16.2 C
Athens
Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023

ΓΣ Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ: 24ωρη απεργία για το θανατηφόρο δυστύχημα με θύμα 45χρονο εργάτη

Πρόσφατα

Ενημέρωση, ώρα 23.17

Από την ώρα του δυστυχήματος σήμανε συναγερμός, στους εργαζόμενους ξεχείλιζε η οργή και ο θυμός. Σταμάτησαν όλες οι εργασίες και πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση μπροστά στην πύλη του ΣΕΜΠΟ. Ο πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ, Μάρκος Μπεκρής, υπενθύμισε στους συναδέλφους του ότι «στη θέση του Μήτσου, θα μπορούσε να είναι ο καθένας από εμάς, εδώ ερχόμαστε για να αποδοθούν ευθύνες και είναι η ώρα συνάδελφοι να πάρουμε όλα τα μέτρα για να μην θρηνήσουμε κανέναν. Ούτε χειριστή, ούτε οδηγό, ούτε εργάτη, ούτε τίποτα. Πόσες φορές έχουμε συζητήσει πάνω στα καράβια, στα διαλείμματα, ότι εδώ πέρα υπάρχει ένα δίχτυ, ένα αόρατο χέρι που προστατεύει τους ανθρώπους που δουλεύουν; (…) και τελικά σήμερα δεν θα γυρίσει ένας μας και αύριο μπορεί να είναι οποιοσδήποτε».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΝΕΔΕΠ

Συνάδελφοι,

Το προδιαγεγραμμένο έγκλημα, το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, έρχεται να επιβεβαιώσει με το πιο τραγικό τρόπο τις προειδοποιήσεις του Σωματείου μας, τις αγωνίες των συναδέλφων για πιθανό θανατηφόρο ατύχημα μέσα στο λιμάνι.

Δεν είναι η «κακιά» στιγμή.

Είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας, των ελλιπών μέτρων ασφάλειας της υγείας μας και της ακεραιότητας μας.

Είναι αποτέλεσμα των απανωτών κόντρα βαρδιών, των υπερωριών, το πετάμε «νέους εργάτες» να κολυμπήσουν χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση.

Είναι αποτέλεσμα των εκβιασμών από την εργοδοσία μπροστά στις ανανεώσεις των συμβάσεων, να μην υπολογίζεται κούραση, ασθένειες, να «φοβόμαστε» να πούμε όχι.

Είναι αποτέλεσμα να θυσιάζονται ζωές για τα κέρδη της COSCO.

Φθάνει πια. Ο θάνατος σήμερα του εργάτη, φίλου, οικογενειάρχη θα είναι ο τελευταίος.

Τώρα να υλοποιηθούν άμεσα τα παρακάτω μέτρα

  • 6ωρες ποστες

  • Κατάργηση των κόντρα βαρδιών

  • Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης. Να μη κυνηγάμε το μεροκάματο από δω και από εκεί για να τα βγάλουμε περα, σκοτωμένοι από το άγχος, τη πίεση να ζήσουν οι οικογένειες μας

  • Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας από τους εργαζόμενους.

Τώρα όλοι στην απεργία που αποφάσισε η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στη πύλη από τώρα μέχρι αύριο στις 12 το βράδυ.

Στις 11 π. μ. στην πύλη του ΣΕΜΠΟ η απεργιακή συγκέντρωση για το νέο εργοδοτικό έγκλημα

Στις 11 π.μ. της Τρίτης 26 Οκτώβρη στην πύλη του ΣΕΜΠΟ στον Πειραιά στο χώρο του εργατικού δυστυχήματος, η απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στην COSCO όπως αποφάσισε το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ στο πλαίσιο γενικής συνέλευσης. Στην απεργιακή συγκέντρωση θα συμμετέχουν Σωματεία εργαζομένων και φορείς του Πειραιά.

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά σημειώνει μεταξύ άλλων: «Τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα έχουν αιτία δεν είναι τυχαία γεγονότα. Οφείλονται στην δίψα των μεγαλοεργοδοτών για κέρδη, που απαιτεί ένταση της δουλειάς και αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης. Αυτή η εργασιακή κόλαση, ο σύγχρονος μεσαίωνας στο γκέτο της εταιρίας που οι κυβερνήσεις της παρέδωσαν ολόκληρο το λιμάνι τον Πειραιά, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι τα κέρδη, οι επενδύσεις και η ανάπτυξη των επιχειρηματικών ομίλων ποτίζονται με το αίμα των εργατών».

Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ: Το εργοδοτικό έγκλημα έγινε εν ώρα εργασία

«Ο συνάδελφος μας δούλευε στη βάρδια 3-11, δούλευε στη γερανογέφυρα 10» τόνισε ο Μάρκος Μπεκρής πρόεδρος του Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ αναφερόμενος στη «βρώμικη είδηση» που διακίνησε το ΑΠΕ – ΜΠΕ και αναπαρήγαγαν ΜΜΕ ότι ο εργαζόμενος ο οποίος σκοτώθηκε στη COSCO «μόλις είχε σχολάσει και επέστρεψε να πάρει από το σημείο κάποια προσωπικά αντικείμενα». Σημείωσε ότι το τραγικό δυστύχημα έγινε «περίπου στην αρχή της βάρδιας» και «όποιος αναπαράγει το αντίθετο είναι ψεύτης και έχει την ευθύνη για αυτά τα οποία λέει». Πρόκειται για «βρώμα που έχει βγει για να ξεπλύνει ευθύνες άλλων» πρόσθεσε ο Μ. Μπεκρής.


Ενημέρωση, ώρα 20.00

Πειραιάς: Εργατικό δυστύχημα στην προβλήτα 2 του ΣΕΠ | Καταγγελία ΠΕΝΕΝ για το εργασιακό γκέτο της COSCO

Τραγικό θάνατο βρήκε 40χρονος εργαζόμενος στην προβλήτα 2 στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, όταν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες χτυπήθηκε θανάσιμα από γερανογέφυρα. Μετά το δυστύχημα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Νίκαιας όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.


Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού

Καταγγέλλουμε το εργασιακό γκέτο της Cosco και την εγκληματική αμέλεια στην προστασία και ασφάλεια της δουλειάς των εργαζομένων

Το ιδιότυπο καθεστώς “ελεύθερης οικονομικής ζώνης” που έχει εγκαθιδρύσει η κινέζικη Cosco, με τις πλάτες και την πολιτική στήριξη όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια, στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μας, έχει ως κύρια χαρακτηριστικά την ωμή παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων και ελέγχων στους εργασιακούς χώρους και τη μη τήρηση των κανόνων για την προστασία και ασφάλεια της ζωής των εργαζομένων.

Πάνω σε αυτό το αντιδραστικό καθεστώς οικοδομείται η συνεχής επιχειρηματική επέκταση και γιγάντωση της Cosco στον Πειραιά.

Το θανατηφόρο δυστύχημα που στοίχισε σήμερα την ζωή ενός εργαζόμενου αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και του Υπουργού Εργασίας οι οποίοι το μόνο που κάνουν είναι να διαφημίζουν νυχθημερόν τις “εμβληματικές επενδύσεις” και να δίνουν “γη και ύδωρ” να αυξάνονται και να μεγεθύνονται τα κέρδη των ξένων και εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.

Το νέο εργατικό έγκλημα φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους να εντείνουν τον αγώνα τους για την λήψη άμεσων ουσιαστικών και αποτελεσματικών μέτρων για την ασφάλεια και την υγιεινή στους χώρους δουλειάς και τον ουσιαστικό ρόλο των συνδικάτων στην τήρηση και εφαρμογή όλων των μέτρων για την προστασία της εργασίας και της ζωής των εργαζομένων.

Να γίνει δεκτή η δίκαιη απαίτηση των εργαζομένων για μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη και κατοχυρωμένα δικαιώματα.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις