11.7 C
Athens
Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

Επισιτισμός-Τουρισμός: Μαχητικές απεργιακές συγκεντρώσεις και μοτοπορείες διανομέων για ΣΣΕ, μέτρα προστασίας, αυξήσεις

Σε όλες τις συγκεντρώσεις επισημάνθηκε ότι, σε μια περιοχή όπου η εποχική εργασία στον κλάδο κυριαρχεί, το τέλος της τουριστικής σεζόν φέρνει μαζί του την ανεργία και αφήνει τους εργαζομένους και τις οικογένειας τους με ελάχιστο ή και καθόλου εισόδημα. Με μεγάλο μέρος εργαζομένων να έχει δουλέψει ελάχιστα ή και καθόλου την περσινή χρονιά, οι όροι και οι προϋποθέσεις επιδοτήσεις θέτουν “κόφτες” που αποκλείουν πολλούς εποχικούς ακόμα και από το πετσοκομμένο αυτό επίδομα. Μάλιστα, τα ένσημα των εργαζομένων που τέθηκαν σε αναστολή με μονομερείς δηλώσεις δεν έχουν ακόμα καταβληθεί από το κράτος, με αποτέλεσμα να αποκλείονται από το επίδομα ανεργίας και άλλες παροχές. Μάλιστα, υπογραμμίστηκε το γεγονός των εργατικών δυστυχημάτων και των σακατεμένων εργαζομένων, ειδικά στους διανομείς, και η μάχη που πρέπει να δοθεί για να μπει ένα τέλος σε τέτοια φαινόμενο, που επί της ουσίας είναι εργοδοτικά «εγκλήματα», και τονίστηκε η ανάγκη να συνεχιστούν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες, να κλιμακωθεί η πάλη με απεργιακή κινητοποίηση το επόμενο διάστημα, με τους εργαζόμενους και τους ανέργους του κλάδου να πάρουν στα χέρια τους την οργάνωση του αγώνα. Τη στήριξή του στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων έχει εκφράσει το ΜΕΤΑ: Η εργατική αντεπίθεση συνεχίζεται με την απεργία σε Επισιτισμό, Τουρισμό, Ξενοδοχεία, Διανομείς, 9/11.

Αθήνα: Η κινητοποίηση ξεκίνησε με προσυγκέντρωση στη «Wolt»

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με κοινή μοτοπορεία των εργαζομένων της «eFood» και της «Wolt». Νωρίτερα, οι εργαζόμενοι της «efood» με μοτοπορεία πήγαν στα γραφεία της  «Wolt». Αμέσως μετά έφτασαν στον χώρο της απεργιακής συγκέντρωσης στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Από εκεί, ξεκίνησε μαζική πορεία με κατάληξη το υπουργείο Εργασίας, από τους απεργούς εργαζόμενους στον Επισιτισμό – Τουρισμό. Συνθήματα, πανό έδωσαν τον αγωνιστικό παλμό της κινητοποίησης, ενώ, όταν έφτασαν στο υπουργείο κράτησαν ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς συναδέλφούς τους και ζήτησαν συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού – Τουρισμού σε όλη τη χώρα, διεκδικούν στήριξη των χιλιάδων ανέργων, υπογραφή και εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων, μέτρα προστασίας των διανομέων, για να μη θρηνήσουν άλλον νεκρό συνάδελφό τους σε εργατικό «ατύχημα».

Συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας

Στο υπουργείο Εργασίας, αντιπροσωπεία τους, αποτελούμενη από εκπροσώπους της Ομοσπονδίας, του Συνδικάτου της Αττικής, Συνδικάτων από άλλες περιοχές της χώρας και των εργαζομένων της efood και της wolt, συναντήθηκαν με την Άννα Στρατινάκη, γενική του υπουργείου Εργασίας.

Μετά τη συνάντηση ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Αττικής, ενημέρωσε ότι για τους διανομείς κανονίστηκε συνάντηση την ερχόμενη Τρίτη 16 Νοέμβρη στις 2 μ.μ. με εκπροσώπους του υπουργείου και του ΕΦΚΑ. Εκεί θα συζητήσουν συγκεκριμένα τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας που χρειάζονται όλοι οι διανομείς και δεύτερον ότι όλοι οι διανομείς, και αυτοί που δουλεύουν ως αυτοαπασχολούμενοι, να έχουν τα ίδια ασφαλιστικά δικαιώματα με τους μισθωτούς και όταν αρρωσταίνουν να έχουν το δικαίωμα να παίρνουν επίδομα ασθενείας. «Όλα αυτά έγιναν κάτω από την πίεση και τους αγώνες», τόνισε ο Γ. Στεφανάκης.

Ο Γ. Χότζογλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας κατήγγειλε, σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας που αφορούν τους άνεργους του κλάδου, ότι το υπουργείο το αρνήθηκε. Πρόκειται για τους ανέργους που βγήκαν σε μονομερή αναστολή τους μήνες Μάιο – Ιούνιο και μετά δεν βρήκαν δουλειά και για τους εποχικούς εργαζόμενους στον Επισιτισμό που τώρα είναι άνεργοι. Οι εργαζόμενοι που δικαιούνται το επίδομα ανεργίας θα το δούνε να μπαίνει από το 2022.

Ο αγώνας που δίνουμε και τα αιτήματα που έχουμε, όπως μέτρα προστασίας των ανέργων, αφορούν όλη την εργατική τάξη τόνισε ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της διοίκησης της ΠΟΕΕΤ. Για αυτό, πρόσθεσε, και ο αγώνας που δίνουμε πρέπει να συνδεθεί με τους αγώνες άλλων κλάδων όπως των λιμενεργατών και των οικοδόμων και να οδηγήσουν σε μια μεγάλη πανεργατική απεργία.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού – Τουρισμού δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται κατά το διάστημα της πανδημίας με ατελείωτες ώρες εργασίας και χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας από την πανδημία. Με την αναστολή εργασίας, για όλους/ες όσοι/σες δε δούλευαν με «μαύρα», βγάζοντας τον μήνα με 534 ευρώ. Οι εργαζόμενοι/ες στον τουρισμό, οι εποχιακοί/ές εργαζόμενοι/ες μετρούν ένσημα, αν βέβαια κατάφεραν να τα μαζέψουν, για να ασφαλιστούν, να πάρουν τα πενιχρά εποχιακά επιδόματα, από τα οποία ένας τεράστιος αριθμός μένει εκτός! Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι/ες διανομείς θρηνούν νεκρούς συναδέλφους τους και αμέτρητους/ες σακατεμένους/ες στο δρόμο για να βγει η δουλειά.


Δυναμικές και μαχητικές συγκεντρώσεις σε:

Θεσσαλονίκη: Απεργιακή μοτοπορεία, συγκέντρωση στο υπ. Μακεδονίας – Θράκης και ΜΑΤ στον ΟΑΕΔ

Πάτρα: Καμιά ανοχή στην ανάπτυξή τους

Κέρκυρα: Το αγωνιστικό ραντεβού ανανεώθηκε για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, στις 17 Νοέμβρη


Με πληροφορίες φωτογραφίες από 902.gr

Παρόμοια Άρθρα