16.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Εφιάλτης για τους 400 πρόσφυγες ανοιχτά της Καρπάθου

Η διάσωση α λα Σαλβίνι έχει φέρει στα όρια τους τους ανθρώπους που βρίσκονται για τρίτη ημέρα πάνω σε ακυβέρνητο πλοίο και για πέμπτη συνολικά στη θάλασσα. Χωρίς φαγητό και νερό, χωρίς γιατρό, καταγράφηκε το πρώτο λιποθυμικό επεισόδιο. Μπαλάκι ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα η τύχη των προσφύγων

Πρόσφατα

Σε Γολγοθά εξελίσσεται το ταξίδι 400 προσφύγων που ξεκίνησε από την Τουρκία με προορισμό την Ιταλία. Ταλαιπωρημένοι, χωρίς φαγητό και νερό βρίσκονται επί ώρες ανοικτά της Καρπάθου με την ελληνική κυβέρνηση να ξεσηκώνει πρακτικές α λα Σαλβίνι υποβάλλοντας αίτημα στην Άγκυρα να παραλάβει το πλοίο καθώς αυτό φέρεται να ξεκίνησε από την Τουρκία.

Φωτογραφίες που έστειλαν οι επιβαίνοντες στο πλοίο στη ΜΚΟ «Aegean Boat Report»

Μαρτυρίες που μεταδίδει η οργάνωση Aegean Boat Report, συνοδευόμενες από οπτικοακουστικό υλικό αναφέρουν πως υπήρξε ένα λιποθυμικό επεισόδιο με νεαρό ανδρα να μην αντέχει στις κακουχίες ευρισκόμενος για πέμπτη συνεχή μέρα μέσα στη θάλασσα χωρίς τα στοιχειώδη εφόδια.

Το γεωγραφικό στίγμα του πλοίου τους δείχνει από το βράδυ της Παρασκευής να βρίσκονται έξω από την Κάρπαθο και σήμερα, Σάββατο, παραμένουν κοντά στο ελληνικό νησί με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να ενημερώνει πως κινούνται σε διεθνή ύδατα.

Θα πρέπει στο σημείο αυτό να σημειώσουμε πως η Aegean Boat Report δημοσίευσε φωτογραφίες και βίντεο με πλοίο του Λ.Σ. να ρυμουλκεί (την Πέμπτη) το πλοίο των προσφύγων, προφανώς σε ελληνικά ύδατα.

Λεονταρισμοί με ιταλικό άρωμα

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο ο Νότης Μηταράκης όσο και ο Γιάννης Πλακιωτάκης έχουν έρθει σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επίλυση του περιστατικού, σε μια περίπτωση που θυμίζει τους ακροδεξιούς λεονταρισμούς του Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος δεν επέτρεπε σε πλοία που μετέφεραν πρόσφυγες και μετανάστες να πλησιάσουν σε ιταλικά λιμάνια.

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, ωστόσο, έχει ρητές προβλέψεις για τη διαδικασία που ακολουθείται σε περιπτώσεις ναυαγών και ανθρώπων που θέλουν να ζητήσουν άσυλο. Συνεπώς το αίτημα της Ελλάδας προς την Κομισιόν δείχνει ακριβώς μια προσπάθεια παράκαμψης του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η τουρκική πλευρά δεν έχει απαντήσει ακόμη στο ελληνικό αίτημα, ενώ εξετάζεται όταν βρεθούν σε κάποιο ελληνικό λιμάνι, οι επιβαίνοντες του πλοίου να μεταφερθούν σε κάποιο από τα ΚΥΤ της χώρας.

Το χρονικό

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Aegean Boat Report, ήδη από το πρωί της Πέμπτης είχε δεχθεί σήμα κινδύνου, ότι το πλοίο που μεταφέρει περισσότερους από 400 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν παρασύρθηκε λόγω κακοκαιρίας νότια της Ιεράπετρας, κοντά στο νησάκι Χρυσή. Το πλοίο είχε κατεύθυνση την Ιταλία. Οι επιβαίνοντες έκαναν έκκληση για βοήθεια μέσω του 112 και ειδοποίησαν το Λιμενικό Σώμα.

Το «Aegean Boat Report» έδωσε και φωτογραφίες με σκάφος του Λιμενικού Σώματος να πλέει κοντά στο πλοίο, άνδρες των ειδικών δυνάμεων να βρίσκονται πάνω στο πλοίο με τους πρόσφυγες, το οποίο στη συνέχεια, αργά το βράδυ, άρχισε να ρυμουλκείται.

Η οργάνωση κατήγγειλε νωρίτερα ότι ενώ υπήρχαν αναφορές για το περιστατικό στα τοπικά ΜΜΕ της Κρήτης από νωρίς την Πέμπτη, οι αρχές δεν επιβεβαίωναν το περιστατικό, αυξάνοντας την ανησυχία για τον ενδεχόμενο να είναι σε εξέλιξη ακόμη μία περίπτωση επαναπροώθησης ανθρώπων προς την Τουρκία.

Χθες το μεσημέρι, από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, στην πρώτη και τελευταία ενημέρωσή του μέχρι και αυτή την ώρα, επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη του περιστατικού που αναφέρεται ως επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών, ενώ δημοσίευσε και βίντεο με το πλοίο που ρυμουλκείται.


Πηγή: efsyn.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις