΔΕ και ΥΕ κατηγοριών κι όχι κάθε 3 χρόνια, που νομοθέτησε η κυβέρνηση, με τον 4354/2015. Πλήρης μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας εκτός δημοσίου. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Αυτόματη μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας στους συμβασιούχους συναδέλφους. Καμιά σύνδεση μισθού με την λεγόμενη αποδοτικότητα και την “αξιολόγηση”. Κατάργηση των νόμων 4354/2015 και 4369/2016. Αναπροσαρμογή των εξόδων κίνησης, δαπανών και αύξηση των ημερών για τις εκτός έδρας μετακινήσεις. Αναγνώριση του ανθυγιεινού με βάση το χώρο δουλειάς και την επικινδυνότητα της εργασίας. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Συγκρότηση Επιτροπής Υγείας και Ασφάλειας. Πρόσληψη ιατρού εργασίας.

  • Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Καθολική & Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των εφαρμοστικών νόμων που κατακρεούργησαν την Κοινωνική Ασφάλιση και τις συντάξεις (κύριες-επικουρικές και εφάπαξ). Άμεση κάλυψη των απωλειών, επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης. Κάλυψη, με κρατική χρηματοδότηση, του συνόλου των απωλειών των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και των απωλειών από το κούρεμα (PSI) με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Απόσυρση των αποθεματικών των Ταμείων από κάθε λογής «τζόγο».

  • Δημόσιο που θα υπηρετεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όχι τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων. Καμία ιδιωτικοποίηση, καμία εκχώρηση δημόσιων, κοινωνικών υπηρεσιών και οργανισμών στους επιχειρηματικούς ομίλους. Καμία «αξιοποίηση» – παραχώρηση –ιδιωτικοποίηση κρατικών αγροκτημάτων, ακινήτων, και όχι μόνο, κυριότητας του ΥΠΑΑΤ. Να σταματήσει η ανάθεση αντικειμένων του υπηρεσιών του πρώην ΥΠΑΑΤ σε ιδιώτες και εργολάβους (π.χ. καθαριότητα), και πολύ περισσότερο των συμβάσεων εκείνων που αφορούν προσωπικά δεδομένα γεωργών/κτηνοτρόφων με ότι αυτό συνεπάγεται. Τροποποίηση του ν. 4674/2020 (άρθρο 52) που αναφέρεται στην νομική κάλυψη των υπαλλήλων που διώκονται κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους με δυνατότητα επιλογής δικηγόρου για τη σύνταξη υπομνημάτων και ενώπιον των δικαστικών αρχών γενικότερα και απ’ απευθείας πληρωμή του από σχετικό κονδύλι του ΥΠΑΑΤ πριν τελεσιδικήσει η υπόθεση.

  • Αποκλειστικά Δημόσια – Δωρεάν Υγεία και Παιδεία. Ενιαίο, Καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, Προληπτικής και Επείγουσας Ιατρικής για όλους, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος. Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Διεύρυνση του δικτύου δημόσιων δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών για όλα τα παιδιά. Κατάργηση των τροφείων. Δημιουργία παιδικού σταθμού στο ΥΠΑΑΤ. Άμεση επαναλειτουργία των κατασκηνώσεων του ΥΠΑΑΤ.

  • Ανακούφιση της εργατικής-λαϊκής οικογένειας από τα χαράτσια και τη φοροληστεία. Άμεσα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους. Όχι στη φοροληστεία και σε όλα τα χαράτσια. Να καταργηθούν τώρα ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος αλληλεγγύης. Όχι στην μείωση του αφορολόγητου. Να φορολογηθεί στο 45% το μεγάλο κεφάλαιο. Άμεσο πάγωμα τιμών σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες και κατάργηση του ΦΠΑ με αντίστοιχη μείωση τιμών σε όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση των διοδίων, μείωση κατά 50% των τιμολογίων των πρώην ΔΕΚΟ. Να σταματήσει και να απαγορευθεί κάθε κατάσχεση και πλειστηριασμός στα σπίτια του εργαζόμενου λαού.

  • Δεν γραφόμαστε στο εργοδοτικό – κρατικό μητρώο φακελώματος, το ΓΕ.ΜΗ.ΣΟ.Ε.. Λέμε όχι στη μαύρη λίστα. Δεν τροποποιούμε τα καταστατικά μας. Δεν κάνουμε τα καταστατικά των Σωματείων μας, τα αποφασισμένα μέσα από συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες, κουρελόχαρτα. Δεν πειθαρχούμε στη δημιουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού, το λεγόμενο “Προσωπικό Ελάχιστης Εγγυημένης Εργασίας”. Λέμε όχι στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και τις Γενικές Συνελεύσεις μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Δεν θα αφήσουμε να φτιάχνουν τα Δ.Σ. των Συνδικάτων και των Ομοσπονδιών το κράτος και η εργοδοσία με τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, με πλατφόρμες διαβλητές στη νοθεία. Συντονίζουμε τη δράση μας μαζί με τα άλλα σωματεία για να ανατραπεί το αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη και όλοι οι αντεργατικοί νόμοι.

Συνεχίζουμε τον αγώνα και κλιμακώνουμε τη μάχη Δεν συμβιβαζόμαστε με τη ζωή που διαμορφώνουν για εμάς. Δίνουμε τη μάχη με επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες μας, κόντρα σε κυβέρνηση, κεφάλαιο, ΝΑΤΟ, ΕΕ.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις