6.4 C
Athens
Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

Σωματείο ΓΝΕ «Θριασίου»: Μέρα Πανελλαδικής Δράσης για την ανάκληση των αναστολών εργασίας, 3/11

Πρόσφατα

Συγκέντρωση Αλληλεγγύης στους συναδέλφους σε αναστολή

Στη 1 μ.μ. στην είσοδο του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ είναι η κυβερνητική πολιτική που αξιοποιεί την επιδημία για την επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία και όχι οι εργαζόμενοι στις μονάδες υγείας και πρόνοιας

Είμαστε ήδη αντιμέτωποι με το 4ο κύμα της επιδημίας και η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να στοχοποιεί τους εργαζόμενους στις δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες υγείας και πρόνοιας, για να κρύψει τις δικές της ευθύνες για την «εκτίναξη» των κρουσμάτων, των εισαγωγών και των διασωληνωμένων ασθενών.

Αν και η πρόσφατη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων της επιδημίας σε Βρετανία και Ολλανδία – όπου είναι πλήρως εμβολιασμένοι το 78% και 83% του ενήλικου πληθυσμού αντίστοιχα – επιβεβαιώνουν ότι ο εμβολιασμός, αν και αναγκαίος, ΔΕΝ αρκεί για την αντιμετώπιση της επιδημίας, η κυβέρνησης της ΝΔ συνεχίζει την επικίνδυνη και αντιεπιστημονική πολιτική της «ατομικής ευθύνης», που αυξάνει τον κίνδυνο για την υγεία των λαϊκών οικογενειών από την επιδημία, και ταυτόχρονα αξιοποιεί την επιδημία για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης και κερδοφορίας.

Η προκλητική κυβερνητική επιμονή στη στοχοποίηση των εργαζομένων έχει σαν αποτέλεσμα να παραμένουν σε αναστολή εργασίας περισσότεροι από 6000 συνάδελφοι, που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα επιβίωσης, τη στιγμή που κυβερνητικά στελέχη ομολογούν ότι το δημόσιο σύστημα υγείας «πιέζεται» λόγω της αύξησης των εισαγωγών ασθενών με COVID, ενώ σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία μειώθηκε κατά 1250 εργαζόμενους, κατά τη διάρκεια της επιδημίας (από 77532 τον Μάρτιο 2020 σε 76282 το Σεπτέμβριο 2021) .

Ταυτόχρονα, αξιοποιούν τις αναστολές εργασίας για να προωθήσουν την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων σε βάρος της μόνιμης εργασίας, με την «αντικατάσταση» μονίμων εργαζομένων με 3μηνίτες καθώς και να επιταχύνουν τις προαποφασισμένες ιδιωτικοποιήσεις σε καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση, διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες και εργαστήρια.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου, όπου στις 220 κενές οργανικές θέσεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων προστέθηκαν οι αναστολές εργασίας 71 συναδέλφων, ενώ με απόλυση κινδυνεύουν και 165 συμβασιούχοι συνάδελφοι, που οι συμβάσεις τους λήγουν επόμενους μήνες και οι οποίοι καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες λειτουργίας κλινικών και τμημάτων του νοσοκομείου.

Αντίστοιχα, στο 1ο και 2ο Κέντρα Υγείας Ελευσίνας, με περισσότερες από 46 κενές οργανικές θέσεις προσωπικού, παραμένουν σε αναστολή 9 συνάδελφοι ενώ κινδυνεύουν με απόλυση 14 συμβασιούχοι συνάδελφοι, που είναι αναγκαίοι για τη συνέχιση της λειτουργίας των κέντρων υγείας.

  • Αντί για την ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος με στοχευμένη ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και παρακολούθηση των εμβολιασμένων, αξιοποίηση όλων των ασφαλών εμβολίων, η κυβέρνηση επιμένει στις αναστολές εργασίας και μοιράζει bonus στους ιδιώτες υγειονομικούς για κατ’οίκον εμβολιασμό. Όλα αυτά συντηρούν την καχυποψία και ενισχύουν τις θεωρίες συνωμοσίας και τον ανορθολογισμό, που σκόπιμα καλλιεργείται από διάφορες ομάδες, πολλές από τις οποίες δεν κρύβουν τον ακροδεξιό ή και φασιστικό χαρακτήρα τους.

Αντί για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας, «στοχοποιούμαστε» οι εργαζόμενοι που για 19 ολόκληρους μήνες – μέσα σε επικίνδυνες συνθήκες – δίνουμε τη μάχη για την αντιμετώπιση της επιδημίας, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση συνεχίζει να παραβιάζει ακόμα και το ΠΔ 102/2020 και την ευρωπαϊκή οδηγία 739/2020 για την «Προστασία των εργαζομένων από κινδύνους που διατρέχουν λόγω της έκθεσής τους σε βιολογικούς παράγοντες κατά την εργασία», όπως είναι και ο SARS-COV-2.

Μας στοχοποιούν για την εξάπλωση της επιδημίας για να κρύψουν αυτό που έχουν ήδη ομολογήσει, ότι δηλαδή, βασική πηγή εξάπλωσης δεν είναι η ενδονοσοκομειακή αλλά η ανυπαρξία μέτρων προστασίας στους περισσότερους εργασιακούς χώρους και ο επικίνδυνος συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Αντί να επιβάλλουν στους εργοδότες να πάρουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, τους αφήνουν ανενόχλητους να παραβιάζουν ακόμη και τη νομοθεσία για την Υγεία και την Ασφάλεια, και να απειλούν με απολύσεις όσους εργαζόμενους δεν εμβολιάζονται.

Εξακολουθούν να μην παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, με αποτέλεσμα να καταγράφονται εκατοντάδες κρούσματα σε μαθητές.

Αντί για πύκνωση των δρομολογίων και λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για να μειωθεί ο επικίνδυνος συνωστισμός και η καθημερινή ταλαιπωρία χιλιάδων εργαζομένων, η κυβέρνηση αξιοποιεί την επιδημία για να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις και τις Συμπράξεις με τον Ιδιωτικό τομέα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της βιομηχανικής περιοχής του Θριασίου Πεδίου, όπου χιλιάδες εργαζόμενοι και κάτοικοι στοιβάζονται κυριολεκτικά σε βαγόνια και λεωφορεία, λόγω της περικοπής δρομολογίων του Προαστιακού και διατήρησης της κατάργησης των λεωφορειακών γραμμών Α16, Β16 και Γ16.

Αντί για την επίταξη ιδιωτικών μονάδων υγείας για τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19, η κυβέρνηση συνεχίζει τις («χρυσοφόρες» για τους επιχειρηματίες) συμφωνίες με τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών, ενώ – εν μέσω εξάπλωσης της επιδημίας – πυκνώνουν οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για το «νέο ΕΣΥ», όπως το «ονειρεύονται» οι ιδιοκτήτες ασφαλιστικών εταιρειών, ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων.

Πυκνώνουν οι κυβερνητικές εξαγγελίες για συγχωνεύσεις νοσοκομείων, επιτάχυνση των Συμπράξεων με τον Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ – με βάση και το νόμο 4414/2016, που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και επέκταση της λειτουργίας των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες» με βάση τις κατευθύνσεις του ΟΔΙΠΥ Α.Ε. (που συστάθηκε το 2020 για να συμβάλει στην «αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων») και τα κριτήρια «Κοστολόγησης Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών» (DRGs) που διαμόρφωσε η ΚΕΤΕΚΝΥ Α.Ε. (μετεξέλιξη της ΕΣΑΝ Α.Ε.) στη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξίσου αποκαλυπτικός για τον πραγματικό χαρακτήρα των κυβερνητικών σχεδιασμών είναι ο απαράδεκτος αποκλεισμός των ανεμβολίαστων συνανθρώπων μας από την πρόσβαση στις δημόσιες μονάδες υγείας για την διενέργεια δωρεάν διαγνωστικού ελέγχου για SARS-CoV-2, που βάζει πρόσθετα εμπόδια στην επιδημιολογική επιτήρηση και την έγκαιρη διάγνωση ασυμπτωματικών/προσυμπτωματικών ασθενών.

Την ίδια στιγμή που οι ασφαλιστικές εισφορές μας για υγειονομική περίθαλψη αυξήθηκαν κατά 219 εκατ. ευρώ, η κυβέρνηση αναγκάζει εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες να γίνονται πελάτες των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, εξασφαλίζοντας στους ιδιοκτήτες τους πρόσθετα κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων.

Η νέα αυτή προκλητική πριμοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων προστίθεται στα κέρδη που έχουν ήδη αποκομίσει από την κερδοσκοπία στα τεστ για SARS-CoV-2., τη χρυσοπληρωμένη «ενοικίαση» κλινών ΜΕΘ και απλής νοσηλείας αλλά και τη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε νοσοκομεία «μιας νόσου».

Συνολικά, η αξιοποίηση της επιδημίας για την ενίσχυση της επιχειρηματικής κερδοφορίας επιβεβαιώνουν ότι απέναντι μας έχουμε, πρώτα από όλα, τους ιδιωτικούς ομίλους, που ανυπομονούν να αυξήσουν τα κέρδη τους και απαιτούν, από τις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση, να προχωρήσουν άμεσα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την επέκταση της επιχειρηματικής δράσης.

Αυτοί είναι ο πραγματικός εχθρός μας. Ενάντια σε αυτούς χρειάζεται να στρέφεται ο κοινός αγώνας των υγειονομικών μαζί με τις υπόλοιπους εργαζόμενους, για να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε την υγεία και τα δικαιώματα μας και να ανοίξουμε τον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τις οικογένειες μας.

Στην κατεύθυνση αυτή, συμμετέχουμε στη Μέρα Πανελλαδικής Δράσης για την ανάκληση των αναστολών εργασίας και προγραμματίζουμε νέα Συγκέντρωση στο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να γυρίσουν όλοι οι συνάδελφοι στην εργασία τους.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις