11.4 C
Athens
Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

ΜΕΤΑ: Όλοι και όλες στην απεργιακή συγκέντρωση των εργατών της COSCO | ΣΕΜΠΟ, Πέμπτη 28/10, ώρα 5μμ.

▬ Το ΜΕΤΑ παραμένει στο πλευρό των εργατών της COSCO και στον αγώνα τους για την άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους [6αρες πόστες (έξι άτομα ανά βάρδια σε κάθε πόστο), κατάργηση των κόντρα βαρδιών, μετατροπή όλων των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης, επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας από τους εργαζόμενους]. Στηρίζει τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις και καλεί τα Σωματεία και τους εργαζομένους, όχι μόνον να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους, αλλά και να ενισχύσουν τη νέα απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιούν, σήμερα, Πέμπτη 28 Οκτώβρη 2021, στο ΣΕΜΠΟ, ώρα 5μμ.

▬ Μας γεμίζουν οργή:

— Η αναλγησία και η προκλητική στάση της εργοδοσίας της COSCO που αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργατών, μετά μάλιστα και το εργοδοτικό έγκλημα, με θύμα 45χρονο λιμενεργάτη, Δημήτρη Δαγκλή, προκειμένου να μη συνεχίσει ένας επιχειρηματικός όμιλος να θησαυρίζει πάνω στο ιδρώτα τους και στο αίμα τους, προκειμένου να μη θρηνήσει άλλο νεκρό η τάξη μας.

— Η συγκάλυψη του εργοδοτικού εγκλήματος από την κυβέρνηση και το μήνυμά, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, για τη σημερινή ημέρα, την 28η Οκτώβρη, ότι «το χρέος μας στους ήρωες του 1940 είναι να κρατήσουμε την πατρίδα αλώβητη και να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ευημερούσα και αξιοζήλευτη· να μείνουμε ενωμένοι και προσηλωμένοι στις ιστορικές μας αξίες· να υπερασπιζόμαστε τη δικαιοσύνη και τον ανθρωπισμό».

▬ Αλήθεια, αυτό αποδεικνύει ότι στην COSCO «ο επιχειρησιακός υπεύθυνος στο χώρο που φέρεται να βρήκε τραγικό θάνατο ο εργαζόμενος, είναι εξ αίματος συγγενής του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κ. Κατσαφάδου» και πως «η επιθεώρηση μέσων χρησιμοποιούμενων στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του Λιμένα Πειραιά εμπίπτει στην αρμοδιότητα του ίδιου του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κ. Κατσαφάδου»; Αλήθεια, αυτό αποδεικνύει το γεγονός ότι  είναι ελεύθεροι, χωρίς περιοριστικούς όρους, οι 7 πρωταγωνιστές αστυνομικοί του εγκλήματος στο Πέραμα, με θύμα έναν άοπλο πολίτη, και τα ασύστολα ψεύδη της Αστυνομίας για τους «τραυματίες αστυνομικούς» ή ότι δε γνώριζαν ότι ήταν Ρομά;

— Ρητορικά το ερωτήματα διότι, στην μεν πρώτη περίπτωση, η απάντηση δίνεται από το  Παρατηρητήριο Διαφάνειας Λιμενικού Συστήματος, το οποίο αναφέρει, σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ότι «η προαναφερόμενη επαγγελματική σχέση εξ αίματος συγγενούς ενός μέλους της Κυβέρνησης, τουλάχιστον εν μέρει αρμόδιου για τα διαλαμβανόμενα στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του Λιμένα Πειραιά, έχει δημισουργήσει σοβαρές αμφιβολίες σε πολλά μέλη μας, αναφορικά με την δυνατότητα αμερόληπτης διερεύνησης της υπόθεσης αυτής». Εμείς, από την πλευρά μας, είμαστε σίγουροι για τη μεροληπτική διερεύνηση του εργοδοτικού εγκλήματος και των κυβερνητικών ευθυνών που όσμουν. Στη δεύτερη περίπτωση, η απάντηση ήρθε μέσω του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος εξέφρασε, χωρίς καμία ντροπή, την ικανοποίησή του που η «ανεξάρτητη δικαιοσύνη έκρινε και αποφάσισε» την απελευθέρωσή τους, αφού, πριν είχε επισκεφθεί τους κρατούμενους αστυνομικούς για να… εκφράσει την αλληλεγγύη τους στην κρατική δολοφονία (γιατί περί αυτού πρόκειται). Πέραν του ότι είμαστε βέβαιοι πως δεν είναι μακριά η ημέρα που θα ακούσουμε, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, και το «Εντάξει, μωρέ! Εργάτης ήταν… Σιγά! Ένας λιγότερος ακόμη, τόσοι υπάρχουν στην ανεργία!», κατ’ αναλογίαν της κυβερνητικής προσπάθειας κοινωνικού αυτοματισμού, με τη συγχορδία των συστημικών Μέσων Ενημέρωσης, που έγινε με την περίπτωση του εκτελεσθέντα συμπολίτη μας, μέσω του οποίων η κυβέρνηση προσπάθησε να περάσει το μήνυμα: «Ήταν γύφτος, άρα κλέφτης».

▬ Αλήθεια αυτό αποδεικνύουν οι αντεκπαιδευτικοί νόμοι Κεραμέως, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, της Δημόσιας Υγείας, Δημόσιων και Δημοτικών Κοινωνικοπρονοιακών Υπηρεσιών (τμηματικά και χειρουγικά, μέσω ΣΔΙΤ, εργολάβων κ.λπ.), η ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης (επικουρική, κλέψιμο των εισφορών των ασφαλισμένων) και οσονούπω του ΕΦΚΑ, ο αντεργατικός  νόμος Χατζηδάκη και όλο το αντεργατικό θεσμικό πλαίσιο «χείρα βοηθείας» προς την εργοδοσία, για τα οποία έχουν τεράστια ευθύνη όλες οι κυβερνήσεις τουλάχιστον της τελευταίας δεκαετίας, ανάμεσα στις οποίες και δύο κυβερνήσεις της ΝΔ, όπως αυτή του Μητσοτάκη;

— Ρητορικά τα ερωτήματα και σε αυτές τις περιπτώσεις διότι το αποδεικνύουν η εργασιακή ζούγκλα, οι μισθοί πείνας, η υπερεντατικοποίηση της εργασίας στους χώρους δουλειάς, η συρρίκνωση δικαιωμάτων [εργατικών, συνδικαλιστικών, όπως αυτό της απεργίας, κοινωνικών και δημοκρατικών], η μη παροχή μέτρων ατομικής προστασίας, τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, τα «abert alert» μέτρα κατά του κορονοϊού, στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η επίκληση της «ατομικής ευθύνης» για τους χιλιάδες νεκρούς και ασθενείς από κορονοϊό κ.λπ. Το αποδεικνύουν, επίσης, τα 133 εργατικά δυστυχήματα από το 2016 και εντεύθεν (σε ΟΤΑ, μεταφορές, κατασκευές, το πρόσφατο, στην COSCO), με θύματα εργάτες και εργάτριες, που ξεκίνησαν για δουλειά και «επέστρεψαν» νεκροί στην οικογένεια και στο σπίτι τους.

▬ Ο έντονος θυμός, η θλίψη των εργατών της COSCO για τον εργατικό δυστύχημα, με θύμα τον 45χρονο Δημήτρη Δαγκλή, ο αγώνας τους είναι και δικός μας, είναι και της Εργατικής Τάξης και απαιτούμε: τώρα να αποδοθούν ευθύνες στους υπευθύνους για αυτό το νέο εργοδοτικό έγκλημα, τώρα να παρθούν όλα τα μέτρα προστασίας της ζωής, της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στις προβλήτες της COSCO και σε κάθε χώρο δουλειάς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τώρα μόνιμη και σταθερή εργασία, για όλους και για όλες, με πλήρη δικαιώματα.

▬ Λέμε: όχι άλλο αίμα εργατών και εργατριών για τα κέρδη της εργοδοσίας και του κεφαλαίου. Λέμε (μιας και το ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο μήνυμά του για τη σημερινή ημέρα): «Υπάρχει τριγύρω μου ένα ανώνυμο θαύμα, που κανείς πριν δεν το υποψιαζότανε. Ένα πράγμα που ξεμυτίζει και φυτρώνει σαν το φρέσκο χορτάρι» (Γιώργος Σεφέρης, Μέρες). Κι αυτό το «φρέσκο χορτάρι» είναι η αλληλεγγύη μας προς κάθε άνθρωπο που γίνεται «αντικείμενο» εκμετάλλευσης από άνθρωπο, η νίκη στον αγώνα των εργατών της COSCO, η νίκη κάθε εργαζομένου που παλεύει για τα εργατικά του δικαιώματα, για την αξιοπρέπειά του, για την ίδια του τη ζωή.

Ο αγώνας των εργατών της COSCO, o αγώνας μας, για να μην πάει χαμένο
το αίμα του εργάτη συνάδελφου μας, συνεχίζεται…

Ο δρόμος για τις νίκες άνοιξε με αυτήν των εργατών διανομέων της e-food.
Και θα συνεχιστεί με αυτήν των εργατών της COSCO…

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ, ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟY ΕΝΕΔΕΠ, 

ΠΕΜΠΤΗ 28 ΟΚΤΩΒΡΗ 2021, ΩΡΑ 5ΜΜ.
ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΣΕΜΠΟ (ΙΚΟΝΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ) ΤΗΣ COSCO

Παρόμοια Άρθρα