7.8 C
Athens
Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Ο Μπακογιάννης κλείνει αιφνιδιαστικά τη δομή του Ελαιώνα

Αιφνιδιασμένος βρίσκεται ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου με την απόφαση του δημάρχου Αθηναίων να θέσει την προσφυγική του Ελαιώνα σε καθεστώς εκκαθάρισης. Η δημοτική αρχή επικαλείται την παραβατικότητα των διαμενόντων στη δομή και ακυρώνει το σχέδιό της για κατασκευή συμπληρωματικής δομής για αναγνωρισμένους πρόσφυγες στην ίδια περιοχή

Πρόσφατα

Περίπατο πάει η «σημαντική απόφαση» της κυβέρνησης, σύμφωνα με δήλωση του πρωθυπουργού τον Μάιο, να μετατρέψει την άλλοτε πρότυπη δομή φιλοξενίας προσφύγων του Ελαιώνα σε Εθνικό Κέντρο Ένταξης Προσφύγων, όπως και το φιλόδοξο εγχείρημα που ανέλαβε πέρσι ο Δήμος Αθηναίων να κατασκευάσει συμπληρωματική δομή για τη φιλοξενία αναγνωρισμένων προσφύγων.

Με την απόφαση που δημοσιοποίησε αιφνιδιαστικά την Τετάρτη ο Δήμος Αθηναίων, με δηλώσεις στελεχών του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η προσφυγική δομή του Ελαιώνα θα είναι σύντομα παρελθόν. Είναι η πρώτη δομή που δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 2015 εν μέσω μαζικών αφίξεων, για να καλύψει κενό δεκαετιών στις ανάγκες στέγασης και φιλοξενίας προσφύγων, που αναγκάζονταν να κοιμούνται σε πάρκα και πλατείες.

Ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης συναντήθηκε το πρωί της Τετάρτης με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη και του ανακοίνωσε την απόφαση να μην ανανεώσει τη σύμβαση παραχώρησης του οικοπέδου. Για τον επόμενο χρόνο, η δομή θα λειτουργεί σε καθεστώς εκκαθάρισης, μέχρι να μεταφερθούν οι περίπου 2.500 πρόσφυγες που φιλοξενούνται – 1.200 άνθρωποι που περιμένουν να εξεταστεί το αίτημά τους για άσυλο, περίπου 800 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και περίπου 500 που διαμένουν άτυπα.

Η πρώτη αντίδραση

Η δημοσιοποίηση της απόφασης από πηγές του δήμου προκάλεσε έκδηλη αμηχανία στον υπουργό, ο οποίος δέχτηκε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το μεσημέρι της Τετάρτης και απάντησε. «Δεν είχαμε αρκετό χρόνο εσωτερικά να εξετάσουμε αυτή την πρόταση. Θα επανέλθουμε σε αυτό, αλλά η ανάγκη για στέγαση σήμερα δεν είναι τόσο δύσκολη όσο ήταν ενάμιση χρόνο πριν». Πρόσθεσε ότι «όλες οι προτάσεις από τους δημάρχους λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την ένταξη».

Η δημοτική αρχή είχε φροντίσει να αδειάσει τον υπουργό, ρίχνοντάς του την ευθύνη για την κατάσταση στον Ελαιώνα, όπου παρατηρείται υπερσυγκέντρωση προσφύγων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα ΚΥΤ των νησιών ή τις δομές της ενδοχώρας που κλείνουν. «Πολλές εκατοντάδες αναγνωρισμένοι πρόσφυγες οδηγήθηκαν στη δομή χωρίς καμιά αναβάθμιση των υποδομών και του προσωπικού, με αποτέλεσμα τον εκτροχιασμό της λειτουργίας της. Οι συνθήκες διαβίωσης έχουν χειροτερέψει», αναφέρουν τα στελέχη. Κάνουν επίσης λόγο για αυξημένη παραβατικότητα και σημειώνουν ότι το κλείσιμο της δομής θα ανακουφίσει την περιοχή και θα αποσοβήσει τους κινδύνους για πρόσφυγες και περίοικους. Είναι αμφίβολο, ωστόσο, ότι αποτελεί λύση το κλείσιμο της δομής και όχι η βελτίωση της λειτουργίας της ή η αντικατάστασή της από γενναία προγράμματα στέγασης και ένταξης προσφύγων.

Σαθρά επιχειρήματα

Εξίσου αμφιλεγόμενο μοιάζει το επιχείρημα του δήμου ότι «ο Ελαιώνας έχει κλείσει τον κύκλο του», καθώς έχει μειωθεί η ροή των προσφύγων και έχει επιταχυνθεί η εξέταση των αιτημάτων ασύλου. Ωστόσο, η ροή δεν έχει μηδενιστεί και η μείωση μπορεί να αποδειχθεί συγκυριακή.

Αλλωστε, δεν έχει περάσει χρόνος από τότε που ανέλαβε ο δήμος να κατασκευάσει στον Ελαιώνα συμπληρωματική δομή για 500 αναγνωρισμένους πρόσφυγες με χρηματοδότηση του υπουργείου, το οποίο θα χρηματοδοτούσε και έργα συντήρησης και ανάπλασης σε γειτονιές, σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν δήμος και υπουργείο στις 19 Νοεμβρίου 2020. Τα σχέδια του δήμου προέβλεπαν την κατασκευή τσιμεντένιων κτιρίων συνολικού κόστους περίπου 2,3 εκατομμυρίων και προμήθειες πανάκριβου εξοπλισμού – είναι χαρακτηριστικό ότι τα πιγκάλ τιμολογούνταν 42,65 ευρώ. Ωστόσο, η δομή σχεδιαζόταν να δημιουργηθεί στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο που προορίζεται για το έργο της διπλής ανάπλασης του Βοτανικού με την κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού και άρα είχε χαρακτήρα προσωρινό, μέχρι την έναρξη των έργων. «Κατασκευάζεται μια δομή με υψηλό προϋπολογισμό και μόνιμα χαρακτηριστικά για να ξηλωθεί έπειτα από 6 μήνες», έγραφε η «Εφ.Συν.» («Ενας νέος “Μεγάλος Περίπατος” στον Ελαιώνα με “χρυσά” πιγκάλ», Αρης Χατζηγεωργίου, 23/12/2020). Οι εξελίξεις δείχνουν ότι πράγματι το ξήλωμα ολόκληρου του Ελαιώνα ξεκίνησε γρηγορότερα, πριν καν ξεκινήσουν τα έργα για τη συμπληρωματική δομή.

Οσο για την πρωθυπουργική εξαγγελία για μετατροπή του Ελαιώνα σε Εθνικό Κέντρο Ενταξης Προσφύγων, η δημοτική αρχή σημειώνει ότι εξαντλήθηκαν τα περιθώρια, καθώς δεν έχει βρεθεί χρηματοδότηση. Φαίνεται ότι το ενδιαφέρον δήμου και κυβέρνησης για την ένταξη εξαντλείται στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων ή στο κλείσιμο δομών, αντί για την επένδυση εθνικών πόρων σε προγράμματα ένταξης και στέγασης, που θα μπορούσαν πραγματικά να αποσοβήσουν τους κινδύνους της γκετοποίησης για πρόσφυγες και Ελληνες.

«Πολιτικό παιχνίδι μεταξύ δήμου και υπουργείου»

Λευτέρης Παπαγιαννάκης, διευθυντής Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες

«Το κλείσιμο του Ελαιώνα θα είχε νόημα μόνο στο πλαίσιο μιας εθνικής ενταξιακής στρατηγικής. Διαφορετικά, αποτελεί ένα πολιτικό παιχνίδι μεταξύ δήμου και υπουργείου, με ευθύνη κυρίως της κυβέρνησης να εξηγήσει γιατί δεν προχωρά στη δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Ενταξης, όπως είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός. Ετσι κι αλλιώς, ο Ελαιώνας θα έκλεινε λόγω της γειτνίασης με το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού, το χρονοδιάγραμμα δεν αλλάζει σημαντικά. Παραμένει όμως η ανάγκη για προγράμματα κοινωνικής στέγασης και ένταξης. Η Αθήνα δεν μπορεί να είναι απούσα από τη διαχείριση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού».


Πηγή: efsyn.gr, Δημήτρης Αγγελίδης, Στέργιος Ζιαμπάκας

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις