16.2 C
Athens
Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023

Μαζική «απόβαση» στην Αθήνα από τους αγροτοκτηνοτρόφους της Κρήτης (6/11). Κατάληψη στο Δασαρχείο Ρεθύμνου

Σε κατάληψη διαρκείας στο Δασαρχείο Ρεθύμνου προχωρούν οι αγροτοκτηνοτρόφοι στο πλαίσιο κινητοποιήσεων για τη νέα ΚΥΑ για τους βοσκοτόπους, για τους δασικούς χάρτες αλλά και για το υψηλό κόστος παραγωγής

Πρόσφατα

Μαζική «απόβαση» στην Αθήνα από τους αγροτοκτηνοτρόφους της Κρήτης που κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους

Από τους δρόμους της Κρήτης στους δρόμους της Αθήνας μεταφέρουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης που την Παρασκευή το πρωί, 6 Νοεμβρίου, ετοιμάζουν μαζική “απόβαση” στον Πειραιά με τα πλοία της γραμμής.

Ο κύβος ερρίφθη χθες το βράδυ, στη διάρκεια σύσκεψης μεταξύ αγροτοσυνδικαλιστών, κτηνοτρόφων και συνεταιριστών από το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και το Λασίθι, που συναντήθηκαν στα γραφεία της Ένωσης Ηρακλείου. Σε άμεση επικοινωνία και συνεννόηση με αγροτοσυνδικαλιστικούς και κτηνοτροφικούς φορείς από την υπόλοιπη Κρήτη αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, τον χορό των οποίων άνοιξαν εκ νέου χθες οι Ρεθυμνιώτες, οι οποίοι κατέβηκαν ξανά στους δρόμους και κατέλαβαν την τοπική Διεύθυνση Δασών, προαναγγέλλοντας κινητοποίηση διαρκείας.

Όπως είναι γνωστό, αγρότες και κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται για τις περικοπές στις προκαταβολές των επιδοτήσεων, τα προβλήματα στους δασικούς χάρτες και τη μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής, το οποίο, όπως σημειώνουν, λόγω απόστασης, είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που αντιμετωπίζουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Το κλίμα στη χθεσινή σύσκεψη ήταν τεταμένο, καθώς η αντίδραση κτηνοτρόφων και αγροτών στο “κούρεμα” για διάφορους λόγους της ενιαίας ενίσχυσης ήταν οργίλη. Για τους περισσότερους ήταν “το κερασάκι στην τούρτα” στην πληθώρα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και καθιστούν, όπως λένε, μη βιώσιμη την παραμονή τους στα χωράφια και στις στάνες τους. “Δεν πάει άλλο. Οι αντοχές μας έχουν εξαντληθεί” δήλωσε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο επικεφαλής της προσωρινής διοικούσας επιτροπής του υπό ανασυγκρότηση Κτηνοτροφικού Συλλόγου νομού Ηρακλείου Γιώργος Τζουλιαδάκης. Όπως είπε, μεταξύ άλλων, το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί για τους κρητικούς αγροτοκτηνοτρόφους κατά 40%-50%, την ώρα που οι τιμές παραγωγού παραμένουν σταθερές και συχνά τα προϊόντα μένουν στα αζήτητα. Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη να υπάρξει στήριξη των παραγωγών μέσα από τα De Minimis, όπως ζητούν οι αγροτοκτηνοτροφικοί φορείς.

Την ίδια ώρα εντείνονται, αντί να κατευνάζονται, οι φωνές διαμαρτυρίας για τους δασικούς χάρτες, ενώ η διαδικασία των πρόδηλων σφαλμάτων και των αντιρρήσεων πήρε τετράμηνη παράταση, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μαρία Κοζυράκη, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των αιτήσεων για τις διορθώσεις αυξάνεται καθημερινά. Ωστόσο, οι κτηνοτρόφοι ζητούν να ισχύσουν οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για οριζόντιες λύσεις.

Σε αυτό το σκηνικό ήρθαν να προστεθούν οι περικοπές των επιδοτήσεων και οι φορείς ζητούν να ανοίξει το σύστημα άμεσα και να γίνουν διορθώσεις προκειμένου να μην κληθούν στο τέλος της διαδρομής ακόμη και να επιστρέφουν ορισμένοι χρήματα. “Αν υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι παράτυπα παίρνουν επιδοτήσεις να εντοπιστούν και να επωμισθούν τις ευθύνες τους. Δεν θα πρέπει, όμως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και στιγματίζει ένα ολόκληρο κλάδο και μια ολόκληρη περιφέρεια” πρόσθεσε ο κ. Τζουλιαδάκης.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου είναι προγραμματισμένη συνάντηση ανάμεσα σε ΠΕΚ, ΣΕΚ και υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το κόστος παραγωγής, ωστόσο, η έκβασή της δε θα επηρεάσει την απόφαση των αγροτών για κάθοδο στην Αθήνα, για την οποία, όπως όλα δείχνουν, ετοιμάζονται και οι σταφιδοπαραγωγοί της Πελοποννήσου.


Αγρότες και κτηνοτρόφοι έκαναν κατάληψη στο Δασαρχείο Ρεθύμνου

Μετά τη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στα Τρία Μοναστήρια και την απόφαση να προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις, απέκλεισαν τον κόμβο Ατσιπόπουλου για περισσότερο από μια ώρα.

Στη συνέχεια οι αγροτοκτηνοτρόφοι κινήθηκαν προς το δασαρχείο και προχώρησαν στην κατάληψη του κτιρίου η οποία, όπως τονίζουν, θα διαρκέσει μέχρι ν’ ανταποκριθεί στα αιτήματα τους ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι ζητούν την παρουσία τις επόμενες ημέρες του ίδιου του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να τεθούν επί τάπητος τα ζητήματα του κλάδου.

Τις κινητοποιήσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων στηρίζει η ΤΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ, κλιμάκιο του οποίου παραβρέθηκε στις διαμαρτυρίες ενώ κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί και στα Χανιά, την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου.

Τα αιτήματα των αγροτοκτηνοτρόφων:

 • Να παρθούν πίσω οι μειώσεις στις αποζημιώσεις
 • Να μην ισχύσουν οι περικοπές που προβλέπονται στη νέα ΚΑΠ. Σύνδεση ενισχύσεων με την παραγωγή
 • Να μην κοπούν οι επιδοτήσεις-ενισχύσεις από όσους δε θεωρούνται «ενεργοί αγρότες», με βάση το νόμο για τον διαχωρισμό σε «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες» ή μη.
 • Εξασφάλιση αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων
 • Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων
 • Νομιμοποίηση εγκαταστάσεων
 • Υποδομές για αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών
 • Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές
 • Μείωση τιμής αγροτικού ρεύματος κατά 50
 • Όχι στις νέες αυξήσεις στο οικιακό και αγροτικό ρεύμα
 • Κατάργηση ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα-εφόδια, τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης, υπηρεσίες.
 • Κατώτατες εγγυημένες τιμές, να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας
 • Να σταματήσουν οι εμποροβιομήχανοι να εκβιάζουν με «ανοιχτές» τιμές, με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε πόσο και πότε θα πληρωθούμε
 • Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων-βιομηχάνων
 • Για όλες τις εκτάσεις που ήταν και είναι αγροτικές και δεν αμφισβητείται ο αγροτικός χαρακτήρας ενώ περιλαμβάνονται στις εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, το κράτος με δική του ευθύνη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα.
 • Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα των εξαιρέσεων από μεγάλες αναδασωτέες εκτάσεις από πυρκαγιά, χωρίς να ευνοηθούν καταπατήσεις, εκχερσώσεις, παράνομες αλλαγές χρήσης, χαρακτήρα και προορισμού εκτάσεων.
 • Να μην χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες και γενικότερα η δασική πολιτική ως εργαλείο ομηρίας των λαϊκών στρωμάτων και επιτάχυνσης των κερδοφόρων επενδυτικών σχεδίων των ομίλων.
 • Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα διοικητικά μετρά από το κράτος, ώστε να μην επιβαρυνθούμε από διαδικασίες που το ίδιο το κράτος μας ανάγκασε να μπούμε και χωρίς δική μας ευθύνη.
 • Να εξασφαλιστεί παράταση του χρόνου ενστάσεων – αντιρρήσεων λόγω των δυσκολιών που προκύπτουν από την πανδημία.
 • Εξασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού, μέσων,  πόρων στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για να ολοκληρώνονται οι απαραίτητες διαδικασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.
 • Να αντιμετωπισθούν οι καταπατήσεις των μεγαλοαγροτών μεγαλοκτηνοτρόφων, μεγαλοξενοδόχωνμεγαλοκατασκευαστών και λοιπών επιχειρηματικών ομίλων. Καμιά αναγνώρισή τους.
 • Ριζική αναθεώρηση του πλαισίου, των κριτηρίων και των στόχων των δασικών χαρτών στην κατεύθυνση αντιμετώπισης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».

Πηγή: efsyn.gr, ertnews.gr | Φωτογραφίες: rethemnosnews.gr, ertnews.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις