Πανελλαδική Δράση κατά των αναστολών (3/11). Κλείνουν ιατρεία, κόβουν τακτικά χειρουργεία

Σε μέρα πανελλαδικής δράσης για την ανάκληση των αναστολών εργασίας προχωρούν την Τετάρτη 3 Νοέμβρη οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, οργανώνοντας παράλληλα πολύμορφες δράσεις αλληλεγγύης στους συναδέλφους τους που είναι σε αναστολή. Στην Αθήνα, μεταξύ άλλων προγραμματίζονται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου ΚΑΤ, στις 12 μ., στην είσοδο του νοσοκομείου και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση, και από το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, συγκέντρωση στη 1 μμ. στην είσοδο του νοσοκομείου.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Την Τετάρτη 3/11/2021, Οργανώνουμε Πανελλαδική Ημέρα Δράσης
με Κινητοποιήσεις κατά τόπους στα Νοσοκομεία για την
άρση των Αναστολών Εργασίας.

Ο Νόμος προέβλεπε επαναξιολόγηση των αναστολών εργασίας 31/10/2021. Παρότι τα Νοσοκομεία βρίσκονται σε τραγικό λειτουργικό αδιέξοδο που δημιούργησαν οι περίπου 7000 συνάδελφοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας χωρίς να αναπληρωθούν, με μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού, το Υπουργείο Υγείας κατέθεσε Τροπολογία η οποία ψηφίζεται την Τετάρτη στη Βουλή για παράταση των Αναστολών Εργασίας έως τέλος του χρόνου (Νομοσχέδιο Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών). Τα Νοσοκομεία ήδη λειτουργούν στο κόκκινο.

Σε κάποια Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας παράνομα δεν ανανεώνονται έως 31.3.2022 οι συμβάσεις των Επικουρικών Υπαλλήλων που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας με «κρυφές» συνεννοήσεις Διοικητών Νοσοκομείων.

Οι εναπομείναντες Υγειονομικοί επί 20 μήνες δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή με ελάχιστα repo, χωρίς κανονικές άδειες που περικόπηκαν για τρίτη φορά, με συνεχείς μετακινήσεις από τμήμα σε τμήμα από το ένα Νοσοκομείο σε άλλο Νοσοκομείο.

Έχουν ξεπεράσει το όριο της εργασιακής εξουθένωσης για να καλύπτουν κενά. Οι Συνάδελφοί μας που βρίσκονται σε αναστολή Εργασίας, εργάζονταν στην πρώτη γραμμή έως 31 Αυγούστου 2021. Θεωρούνταν ασφαλείς για το σύστημα. Από 1 Σεπτεμβρίου τέθηκαν σε αναστολή εργασίας, χωρίς ευρώ μισθό. Αντιμετωπίζονται χειρότερα από δημόσιους υπαλλήλους που διαπράττουν «εγκλήματα» και τίθενται σε αργία λαμβάνοντας το 50% του μισθού.

Η ΠΟΕΔΗΝ είναι υπέρ των εμβολιασμών και επανειλημμένα καλεί τους πολίτες να εκμεταλλευθούν το όπλο της επιστήμης ενάντια στον κορωνοϊό. Οι εμβολιασμένοι νοσούν ελαφρά αλλά μεταδίδουν τον ιό.

Στα Νοσοκομεία εισέρχονται ανεμβολίαστοι συνοδοί ασθενών με αρνητικό RAPID TEST, χωρίς να λαμβάνουν μέτρα προστασίας. Ανεμβολίαστοι ασθενείς νοσηλεύονται με αρνητικό εργαστηριακό test και κυκλοφορούν στις κλινικές.

Σήμερα 400 συνάδελφοι εμβολιασμένοι νοσούν ελαφρά από κορωνοϊό και βρίσκονται σε καραντίνα. Επίσης 800 συνάδελφοι εξαιρέθηκαν του εμβολιασμού από τις αρμόδιες επιτροπές και εργάζονται κανονικά με δύο rapid test. Ως εκ τούτω μπορούν να αρθούν οι αναστολές εργασίας των 7.000 συναδέλφων, με δύο προληπτικά rapid test την εβδομάδα και τα μέτρα προστασίας.

Διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονται σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ, επειδή δεν μπορούν να αναπτυχθούν οι προσωρινές αυτοσχέδιες κλίνες ΜΕΘ που αναπτύχθηκαν κατά το τρίτο κύμα της πανδημίας. Ασθενείς κινδυνεύουν εξ αιτίας των ελλείψεων προσωπικού στα Νοσοκομεία.

Ο Ιδιωτικός Τομέας συνεχίζει να μένει ανέγγιχτος και αμόλυντος από περιστατικά κορωνοϊού. Διακομίζονται ασθενείς από τα Νοσοκομεία προς τον ιδιωτικό τομέα για χειρουργεία και την αντιμετώπιση άλλων παθήσεων πλην κορωνοϊού. Η κυβέρνηση «κάνει πλάτες» για να αυξάνουν τα κέρδη τους. Τα νοσοκομεία μετατρέπονται σταδιακά σε νοσοκομεία αντιμετώπισης μίας νόσου του κορωνοϊού.

Η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη διαλυμένη με αποτέλεσμα οι ασθενείς με κορωνοϊό να καταλήγουν όλοι στα ΤΕΠ εφημερευόντων Νοσοκομείων.

Τετάρτη 3/11/2021 Πανελλαδική ημέρα Δράσης κατά τόπους στα Νοσοκομεία με αποφάσεις των Διοικήσεων των Σωματείων με αίτημα την Άρση των Αναστολών Εργασίας.

Όλοι οι εργαζόμενοι ενωμένοι, αγωνιζόμαστε για την επίλυση των τραγικών κενών σε προσωπικό στα Νοσοκομεία.


«Όχι» στο κλείσιμο των ιατρείων

Θύμα της υποστελέχωσης του ΕΣΥ τα περιφερειακά ιατρεία στη Θράκη, τα οποία κλείνει η κυβέρνηση για να μετακινήσει τους γιατρούς τους σε νοσοκομεία. Ολα, εκτός από ένα, στην ιδιαίτερη πατρίδα της Μίνας Γκάγκα…

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις ενάντια στην απόφαση του υπουργείου Υγείας να κλείσει τα περιφερειακά ιατρεία στη Θράκη και να συρρικνωθεί η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αβδήρων σε πενθήμερη λειτουργία 7.00-15.00, με τη μετακίνηση του προσωπικού στο Νοσοκομείο Ξάνθης, το οποίο αδυνατεί λόγω της μη ενίσχυσής του με προσωπικό να αντέξει το νέο κύμα ασθενών με Covid-19 που έχει κατακλύσει τα νοσοκομεία της Β. Ελλάδας.

Η συγκεκριμένη απόφαση έχει αμφισβητηθεί έντονα από την τοπική κοινωνία, καθώς θεωρήθηκε αποσπασματικό μέτρο που όχι μόνο δεν λύνει τα τεράστια ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα τοπικά νοσοκομεία, αλλά δημιουργεί παράλληλα και νέα τεράστια προβλήματα στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών.

Μάλιστα ο Δήμος Αβδήρων αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις αρχικά από σήμερα το μεσημέρι με το κλείσιμο των εθνικών οδών και στη συνέχεια με κλείσιμο των εισόδων της Εγνατίας την Τετάρτη και του νοσοκομείου την Πέμπτη.

Δίμηνη αναστολή

Από την πλευρά του, μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Δημήτρης Τσαλικάκης υπεραμύνθηκε των συγκεκριμένων αποφάσεων, επικαλούμενος για ακόμη μία φορά την έξαρση της πανδημίας. Ο ίδιος τόνισε πως στόχος της απόφασης για δίμηνη αναστολή λειτουργίας των περιφερειακών ιατρείων και στον Εβρο είναι η μετακίνηση των γιατρών τους στα όμορα νοσοκομεία, προκειμένου να μη χρειάζεται η μετακίνηση περιστατικών Covid σε άλλα νοσοκομεία αλλά να είναι δυνατή η νοσηλεία τους στα νοσοκομεία της περιοχής τους.

Οπως είπε μάλιστα, αυτή η ανάγκη προέκυψε επειδή, παρά την πρόθεση κάλυψης των κενών από την πλευρά υπουργείου και 4ης ΥΠΕ, τελικώς υπήρξε δυσκολία να καλυφθούν άγονες θέσεις σε συγκεκριμένες ειδικότητες, κρίσιμες για τη διαχείριση του κορονοϊού.

Τέλος, υπογράμμισε πως οι αποφάσεις έχουν χρονικό ορίζοντα δύο μηνών αλλά αν το νέο κύμα, που φαίνεται πάντως ότι έρχεται με ένταση, σταματήσει ή παρουσιάσει κάμψη ή σταθεροποίηση, τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία θα ανοίξουν άμεσα.

Εντύπωση, ωστόσο, προκάλεσε το γεγονός της μερικής ανάκλησης του κλεισίματος του πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Φερών στον Εβρο, που θα συνεχίσει να λειτουργεί, καθώς προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες, όπως όμως ισχύει και για τα υπόλοιπα.

Την είδηση αυτή δεν την καλοδέχτηκαν οι κάτοικοι των υπόλοιπων περιοχών της Θράκης, με τοπικά δημοσιεύματα κυρίως στην Ξάνθη να κάνουν λόγο για «ρουσφέτι», αφού η εξαίρεση ελήφθη μόλις ολοκληρώθηκε η περιοδεία της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα στον Εβρο, ιδιαίτερη πατρίδα της και, όπως λένε οι κακές γλώσσες, επόμενη εκλογική της περιφέρεια.


«Κόβουν» χειρουργεία και εξωτερικά ιατρεία λόγω Covid στη Λάρισα

Σε οριακή κατάσταση έχουν οδηγηθεί τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, όπου τον τελευταίο καιρό καταγράφονται σταθερά πολλά νέα κρούσματα κορονοϊού.

Σε αυτό το πλαίσιο και προκειμένου να αντέξει το σύστημα αποφασίστηκε σειρά μέτρων σε σύσκεψη που έγινε, στις 1/11, στην 5η ΔΥΠΕ, υπό τον πρόεδρο Φώτη Σερέτη.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα onlarissa.gr, τα μέτρα αφορούν δραματική μείωση των τακτικών χειρουργείων ώς και 80%, ψαλίδισμα στο μισό των εξωτερικών ιατρείων αλλά και διακοπή των απογευματινών ιατρείων.

Επίσης, αποφασίστηκε να ανοίξουν άλλα 23 κρεβάτια Covid στο Γενικό Νοσοκομείο, αλλά και να χρησιμοποιηθούν περί τις 45 κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα για περιστατικά που δεν σχετίζονται με την πανδημία.

Ακόμα, συζητήθηκε το ενδεχόμενο να μετατραπεί σε αποκλειστικά Covid νοσηλευτικό ίδρυμα το Γενικό Νοσοκομείο.


Πηγή: efsyn.gr

Print Friendly, PDF & Email