19.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μεταλλωρύχοι Χαλκιδικής: 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες (8-9, 11-12/11). Συμπαράσταση από ΟΜΕ, ΣΕΛΜΑ

Πρόσφατα

Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας

Η ΟΜΕ ομόφωνα συμπαρίσταται στον αγώνα των Μεταλλωρύχων Χαλκιδικής, χαιρετίζοντας την συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων τους με δύο 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες,

Δευτέρα 08.11.2021 -Τρίτη 09.11.2021,
και Πέμπτη 11.11.2021 – Παρασκευή 12.11.2021,

μετά την επιτυχημένη με καθολική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που έγινε την Παρασκευή 5/11/2021, και την οποία εξήγγειλαν τα σωματεία «ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ», «ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ», και «ΣΤΟΑ 59»

Η ανελέητη επίθεση που εξαπολύει η διοίκηση της “Ελληνικός Χρυσός” στους μεταλλωρύχους αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι μοναδικό κριτήριο για τις «επενδύσεις» αποτελεί το κυνήγι του κέρδους για τους μετόχους – επενδυτέςεις βάρος των αναγκών των εργαζόμενων.

  • Για αυτό θέλουν να ξηλώσουν ότι απέμεινε από τα εργασιακά μας δικαιώματα, για να αυξήσουν τα κέρδη τους.

  • Για αυτό γενικεύονται -εδώ και χρόνια- οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στο έργο οι οποίοι δουλεύουν με τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα.

  • Για αυτό δεν παίρνονται ουσιαστικά μέτρα προστασίας των μεταλλωρύχων με αποτέλεσμα να μένουμε καθημερινά εκτεθειμένοι σε πολλαπλούς κινδύνους για την υγεία και την ίδια μας τη ζωή.

  • Για αυτό απολύθηκαν οι συναδελφοί μας από τα «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ» και την «ΤΕΧΝΟΧΗΜΙΚΗ».

  • Για αυτό εξαπολύεται και η τωρινή επίθεση.

Όποια φωνή αντιδρά και έρχεται σε αντίθεση με τον σχεδιασμό τους για αύξηση των κερδών των εταιριών πάνω στην ζωή των εργαζομένων την πολεμούν με τα όπλα που τους δίνει και ο νόμος Χατζηδάκη 4808/2021.

Απόδειξη η εμβληματική-προκλητική απόλυση –για δεύτερη φορά- του Τζανετή Νίκου, τεχνικού ασφαλείας της εργολάβου εταιρείας «Edilmac», προέδρου του Συνδικάτου Μεταλλείων – Λατομείων Β. Ελλάδος και μέλους του ΔΣ της Ομοσπονδίας μας, αξιοποιώντας πλήρως η εργοδοσία το αντεργατικό τερατούργημα του Χατζηδάκη, το νόμο 4808/2021.

Οι εταιρείες των μεταλλείων έχουν βάλει στο στόχαστρο τα εργασιακά μας δικαιώματα και η επίθεση τους αυτή δεν πρόκειται να σταματήσει αν δεν την σταματήσουμε εμείς!

Και θα τους σταματήσουμε εμείς!

Όλοι μαζί οι μεταλλωρύχοι ενωμένοι (μόνιμοι και εργολαβικοί) κόντρα στον διαχωρισμό-κανιβαλισμό μεταξύ των εργαζόμενων που σκόπιμα προωθεί η εργοδοσία, πρέπει να απαιτήσουμε:

  • Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, να μη χαθεί καμία θέση εργασίας. Καμία περικοπή εργασιακών κατακτήσεων των εργαζόμενων.

  • Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και αναβαθμισμένα δικαιώματα για όλους τους μεταλλωρύχους. Κανείς μεταλλωρύχος χωρίς ΣΣΕ.

  • Ουσιαστικά μέτρα Υγειινής & Ασφάλειας σε όλα τα μεταλλεία.

  • Καμία συνδικαλιστική δίωξη-απόλυση εργαζόμενου.

Η ΟΜΕ θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό των μεταλλωρύχων και θα δώσει το παρόν με εκπροσώπους της στους χώρους των απεργιακών κινητοποιήσεων. Οι μεταλλωρύχοι ενωμένοι χωρίς διαχωρισμούς θα νικήσουν!

Η ΟΜΕ για να συνδράμει με κάθε τρόπο ώστε ο αγώνας των μεταλλωρύχων να είναι νικηφόρος, καλεί άμεσα όλα τα Σωματεία των Μεταλλωρύχων Χαλκιδικής σε κοινό συντονιστικό ώστε να δυναμώσει και να κλιμακωθεί ο αγώνας των μεταλλωρύχων, βαδίζοντας όλοι ενωμένοι με κοινά αιτήματα.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ!


Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων & Λατομείων Β. Ελλάδας

Οι μεγαλοεργοδότες –εν προκειμένω οι εταιρείες των μεταλλείων- μας έχουν δείξει ότι στοχεύουν να τσακίσουν όλο και περισσότερα από τα εργατικά μας δικαιώματα και κατακτήσεις, σε αυτό το πνεύμα είναι και οι τελευταίες ανακοινώσεις της “Ελληνικος Χρυσός”. Το Συνδικάτο μας εκφράζει τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζόμενων της “Ελληνικός Χρυσός”. Η συνεχιζόμενη επίθεση των εταιρειών αποσκοπεί στο να μας βάλουν να δουλεύουμε με «τρείς και εξήντα», χωρίς εργατικά δικαιώματα, με σκυμένο το κεφάλι, απολύοντας όποιον υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζόμενων. Αντίστοιχη επίθεση έχουμε βιώσει –και βιώνουμε ακόμη- στο «πετσί» μας πολλές φορές οι εργαζόμενοι στην “EDILMAC”. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι «επενδύσεις» των εταιρειών – όσο και αν προσπάθησαν να ξελογιάσουν τους εργαζόμενους- γίνονται με μοναδικό κριτήριο την αύξηση των κερδών τους και όχι για τις ανάγκες των εργαζόμενων και της κοινωνίας.

Όπως αναφέρει και η ανακοίνωση της Ο.Μ.Ε. πρέπει όλοι μαζί μια γροθιά, να διεκδικήσουμε για όλους τους μεταλλωρύχους:

  • Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, να μη χαθεί καμία θέση εργασίας. Καμία περικοπή εργασιακών κατακτήσεων όλων των εργαζόμενων.

  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και αναβαθμισμένα δικαιώματα για όλους τους μεταλλωρύχους. Κανείς μεταλλωρύχος χωρίς ΣΣΕ.

  • Ουσιαστικά μέτρα Υγιεινής & Ασφάλειας σε όλα τα μεταλλεία.

  • Καμία συνδικαλιστική δίωξη-απόλυση εργαζόμενου.

Για πολλά ζητήματα προσπαθήσαμε να έρθουμε σε συμφωνία με την εταιρεία EDILMAC το προηγούμενο χρονικό διάστημα όμως η εταιρεία δεν κράτησε τη δέσμευση που μας έδωσε τότε, ότι δηλαδή θα πληρώνει κάθε μήνα σε κάθε εργαζόμενο ένα ημερομίσθιο επιπλέον –το οποίο και δεχτήκαμε σαν πρώτο θετικό βήμα-. Μετά τις επαναλομβανόμενες οχλήσεις μας για να τηρήσει τη δέσμευσή της η εταιρεία, μας είπε -μετά από πολύμηνη καθυστέρηση- ότι η διοίκηση αποφάσισε πως το κόστος αυτό θα ήταν πολύ μεγάλο και δεν είναι διατεθειμένη να το πράξει. Για αυτό δεν μπορούμε να δείξουμε καμία εμπιστοσύνη, όταν δεν σέβονται τον καθημερινό μας κόπο και ιδρώτα, κορο’ι’δεύοντας τους εργαζόμενους. Εκτός από τα παραπάνω για τους εργαζόμενους στην “EDILMAC” διεκδικούμε άμεσα:

  • Σύμφωνα με το “δελτίο εργατικής διαφοράς 2” να καταβληθούν άμεσα σε όλους τους εργαζόμενους από το Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι και σήμερα όλα τα αναδρομικά όπως ορίζει σαφέστατα η απόφαση της επιθεώρησης εργασίας.

ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ «ΦΡΕΝΟ»
ΣΤΙΣ «ΟΡΕΞΕΙΣ» ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ!

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις