22.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ομοσπονδία και Σωματεία Μεταλλωρύχων Χαλκιδικής: 24ωρη απεργία κατά απολύσεων, διώξεων και υπέρ της υπογραφής ΣΣΕ | Δευτέρα 25/10

Πρόσφατα

Ανακοίνωση Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας

Η ΟΜΕ ομόφωνα συμπαρίσταται στον αγώνα των Μεταλλωρύχων Χαλκιδικής, χαιρετίζοντας την 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα σωματεία «ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ», «ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ», και «ΣΤΟΑ 59» για τις 25/10/2021.

Η επίθεση που εξαπολύει η διοίκηση της “Ελληνικός Χρυσός” στους μεταλλωρύχους μέσω της παρουσίασης του “Στρατηγικού Οδικού Χάρτη 2021-2024” αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι μοναδικό κριτήριο για τις «επενδύσεις» αποτελεί το κυνήγι του κέρδους για τους μετόχους – επενδυτές και όχι οι ανάγκες των εργαζόμενων. Ο μετασχηματισμός των Μεταλλείων Κασσάνδρας σε “αποτελεσματική, υγιή και κερδοφόρο επιχείρηση” περνάει μέσα από την ολόπλευρη ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, οι οποίοι έχουν συσσωρεύσει πολύτιμη πείρα όλα αυτά τα χρόνια. Η γενίκευση των εργολαβικών εργαζομένων με τσακισμένα ακόμα και θεμελιώδη εργατικά δικαιώματα, οι “εκπτώσεις” σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, το πρόσφατο “πέταγμα” στην ανεργία πάνω από 50 εργαζομένων σε δύο εργολαβικές εταιρείες («ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ» και «ΤΕΧΝΟΧΗΜΙΚΗ») δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό στους μεταλλωρύχους.

Το χτύπημα της συλλογικής οργάνωσης και δράσης των μεταλλωρύχων, το τσάκισμα όποιας φωνής έρχεται σε αντίθεση με τα κέρδη των εταιριών και υπερασπίζεται τα εργατικά μας συμφέροντα αποτελεί προϋπόθεση για την επίθεση των εταιρειών στα εργατικά μας δικαιώματα, όπως έδειξε και η εμβληματική-προκλητική απόλυση –για δεύτερη φορά- του Τζανετή Νίκου, τεχνικού ασφαλείας της εργολάβου εταιρείας «Edilmac», προέδρου του Συνδικάτου Μεταλλείων – Λατομείων Β. Ελλάδος και μέλους του ΔΣ της Ομοσπονδίας μας, αξιοποιώντας και το αντεργατικό τερατούργημα του Χατζηδάκη, το νόμο 4808/2021.

Όλα αυτά πρεπεί να σημάνουν συναγερμό στους μεταλλωρύχους και να μην σκύψουν το κεφάλι στην νέα επίθεση της εργοδοσίας. Απαιτούμε και διεκδικούμε:

  • Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, να μη χαθεί καμία θέση εργασίας.
  • Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και αναβαθμισμένα δικαιώματα για όλους τους μεταλλωρύχους.
  • Ουσιαστικά μέτρα Υγειινής & Ασφάλειας σε όλα τα μεταλλεία.
  • Καμία συνδικαλιστική δίωξη.

Χαιρετίζουμε την 24ωρη απεργία των μεταλλωρύχων στις 25/10/21 και παραμένουμε σε αγωνιστική επιφυλακή, για ότι καταστρεπτικό σχέδιο από την «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ» επιχειρηθεί να πραγματοποιηθεί.

Καλούμε Συνδικαλιστικές Οργανώσεις και Φορείς να στηρίξουν τον αγώνα των Μεταλλωρύχων!

ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΗ!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΙΜΙΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ!

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις