16.5 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

ΜΕΤΑ: Η κυβέρνηση και το κεφάλαιο προκαλούν. Η ώρα της εργατικής αντεπίθεσης ήρθε

EΝΩΝΟΥΜΕ τις φωνές αντίστασης και διεκδίκησης κάθε εργαζόμενης, κάθε εργαζόμενου και οργανώνουμε την αντεπίθεση. ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΗ με το συλλαλητήριο των Συνδικάτων, από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, την Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2021, 7μμ., στο Σύνταγμα. Προσυγκέντρωση – αγωνιστικό ραντεβού, στις 6μμ., στην πλατεία Κλαυθμώνος

Πρόσφατα

Προκαλούμαστε κάθε μέρα, κάθε ώρα, από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο.

Με την αβάσταχτη και άδικη ακρίβεια για τον κόσμο της δουλειάς. Καταληστεύεται το λαϊκό εισόδημα, με τις υπέρογκες αυξήσεις σε βασικά αγαθά, με την αισχροκέρδεια να καλπάζει ανεξέλεγκτα και τη φορολογία στους «εξαρτημένους από το μισθό» να εκτοξεύεται, τη στιγμή που η φοροασυλία του κεφαλαίου «ανθίζει». Η ζεστασιά τον χειμώνα, το ρεύμα, η τροφή, η μετακίνηση έχουν αναχθεί σε «πολυτέλειες» για τα εργαζόμενα στρώματα της χώρας. Οι ιδιωτικοποιήσεις βασικών δημοσίων επιχειρήσεων απειλούν ακόμα περισσότερο την πλειοψηφία της κοινωνίας και την κάλυψη στοιχειωδών ζωτικών αναγκών (βλέπε ρεύμα και νερό).

Η υγεία και η παιδεία γίνονται απαγορευτικές για τον κόσμο της δουλειάς. Οι σχεδιασμοί των προηγούμενων και της τωρινής κυβέρνησης για ΣΔΙΤ κι εργολάβους σε νοσοκομεία, για αναστολές έως απολύσεις των «ηρώων της covid εποχής», για… αναστολή της ποιοτικής, δημοκρατικής και δωρεάν εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά, κορυφώνονται αυτό το διάστημα και αποδεικνύουν τον πραγματικό στόχο του συστήματος εξουσίας: οι λίγοι κι εκλεκτοί να απολαμβάνουν υγεία και παιδεία και η εργατική τάξη να είναι αναλώσιμη. Επιπρόσθετα, την ώρα που η πανδημία είναι ακόμα εδώ και σκοτώνει το λαό, τα νοσοκομεία υποβαθμίζονται, σχολικά τμήματα συγχωνεύονται και η διαχείριση της κίνησης, με την επαναφορά του δακτυλίου, αξιολογείται ανώτερη σε σχέση με την προστασία των ανθρώπων που στοιβάζονται στα λιγοστά και άθλια ΜΜΜ.

Η κυβέρνηση της και η εργοδοσία αδιαφορούν για τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Τα εργατικά δυστυχήματα έχουν πολλαπλασιαστεί, η βαρβαρότητα και η εγκληματική αυθαιρεσία βρίσκονται μπροστά μας, στην Cosco (με τις παραχωρήσεις και χορηγίες από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ), σε κάθε γκαράζ και υπηρεσία καθαριότητας εκατοντάδων δήμων όπου οι εργαζόμενοι/ες δουλεύουν χωρίς Μέσα Ατομικής Προστασίας, σε κάθε χώρο δουλειάς όπου οι εργαζόμενοι/ες αντιμετωπίζουν σύγχρονες γαλέρες, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, χωρίς κατοχυρωμένα δικαιώματα, χωρίς προστασία από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι σκοπίμως έχουν υποστελεχωθεί και απαξιωθεί, χωρίς τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία.

Οι μισθοί και οι συντάξεις πετσοκόβονται συνεχώς, με κρατική παρέμβαση, υπέρ των εργοδοτών, τα εισοδήματα «εξαερώνονται» με την ταξική φορολογία, με τον πληθωρισμό να εκτινάσσεται και την κυβέρνηση να κοροϊδεύει ότι «αντιμετωπίζει» το πρόβλημα επιβίωσης των εργαζομένων, με πενιχρά επιδόματα για πολύ μικρό τμήμα της κοινωνίας που υποφέρει.

Τα ωράρια εργασίας, την εποχή του metα-facebook, των ηλεκτρονικών κόμβων (της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης), της τεράστιας προόδου στην τεχνολογία και στην πληροφορική, εξοντώνουν τους εργαζόμενους τόσο λόγω διάρκειας, όσο και ρευστοποιώντας κάθε όριο μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής (με την τηλεργασία, με τη μεταφορά της ευθύνης και του λειτουργικού κόστους ενός γραφείου στους εργαζόμενους, με την υπερ-ευελιξία…).

Η κυβέρνηση της ΝΔ αδιαφορεί για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, τον οποίο εγκαταλείπει στη μοίρα του, στο… Θεό και στις βουλές του, σε κάθε πυρκαγιά, πλημμύρα, σεισμό, βαφτίζοντας «θεομηνία» κάθε καταστροφή που συντελείται λόγω των επιλογών του καπιταλισμού και της περιβαλλοντικής κρίσης, αφού οι μηχανισμοί του κράτους είναι διαλυμένοι και υποστελεχωμένοι, ανίκανοι να ανταποκριθούν στην αποστολή τους, καθώς οι προτεραιότητες είναι άλλες: πολεμικοί εξοπλισμοί τεράστιας εμβέλειας, γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί, ενίσχυση του εγχώριου και διεθνούς κεφαλαίου.

Οι γυναίκες της εργατικής τάξης αφήνονται στο έλεος της έμφυλης βίας, είτε στο οικογενειακό, είτε στο εργασιακό περιβάλλον, για να καλύψουν τα βάρη της κοινωνικής αναπαραγωγής που το σύστημα αρνείται να επωμιστεί, με συνέπεια να μη θεωρούνται ισότιμες, ούτε στο σπίτι, ούτε στη δουλειά. Κι όλα αυτά, σε μια περίοδο που η μία γυναικοκτονία διαδέχεται την άλλη, «συναγωνιζόμενες» σε αγριότητα και βαρβαρότητα και το #metoo συνεχίζει τις «αποκαλύψεις» έμφυλων επιθέσεων

Με τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη, που έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, επιδιώκει να δημιουργήσει έναν εργαζόμενο «νέου τύπου». Αυτόν που ζει για να δουλεύει για τις ανάγκες του κέρδους των αφεντικών, κι όχι για να καλύπτει τις βασικές του ανάγκες σε τροφή, στέγη, υγεία, παιδεία και ψυχαγωγία. Ο νόμος αυτός κατοχυρώνει την εργοδοτική αυθαιρεσία κι ασυδοσία, ελαστικοποιεί πέρα από τα ανθρώπινα όρια τη ζωή των εργαζομένων και αποδιαρθρώνει το εναπομείναν εργατικό δίκαιο. Για να γίνουν πράξη όλα αυτά επιχειρεί να αδρανοποιήσει τα σωματεία, να καταργήσει συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα, την εργατική πάλη, τις απεργίες, τις συλλογικές διαδικασίες. Δημιουργούν έναν τεράστιο μηχανισμό «φακελώματος», με το αρχείο συνδικαλισμένων εργαζομένων, το οποίο θα είναι στη διάθεση του υπουργείου και της εργοδοσίας. Με το πρόσχημα της «μεγαλύτερης συμμετοχής», παρεμβαίνουν ωμά στα όργανα των εργαζομένων, επιβάλλοντας ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στα σωματεία, απαξιώνοντας τη συλλογική, ζωντανή και δημοκρατική συζήτηση και απόφαση των μελών τους, ελέγχοντας τις αγωνιστικές διεκδικήσεις, επιβάλλοντας στον κόσμο της δουλειάς να πάρει την άδεια από το κράτος και την εργοδοσία για να απεργήσει.

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ τα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Το παράδειγμα της E-FOOD δεν είναι μακριά!

Το φουσκωμένο ποτάμι της οργής και της αποφασιστικότητας των εκπαιδευτικών να υπερασπίσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα καθώς και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών/τριών τους μας δείχνει το δρόμο!

Οι συνεχιζόμενοι αγώνες των υγειονομικών είναι στην ημερήσια διάταξη και εμείς συμπαραστεκόμαστε!

Οι κινητοποιήσεις των δημοτικών υπαλλήλων ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και για τη στελέχωση των υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό, ο αγώνας τους για την παροχή των ΜΑΠ, για φθηνές και ποιοτικές υπηρεσίες προς τους δημότες, είναι εδώ και τον στηρίζουμε!

Η απάντηση των εργαζομένων της Cosco για την εγκληματική κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι είναι και δικός μας αγώνας κι αγωνία!

  • Ανατροπή – κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη – Μαζική εργατική απειθαρχία – Η απεργία και τα συνδικάτα είναι υπόθεση των εργαζομένων, όχι του κράτους και της εργοδοσίας

  • Αυξήσεις στους μισθούς, στα μεροκάματα, στις συντάξεις και στα κοινωνικά επιδόματα

  • Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους/ες

  • Μείωση του ωραρίου εργασίας στις 35 ώρες την εβδομάδα, με προοπτική το 30ωρο για όλους/ες χωρίς μείωση αποδοχών

  • Λεφτά για τις κοινωνικές-λαϊκές ανάγκες – Όχι για εξοπλισμούς

EΝΩΝΟΥΜΕ τις φωνές αντίστασης και διεκδίκησης κάθε εργαζόμενης, κάθε εργαζόμενου και οργανώνουμε την αντεπίθεση!

ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΗ με το συλλαλητήριο των Συνδικάτων, από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, την Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2021, 7μμ., στο Σύνταγμα

Προσυγκέντρωση – αγωνιστικό ραντεβού, στις 6μμ., στην πλατεία Κλαυθμώνος

Επόμενο βήμα, πανελλαδική πανεργατική απεργία μέσα στο Νοέμβρη.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις