16.2 C
Athens
Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023

Πειραιάς: Σε εξέλιξη, η απεργιακή συγκέντρωση για το νεκρό 45χρονο εργάτη της COSCO

Πρόσφατα

Σε εξέλιξη είναι η απεργιακή συγκέντρωση για τον νεκρό εργάτη στην COSCO, η οποία έχει «νεκρώσει» από την 24ωρη απεργία που αποφασίστηκε τη Δευτέρα μετά το νέο εργοδοτικό έγκλημα. Την αλληλεγγύη τους εκφράζουν σωματεία και φορείς του Πειραιά.

Η 24ωρη απεργία που πραγματοποιείται, από τις 12 τα μεσάνυχτα της Δευτέρας ως τις 12 τα μεσάνυχτα της Τρίτης, αποτελεί απάντηση των εργαζόμενων της COSCO στο νέο προδιαγεγραμμένο έγκλημα που σημειώθηκε με το θάνατο του 45χρονου συνάδελφου τους, ενώ οι εργαζόμενοι συσπειρωμένοι στο σωματείο τους, διαμηνύουν ότι η οργή θα γίνει αγωνιστική διεκδίκηση μέτρων προστασίας. «Το προδιαγεγραμμένο έγκλημα, το θανατηφόρο εργατικό ”ατύχημα”, έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο τραγικό τρόπο τις προειδοποιήσεις του Σωματείου μας, τις αγωνίες των συναδέλφων για πιθανό θανατηφόρο ατύχημα μέσα στο λιμάνι» τονίζει το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ για το νέο εργατικό δυστύχημα στην COSCO.

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, ενημέρωσε ότι το μεσημέρι αντιπροσωπεία του Σωματείου μαζί με αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Πειραιά θα συναντηθεί με τη διοίκηση της COSCO. Εκεί, όπως ανέφερε ο Μ. Μπεκρής, θα τεθούν τα αιτήματα του διεκδικητικού πλαισίου που έχουν διαμορφώσει οι εργαζόμενοι με το Σωματείο τους για συγκεκριμένα μέτρα προστασίας της ζωής των εργαζομένων. Μέτρα προστασίας που είναι άμεσα συνυφασμένα με την υπογραφή ΣΣΕ, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Όπως τόνισε ο Μ. Μπεκρής, η πρόταση της διοίκησης του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ είναι ότι εάν η διοίκηση της εταιρείας δεν ξεκινήσει τη λήψη των μέτρων αυτών από σήμερα, τότε θα υπάρξει κλιμάκωση της απεργιακής κινητοποίησης.

Το πλαίσιο αιτημάτων των απεργίας

Με τη σημερινή 24ωρη απεργία το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ διεκδικεί:

– Κανένας εργαζόμενος να μην ξαναδουλέψει 12 ώρες και κόντρα βάρδιες.

– Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις σε συνεννόηση με το Σωματείο, με πλήρη απασχόληση και εργασιακά δικαιώματα.

– Τέρμα οι εργατικές ομάδες με μόνο 4 άτομα. Να είναι 6, γιατί έχουμε και πολλούς σακατεμένους.

– Άμεση σύσταση Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας με τη συμμετοχή των εργαζομένων.

– Σε κάθε πόστο και ειδικότητα να υπάρχει εκπαίδευση από τους αρμόδιους φορείς.

– Κυρίως ζήτημα είναι τα μηχανήματα που λειτουργούν να είναι πλέον ασφαλή.

– Αυτά τα αιτήματα πρέπει να συνδεθούν με την υπογραφή ΣΣΕ για να είναι δεσμευτικά, με μόνιμη, σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Υπ. Εργασίας: Ερευνούμε…

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας, που με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές διαχρονικά, έχει συμβάλλει στο να μετατραπούν οι χώροι δουλειάς σε σύγχρονες εργασιακές ζούγκλες, περιορίζεται να ανακοινώσει ότι «οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μόλις έλαβαν γνώση του συμβάντος, ξεκίνησαν άμεσα έρευνα για τα αίτια και τις συνθήκες, υπό τις οποίες συνέβη το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ) το απόγευμα της Δευτέρας».

Να σημειώσουμε πως αυτό το εργοδοτικό έγκλημα θα μπορούσε να είχε αποτραπεί, καθώς οι εργαζόμενοι και το Σωματείο στις προβλήτες της COSCO είχαν προειδοποιήσει για τις συνθήκες εργασίας.

Αυτή η εργασιακή κόλαση, ο σύγχρονος μεσαίωνας στο γκέτο της εταιρείας που οι κυβερνήσεις τής παρέδωσαν ολόκληρο το λιμάνι του Πειραιά, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι τα κέρδη, οι επενδύσεις και η ανάπτυξη των επιχειρηματικών ομίλων ποτίζονται με το αίμα των εργατών.

Αυτήν την εργασιακή ζούγκλα της εντατικοποίησης, της δουλειάς ήλιο με ήλιο για ένα ξεροκόμματο, τις απλήρωτες υπερωρίες μέχρι θανάτου, χωρίς μέτρα προστασίας της ζωής, της υγείας των εργαζομένων, με ανύπαρκτους ελεγκτικούς μηχανισμούς, αυτά ήρθε να νομιμοποιήσει ο νόμος Χατζηδάκη!

ΤΩΡΑ να αποδοθούν ευθύνες στους υπευθύνους για αυτό το νέο εργοδοτικό έγκλημα.

ΤΩΡΑ να παρθούν όλα τα μέτρα προστασίας της ζωής, της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στις προβλήτες της COSCO και σε κάθε χώρο δουλειάς.


Με πληροφορίες, φωτογραφίες από 902.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις