17.2 C
Athens
Κυριακή, 2 Απριλίου, 2023

Εργάτες COSCO: 48ωρη απεργία την Παρασκευή (5/11) και το Σάββατο (6/11). Αντιπροσωπευτικό σωματείο η ΕΝΕΔΕΠ

Εργατικό Κέντρο Πειραιά - Σύσκεψη Σωματείων: Στο επίκεντρο η οργάνωση, η κλιμάκωση και ο συντονισμός του αγώνα

Πρόσφατα

Τελευταία ενημέρωση, ώρα 21.40

Γενική Συνέλευση πραγματοποίησαν, το απόγευμα της Κυριακής, οι εργαζόμενοι της COSCO και το Σωματείο τους, η ΕΝΕΔΕΠ, για τη συνέχεια του αγώνα τους. Εκτιμώντας τη ζωτική σημασία των αιτημάτων τους και τη μεγάλη επιτυχία που έχει καταγράψει ο 7ήμερος απεργιακός αγώνας τους, που έγινε γνωστός στο πανελλήνιο σπάζοντας το εμπάργκο που προσπάθησε να επιβάλλει η κυβέρνηση, μέσω και των συστημικών ΜΜΕ, αλλά και το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε, αποφάσισαν: νέα 48ωρη απεργία, την Παρασκευή 5/11 και το Σάββατο 6/11 για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας στο χώρο δουλειάς για τη ζωή τους και για να μη θρηνήσουν άλλον συνάδελφό τους.

Οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους και τη συσπείρωση στο Σωματείο τους, κατάφεραν από τα 4 κρίσιμα αιτήματα που προτάσσουν να κάνουν ήδη την εργοδοσία να αποδεχθεί ένα πολύ ουσιαστικό, τη δημιουργία Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας με τη συμμετοχή των εργαζομένων.

Όπως επισημάνθηκε, βέβαια, και από τον πρόεδρο του Σωματείου, Μάρκο Μπεκρή, κατά τη σημερινή Γενική Συνέλευση, «εμείς έχουμε 4 αιτήματα», οι λιμενεργάτες της COSCO διεκδικούν επίσης: Οι ομάδες εργασίας (πόστες) σε κάθε γερανογέφυρα και ανά βάρδια να αποτελούνται από 6 εργαζόμενους και όχι από 4. Να σταματήσουν οι κόντρα βάρδιες που εξουθενώνουν τους εργάτες. Υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και μετατροπή όλων των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης.

Με την ολοκλήρωση των εκλογών του Σωματείου την Τρίτη, θα συγκροτηθεί σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και θα στείλει εξώδικο στην εργοδοσία, ζητώντας να απαντήσει στα αιτήματα των εργαζομένων και να αποδεχθεί συνάντηση με το Σωματείο τους την Πέμπτη. «Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με επιτυχία, με νίκη των εργαζομένων, αλλά το ματς έχει 90 λεπτά», τόνισε ο Μ. Μπεκρής.

Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε επίσης ομόφωνα ότι σε περίπτωση που η εργοδοσία απολύσει ή εκβιάσει εργαζόμενο, όλοι οι εργαζόμενοι θα απαντήσουν και σε αυτήν την περίπτωση όπως έπραξαν με το που έγινε γνωστός ο θάνατος του συναδέλφου τους, με νέο «κράτει όλα»!

Αντιπροσωπευτικό σωματείο η ΕΝΕΔΕΠ

Στα θετικά του αγώνα τους, η καθολική συμμετοχή των εργατών στις επτά 24ωρες απεργίες, κι αυτό παρά την τρομοκρατία, τις πιέσεις και την καθημερινή ποινικοποίηση του αγώνα τους από την εργοδοσία και την κυβέρνηση. Αλλά και η μεγάλη μαζικοποίηση του σωματείου της ΕΝΕΔΕΠ όπως αυτή καταγράφεται με τη διαδικασία των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη νέας διοίκησης, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ολοκληρώνεται τη Δευτέρα και την Τρίτη. Είναι χαρακτηριστικό πως η συμμετοχή των εργατών τις δύο πρώτες ημέρες των εκλογών ανέδειξε την ΕΝΕΔΕΠ ως το πιο αντιπροσωπευτικό και το πιο μαζικό.

Εργατικό Κέντρο Πειραιά – Σύσκεψη Σωματείων:
Στο επίκεντρο η οργάνωση, η κλιμάκωση και ο συντονισμός του αγώνα

Η στήριξη κινητοποιήσεων διάφορων κλάδων που βρίσκονται σε εξέλιξη ή θα γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα, με πρώτο τον αγώνα των λιμενεργατών και του σωματείου τους, της ΕΝΕΔΕΠ, η οργάνωση και κλιμάκωση άλλων αγωνιστικών δράσεων, καθώς και το πώς όλα μαζί θα βρουν συνέχεια σε μια μεγάλη παμπειραϊκή απεργία σε συντονισμό με Ομοσπονδίες και άλλα Εργατικά Κέντρα, ήταν τα βασικά ζητήματα που απασχόλησαν τη σύσκεψη σωματείων που συγκάλεσε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά (ΕΚΠ) στα γραφεία του το απόγευμα της Κυριακής με τη συμμετοχή πολλών σωματείων – μελών του.

Εισηγητικά ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου αναφέρθηκε στους αγώνες που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πάλη των λιμενεργατών στο λιμάνι του Πειραιά που με μπροστάρη το σωματείο τους ΕΝΕΔΕΠ πραγματοποιούν πολυήμερο απεργιακό αγώνα, μετά το νέο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» στην COSCO, απαιτώντας μεταξύ άλλων αιτήματα που αφορούν στην προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων. Σημείωσε ότι η στήριξη και η αλληλεγγύη που ήδη έχει εκφραστεί έμπρακτα στον αγώνα τους από το ΕΚΠ και πολλές ακόμα συνδικαλιστικές οργανώσεις έσπασε τη σιωπή νεκροταφείου που προσπάθησαν να επιβάλλουν εργοδοσία, κυβέρνηση και μέσα ενημέρωσης, συνέβαλε στην καλύτερη οργάνωσή και συνέχειά του.

Μιλώντας για τους επόμενους αγωνιστικούς σταθμούς αναφέρθηκε στη παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιείται τη Δευτέρα 1 Νοέμβρη, στις 9 π.μ., στο υπουργείο Εργασίας, για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων της COSCO.

Αναφέρθηκε επίσης στη συγκέντρωση που καλεί το ΕΚΠ, στην Παλιά Κοκκινιά, στις 2 Νοέμβρη, στην πλατεία Αγ. Σωτήρα την Τρίτη 2 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., ενάντια στην δολοφονική επίθεση που δέχθηκαν στο μέρος αυτό μετανάστες από το Πακιστάν από ομάδα φασιστοειδών την περασμένη Τετάρτη.

Τόνισε τη σημασία να οργανωθούν και να έχουν επιτυχία τα συλλαλητήρια των συνδικάτων στις 4 Νοέμβρη, μεταξύ άλλων και στο Πασαλιμάνι, στις 6.30 μ.μ.

Εξέφρασε επίσης τη στήριξη του ΕΚΠ στις απεργιακές κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών, των οικοδόμων (4 Νοέμβρη), των ναυτεργατών (10-12 Νοέμβρη), των εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (9 Νοέμβρη), των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ (13 Νοέμβρη). Ακόμα στο συλλαλητήριο των πυρόπληκτων στις 6 Νοέμβρη στην Αθήνα.

Ολα αυτά, τόνισε, αποτελούν αγώνες σε μια σειρά κλάδους που διαμορφώνουν τους όρους για μια μάχη εφ’ όλης της ύλης ενάντια στους εργοδότες και τις κυβερνήσεις τους, ενάντια σε αντεργατικά μέτρα και νόμους, όπως ο πρόσφατος νόμος Χατζηδάκη, και διεκδικούν αιτήματα που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, έρχονται σε σύγκρουση με την αντεργατική πολιτική.


Ενημέρωση, ώρα 15.20

Ακόμη μία δίκη – παρωδία εναντίον των απεργών εργατών

Σε εξέλιξη είναι μία ακόμα δίκη παρωδία στα δικαστήρια του Πειραιά, με τις ίδιες «καρμπόν» συνοπτικές διαδικασίες, με τους ίδιους ψευδομάρτυρες -όπως έγινε με τις τρεις προηγούμενες- για να χαρακτηριστεί η απεργία των εργαζομένων που αφορά την ίδια τους τη ζωή, παράνομη και καταχρηστική.

Η εργοδοσία αποθρασυμένη από την αμέριστη κάλυψη της κυβέρνησης, για το γεγονός ότι έχει μετατρέψει σε παγίδα θανάτου το Λιμάνι, με αποτέλεσμα το τραγικό θάνατο του Δ. Δαγκλή αλλά και τη στήριξη συνολικά του κεφαλαίου (εφοπλιστές, μεγαλέμποροι, βιομήχανοι) αξιώνει οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν στη δουλειά τους χωρίς να έχουν ικανοποιηθεί τα δίκαια και αυτονόητα αιτήματά τους που είναι:

  • Οι ομάδες σε κάθε πόστο να αποτελούνται από 6 εργαζόμενους και όχι από 4.
  • Να σταματήσουν οι κόντρα βάρδιες που εξουθενώνουν τους εργάτες.
  • Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης.
  • Να συσταθεί Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας από τους εργαζόμενους και μέλη του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ.
  • Να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που θα συμπεριλαμβάνει όλους τους εργαζόμενους.

Ενημέρωση, ώρα 14.45

Στην Πειραιά μηχανοκίνητη πορεία αλληλεγγύης που ξεκίνησε από Αθήνα

Στο ΣΕΜΠΟ της COSCO στο Ικόνιο κατευθύνεται συγκροτημένα η τεράστια μηχανοκίνητη πορεία αλληλεγγύης για τους απεργούς εργαζόμενους της COSCO. Νωρίτερα, η μαζική μοτοπορεία των Ομοσπονδιών και των Συνδικάτων που ξεκίνησε από την Αθήνα και κατάληξε στον Πειραιά, αφού ενώθηκε στην πλατεία Καραϊσκάκη με την μοτοπορεία των εργαζομένων της COSCO, που τους επεφύλαξε αγωνιστική υποδοχή, στη συνέχεια όλοι μαζί κατάληξαν έξω από τα κεντρικά γραφεία της COSCO στο λιμάνι.

Ακολούθως αναχώρησαν συντεταγμένα προς το ΣΕΜΠΟ στο Ικόνιο.


Ενημέρωση ώρα 13.30

Ομοσπονδίες, Συνδικάτα: «Ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας» από τη μικροφωνική της μοτοπορείας αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους της COSCO

«Ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας», ακούγεται μεταξύ άλλων από την μικροφωνική της μαζικής μοτοπορείας αλληλεγγύης στους απεργούς εργαζόμενους της COSCO που πραγματοποιείται από μέλη Ομοσπονδιών και Συνδικάτων στους κεντρικούς δρόμου και σημεία της Αθήνας, ενώ στη συνέχεια μέσω της οδού Πειραιώς θα καταλήξει στον Πειραιά.

«Η θλίψη τους και η οργή τους είναι και δικές μας», αναφέρει, σημειώνοντας ότι «ενώνουμε τη φωνή μας στα δίκαια αιτήματά τους. Με τρικάκια, κορναρίσματα, σημαίες και τη μικροφωνική η μαζική μηχανοκίνητη πορεία ενημερώνει για τον συνεχιζόμενο απεργιακό αγώνα και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της COSCO, διεκδικώντας μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας, με αφορμή και το τελευταίο εργατικό δυστύχημα με το νεκρό εργαζόμενο στην COSCO την ώρα της δουλειάς.


Ενημέρωση ώρα 12.30

Γιγαντοπανό στο Πύργο του Πειραιά από Εργατικό Κέντρο Πειραιά

Την ίδια ώρα το Εργατικό Κέντρο Πειραιά ανάρτησε νωρίτερα γιγαντοπανό στον Πύργο του Πειραιά, στο πλαίσιο της έμπρακτης αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον αγώνα των απεργών εργαζομένων της COSCO.


Με πληροφορίες, φωτογραφίες από 902.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις