10.5 C
Athens
Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

ΝΤ Μεσσηνίας ΑΔΕΔΥ: Για το κλείσιμο του Δημόσιου ΚΤΕΟ και τις συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία

Πρόσφατα

Τα από το 2014 (ίσως και νωρίτερα) τα σχέδια τόσο της προηγούμενης περιφερειακής διοίκησης όσο και της σημερινής για κλείσιμο του δημόσιου ΚΤΕΟ Ν. Μεσσηνίας ολοκληρώθηκαν με επιτυχία την προηγούμενη εβδομάδα. Μετά από πολλές εύστοχες κινήσεις απαξίωσής του, οι πολιτικοί προϊστάμενοι της συγκεκριμένης υπηρεσίας διαπιστώνουν πως «υπολειτουργεί λόγω μη επαρκούς επανδρωμένου και πιστοποιημένου προσωπικού». Ωστόσο, παραλείπουν να πουν ότι το προσωπικό υπήρχε αλλά τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή το απέσπασαν σε άλλα τμήματα της Διεύθυνσης Μεταφορών. Ακόμα, επικαλούνται την μειωμένη προσέλευση κοινού, ενώ με απόφαση του Περιφερειάρχη, κ. Νίκα, το ΚΤΕΟ λειτουργούσε τα δύο τελευταία χρόνια μόνο κάθε Τετάρτη, απόφαση που ουσιαστικά απέτρεπε τους πολίτες από το να το επιλέξουν για τον τεχνικό έλεγχο του οχήματός τους. Και, τελικά, κρίνουν «σοφά» πως «όταν πονάει δόντι βγάζει δόντι» και αποφασίζουν τη διακοπή των ελέγχων!

Οι κύριοι που πήραν αυτή την απόφαση γνωρίζουν πολύ καλά πως σε προηγούμενη διακοπή των ελέγχων στο δημόσιο ΚΤΕΟ, τα τιμολόγια των ιδιωτικών ΚΤΕΟ είχαν αυξηθεί σημαντικά. Γνωρίζουν, επίσης, πως πολλούς από τους ελέγχους που διενεργεί το δημόσιο ΚΤΕΟ δεν μπορούν να τους κάνουν τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ ούτε κανένα άλλο ΚΤΕΟ στην Πελοπόννησο.

Το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας καταδικάζει την απόφαση της περιφερειακής διοίκησης και ζητά την ανάκλησή της. Το δημόσιο ΚΤΕΟ (όπως και κάθε δημόσια υπηρεσία) απαιτείται να λειτουργεί, να στελεχώνεται και να εκσυγχρονίζεται από τους διοικούντες με στόχο την όλο καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, με οικονομικά τιμολόγια και με αξιόπιστους ελέγχους. Η απαξίωση της λειτουργίας και το κλείσιμο της δημόσιας υπηρεσίας το μόνο που καταφέρνει είναι να γεμίζει τα ταμεία λίγων ιδιωτικών επιχειρήσεων και να αδειάζει τις τσέπες των πολιτών.

Με αφορμή τις συγχωνεύσεις τμημάτων σε σχολεία του νομού

Το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας στηρίζει τον αγώνα εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών ενάντια στην επιχειρούμενη συγχώνευση τμημάτων σε εκατοντάδες σχολεία σε όλη τη χώρα, κυρίως στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (νηπιαγωγεία – δημοτικά).

Είναι χαρακτηριστικό ότι με απόφαση της προϊσταμένης της Α/βάθμιας στη Μεσσηνία μετατρέπονται από 6θέσια σε 4θέσια σχολεία όπως αυτό του Δωρίου ή της Μερόπης, ενώ εντός της Καλαμάτας κλείνουν τμήματα που ισοδυναμούν με ένα ολόκληρο δημοτικό σχολείο (!).

Η αντιδραστική αυτή εξέλιξη πηγάζει από τον τελευταίο νόμο, ο οποίος αυξάνει τον αριθμό των μαθητών στην πρωτοβάθμια στα 25 παιδιά ανά τμήμα ή και παραπάνω, αλλά ταυτόχρονα αυξάνει και το πλήθος των μαθητών που απαιτούνται για να δημιουργηθεί τμήμα, οδηγώντας έτσι ολοταχώς στην υποβάθμιση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου.

Πόσο προοδευτική είναι άραγε ο συνωστισμός των παιδιών στα τμήματα ή η συνδιδασκαλία μαθητών που ανήκουν σε διαφορετικές τάξεις εν έτει 2021;

Πόσο ασφαλές είναι εν μέσω πανδημίας να επιτείνεται ο συνωστισμός μέσα στις αίθουσες;

Η υγεία, η ασφάλεια και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών φαίνεται πως αποτελούν για την κυβέρνηση δευτερεύοντα ζητήματα αφού, με βάση τη λογική κόστους-οφέλους, προτεραιότητά της είναι η μείωση των αναγκών σε προσωπικό και υποδομές.

Η αξιολόγηση των σχολείων τους μάρανε!

Γίνεται πλέον φανερό από τη σπουδή του υπουργείου σε αυτό το σοβαρό θέμα, ποια είναι η λογική που επιδιώκουν να διαπεράσει όλη τη λειτουργία της εκπαίδευσης εάν τελικά εφαρμοστούν αυτές οι αντιδραστικές αποφάσεις.

Δεν θα τους αφήσουμε!

Διεκδικούμε τώρα:

  • Μέτρα προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας σε όλα τα σχολεία

  • Μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα τα 15 άτομα

  • Ακύρωση όλων των συγχωνεύσεων που σχεδιάζονται ή υλοποιούνται αυτή την περίοδο

Εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι και γονείς, με μαζικούς και οργανωμένους αγώνες, θα υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις το μέλλον των παιδιών μας!

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις