16.5 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

ΜΕΤΑ: Η εργατική αντεπίθεση συνεχίζεται με την απεργία σε Επισιτισμό, Τουρισμό, Ξενοδοχεία, Διανομείς, 9/11

Πρόσφατα

ΟΛΟΙ & ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΝΕΝΟΥΣ ΣΕ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ  ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ

ΤΡΙΤΗ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ 2021 – ΑΘΗΝΑ: ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΑΕΡΟΠΑΓΙΤΟΥ, 12μ.
ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: WOLT GREECE, ΛΕΩΦ. ΣΥΓΓΡΟΥ 80-88, 11πμ.

Συγκεντρώσεις στην υπόλοιπη χώρα (ενδεικτικά): Αργοστόλι, 11.30πμ., κτήριο Περιφερειακής Ενότητας. Ζάκυνθο, 10πμ., στον ΟΑΕΔ. Ηράκλειο, 10πμ. στον
ΟΑΕΔ (Κνωσσού). Θεσσαλονίκη, 10.30πμ., στο υπ. Μακεδονίας – Θράκης.
Κέρκυρα, 10.30πμ., στο Εργατικό Κέντρο. Κω, 10.30πμ., στον ΟΑΕΔ. Λάρισα,
11πμ., Παπακυριαζή & Δευκαλίωνος. Πάτρα, 10.30πμ., στο Εργατικό Κέντρο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο Εργασίας (Χατζηδάκης, Βρούτσης), από την αρχή της πανδημίας έδειξαν… το πόσο πραγματικά νοιάζονται (και) για τους εργαζομένους στον Επισιτισμό, Τουρισμό, Ξενοδοχεία και τους Διανομείς, με το ενισχύσουν τον εργασιακό μεσαίωνα στον κλάδο, με το πρόσχημα της πανδημίας, γιομίζοντας την ίδια ώρα με πακτωλό χρημάτων την τσέπη της εργοδοσίας και το κεφαλαίου, εις βάρος του εισοδήματος, των δικαιωμάτων, της ασφάλειας αλλά και της ίδιας της ζωής των εργαζομένων:

Τους έχουν αφήσει εδώ και περίπου 11 μήνες με εισόδημα μέχρι 9 ευρώ την ημέρα, με υγειονομικά πρωτόκολλα – λάστιχο, αντιμέτωπους με τον κορονοϊό, τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας και τη μη παροχή ΜΑΠ, την εργοδοτική αυθαιρεσία, την εντατικοποίηση της εργασίας και την εξάντληση, τις επαγγελματικές ασθένειες και τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα (ειδικά στον κλάδο των ταχυμεταφορών), την ανυπαρξία κρατικού ελέγχου, την κατάργηση του 8ώρου, του 5νθήμερου και των ρεπό, τις απλήρωτες υπερωρίες και τη μείωση του εισοδήματός τους, και μάλιστα προτού όλα τα παραπάνω επισημοποιηθούν με τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ακόμη και σήμερα, σε χιλιάδες εργαζομένους του κλάδου, που πετάχτηκαν στον «καιάδα της αναστολής εργασίας» δεν έχει καταβληθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού που δικαιούνται, ενώ χιλιάδες εποχικοί δεν μπορούν να πάρουν το επίδομα ανεργίας, με αποτέλεσμα, πέραν του εφιάλτη της πανδημίας, να αντιμετωπίζουν και αυτόν της καθημερινής τους επιβίωσης και της εξαθλίωσης.

Την Τρίτη 9 Νοέμβρη 2021, οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό, Τουρισμό, Ξενοδοχεία και οι Διανομείς απεργούν και διεκδικούν όλα όσα δικαιούνται, πραγματοποιώντας απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, σε κεντρικά σημεία πόλεων (Αθήνα, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ώρα 12μ.) αλλά και σε χώρους εργασίας. Παίρνουν δύναμη και τη «σκυτάλη» από τους νικηφόρους αγώνες που προηγήθηκαν, των διανομέων της e-food και των εργατών της COSCO, αλλά και από τα δυναμικά συλλαλητήρια που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα από τον κόσμο της δουλειάς, τους φορείς και, εν τέλει, την ίδια την κοινωνία, που συμπλέει με τους εργαζομένους δηλώνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη της, όπως έγινε με τα δύο παραπάνω αγωνιστικά παραδείγματα.

Το ΜΕΤΑ δηλώνει την αλληλεγγύη του στους συναδέλφους εργαζομένους στον Επισιτισμό, Τουρισμό, Ξενοδοχεία και στα Ταχυφαγεία, «παρών» και στο δικό τους αγώνα για ζωή και δουλειά με αξιοπρέπεια, για να σταματήσουν να γίνονται θυσία για να αβγατίζουν τα κέρδη τους η εργοδοσία και το κεφάλαιο. Καλεί τα Σωματεία, τους εργαζομένους, την κοινωνία να συμπαραταχθούν μαζί τους και να απαιτήσουμε την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους:

  • Υπογραφή κλαδικών συμβάσεων με καθολική υποχρεωτικότητα, με αυξήσεις στους μισθούς, μείωση του εργάσιμου χρόνου χωρίς μείωση αποδοχών. Να χάσουν από τα κέρδη τους τα αφεντικά. Καμία απόλυσηκαμιά ελαστικοποίηση της εργασίας – καμία μείωση μισθού στις επιχειρήσεις που μπήκαν σε αναστολή εργασίας το διάστημα της πανδημίας

  • Ένταξη των διανομέων στα ΒΑΕ. Μηχανάκια, εξοπλισμός, συντήρηση και έξοδα μετακίνησης να παρέχονται από την επιχείρηση, να συμπεριλαμβάνεται το κράνος για τους διανομείς. Να απαγορευτεί η διανομή με δίκυκλο σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες στη βάση των διατάξεων που προβλέπουν μέχρι σήμερα και για άλλες ειδικότητες. Να οροθετηθεί χιλιομετρικά η εμβέλεια διανομής. Επαναφορά στα ΒΑΕ των ειδικοτήτων του μάγειρα, του σερβιτόρου, της καμαριέρας και της λάντζας.

  • Επίδομα ανεργίας με βάση τις ανάγκες τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις στους εργαζόμενους με ελαστικές μορφές απασχόλησης (διαλείπουσα εργασία, συμβάσεις μιας μέρας κ.λπ.).

  • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας τους από τον κορονοϊό, χωρίς καμία δική τους επιβάρυνση. Δωρεάν τεστ και φάρμακα. Κανένα διαχωρισμό ανεμβολίαστων – εμβολιασμένων εργαζομένων. Υποχρεωτικές απολυμάνσεις σε ξενοδοχεία, αυστηρά μέτρα υγειονομικής προστασίας. Μέτρα ατομικής προστασίας για όλες τις ειδικότητες του κλάδου.

  • Στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, του Δημόσιου Σχολείου και των Δημόσιων Συγκοινωνιών, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ουσιαστικά μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας σε χώρους δουλειάς, σχολεία, Μέσα Μεταφοράς και κ.λπ.

  • Κατάργηση του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη, καθώς και όλου του αντεργατικού πλαισίου που αποτελεί «βούτυρο στο ψωμί» της εργοδοσίας για να καταπατεί δικαιώματα και να σπέρνει την τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, κουνώντας μάλιστα πάνω από τις ζωές και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων τη «δαμόκλειο σπάθη», της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, των αναστολών εργασίας και των απολύσεων.

Ενισχύουμε ξανά, με τη φυσική μας παρουσία, τη μαζικοποίηση των κινητοποιήσεων ανά τη χώρα, συνεχίζουμε να εκπέμπουμε το ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση, το Χατζηδάκη και την εργοδοσία ότι ο αντεργατικός τους νόμος θα μείνει στα χαρτιά, δε θα εφαρμοστεί και θα καταργηθεί στην πράξη, απαιτούμε σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα, συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία.

Η κυβέρνηση και το κεφάλαιο προκαλούν. Η αντεργατική αντεπίθεση ξεκίνησε και θα σταματήσει όταν ισοπεδώσουμε τις πολιτικές επιλογές της τωρινής κυβέρνησης, αλλά και όλων των προηγούμενων, που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της εργοδοσίας και του κεφαλαίου, ακόμα και αν θυσιάζονται ανθρώπινες ζωές για τα κέρδη τους.

07-11-2021
Από το ΜΕΤΑ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις