11.7 C
Athens
Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

ΜΕΤΑ: Ο καυγάς για το πάπλωμα και τον έλεγχο της διαχείρισης του πακτωλού των χρημάτων του ΙΝΕ ΓΣΕΕ

Η συνεδρίαση της ΕΕ της ΓΣΕΕ αποτελεί συνήθως είδηση, όχι για τα θέματα που συζητά, αλλά για αυτή καθ’ αυτή την σύγκλησή της, μιας και αυτό γίνεται σπάνια. Να όμως που η συνεδρίαση, στις 13/10/2021, έγινε γνωστή για τα θέματά της και αυτό γιατί η διοίκηση της συνομοσπονδίας, έχοντας εδώ και καιρό χάσει την αποστολή της και τον εργατικό της χαρακτήρα, το μόνο με το οποίο ασχολήθηκε ήταν η διαχείριση του πακτωλού χρημάτων από τα προγράμματα επιμόρφωσης!

Η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, που έχει «κατσικωθεί» στο κτήριο της οδού Πατησίων, συνέργησε στις δραματικές ανατροπές που συντελέστηκαν την τελευταία δεκαετία στη ζωή της εργατικής τάξης της χώρας μας, με τη βίαιη φτωχοποίησή της, την έκρηξη της ανεργίας, της μερικής και ελαστικής απασχόλησης, της μαύρης εργασίας και της μετανάστευσης εκατοντάδων χιλιάδων εξειδικευμένων νέων εργαζομένων, κυρίως επιστημόνων.

Για όλα αυτά, αλλά και για αυτά που συμβαίνουν σήμερα, με τις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, την επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, τον περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας και τον πλήρη κρατικό έλεγχο των συνδικάτων, αυτή η ηγεσία, είτε σιωπά, είτε απλά ψελλίζει τις «ανησυχίες» της, χωρίς να οργανώνει την αντίσταση των εργαζομένων, γιατί το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η συμφωνία της με την κυβέρνηση και τον ΣΕΒ, για τη διαχείριση των προγραμμάτων επιμόρφωσης και των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Έτσι, η ΠΑΣΚΕ και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος ενήργησαν ως μέτοχοι Ανωνύμου Εταιρείας (ΑΕ) και θέλοντας να έχουν τον πλήρη έλεγχο του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, επίσπευσαν την ημερομηνία λήξης της θητείας του και διόρισαν νέο, για να διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία.

Ο καυγάς λοιπόν, με τις ανακοινώσεις και τις δικαστικές προσφυγές ανάμεσα σε ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ, γίνεται για το πάπλωμα. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και του ΙΝΕ Γ. Παναγόπουλος, ως τραπεζίτης – κατ’ ευφημισμόν τραπεζοϋπάλληλος – αποφάσισε να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο στη διαχείριση των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, για να διαιωνίζει την αναπαραγωγή και τα προνόμια της εργατικής αριστοκρατίας, τον εκμαυλισμό συνειδήσεων, τον έλεγχο Εργατικών Κέντρων, με τη δημιουργία σωματείων – μαϊμού, από «ωφελούμενους» των προγραμμάτων, αλλά και την διαπλοκή με το πολιτικό σύστημα, την τοπική αυτοδιοίκηση κλπ.

Το ΜΕΤΑ καλεί τους εργαζόμενους, τα πρωτοβάθμια σωματεία, τις ομοσπονδίες και τα εργατικά κέντρα να μη μείνουν αδιάφοροι για τα τεκταινόμενα στη ΓΣΕΕ και το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ. Δεν φτάνουν μόνο οι ανακοινώσεις αποκάλυψης και καταδίκης της μετάλλαξης της ιστορικής τριτοβάθμιας εργατικής συνδικαλιστικής οργάνωσης σε ΑΕ. Δεν πρέπει να επιτρέψουν τον περαιτέρω εκφυλισμό της ΓΣΕΕ και του Ινστιτούτου Εργασίας. Οφείλουν να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να προχωρήσουν σε συντονισμό και με τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα του δημοσίου, των νοσοκομείων, των ΟΤΑ και της εκπαίδευσης στην ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος, για να μπορέσουν να εμπνεύσουν τους εργαζόμενους και να οργανώσουν την αντίσταση απέναντι στην επίθεση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του.


23-10-2021
Από το ΜΕΤΑ

Παρόμοια Άρθρα