16.5 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

ΜΕΤΑ: Αλληλεγγύη στους 500 συμβασιούχους καθαριότητας του ΟΑΕΔ. Καμία απόλυση. Να μονιμοποιηθούν

Να «απολύσει» τους εργολάβους που σκοπεύει να βάλει, και μάλιστα με τριπλάσιο κόστος

Πρόσφατα

H κυβέρνηση και ο ΟΑΕΔ απολύουν τους 500 συμβασιούχους καθαριότητας των κτηρίων του Οργανισμού, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, δίνοντας τη «δουλειά» σε εργολάβους, οι οποίοι θα στοιχίσουν στο φορολογούμενο τρεις φορές παραπάνω. Ειδικότερα, οι συμβάσεις 500 καθαριστριών λήγουν το Νοέμβριο, με τη μισθοδοσία τους από τον ΟΑΕΔ να φτάνει 2,5 εκατομμύρια το χρόνο, η προκήρυξη για τους εργολάβους θα κοστίζει 5,83 εκατομμύρια το χρόνο για απασχόληση 530 καθαριστριών και καθαριστριών με μερική απασχόληση. Δηλαδή 3,3 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα, και μάλιστα για τα επόμενα 3 χρόνια, ανεβάζοντας την συνολική επιβάρυνση του ΟΑΕΔ, σε περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ.

Το ΜΕΤΑ εκφράζει την αλληλεγγύη του στις καθαρίστριες και στους καθαριστές του ΟΑΕΔ, που βιώνουν την εργασιακή επισφάλεια, καθώς απασχολούνται με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ), καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Θεωρεί ότι μόνη δίκαιη λύση είναι η άμεση μετατροπή, με νομοθετική ρύθμιση, όλων των συμβάσεων σε Αορίστου Χρόνου.

Η επίκληση από την κυβέρνηση «συνταγματικού κωλύματος», για τη δυνατότητα μετατροπής αυτών των συμβάσεων σε Αορίστου Χρόνου, είναι προσχηματική και την επικαλούνται γιατί θέλουν να κρατάνε σε ομηρία τους εργαζόμενους. Οι κυβερνήσεις, όπως η σημερινή της ΝΔ, αντί να σταματήσουν την παρανομία και τις προσλήψεις συμβασιούχων γι’ αυτές τις ανάγκες, επικαλούνται τα ανύπαρκτα συνταγματικά κωλύματα, για να συνεχίζεται η ανασφάλεια και η ομηρία χιλιάδων εργαζομένων στον ΟΑΕΔ, στους ΟΤΑ, στα Νοσοκομεία, στις Δημόσιες Μεταφορές κ.λπ. Θέλουμε να τονίσουμε, ακόμη μια φορά, και προς πάσα κατεύθυνση, ότι το Σύνταγμα απαγορεύει την πρόσληψη συμβασιούχων για την κάλυψη των παγίων και διαρκών αναγκών του Δημοσίου. Δεν είναι τυχαίο ότι δεκάδες αποφάσεις δικαστηρίων δικαίωσαν προσφυγές εργαζομένων και μετέτρεψαν τις συμβάσεις τους σε ΙΔΑΧ, ενώ ακόμη και η C-760/18/11-2-2021 απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, θεωρεί ότι η 1999/70/ΕΚ της 28ης Ιουνίου 1999, ευρωπαϊκή οδηγία, υπερισχύει των «συνταγματικών κωλυμάτων».

Το ΜΕΤΑ καλεί τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις και τους εργαζομένους να σταθούν στο πλάι των καθαριστριών και των καθαριστών του ΟΑΕΔ, να στηρίξουν τον όποιο αγώνα τους για μόνιμη δουλειά, γιατί καμιά λύση δεν θα δοθεί, χωρίς τη δικιά μας ενεργή κινητοποίηση και συμμετοχή! Και το πρόσφατο παράδειγμα με τους διανομείς της e-food είναι η απόδειξη.

Διεκδικούμε την άμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων σε ΙΔΑΧ, την νομοθετική κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων για πάγιες και διαρκείς ανάγκες, την προκήρυξη διαγωνισμών, μέσω ΑΣΕΠ, για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και την εγγραφή στον τακτικό προϋπολογισμό του κράτους των κονδυλίων, για την άσκηση της κοινωνικής πολιτικής του Δημοσίου και των ΟΤΑ. Δεν μπορεί η κοινωνική πολιτική της χώρας μας να στηρίζεται σε ευρωπαϊκά προγράμματα, να αυξομειώνεται ή να καταργείται, ανάλογα με τις επιχορηγήσεις και να μην είναι πάγια, ως στοιχειώδης υποχρέωση του κράτους προς τους πολίτες του, τους οποίους για το λόγο αυτό φορολογεί.


Ακολουθεί η ανακοίνωση Συντονιστικής Ομάδας Συμβασιούχων Καθαριστών ΟΑΕΔ

Στις αρχές του έτους, στο παρασκήνιο, εν μέσω COVID -19 και χωρίς κανένα περιθώριο αντίδρασης από πλευράς εργαζομένων, έγινε νόμος του κράτους η κατάργηση των ΣΟΧ για τους εργαζομένους στην καθαριότητα και στην φύλαξη στο δημόσιο. Άνοιξε διάπλατα ο δρόμος για τους εργολάβους που επανέρχονται μετά από 4 χρόνια, για να κάνουν χρυσές δουλειές, απομυζώντας μεγάλα κέρδη εις βάρος των εργαζομένων και του δημοσίου.

Το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας και συγκεκριμένα ο ΟΑΕΔ, αμέσως μετά την λήξη των συμβάσεων 500 καθαριστών, θα πληρώνει στο εξής τα 3 πλάσια για τον καθαρισμό των κτιρίων του. Οι 500 καθαρίστριες με σύμβασης έργου ορισμένου χρόνου στον ΟΑΕΔ κόστιζαν στον Οργανισμό Απασχόλησης 2,5 εκ. το χρόνο. Η προκήρυξη του ΟΑΕΔ για τους εργολάβους, για απασχόληση 530 καθαριστριών με μερική απασχόληση, προϋπολογίζει ετήσιο κόστος 5,83 εκ. (4,7 εκ συν ΦΠΑ). Και καθώς μιλάμε για 3ετή σύμβαση με τους εργολάβους, έχουμε μια συνολική επιβάρυνση του ΟΑΕΔ της τάξης άνω των 10 εκ. ευρώ (3,33 εκ. το χρόνο).

Επίσης με την επαναφορά των εργολάβων στον ΟΑΕΔ έχουμε πλημμελέστερες συνθήκες καθαριότητας (απο αυτά που γνωρίζουμε απο προηγούμενα χρόνια), καθώς και Κοινωνικό και εργασιακό πρόβλημα για 500 εργαζόμενους που τίθενται στο οικονομικό περιθώριο της κοινωνίας μας (καθώς πολλοί από αυτούς θα χάσουν ακόμη και αυτή την ταπεινή αμοιβή κατά μέσο όρο των 320 ευρώ).

Οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, άνθρωποι κοντά στην σύνταξη, οικογενειάρχες μονογονείς, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μακροχρόνια άνεργοι, Έλληνες στην πλειοψηφία, είναι οι άμεσα πληττόμενοι από τις επιλογές της κυβέρνησης. Ο συμβασιούχος 4ωρος καθαριστής που «έβαλε πλάτη» για τον COVID -19, που στοίχιζε στο Δημόσιο το 1/3 από ότι οι εργολάβοι για πολύ καλύτερης ποιότητας εργασία, θα χάσει την μη μόνιμη εργασία του γιατί πρέπει να πλουτίσουν οι εργολάβοι. Δουλειά χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια, χωρίς καμία διασφάλιση των εργαζομένων και του Δημοσίου, ΓΙΑΤΙ;

Η ζοφερή πραγματικότητα της εργασίας το 2021 θέλει:

Συμβάσεις εργασίας ακόμη και λίγων ημερών εργασία όσες ώρες θέλει ο εργολάβος σε όποιο κτίριο επιθυμεί ο εργολάβος μισθοί πείνας 3 ευρώ την ώρα χάσιμο επιδομάτων, βαρέων ενσήμων, αδειών και πολλές φορές καθυστέρηση καταβολής μισθών έως και 5 μήνες!

Χωρίς κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια η επιλογή των εργαζομένων

Μόνο κριτήριο επιλογής των εργαζομένων το πόσο απελπισμένοι είναι για να δεχτούν το : «αυτά είναι και αν σου αρέσει». Ο εργασιακός μεσαίωνας στο μεγαλείο του! Αυτή είναι η εξυγίανση και η ανάπτυξη;

Για αυτό καμαρώνετε κ. Χατζηδάκη;

Ας μας απαντήσει η κυβέρνηση τι αρνητικό είχαν οι ΣΟΧ και έπρεπε να καταργηθούν; Επειδή έδιναν ελπίδα σε άνεργους που ο ιδιωτικός τομέας έχει από καιρό απαξιώσει; Ακόμη και αυτό θέλετε να μην έχουμε πια; Αυτή η οπισθοδρόμηση είναι ντροπή για την ελληνική κοινωνία, για την εργασία, για την κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.

Ζητούμε:

  • Να παραταθούν οι συμβάσεις των καθαριστών του ΟΑΕΔ.
  • Να καταργηθεί άμεσα το Άρθρο 61 του Νόμου 4765/2021.
  • Να δώσετε την καθαριότητα στους ανθρώπους που μοχθούν για αυτήν και να μην στηρίξετε με χρήματα του ελληνικού λαού την απληστία και την ασυδοσία των εργολάβων.

Αξιοκρατία, διαφάνεια, δουλειά για όλους και όχι δουλεία.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις