21.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δήλωση δικηγόρων οικογένειας του δολοφονημένου 18χρονου Νίκου Σαμπάνη κατά Θεοδωρικάκου (1-11-2021)

Οι σημερινές ανακοινώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου υπό τον πομπώδη τίτλο «Μεταρρυθμίσεις στην Ελληνική Αστυνομία», όχι μόνο δεν αναγνωρίζουν αυτό το φιάσκο, αλλά τουναντίον το συγκαλύπτουν και το νομιμοποιούν... δυστυχώς είναι προδιαγεγραμμένο ότι θα υπάρξουν παρόμοια περιστατικά που θα καταλήξουν ξανά σε θανάτους. Η ευθύνη για ο,τι ακολουθήσει ανήκει πλέον στα χέρια των πολιτικών προϊσταμένων της ΕΛΑΣ και στις κεφαλές της κυβέρνησης

Πρόσφατα

Το επιχειρησιακό φιάσκο της ΕΛΑΣ στο Πέραμα, που κατέληξε στην ανθρωποκτονία του 18χρονου Ρομ Νίκου Σαμπάνη, έχει κατανοηθεί από ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Οι σημερινές ανακοινώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου υπό τον πομπώδη τίτλο «Μεταρρυθμίσεις στην Ελληνική Αστυνομία», όχι μόνο δεν αναγνωρίζουν αυτό το φιάσκο, αλλά τουναντίον το συγκαλύπτουν και το νομιμοποιούν. Ο Υπουργός δεν προχώρησε ούτε καν στο στοιχειώδες: στη θέση σε διαθεσιμότητα των επτά αστυνομικών που πυροβόλησαν 36 τουλάχιστον σφαίρες, σε κατοικημένη περιοχή, στους θώρακες δύο νεαρών ατόμων. Ας το ακούσει η ελληνική κοινωνία: οι αστυνομικοί αυτοί κυκλοφορούν ελεύθεροι, ένστολοι, ένοπλοι και επικίνδυνοι.

Και μάλιστα, αυτό θα συμβεί με κατεύθυνση του Υπουργού για περισσότερες «καταδιώξεις» και με ευθεία στοχοποίηση «ομάδων υψηλής παραβατικότητας». Το πέρασμα από τον κολασμό της εγκληματικής πράξης στη στοχοποίηση ομάδων πληθυσμού (οι Ρομά είναι μία από αυτές) συνιστά οριστικό διαζύγιο της Ελληνικής Αστυνομίας με τις βασικές ορίζουσες του κράτους δικαίου. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ελληνική Δημοκρατία θα λογοδοτήσει σε διεθνή φόρα και δικαιοδοτικά όργανα για τη συστηματοποίηση της αστυνομικής αυθαιρεσίας. Μέχρι τότε, όμως, δυστυχώς είναι προδιαγεγραμμένο ότι θα υπάρξουν παρόμοια περιστατικά που θα καταλήξουν ξανά σε θανάτους. Η ευθύνη για ο,τι ακολουθήσει ανήκει πλέον στα χέρια των πολιτικών προϊσταμένων της ΕΛΑΣ και στις κεφαλές της κυβέρνησης. Από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να αξιώνουμε δικαιοσύνη για την οικογένεια του δολοφονημένου από όπλα αστυνομικών Νίκου Σαμπάνη.

Ηλίας Γιαννόπουλος, δικηγόρος, νομικός σύμβουλος της Ελλαν Πασσε και δικηγόρος της οικογένειας του Ν. Σαμπάνη,

Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος της οικογένειας του Ν. Σαμπάνη,

Αλεξάνδρα Καραγιάννη, δικηγόρος της οικογένειας του Ν. Σαμπάνη.


Μέτρα στην κατεύθυνση κάλυψης της αστυνομικής αυθαιρεσίας ανακοίνωσε ο Θεοδωρικάκος 

Η ηγεσία της Άμεσης Δράσης θα πληρώσει το μάρμαρο μετά την κατακραυγή για τη δολοφονία του 18χρονου Νίκου από πυρά μελών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., που ήταν αυτοί οι οποίοι παράκουσαν εντολές και αψήφησαν κανόνες εμπλοκής αλλά εξακολουθούν να χαίρουν της στήριξης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος ενοχλήθηκε από τις «αλλεπάλληλες διαρροές της άμεσης δράσης» και την «έλλειψη συντονισμού των αστυνομικών δυνάμεων».

Κατά την παρουσίαση των «μεταρρυθμίσεων» περί «βελτίωσης των υπηρεσιών ασφαλείας» της αστυνομίας αλλά επί της ουσίας για να κατευνάσει την «προβληματισμένη» για τον ίδιο κοινή γνώμη ο Τάκης Θεοδωρικάκος έδωσε διορία μέχρι το τέλος της εβδομάδας στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., Μιχάλη Καραμαλάκη, να ολοκληρώσει τις αλλαγές «με στόχο τον καλύτερο δυνατό συντονισμό και την παροχή των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών προς την κοινωνία».

Παράλληλα, δήλωσε προκλητικά ότι «δεν μπορεί να διακόπτεται καμία καταδίωξη και έρευνα ατόμων που ελέγχονται για παραβατική και παράνομη συμπεριφορά και δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή σε περιοχές και ομάδες υψηλής παραβατικότητας». Μάλιστα, πρόσθεσε πως είναι σε επαφή με τον υπουργό Δικαιοσύνης με στόχο οι «κατ’ επάγγελμα κλοπές να μετατραπούν σε κακούργημα και η παραβατική συμπεριφορά καταδιωκώμενων να μην τιμωρείται απλά για παράβαση διατάξεων του ΚΟΚ, να προβλεφθούν αυστηρότερες ποινές και η έφεση να μην έχει ανασταλτικό χαρακτήρα».

Το υπ. Προ.Πο. βρήκε επίσης την ευκαιρία για «εφοδιασμό καμερών» στους αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙΑΣ, της ΟΠΚΕ, των ΜΑΤ και των περιπολικών της ΕΛ.ΑΣ. Από την πλευρά του ο υπουργός έκανε λόγο για… πλήρη «αναμόρφωση του Κανονισμού Λειτουργίας της Άμεσης Δράσης με αξιοποίηση των βέλτιστων πρακτικών ευρωπαϊκών κρατών. Ακριβής περιγραφή των επιχειρησιακών σχεδίων και των καθηκόντων που αντιστοιχούν στους αστυνομικούς».

Τα υπόλοιπα μέτρα που ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός είναι τα εξής:

  • Διασφάλιση της συνεχούς επανεκπαίδευσης του συνόλου των αστυνομικών με προτεραιότητα τους αστυνομικούς που υπηρετούν στην Ομάδα ΔΙΑΣ, οι οποίοι διαχειρίζονται μεγάλο εύρος θεμάτων ασφάλειας και αστυνόμευσης στην υπηρεσία του πολίτη. Τόσο στο επιχειρησιακό πεδίο, όσο και στην επικοινωνία με τους πολίτες και τη γνώση των Νόμων. Δημιουργούνται ειδικά «σχολεία μετεκπαίδευσης» των ειδικών φρουρών. Η δράση αυτή ξεκινά 01/12/2021 και ολοκληρώνεται ως τις 30/09/2022 για την ομάδα ΔΙΑΣ.
  • Ψηφιοποίηση του Κέντρου Επιχειρήσεων, με αξιοποίηση τεχνολογίας αιχμής, προκειμένου να διευκολύνεται η ολοκληρωμένη επιχειρησιακή εικόνα και ο καλύτερος δυνατός συντονισμός των δυνάμεων στο πεδίο της Αμέσου Δράσεως. Και, άμεση αντίστοιχη εκπαίδευση των αξιωματικών που υπηρετούν στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Ολοκλήρωση ως το Σεπτέμβριο ’22.

Πηγή: efsyn.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις