15.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σωματεία Πολιτισμού: Κινητοποίηση στο υπουργείο Πολιτισμού για ΣΣΕ, 1/11, ώρα 1.30μμ.

Πρόσφατα

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΣΣΕ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ

Τη στιγμή που, για να σπουδάσει κάποιος ένα μουσικό όργανο στη χώρα μας, πρέπει να βάλει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη ο ίδιος και η οικογένεια του, είναι προκλητικοί οι όροι με τους οποίους εργάζονται οι νέοι μουσικοί. Είναι διαχρονική η στάση όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που μείωσαν και μειώνουν τον κρατικό προϋπολογισμό των εποπτευόμενων από το ΥΠΠΟΑ φορέων. Αυτή η πολιτική συνέβαλλε στη “χρεοκοπία” και στο κλείσιμο σπουδαίων Ορχηστρικών Συνόλων, όπως η “Καμεράτα”, η “Ορχήστρα των Χρωμάτων” και άλλες.

Ο αποκλεισμός συναδέλφων μας από παραγωγές της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, γιατί αρνήθηκαν να υπογράψουν παραχώρηση των συγγενικών δικαιωμάτων άνευ όρων, αποτέλεσε τη σπίθα για να ξεκινήσει μια πλατύτερη συζήτηση για τους όρους εργασίας και την κατοχύρωση συλλογικών συμβάσεων μουσικών σε όλες τις Συμφωνικές Ορχήστρες και μουσικά σύνολα της χώρας. Τα αιτήματά μας βρήκαν μαζική στήριξη, συγκεντρώνοντας εκατοντάδες υπογραφές συναδέλφων από όλα τα ορχηστρικά σύνολα.

Παράλληλα, μόνο στα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ υπάρχουν 116 κενές οργανικές θέσεις, 87 μουσικών και 26 χορωδών. Θέσεις που σήμερα καλύπτουν χρόνιοι συμβασιούχοι (έως 20 χρόνια) και έκτακτοι μουσικοί μέσα από μητρώο συνεργαζομένων, με ελαστικές σχέσεις εργασίας και μειωμένα εργασιακά δικαιώματα. Αντίστοιχα, οι έκτακτοι μουσικοί σε όλες τις κρατικές ορχήστρες αμείβονται με χαμηλές αποδοχές. Δεν υπάρχει καμία συνέπεια πληρωμών ενώ και η συχνότητα είναι σπάνια: οι έκτακτοι γενικώς, θεωρούνται ελαστικά έξοδα και πληρώνονται τελευταίοι μετά από μήνες -ή και χρόνια!- σε ορχήστρες, θέατρα, δήμους.

Δηλώνουμε πως δε θα επιτρέψουμε, πίσω από τα μεγάλα κονδύλια και τα λαμπερά φώτα των παραγωγών, να συνεχιστεί η βαρβαρότητα και η κατάργηση των εργασιακών, των πνευματικών και συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων.

Γι’ αυτούς τους λόγους κινητοποιούμαστε και παλεύουμε για:

-Την κάλυψη όλων των κενών θέσεων, στα Ορχηστρικά Σύνολα, με βάση τα οικεία οργανογράμματα και τις διαπιστωμένες ανάγκες, με σταθερές εργασιακές θέσεις.

-Τη διεκδίκηση αυξήσεων στις απολαβές των έκτακτων μουσικών.

-Την υπογραφή σύμβασης με όλους τους φορείς για αποζημίωση όλων των μουσικών σε περίπτωση βιντεοσκόπησης, ηχογράφησης και παραχώρησης συγγενικών δικαιωμάτων.

-Τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ.

-Τη γενναία, κρατική ή δημοτική, χρηματοδότηση όλων των φορέων.

-Να σταματήσει αμέσως η καθ’ όλα παράνομη συνέχιση των εργασιών της “Καμεράτα”. Έπειτα από την κάλυψη σε μισθούς, αποζημιώσεις εκτάκτων, εισφορές στο ΙΚΑ, εφορία και ΦΠΑ, απαιτούμε την επαναλειτουργία της με ευθύνη του Κράτους.

Καλούμε την Κυβέρνηση να πάρει θέση απέναντι σε αυτές τις πρακτικές φορέων που εποπτεύονται από το ΥΠΠΟΑ. «Εξωστρέφεια» και ανάπτυξη δε σημαίνει συρρίκνωση των εργασιακών, πνευματικών και συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων.

Καλούμε σε συγκέντρωση στο Υπουργείο Πολιτισμού την Δευτέρα 1/11, ώρα 13.30.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ Π.Μ.Σ. ΛΑΡΙΣΑΣ – ΕΥΒΟΙΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΚΤΕΛΕΣΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΧΗΣΤΡΩΝ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΟΡΧΗΣΤΡΩΝ ΧΟΡΩΔΙΑΣ Ε.Ρ.Τ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ο.Τ.Α.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΩΝ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις