12 C
Athens
Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

Το καλοκαίρι «σωτήρες» και «ήρωες» οι πυροσβέστες. Σήμερα; Απροκάλυπτη επίθεση από ΜΑΤ, χημικά και καταστολή

Πρόσφατα

Σε εκτεταμένη χρήση χημικών αλλά και της αύρας προχώρησαν οι άνδρες των ΜΑΤ κατά των πυροσβεστών που έκαναν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Η απροκάλυπτη επίθεση κατά των πυροσβεστών έχει σοκάρει την κοινή γνώμη καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού τους αποκαλούσε «ήρωες».

Και για να μην ξεχνιόμαστε: αυτοί ήταν που έσωσαν τη χώρα, αυτοί ήταν η αιτία στο να μη καεί και η άλλη μισή χώρα, την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη «δούλευε» τους πυρόπληκτους και το λαό, για τα ανύπαρκτα μέτρα πυροπροστασίας και το σχέδιο κατάσβεσης των πυρκαγιών.

Με κεντρικά συνθήματα «Ήρθε η ώρα να βγάλουμε τα μπεζ οι καταστροφές δεν είναι εποχικές», «στο πλάι σου πολίτη όταν μας χρειαστείς, ενίσχυση του Σώματος της Πυροσβεστικής» και «Εδώ και τώρα μονιμότητα» οι συγκεντρωμένοι που έχουν έρθει στην Αθήνα απ’ όλη την Ελλάδα, αντιδρούν, όπως τονίζουν, «στις εξελίξεις που επηρεάζουν άμεσα την πορεία του Πυροσβεστικού Σώματος, μετά και την ιδιαίτερα δύσκολη φετινή αντιπυρική περίοδο», ενώ ζητούν την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος.


Ανακοίνωση Πανελλήνιας Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΑΓΩΝΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

ΤΗΣ 05.11.2021 ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ύστερα από την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, καλούμε όλους τους συναδέλφους μας, να συμμετάσχουν στην ένστολη πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 05 Νοεμβρίου 2021, ημέρα Παρασκευή και Ω/11:00΄ έξω από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής  Προστασίας επί της Λεωφόρου Κηφισίας στην Αθήνα, ως αντίδραση στις εξελίξεις που επηρεάζουν άμεσα την πορεία του Πυροσβεστικού Σώματος μετά και την ιδιαίτερα δύσκολη φετινή αντιπυρική περίοδο. Είναι πλέον δεδομένο ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να μείνουμε αμέτοχοι, παρακολουθώντας το δυσοίωνο μέλλον όπως αυτό διαφαίνεται μπροστά μας. Αντιδρούμε δυναμικά καθώς το Π.Σ. χρειάζεται:

 • Άμεση ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό με αύξηση της οργανικής δύναμης πλέον των 4.000 οργανικών θέσεων και αντίστοιχο αριθμό προσλήψεων με άμεση αξιοποίηση των Εποχικών Πυροσβεστών ως Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης.

 • Άμεση τροποποίηση διατάξεων του ν.4662/2020 που θεσμοθετήθηκε με σκοπό την αναβάθμιση του Π.Σ. και όχι για την εξόντωση και το ξεσπίτωμα των υπαλλήλων του με την περιφορά τους ανά το πανελλήνιο μέσω άσκοπων, συνεχών μεταθέσεων και μετακινήσεων χωρίς κανένα ουσιαστικό σχεδιασμό.

 • Αποσαφήνιση των όρων Διαβάθμιση Κατάστασης Ετοιμότητας, Γενική -Μερική Επιφυλακή και Αυξημένη Ετοιμότητα, διότι παρατηρείται απίστευτη κατάχρηση του μέτρου που εξουθενώνει το πυροσβεστικό προσωπικό.

 • Θεσμοθέτηση και άμεση αποζημίωση της υπερεργασίας (πρόσθετη εργασία).

 • Θωράκιση του ανθρώπινου δυναμικού για την προστασία του από τον κορωνοϊό με μέτρα πρόληψης, δωρεάν τέστ και όχι επιβολή τιμωρητικών λογικών και κυρώσεων.

 • Την έμπρακτη, κατά τις ρήσεις του πρωθυπουργού της χώρας μετά την εκδήλωση των μεγάλων πυρκαγιών του Αυγούστου αλλά και την επικοινωνία του με το προεδρείο της Ομοσπονδίας, στήριξη των πυροσβεστών που «αντιμετώπισαν με αυταπάρνηση μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση»! Ακόμα αναρωτιόμαστε πώς μεταφράζεται αυτή η στήριξη πρακτικά για τον απλό πυροσβέστη, ο οποίος κατέθεσε ψυχή και σώμα στις άνισες μάχες του Αυγούστου και νιώθει εξαπατημένος για μια ακόμα φορά; Πώς εννοεί τελικά η ελληνική πολιτεία την έμπρακτη στήριξή της, απέναντι σε ανθρώπους, που έχουν πληρώσει βαρύ ανθρώπινο τίμημα, όντας στοχοποιημένοι πολλές φορές από τις εξελίξεις;

Αντιδρούμε δυναμικά, προειδοποιώντας επίσης κάποιους που σύμφωνα με διαρρέουσες φήμες, επεξεργάζονται και πάλι αλλαγή του ωραρίου εργασίας του πυροσβεστικού προσωπικού, λησμονώντας προφανώς τις τραγικές συνέπειες που είχε επιφέρει η προ ετών αλλαγή του στην εύρυθμη λειτουργία του Σώματος αλλά και στην καθημερινότητα του πυροσβεστικού προσωπικού, ωσάν το θέμα αυτό να αποτελεί μόνιμη πηγή των δεινών του Π.Σ.! Μήπως τελικά αυτό αποτελεί δικαιολογία για την αδυναμία τους να επιλύσουν τα πραγματικά προβλήματα που χρόνια τώρα μας ταλανίζουν;

Στο αγωνιστικό μας προσκλητήριο, καλούμε όλες τις Πρωτοβάθμιες Ενώσεις να ενημερώσουν και να ενεργοποιήσουν το σύνολο των συναδέλφων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση, ώστε να υπάρξει μαζική συμμετοχή στην ανωτέρω ένστολη διαμαρτυρία με τα λεωφορεία που θα μισθωθούν για το σκοπό αυτό. Μόνο με δυναμική φυσική παρουσία μπορούμε να διεκδικήσουμε την αξιοπρέπειά μας.

Ας κατανοήσει επιτέλους η πολιτική και η φυσική μας ηγεσία μας ότι οι Πυροσβέστες δεν είναι άβουλα όντα που εμπαίζονται με τρόπο ασύστολο και εν τέλει ανήθικο, σε μια φαρσοκωμωδία που είναι σε διαρκή εξέλιξη!

Ας μην ξεχνούν ότι «όποιος σπέρνει ανέμους στο τέλος θερίζει θύελλες»!!

Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΜΑΣ ΕΞΑΝΛΗΘΗΚΕ

ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΥΦΙΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.


Ανακοίνωση Πανελλήνιου Σωματείο Συμβασιούχων Πυροσβεστών

Η κλιματική αλλαγή μάς δείχνει καθημερινά τα δόντια της, με πυρκαγιές, σεισμούς και πλημμύρες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Οι ελλείψεις του Πυροσβεστικού Σώματος σε προσωπκό είναι μεγάλες, καθώς ο τελευταίος διαγωνισμός πρόσληψης έγινε το 2012 και έκτοτε έχουμε μόνο συνταξιοδοτήσεις, ενώ οι ανάγκες του Σώματος έχουν πάψει πια να είναι Εποχικές, σύμφωνα με δηλώσεις και της παρούσας Κυβέρνησης

Την ίδια στιγμή το εργασιακό μέλλον 2.500 Εποχικών Πυροσβεστών, είναι μετέωρο, καθώς δεν έχει αποσαφηνιστεί αν υπάρχει σχεδιασμός για απορρόφησή μας στο Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας, με καθεστώς 12μηνης εργασίας.

Για τους λόγους αυτούς, μετά από απόφαση του ΔΣ του Σωματείου του ΠΑΣΣΥΠ και σε συνεννόηση με τους Τομεάρχες μας, αποφασίστηκε ομόφωνα να πραγματοποιηθεί Ένστολη Συγκέντρωση-Πορεία διαμαρτυρίας, την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου, έξω από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, επί της Λεωφόρου Κηφισίας και ώρα 11 π.μ.

Διεκδικούμε:

 1. Να λάβουμε μία σαφή και ξεκάθαρη απάντηση σχετικά με το εργασιακό μας μέλλον.

 2. Δέσμευση ότι σε περίπτωση προκήρυξης, οι Εποχικοί Πυροσβέστες θα έχουν ξεκάθαρη προτεραιότητα, έναντι των υπολοίπων υποψηφίων και ότι η όποια απορρόφησή μας θα γίνει με τα ηλικιακά κριτήρια με τα οποία προσληφθήκαμε.

 3. Άμεση απορρόφηση των Εποχικών Πυροσβεστών, με την πεπατημένη οδό, χωρίς προκήρυξη, με τον Ν.3938/11.

 4. Δέσμευση ότι αν δεν ρυθμιστεί πρώτα το θέμα της απορρόφησης των Εποχικών Πυροσβεστών, το Πυροσβεστικό Σώμα δεν θα προβεί σε νέα προκήρυξη πρόσληψης Πυροσβεστών.

 5. Δέσμευση ότι με το ξεκίνημα της νέας Αντιπυρικής Περιόδου, θα μάς χορηγηθούν δεύτερη στολή και Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) που να πληρούν τις προβλεπόμενες προδιαγραφές για το δύσκολο έργο της πυρόσβεσης που καλούμαστε να επιτελέσουμε. Η ασφάλειά μας είναι αδιαπραγμάτευτη.

Στα αιτήματά μας αυτά έχουμε την αμέριστη στήριξη και της Φυσικής μας Ηγεσίας.

Με ημίμετρα δεν δίνονται οριστικές λύσεις. Οι συνέπειες της Κλιματική Κρίσης αντιμετωπίζονται με προσωπικό που θα εργάζεται όλο το έτος.

Καλούμε όλα τα Μέλη μας, αλλά και κάθε Εποχικό Πυροσβέστη, να δώσει δυναμικό παρών στη συγκέντρωση, προκειμένου να διατρανώσει την αποφασιστικότητά του για τη δικαίωση των αιτημάτων μας. Όλα αυτά, μέσα σε πλαίσια ευπρεπή και κόσμια, τα οποία αντιπροσωπεύουν εμάς τους ίδιους αλλά και τον θεσμό που εκπροσωπούμε.

Καλούμε επίσης, κάθε Πυροσβέστη, Μόνιμο, ΠΠΥ και Εθελοντή, να σταθεί στο πλευρό μας, έτσι όπως στεκόμαστε εμείς στο πλευρό τους στις πυρκαγιές, προκειμένου να δείξει εμπράκτως τη συμπαράστασή του στα αιτήματά μας.

Η συμμετοχή και των 2.500 Εποχικών Πυροσβεστών εκτός από αναγκαία κρίνεται και απαραίτητη!

Μόνο ενωμένοι θα τα καταφέρουμε!

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις