18.5 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

Καλλιθέα: Μοτοπορεία διανομέων για τα ατυχήματα και δυστυχήματα και τον Ανέες Μιρ που «ήταν ένας από εμάς»

Πρόσφατα

Μοτοπορεία για τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου, στην Καλλιθέα, με αφορμή το θάνατο του 18χρονου διανομέα Ανέες Μιρ από το Πακιστάν, που πέθανε μόνος και παρέμεινε «στα αζήτητα» για μέρες, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως ούτε η επιχείρηση στην οποία δούλευε, αδήλωτος και ανασφάλιστος, τον αναζήτησε. Κεντρικά συνθήματα ήταν «Ο Ανέες Μιρ ήταν ένας ακόμα από εμάς» και «Δεν είμαστε αναλώσιμοι». Η μοτοπορεία έγινε έπειτα από κάλεσμα της Συνέλευσης Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου και του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων ν. Αττικής και πέρασε από σημεία που λειτουργούν πολλά τοπικά επισιτιστικά καταστήματα.

EUROKINISSI

Στο σχετικό της κάλεσμα, η ΣΒΕΟΔ σημείωνε: «Δεν είχε χαρτιά και το μαγαζί που δούλευε τον είχε αδήλωτο, δεν ήταν καταγεγραμμένος πουθενά, ενώ είναι πολύ πιθανό να μην είχε ούτε δίπλωμα οδήγησης. Ένας αόρατος χωρίς όνομα, χωρίς δικαιώματα, χωρίς ένα δικό του άνθρωπο για να τον αναζητήσει. Ακόμη και το κατάστημα που δούλευε, μέχρι σήμερα, παραμένει άγνωστο. Όσο σκληρή και αν ακούγεται η ιστορία, δεν είναι παρά η καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες προλετάριοι μετανάστες. Το πιο υποτιμημένο κομμάτι της εργατικής τάξης σήμερα. Και γι’ αυτό αξίζει να βάλουμε στο κάδρο τις πραγματικές αιτίες που δημιουργούν αυτά τα θλιβερά περιστατικά… Δεν φταίει η «κακιά στιγμή» όπως ισχυρίζονται αρκετοί όταν συμβαίνει ένα τροχαίο εργατικό δυστύχημα όπως αυτό που στοίχησε τη ζωή του συναδέλφου μας. Τα εργατικά ατυχήματα/δυστυχήματα καθορίζονται από απτούς υλικούς παράγοντες και συγκεκριμένες κρατικές και εργοδοτικές ευθύνες».

EUROKINISSI
EUROKINISSI

Από την πλευρά του, το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού, στο σχετικό του κάλεσμα, κατήγγειλε «την κυβέρνηση η οποία παρά την πληθώρα θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων αλλά και εκατοντάδων σοβαρών τραυματισμών διανομέων, εξακολουθεί να μην ικανοποιεί τα πάγια αιτήματα των σωματείων που αφορούν την άμεση λήψη μέτρων προστασίας και ασφάλειας των διανομέων αλλά και την ένταξη τους στα Βαρέα Ανθυγιεινά. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι πολιτικές επιλογές της τωρινής κυβέρνησης, αλλά και όλων των προηγούμενων, παραμένουν η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου ακόμα και αν θυσιάζονται ανθρώπινες ζωές για τα κέρδη του».

902.gr
902.gr

Οι εργαζόμενοι διανομείς απαιτούν:

  • Ένταξη της ειδικότητας των διανομέων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Να συνεδριάσει άμεσα η επιτροπή ΒΑΕ του Υπουργείου.
  • Μηχανάκια, εξοπλισμός, συντήρηση και έξοδα μετακίνησης να παρέχονται από την επιχείρηση, να συμπεριλαμβάνεται το κράνος για τους διανομείς.
  • Υποχρεωτική Κλαδική σύμβαση εργασίας με αυξήσεις για όλους τους εργαζόμενους σε επισιτιστικά καταστήματα.
  • Σταθερή εργασία 5νθημερο 7ωρο με αποδοχές 8ωρου και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές απασχόλησης. Καμία άλλη ανοχή στην εργοδοτική αυθαιρεσία.
  • Να απαγορευτεί η διανομή με δίκυκλο σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες στη βάση των διατάξεων που προβλέπουν μέχρι σήμερα και για άλλες ειδικότητες. Να οροθετηθεί χιλιομετρικά η εμβέλεια διανομής .
  • Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο έκτρωμα που καταργεί το 8ωρο και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες των εργαζομένων.

Την αλληλεγγύη του στους διανομείς και τη στήριξή του στην κινητοποίηση είχε εκφράσει το ΜΕΤΑ.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις