11.7 C
Athens
Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

Καταργούν το ΣΕΠΕ και δίνουν 12,5 εκατ. ευρώ σε Call Center | Το 1555.gr έχει πλέον περισσότερο… σασπένς!

Είναι εντυπωσιακή η εφευρετικότητα αυτής της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την κατάργηση δικαιωμάτων των εργαζομένων. Τελευταίο επεισόδιο στον «πόλεμο» η κατάργηση του τηλεφωνικού αριθμού επικοινωνίας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας με τους πολίτες.

Όποιος πλέον καλεί τον αριθμό 15512 ακούει ένα μήνυμα που τον παραπέμπει στο .. 1555. Το 15512 ήταν ο αριθμός στον οποίο εργαζόμενοι έκαναν καταγγελίες ή ζητούσαν πληροφορίες και τους απαντούσαν υπάλληλοι που ήξεραν να χειρίζονται τέτοιες υποθέσεις, πολλές φορές δύσκολες και ευαίσθητες. Τους καθοδηγούσαν όταν χρειαζόταν σε επόμενα βήματα.

Ο νέος αριθμός είναι στα χέρια μιας ιδιωτικής εταιρείας και έτσι αφαιρείται ουσιαστικά ένα βασικό εργαλείο αντιμετώπισης προβλημάτων στο χώρο εργασίας.

Αν σήμερα κάποιος καλέσει τον νέο τηλεφωνικό αριθμό, το 1555, που χειρίζεται συνολικά τα θέματα του υπουργείου Εργασίας, θα ακούσει αυτοματοποιημένο μήνυμα για να επιλέξει μεταξύ των θεμάτων:

1. ΕΦΚΑ και κοινωνική ασφάλιση
2. ΟΑΕΔ και απασχόληση
3. ΟΠΕΚΑ και κοινωνική αλληλεγγύη
4. Εργασιακές σχέσεις, αγορά εργασίας και Covid (!)
5. Δημογραφική πολιτική και ισότητα των φύλων
6. Επιθεώρηση Εργασίας
7. Βία κατά των γυναικών

Οι κλήσεις καταγράφονται. Οχι όλες, λέει το αυτόματο μήνυμα, αλλά κάποιες καταγράφονται. Πολύ ωραία υποδοχή για κάποιον που θέλει να δώσει μια ανώνυμη καταγγελία.

Αν ο εργαζόμενος επιλέξει το 6 θα βρεθεί να συνομιλεί με έναν υπάλληλο που δεν έχει ιδέα για την εργατική νομοθεσία και τις διαδικασίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Μόνη δουλειά του είναι να ακούσει την καταγγελία ή την ερώτηση και να την παραπέμψει μέσω μιας πλατφόρμας. Θα την ακούσει, θα την γράψει και θα την στείλει. Δεν θα κάνει ερωτήσεις ίσως κρίσιμες για την υπόθεση.

Δεν θα την παραπέμψει καν απευθείας σε τοπικό παράρτημα του ΣΕΠΕ σε κάποια άλλη πόλη. Θα τη στείλει στα κεντρικά.

Πόσο καιρό θα πάρει μέχρι να φτάσει στα χέρια κάποιου επιθεωρητή εργασίας που θα ασχοληθεί πραγματικά μαζί της για έλεγχο, ο υπάλληλος δεν γνωρίζει. Με άλλα λόγια, αν είναι κάτι επείγον για τον εργαζόμενο, δεν έχει καν απάντηση. Μέρες, βδομάδες, μήνες; Θα εξαρτηθεί από την αλυσίδα παραπομπών.

Οχι λιγότερο σοβαρό, είναι ότι μεταξύ μιας καταγγελίας και της πραγματικής επέμβασης του επιθεωρητή εργασίας μπαίνει πλέον ένας άγνωστος αριθμός ενδιάμεσων, οι οποίοι δεν έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις και περιορισμούς που ορίζουν οι νόμοι για τους δημόσιους υπαλλήλους.

Η υποβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας γίνεται σταδιακά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη εδώ και δύο χρόνια. Καταγγελίες έχουν γίνει στη Βουλή από κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα κατά τις σκληρές κοινοβουλευτικές αντιπαραθέσεις για τους (αντι)εργατικούς νόμους.

Από την 1η Ιανουαρίου 2022, το ΣΕΠΕ καταργείται με τη σημερινή του μορφή και συστήνεται μια νέα Ανεξάρτητη Αρχή, στα πρότυπα της ΑΑΔΕ. Επομένως, τίθεται επιπλέον το ερώτημα γιατί το 15512 συγχωνεύθηκε με το ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Εργασίας, λίγους μήνες πριν από την απόσχισή του.

Νέο «Σκόιλ Ελικικου» της… αριστείας

Εν τω μεταξύ η ιστοσελίδα του ΣΕΠΕ δεν «γνωρίζει» το τηλέφωνο 1555. Στην πρώτη σελίδα δεν έχει καν τηλέφωνο για καταγγελίες παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας.

Το σάιτ του 1555 (https://1555.gov.gr/) έχει περισσότερο… σασπένς. Στην κατηγορία ΣΕΠΕ δεν έχει καθόλου πληροφόρηση! Κάνει κάποιος κλικ στις «Καταγγελίες» και βρίσκεται σε μια λευκή σελίδα όπως φαίνεται και στη φωτογραφία:

Πηγή: newscenter.gr


Ο «Αντί-Λογος», συλλογικότητα εργαζομένων στο υπ. Εργασίας, για το Call Center: Δώδεκα (εκατομμύρια)… και ούτε ένα τηλεφώνημα!

19-10-2021

Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία. Δώδεκα ολόκληρα εκατομμύρια (και κάτι ψιλά…) είναι το κόστος για την υλοποίηση του τηλεφωνικού κέντρου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η διαδικασία ξεκίνησε ως επείγουσα (λόγω covid) τον Μάρτιο του 2021 και για αυτό επιλέχθηκε, όπως και σε πολλές άλλες προμήθειες του Υπουργείου μαςκατ’ εξαίρεση η διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης, με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά μόνο βάσει χαμηλότερης τιμής και κατά παρέκκλιση των διατάξεων της εθνικής νομοθεσίας για την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων. Η διαδικασία ανάθεσης πραγματοποιήθηκε με …ασυνήθιστη σπουδή. Από τις 19/3/2021 που διατυπώθηκε το αίτημα της αρμόδιας Δ/νσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έως τις 13/4/2021 που κατακυρώθηκε η σύμβαση στην «DELOITTE BUSINESS SOLUTIONS AE ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ», μεσολάβησαν απλώς κάποια email (στις 2/4/2021) σε 5 υποψήφιους αναδόχους, η συγκρότηση της επιτροπής αξιολόγησης των προσφορών (6/4/2021) και η συνεδρίαση και απόφαση της στις 9/4/2021.

Από εκεί και πέρα, ξεκίνησε η διαδικασία υλοποίησης του έργου, στην οποία εμπλέκονται 7 υπεργολάβοι (1. CHOOSE Α.Ε. ΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ –υπεύθυνος κ. Γεώργιος Μορφούλης 2. ΝΟΜΠΙΟΥΜ ΛΑΜΠΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ 3. ΜΕΝΤΙΑΤΕΛ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Α.Ε. 4. ΚΟΪΜΤΖΟΓΛΟΥ-ΜΠΑΚΑΛΗΣ-ΒΕΝΙΕΡΗΣ-ΛΕΒΕΝΤΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ 5. OCTANE ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΠΕ) και οι οποίοι αναμένεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα να εξοφλούνται τμηματικά από τέλος Ιουνίου 2021 έως και τον Μάιο του 2022.

Η κατανομή στα υποέργα είναι περίπου η εξής:

  • Σύμβουλος Διοικητικής και Διαχειριστικής Υποστήριξης Φορέα για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του Έργου: 1,76 εκατ. (Όλε!)
  • Τεχνικός Σύμβουλος Σχεδιασμού Διαδικασιών και ροών (Ουάουυυ!): 0,58 εκατ.
  • Μελέτη, Εγκατάσταση και Λειτουργία Υποδομής Επικοινωνίας και Υποστήριξης Κοινού (Εκπαίδευση Προσωπικού (Τσσσσς…): 5,16 εκατ.
  • Ανάπτυξη και Παραμετροποίηση Πλατφόρμας διασύνδεσης με call centers, ψηφιακή Βελτιστοποίηση (Απαπα!): 0,3 εκατ
  • Ανάπτυξη Δυνατοτήτων Ψηφιακής Εξυπηρέτησης (Τι λέτε ωρε παιδιά!): 0,35 εκατ.
  • Ενέργειες Ενημέρωσης και Δημοσιότητας Έργου (Αμ πώς!): 3,5 εκατ
  • Έλεγχος Ποιότητας / Ικανοποίησης Κοινού (Χειροκρότημα!!!): 0,47 εκατ.

Συνάδελφισσες, -οι,

Μερικές φορές τα δεδομένα δεν χρειάζονται σχόλια και τα λόγια πραγματικά φαντάζουν φτωχά.

Πριν λίγες ημέρες αρκετοί από εμάς, γίναμε μάρτυρες μιας απίστευτα πρόχειρης «εκπαίδευσης» από στελέχη εταιριών που ούτε καν καταδεχτήκαν να συστηθούν. Το κλίμα της συνάντησης ήταν «τώρα σας εκπαιδεύουμε ανίκανοι δημόσιοι υπάλληλοι, και μόλις παραδώσουμε το παραδοτέο, θα εισπράξουμε τα παχυλά bonus που μας τάξανε (Ποιοι αλήθεια;;;;). Η «εκπαίδευση» 90 λεπτών έληξε πατ-κιουτ στα …60’ με την ιστορική ατάκα «θα σας στείλουμε usernames, passwords και ….manuals έως την Πέμπτη για να τα δείτε μόνοι σας πιο άνετα». Η Πέμπτη πέρασε, τα manuals δεν ήρθαν…

Με μαθηματική ακρίβεια, μόλις «ωριμάσει» το έργο θα κληθούμε να απλώς να διαχειριστούμε άλλο ένα κανάλι επαφής με το κοινό, χωρίς λόγο και αιτία. Ερωτήματα του κοινού, που θα διαβιβάζονται απλώς από κάποιον υποαμειβόμενο τηλεφωνητή ενός τηλεφωνικού κέντρου «στο πουθενά», θα φτάνουν στα computer μας και μάλιστα όπως όλα δείχνουν, θα χρήζουν και άμεσης, κατά προτεραιότητα, απάντησης, εκτός των όσων προβλέπονται στον κώδικα διοικητικής διαδικασίας, προκειμένου η πολιτική ηγεσία να διαφημίσει την «ταχύτητα» του νέου call center.

Συναδέλφισσες, οι,

Το πρόβλημα στην εξυπηρέτηση του κοινού τόσο στην ΚΥ, όσο και στο ΣΕΠΕ, αλλά και σε οργανισμούς όπως ο ΕΦΚΑ ή ο ΟΑΕΔ δεν είναι ότι …δεν σηκώνουμε τα τηλέφωνα.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε να δώσουμε απαντήσεις στους πολίτες που ταλαιπωρούνται από ανερμάτιστες Υπουργικές Αποφάσεις και Υπουργικά… Δελτία Τύπου,  που «σκαρώνουν» στο πόδι μετακλητοί συμβούλοι στα Υπουργικά Γραφεία.

Το πρόβλημα είναι πώς δεν έχουμε τι να απαντήσουμε στον συμπολίτη μας που όχι μόνο θα πάρει μειωμένη σύνταξη, αλλά θα πρέπει να πληρώσει και ιδιώτη «πιστοποιημένο» λογιστή για να την λάβει κάποτε.

Το πρόβλημα είναι πώς δεν έχουμε τίποτε να απαντήσουμε στον μακροχρόνια άνεργο που αναζητά μια αξιοπρεπή θέση εργασίας και που δεν έχει καν πλέον πρόσβαση στο πενιχρό επίδομα ανεργίας.

Το πρόβλημα είναι πώς δεν μπορούμε να καθοδηγήσουμε τον πολίτη στον κυκεώνα μιας χαοτικής οργανωτικής δομής των Υπηρεσιών του Υπουργείου, που εξυπηρετεί απλώς το βόλεμα ημετέρων και όχι την αμεσότερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Το πρόβλημα θα παραμείνει και θα ενταθεί με την λειτουργία ενός απρόσωπου  και δυσλειτουργικού call center, ακόμη ενός εργαλείου outsourcing που ωστόσο εκτινάσσει το κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο, εισάγει έντεχνα άλλο ένα στοιχείο ευέλικτης εργασίας στον Δημόσιο Τομέα και ενισχύει τις σύγχρονες εργασιακές γαλέρες (βλ. περίπτωση Teleperfomance), πατώντας πάνω στο τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας και της υποαπασχόλησης του μεγαλύτερου μέρους της νεολαίας.

Για τα 12.114.800€ που θα στοιχίσει το τηλεφωνικό κέντρο, τα είπαμε…Τα λόγια είναι φτωχά. Ουδέν σχόλιον…

Παρόμοια Άρθρα