22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΕΚΛ: Κάλεσμα σε συλλαλητήριο για την κατάσταση στο ΕΣΥ, Κεντρική Πλατεία Λάρισας, 8/11, 6.30μμ.

Πρόσφατα

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή σε συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου στην κεντρική πλατεία Λάρισας διαμαρτυρόμενο για την κατάσταση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Όπως αναφέρει, «χαρακτηριστικό της κατάστασης στη Λάρισα είναι πως, την Παρασκευή, προκειμένου να φιλοξενηθούν ασθενείς με κορονοϊό, μπήκαν δύο κρεβάτια μέχρι και σε γραφείο γιατρών! Ταυτόχρονα έχουν αρχίσει οι διακομιδές καθημερινά στη Χαλκίδα και στα Γιάννενα». Στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι στο 100% και η κυβέρνηση αρνείται ακόμα και τώρα να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα, που μόνο στη Λάρισα διαθέτει 1.984 κρεβάτια. Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας η Ογκολογική, η Ουρολογική, η Νεφρολογική και η Παιδιατρική κλινική η οποία εξυπηρετεί και άλλες περιοχές εκτός Λάρισας, λειτουργούν με δυο μόνο γιατρούς. Το Σάββατο μετά από εφημερία στη Β’ Παθολογική νοσηλεύονταν 75 ασθενείς, οι 54 με COVID και για όλους αυτούς υπήρχαν μόνο 1 ειδικός παθολόγος και 2 ειδικευόμενοι! Αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης είναι να μην μπορούν να σταθούν οι γιατροί στα πόδια τους και να καταρρέουν. Το Εργατικό Κέντρο τονίζει ότι, ενώ υπάρχει όλο αυτό το εκρηκτικό μείγμα, σε σύσκεψη της 5ης ΥΠΕ που έγινε, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων η μείωση κατά 50% των εξωτερικών χειρουργείων, να σταματήσουν τα απογευματινά ιατρεία στα δύο νοσοκομεία, ενώ η μόνη ενίσχυση σε προσωπικό θα γίνει με περαιτέρω αφυδάτωση άλλων δομών(Κέντρα Υγείας) μέσω της μετακίνησης προσωπικού. Παράλληλα αν υπάρξει κλιμάκωση, θα ζητηθεί η επίσημη μετατροπή του Γενικού Νοσοκομείου σε αποκλειστικά Covid νοσοκομείο.

ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΕΚΛ

Το ότι η κατάσταση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας είναι εκρηκτική δεν μπορεί να περιγράψει την πραγματική ωμή αλήθεια. Σε έναν χρόνο στην χώρα μας έχουν χάσει την ζωή τους περίπου 15.500 από τον covid-19 και δεν μπορούμε να συμβιβαζόμαστε σε αυτή την ιδέα. Δεν μπορούμε να συμβιβαζόμαστε με το γεγονός ότι κάθε μέρα πεθαίνουν περίπου 50 άνθρωποι.

Σε όλα αυτά η κυβέρνηση συνεχίζει το παραμύθι της ατομικής ευθύνης, προσπαθώντας να διαχωρίσει τον λαό μας σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Είναι πολύ βολικό να τρωγόμαστε μεταξύ μας και να χάνουμε τον πραγματικό ένοχο και υπεύθυνο για αυτή την κατάσταση. Που δεν είναι άλλος από την πολιτική που εφαρμόζεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, οι οποίες υλοποιούν πιστά τις αποφάσεις της Ε.Ε, βάζοντας την ίδια μας την ζωή σε δεύτερη μοίρα. Για τα εργατικά ατυχήματα ευθύνεται ο «απρόσεχτος εργαζόμενος» και όχι η εντατικοποίηση της εργασίας και τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας. Για τους νεκρούς από τις φυσικές καταστροφές (σεισμοί, φωτιές, πλημμύρες), φταίει «η κακιά η ώρα» και όχι ο ανύπαρκτος κρατικός σχεδιασμός για τέτοιες περιστάσεις. Για τους νεκρούς από τον covid – 19, φταίει «ο καθένας μας ξεχωριστά» που δεν τηρεί τα μέτρα προστασίας, που δεν ακούει τους ειδικούς και όχι η κυβέρνηση και η πολιτική που εφαρμόζει η οποία έχει αφήσει στην ουσία ξηλωμένο το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, με τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Μπροστά στην αναζωπύρωση του εφιάλτη που έζησε η χώρα και πέρυσι τέτοια εποχή, η μόνιμη απάντηση της κυβέρνησης είναι «εμβολιαστείτε ή κόψτε το κεφάλι σας, εμείς τα είπαμε…». Ακόμα και τώρα, που οι δείκτες της πανδημίας σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, η κυβέρνηση δεν ανακοινώνει ούτε ένα μέτρο για την ουσιαστική ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, την επίταξη του ιδιωτικού τομέα άνευ όρων, την προστασία σε χώρους – κρίκους της μετάδοσης, που είναι αναγκαία προϋπόθεση και για την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού.

Η κατάσταση στην Λάρισα είναι εξίσου δραματική, αφού στα δύο νοσοκομεία της πόλης η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι στο 100% και η κυβέρνηση αρνείται ακόμα και τώρα να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα, που μόνο στη Λάρισα διαθέτει 1.984 κρεβάτια. Στο ΓΝΛ η Ογκολογική, η Ουρολογική, η Νεφρολογική και η Παιδιατρική κλινική η οποία εξυπηρετεί και άλλες περιοχές εκτός Λάρισας, λειτουργούν με δυο μόνο γιατρούς. Το Σάββατο μετά από εφημερία στη Β’ Παθολογική νοσηλεύονταν 75 ασθενείς, οι 54 με COVID και για όλους αυτούς υπήρχαν μόνο 1 ειδικός παθολόγος και 2 ειδικευόμενοι! Αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης είναι να μην μπορούν να σταθούν οι γιατροί στα πόδια τους και να καταρρέουν μπροστά στα μάτια μας.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης στη Λάρισα είναι πως, την Παρασκευή, προκειμένου να φιλοξενηθούν ασθενείς με κορονοϊό, μπήκαν δύο κρεβάτια μέχρι και σε γραφείο γιατρών! Ταυτόχρονα έχουν αρχίσει οι διακομιδές καθημερινά στη Χαλκίδα και στα Γιάννενα.

Ενώ υπάρχει όλο αυτό το εκρηκτικό μείγμα, σε σύσκεψη της 5ης ΥΠΕ που έγινε χτες, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων η μείωση κατά 50% των εξωτερικών χειρουργείων, να σταματήσουν τα απογευματινά ιατρεία στα δύο νοσοκομεία, ενώ η μόνη ενίσχυση σε προσωπικό θα γίνει με περαιτέρω αφυδάτωση άλλων δομών(Κέντρα Υγείας) μέσω της μετακίνησης προσωπικού. Παράλληλα αν υπάρξει κλιμάκωση, θα ζητηθεί η επίσημη μετατροπή του Γενικού Νοσοκομείου σε αποκλειστικά Covid νοσοκομείο.

Η πολιτική της κρατικής υποχρηματοδότησης (μόνο το 2021 δόθηκαν 572 εκ. ευρώ λιγότερα) και της εμπορευματοποίησης της υγείας που υλοποίησαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις είναι η αιτία που έχει δημιουργήσει όλα αυτά τα προβλήματα. Αυτή η πολιτική που είναι «φαρμάκι» για το λαό και φάρμακο για τους καπιταλιστές δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα που η ίδια δημιούργησε, δεν χρειάζεται μερεμέτια αλλά ανατροπή. Την ίδια ώρα που οι γιατροί , οι υγειονομικοί καταρρέουν από την υπερκόπωση, τα νοσοκομεία ψυχορραγούν οι ιδιωτικές επενδύσεις στην υγεία Λάρισα εξελίσσονται σε εντυπωσιακό φαινόμενο τα τελευταία χρόνια(14 νέες επενδύσεις) και η υγεία σε ακριβοπληρωμένο «τουριστικό προϊόν» της περιοχής. Γι΄αυτό και η κυβέρνηση πεισματικά αρνείται να επιτάξει έστω και μία από τις εκατοντάδες ακριβοθώρητες κλίνες του ιδιωτικού τομέα στην περιοχή.

Ο κλοιός όμως που σφίγγει, με την αύξηση των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των θανάτων, σε συνδυασμό με την εγκληματική άρνηση της κυβέρνησης να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας για να σωθούν ζωές, κάνει επιτακτική την ανάγκη να ανέβει η στάθμη της διεκδίκησης από το εργατικό – λαϊκό κίνημα. Η θεραπεία για την άθλια κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας δε μπορεί να είναι η αιτία που τα δημιουργεί. Η υπεράσπιση της υγείας του λαού είναι υπόθεση των συνδικάτων και την περίοδο της πανδημίας, αποδείχθηκε περίτρανα πως εάν δεν υπήρχε η αγωνιστική δράση των υγειονομικών και όλων των εργαζομένων η κατάσταση θα ήταν σήμερα πολύ χειρότερη.

Με πολύτιμη παρακαταθήκη όλους αυτούς τους αγώνες εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους υγειονομικούς που δίνουν τα πάντα για να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στο λαό μας και δηλώνουμε πως η αγανάκτηση και η οργή θα μετατραπεί σε δύναμη, σε αγώνα και διεκδίκηση. Τον δρόμο δείχνουν εξάλλου οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην e-food, των εκπαιδευτικών, των απεργών στην Cosco και πολλών ακόμα. Δίνουμε την δική μας απάντηση στο έγκλημα της κυβέρνησης σε βάρος μας με το Συλλαλητήριο την Δευτέρα 8 Νοέμβρη στις 6:30μμ στην Κ. Πλατεία.

Απαιτούμε :

  • Άμεση και αποφασιστική ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με γενναία αύξηση της χρηματοδότησης, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με σύγχρονες υλικοτεχνικές υποδομές και εξοπλισμό.
  • Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα στην πόλη μας και ένταξη του σε πλαίσιο οργανωμένου σχεδίου αντιμετώπισης του 4ου κύματος έξαρσης της πανδημίας.
  • Μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλων των επικουρικών και συμβασιούχων εργαζομένων.
  • Άμεση κατάργηση του απαράδεκτου μέτρου της αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Να πραγματοποιηθούν άμεσα δωρεάν μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ στους χώρους δουλειάς σε εμβολιασμένους-ανεμβολίαστους με αποκλειστική επιβάρυνση του κράτους και των εργοδοτών.
  • Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων, στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων , πανεπιστημίων και για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Να ενταθούν οι έλεγχοι από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς στους χώρους δουλειάς με άμεση ενίσχυση τους από προσωπικό και εξοπλισμό.
  • Να πάρει πίσω τα σχέδια της η κυβέρνηση της ΝΔ για το «Νέο ΕΣΥ».
  • Να γίνει στην πράξη η υγεία κοινωνικό αγαθό.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις