11.7 C
Athens
Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

ΜΕΤΑ: Όχι άλλο αίμα εργάτη στην COSCO και αλλού. Να τους κάνουμε να «ιδρώσει το αυτί τους» για τους νεκρούς της τάξης μας

Το ΜΕΤΑ εκφράζει τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια, στους οικείους και στους συναδέλφους του 45χρονου εργάτη της COSCO, o οποίος σκοτώθηκε σε εργατικό δυστύχημα, χθες, όταν χτυπήθηκε θανάσιμα από γερανογέφυρα, ενώ δούλευε στη βάρδια 3-11, στην προβλήτα 2 του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά. Άμεσα, οι εργαζόμενοι και το Σωματείο «Ένωση Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά» (ΕΝΕΔΕΠ), σε Συνέλευσή τους, αποφάσισαν 24ωρη απεργία και απεργιακή συγκέντρωση, στις 11πμ., σήμερα, στο σημείο όπου σκοτώθηκε ο άτυχος εργάτης. Ύστερα από συνάντηση που είχε το Σωματείο με την εργοδοσία, μετά την προκλητική της στάση και την άρνησή της να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων, αποφασίστηκε νέα 24ωρη απεργία από απόψε τα μεσάνυχτα.

Το θανατηφόρο ατύχημα στην COSCO είναι ένα ακόμη προδιαγεγραμμένο έγκλημα, μία ακόμη τραγωδία που πλήττει την εργατική τάξη. Έρχεται να αναδείξει αφενός τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι, σε κάθε χώρο δουλειάς, και αφετέρου την αδιαφορία των αρμοδίων υπηρεσιών και υπουργείων στην εφαρμογή των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας. Των αρμοδίων υπηρεσιών που κλείνουν τα μάτια και τ’ αυτιά στα συνεχή δυστυχήματα και ατυχήματα που γίνονται εν ώρα εργασίας, και παρά τις καταγγελίες που γίνονται από εργαζομένους και Σωματεία, όπως στην περίπτωση της COSCO.

Μπορεί η κυβέρνηση της ΝΔ, μέσω του υπουργείου Εργασίας, να μας πληροφορεί ότι «ο χώρος αποκλείστηκε σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και η αυτοψία συνεχίζεται σήμερα από κλιμάκιο Επιθεωρητών Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία του ΣΕΠΕ, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια και οι συνθήκες του ατυχήματος», ωστόσο, γνωρίζει καλά τα πραγματικά αίτια και τους υπευθύνους, για αυτό και τα κρύβει επιμελώς: τα πραγματικά αίτια και οι διαχρονικές ευθύνες βρίσκονται στις κυβερνήσεις, τουλάχιστον της τελευταίας 10ετίας, μεταξύ αυτών και στη σημερινή της ΝΔ, και στην πολιτική που εφαρμόζουν για την κερδοφορία του κεφαλαίου και των επιχειρήσεων, πετσοκόβοντας δικαιώματα, συμπιέζοντας ολοένα και περισσότερο το κόστος εργασίας, υποβαθμίζοντας την ανθρώπινη ζωή που τη θεωρούν αναλώσιμη. Άλλωστε, το βρόμικο παιχνίδι κυβέρνησης, COSCO και συστημικών ΜΜΕ, με όχημα το ελεγχόμενο από το Μητσοτάκη, Αθηναϊκό Πρακτορείο ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), που μετέδωσε ότι το θανατηφόρο ατύχημα έγινε εκτός βάρδιας του εργαζομένου, προκειμένου να μη χρεωθεί η εργοδοσία το ατύχημα εν ώρα εργασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς ευθυνών της σχετικά με τα ανεπαρκή μέτρα ασφάλειας και προστασίας, αυτό αποδεικνύει.

Δεν ήταν, λοιπόν, η «κακιά στιγμή». Ήταν και είναι η κυβέρνηση και η εργοδοσία, που στηρίζεται στο αντεργατικό θεσμικό πλαίσιο που της παρέχει «πλουσιοπάροχα» η πρώτη για: μειωμένο κατά πολύ προσωπικό στους χώρους δουλειάς,  εντατικοποίηση της εργασίας, ελαστικές σχέσεις εργασίας, αυξανόμενο ωράριο και υπερωρίες,  ανεκπαίδευτο προσωπικό σε ακατάλληλα πόστα, εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία μπροστά στις ανανεώσεις των συμβάσεων, ώστε να μην υπολογίζουμε κούραση, ασθένειες, να «φοβόμαστε» να πούμε όχι∙ καταστάσεις που φέρνουν και εργατικά ατυχήματα, φέρνουν και επαγγελματικές ασθένειες, φέρνουν τέλος και απώλεια της ανθρώπινης ζωής. Κι όλα τα παραπάνω, πλέον, έχουν και ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο που ονομάζεται: αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, μέσω του οποίου, μάλιστα, καταργείται το ΣΕΠΕ

Το ΜΕΤΑ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζομένους της COSCO και το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ και απαιτεί να ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματά τους.

  • 6ωρες πόστες
  • Κατάργηση των κόντρα βαρδιών
  • Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης,
  • Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας από τους εργαζόμενους.

Καλεί τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις να σταθούν στο πλάι των εργαζομένων της COSCO, κι όλοι μαζί, συντονισμένα και οργανωμένα, να συγκροτήσουμε μέτωπο αγώνα για μέτρα ασφάλειας και υγιεινής στην εργασία, μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα, αλλά και για να καταργήσουμε στην πράξη το αντεργατικό τερατούργημα Χατζηδάκη.

Παρόμοια Άρθρα