19.4 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαρτίου, 2023

ΜΕΤΑ: Δηλώνουμε «παρών» στις κινητοποιήσεις, σήμερα, Σάββατο 6/11, σε Praktiker, Σύνταγμα, ΣΜΑ Σχιστού και Αγ. Αναργύρους

Πρόσφατα

Το ΜΕΤΑ στηρίζει τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται σήμερα, Σάββατο 6 Νοέμβρη 2021, από εργαζομένους, φορείς, την ίδια την κοινωνία:

στις 11πμ., έξω από το Praktiker Ταύρου (Πειραιώς 176), στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι

Διεκδικούν την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να κατοχυρώνει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς τους και κατοχύρωση όλων των εργασιακών τους δικαιωμάτων ενιαία και για όλους τους εργαζομένους στην επιχείρηση. Επίσης, απαιτούν την ανάκληση της απόλυσης του συνδικαλιστή Γραμματέα του Παραρτήματος Λάρισας, ο οποίος απολύθηκε γιατί δεν αποδέχτηκε τη μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων σύμβασής του. Το ΜΕΤΑ καταγγέλλει την εργοδοσία, που πατώντας επάνω στο νόμο Χατζηδάκη, ζητά μειώσεις κι άλλες θυσίες από τους εργαζομένους, επιβάλλει συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα σε κάθε παράρτημά της.

-Δὲ βαστάω! Θὰ πέσω κάπου!
-Ντράπου! Τὶς προγόνοι ντράπου!
-Ἀντραλίζομαι!… Πεινῶ!…
-Σούτ! θὰ φᾶς στὸν οὐρανό!

στις 11πμ., έξω από τον αποκλεισμένο ΣΜΑ του Σχιστού

Διαδηλώνουμε ενάντια στην τρομοκρατία της κυβέρνησης και του περιφερειάρχη Αττικής, που στέλνει τα ΜΑΤ για να εκφοβίσουν τους κατοίκους και το δήμαρχο της περιοχής που αντιδρούν δυναμικά στα σχέδιά τους να δημιουργήσουν Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, αδιαφορώντας για το περιβαλλοντικό κόστος. Αντιπαλεύουμε το διεφθαρμένο κύκλωμα των σκουπιδιών, που κατοικοεδρεύει στον ΕΔΣΝΑ, κάνει νέες χωματερές στη Φυλή και διαγωνισμούς για θηριώδεις μονάδες επεξεργασίας πάλι στο Σχιστό και στη Φυλή, όλους αυτούς που κατέστρεψαν τα πανέμορφα βουνά της Δυτικής Αττικής και μετέτρεψαν το Θριάσιο πεδίο σε ένα απέραντο σκουπιδότοπο με τη μεγαλύτερη χωματερή της Ευρώπης, με εκατοντάδες παράνομες χωματερές, κέντρα διαλογής σκουπιδιών, διαλυτήρια και χυτήρια.

Μὴ χτυπᾷς τὸν ἀδερφό σου-
τὸν ἀφέντη τὸν κουφό σου!
Καὶ στὸν ἵδρο τὸ δικὸ
γίνε σὺ τ᾿ ἀφεντικό

▬ στις 11.30πμ., στην πλατεία Αγίων Αναργύρων

Η κινητοποίηση γίνεται, ενόψει της δίκης στις 29/11 των 62 αγωνιστών-στριών που συνελήφθησαν και διώκονται γιατί επιχείρησαν να διαδηλώσουν στις 6 Δεκέμβρη του 2020, την ημέρα της μαύρης επετείου της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο οποίος, ήδη, είναι εκτός φυλακής. Οι κατηγορίες που τους βαραίνουν είναι οι γνωστές κατηγορίες που στήνει το σύστημα και οι μηχανισμοί του και αφορούν τη διασπορά μολυσματικής νόσου. Ενδεικτικό της κρατικής υποκρισίας είναι το ότι όλοι οι συλληφθέντες τηρούσαν όλες τις υγειονομικές προφυλάξεις, ενώ ακόμη πιο προκλητικό ήταν το ότι στη συνέχεια στοιβάχτηκαν κατά δεκάδες και για ώρες στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ. Οι συλλήψεις αυτές ήταν συνέχεια της άγριας καταστολής και των απαγορεύσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου του 2020, που είχαν πάλι ως πρόσχημα την πανδημία και οδήγησαν σε χτύπημα των συγκεντρώσεων, άγρια βία και συλλήψεις, σε πολλές πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Ηράκλειο κ.ά.). Ήταν συνέχεια της απαγόρευσης των απεργιακών συγκεντρώσεων στις 26 Νοέμβρη 2020.

Ἂν τὸ δίκιο θές, καλέ μου,
μὲ τὸ δίκιο τοῦ πολέμου
θὰ τὸ βρῇς. Ὅπου ποθεῖ
λευτεριά, παίρνει σπαθί.

στο Σύνταγμα, στις 12μ., στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο
των Επιτροπών Αγώνα Πληγέντων από φυσικές καταστροφές

Το ΜΕΤΑ, μαζί με όλους τους πληγέντες της Ελλάδας, δηλώνει και εδώ «παρών» και αλληλέγγυο στο αγώνα τους και στο κάλεσμά τους, « να “βουλιάξουμε” το Σύνταγμα, με τη μαζική μας συμμετοχή, να διεκδικήσουμε όλα όσα μας ανήκουν για να συνεχίσουμε να ζούμε στον τόπο μας με αξιοπρέπεια». Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Μητσοτάκης έχουν αφήσει τις περιοχές που επλήγησαν, είτε από πυρκαγιές αρχικά, είτε από πλημμύρες στη συνέχεια, σε τραγική κατάσταση, με τα προβλήματα να ξεχειλίζουν και να καθιστούν δύσκολη τη ζωή των οικογενειών που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται μέσα σε λίγα λεπτά, εξαιτίας της ανυπαρξίας ολοκληρωμένου σχεδιασμού προστασίας τους από τον κρατικό μηχανισμό που στη λογική «κόστους – οφέλους» αφήνει απροστάτευτα τα λαϊκά νοικοκυριά. Οι πληγέντες ανά την Ελλάδα διεκδικούν το αυτονόητο, μέτρα στήριξης για να μείνουν στον τόπο τους, τα χωράφια και τα χωριά τους, πλήρεις αποζημιώσεις στο 100% των καταστροφών, μέτρα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας.

Κοίτα! Οἱ ἄλλοι ἔχουν κινήσει
κι᾿ ἔχ᾿ ἡ πλάση κοκκινήσει
κι᾿ ἄλλος ἥλιος ἔχει βγῇ
σ᾿ ἄλλη θάλασσ᾿, ἄλλη γῆς…

στο Σύνταγμα, στις 2μμ. (Παγκόσμια Ημέρα Δράση για το περιβάλλον,
με κεντρικό σύνθημα: «Να αλλάξουμε το σύστημα, όχι το κλίμα»)

Σήμερα, το ΜΕΤΑ και τα μέλη του, μαζί με εκατομμύρια ανθρώπους βγαίνουμε στους δρόμους ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη και καταστροφή του περιβάλλοντος, ενώ θα διεξάγεται η Σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα (Cop26) στη Γλασκώβη. Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Μητσοτάκης, ενώ έκαψαν όλη την Ελλάδα, τώρα απειλούν να την βουλιάξουν με τις πλημμύρες, καθώς τα έργα αποκατάστασης καθυστερούν για να βολευτούν οι κερδοσκόποι «επενδυτές». Συνεχίζουν να διατηρούν στην ατζέντα τους τις εξορύξεις υδρογονανθράκων και πριμοδοτούν τους διάφορους Μυτιληναίους, Λάτσηδες και Κοπελούζους για το φυσικό αέριο και τις άχρηστες ανεμογεννήτριές τους που καταστρέφουν τα βουνά και τα νησιά. Ξεπουλούν ολόκληρη τη ΔΕΗ στο όνομα της «απολιγνιτοποίησης», δίνοντας προβάδισμα στους ιδιώτες που διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά. Κι αυτό τη στιγμή, για παράδειγμα, που στη Βρετανία αναδεικνύεται η γύμνια της πιο απελευθερωμένης αγοράς στην Ευρώπη με τις μαζικές καταρρεύσεις ιδιωτικών επιχειρήσεων ενέργειας – «πρότυπα» και ο φτωχός κόσμος κινδυνεύει να παγώσει το χειμώνα. Μάλιστα, χθες, Παρασκευή, δε δίστασαν να καταστείλουν με ΜΑΤ και χημικά τους ήρωες των πυρκαγιών, αυτούς που συνετέλεσαν να μην καεί όλη η χώρα, την ώρα που ο πρωθυπουργός της χώρας μάς «δούλευε» χοντρά με τη δήθεν αντιπυρική προστασία της χώρας και το δήθεν σχέδιο για την κατάσβεση των φωτιών, τους πυροσβέστες, οι οποίοι απαιτούσαν (και το ΜΕΤΑ μαζί τους): «Εδώ και τώρα μονιμότητα», διότι «ήρθε η ώρα να βγάλουνε τα μπεζ, οι καταστροφές δεν είναι εποχικές».

(από το ποίημα του Κώστα Βάρναλη, Ἡ μπαλάντα τοῦ κυρ-Μέντιου, Τα Ποιητικά, 1956)

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις